Gyerektartàs


Csok visszaeles # 2024.05.29. 07:42

Udv
Volt parom ugy vette igenybe a csokot es vett lakast maganak, hogy nem koltozott oda.
egyertelmu anyagi elonyszerzes szandekkal karositotta a jogosultak forraskeretet.
Gyerektartas ujratargyalasanal a per soran a birosag figyelembe veheti e ezt a visszaelest, h itt bizony komoly anyagi elonyre tett szert ezzel h a gyerekeket felhasznalva kapott jogosulatlanul forrast. a visszaeles bizonyithato, de egyelore nem akarok bejelentest tenni az allamkincstarnal.
koszonom

gaben42 # 2024.05.28. 16:06

Tisztelt gerbera317!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Ne haragudj, nem beszélek össze-vissza, tudom mit írok le. Igen, van egy korábbi végrehajtás, ami 7 éve szünetel. Nem volt állami megelőlegezés, nem is tudtam volna beadni, mert az akkori jogszabályok szerint nem kaphattam volna meg.
Mint írtam volt egy perem idén májusban a gyermektartásdíj felemelése iránt. 2023. augusztus 1-től havi 20.000 Ft/hó a gyerektartás. A keletkezett hátralékot, 100.000 Ft-ot a folyamatos tartásdíjjal kell fizetnie. Magyarul, 100.000 Ft + az elmarad 40.000 Ft tartásdíj (tárgyalási hónapig).
Akkor ezek szerint a bíróságon kell kérnem a végrehajtás folytatását a megemelt összeggel.
Még egyszer elnézést kérek a "piaci" kifejezésekért. Bár nem értem, de a "méltatlankodásért" is. Gondolom megmagyarázza nekem valaki az utóbbit.
Köszönöm...

gerbera317 # 2024.05.28. 06:29

@gaben42
Röviden, mi?
Most akkor van egy korábbi végrehajtás, amely szünetel behajthatatlansággal, és ahol 530e Ft maradt megfizetetlen? Vagy csak 40 ezer? Nem ártana, ha nem össze-vissza hadobálnál.
Állam általli előlegezés nem volt? Mert ha volt, akkor azzal az adós már nem tartozik neked, hanem az államnak.
Miért nem a régi végrehajtást kéred folytatni a felemelt tartásdíjjal?
Csak röviden. És az ilyen piaci kifejezéseket, mint 'mutató' meg 'megdobta' kérjük mellőzni. És a méltatlankodást is.

woodample # 2024.05.28. 02:19

:)

gaben42 # 2024.05.27. 15:44

Elnézést kérek mindekitől!
Esetleg a lentebb írt bejegyzésemre kaphatnék érdemi választ!
Előre is köszönöm!

satriani # 2024.05.24. 08:09

Szomoru orokos

na igen. itt is ez a helyzet.
es ha nem az o neven van a lakohely? csak ott lakik a szulei hazaban? nincs a neven semmi? es tobb ev, akar 10 ev tartozas is felhalmozodik, akkor mit csinalnak? vegrehajtani nem tudnak, allasa titkos, kulfoldon, nem tudjuk kideriteni hol..
lecsukjak 2 evre , aztan kesz?
a nyugdijabol fogjak letiltani?
vagy ez hogy megy?

Szomorú örökös # 2024.05.24. 03:59

satriani

Illetve ha hosszabb ideje nem fizet így büncselekmény vádjával fel lehet e jelenteni?
Hallottam, hogy szabadságvesztásre ítésltek apát aki hasonlóan nem fizetett hoszabb ideig.

Szerencsére nem én voltam érintett a sztoriban, de a múltkor a szomszédomnál járt a rendőrség ilyen ügyben.
Nem vitték el és csukták le persze, szimplán az életkörülményeit vizsgálták, mert már milla feletti tartásdíj-elmaradása van.

satriani # 2024.05.23. 13:54

nálam is hasonló a helyzet..
annyi különbséggel, hogy gyerektartás emelése van folyamatban.
az lenne a kérdésem, hogy a határozat ( közös megegyezés)érvénybe lépése után a volt férjem elajándékozza mondjuk az ingatlanját a testvére nevére, és elkezd nem fizetni, pszichológiai okból nem folytatja a munkáját ( depresszióval kezelik) elvileg nem lesz végrehajtható a gyerektartás összege?
Illetve ha hosszabb ideje nem fizet így büncselekmény vádjával fel lehet e jelenteni? Hallottam, hogy szabadságvesztásre ítésltek apát aki hasonlóan nem fizetett hoszabb ideig.

mgtow monk # 2024.05.21. 16:51

igen. ha be van lengetve a letöltendő buntetes akkor fizet.
de most tenyleg? ha nem fizet akkor vegul mi az itelete a pernek, amiben a tartas elmulasztasa a vad? felfuggesztett itelet? vagy mi? tenyleg erdekelne h ezt nemfizetes eseten hogy szankcionaljak? ha nem letoltendo szabadsagvesztessel ?

drbjozsef # 2024.05.21. 09:22

Miért, azt gondoltad, hogy ha leültetik, akkor pénzedhez jutsz?

Ha nincs mit végrehajtani, akkor sehogy.
Kérheted a megfelelő feltételek fennállása esetén az állami megelőlegezést.

mgtow monk # 2024.05.21. 07:20

feljelentem, nem ultetik le, vegrehajtani nem tudnak...
akkor hogy jutok a penzemhez?

drbjozsef # 2024.05.21. 07:01

HA eladja az ingatlant ÉS nem fizeti a gyermektartást - holott azt a vételárból megtehetné -, akkor igen, felmerülhet a Btk. 212.§.

Feljelentheted, bár ezért nem túl valószínű, hogy "leültetik".
Igen, a teljes összeget fizetnie kell, a különbség is megalapozhatja a fenti vétséget, ugyanakkor a körülmények (késedelem oka, mennyivel kevesebbet fizetett, etc) sokat számíthatnak.

mgtow monk # 2024.05.21. 06:23

magyarul ha eladta az ingatlant akkor onhibajabol buntetojogi felelosseg terheli? feljelentem, es leultethetik ha nem fizet?
Akkor is leultetik ha fizetett de nem annyit mint amennyit kellett? a kulonbozet elmulasztasa ugyanugy jelenti a tartasi kötelezettség elmulasztasat? hiszen fizetett tartast , nem mulasztotta el teljesen csak reszben. de az igy generalodott kulonbseget nem lehet behajtani.
szoval igy is leultetik? igy is megall a buncselekmeny h a meghatarozott osszeg mondjuk felet fizeti ki?

drbjozsef # 2024.05.21. 04:58

es mi van ha csak reszben fizeti a meghatarozott osszeget de eladta az ingatlanjat v elajandekozta es kulfoldre koltozott.
A "mi van" nezen kibontható jogi kérdésként.
Ha eladta, akkor kapott érte pénzt, tudott volna fizetni, önhibán kívüli okra megint nem hivatkozhat.
Ha elajándékozta, akkor szintén nem hivatkozhat a fentire, de fedezetelvonásra a jogosult hivatkozhat, és visszakövetelheti az ajándékot.

lehet vegrehajtast kerni a fennmarado osszegre? vagy amiatt h valamennyit megis fizet nincs esely ra, hiszen nincs a neven semmi
Végrehajtani EU-n belül simán lehet, ha ott van legalább hivatalos jövedelme. Ha vagyona, vagy jövedelme nincs, akkor persze nincs mit behajtani.

mgtow monk # 2024.05.20. 17:16

es mi van ha csak reszben fizeti a meghatarozott osszeget de eladta az ingatlanjat v elajandekozta es kulfoldre koltozott.
itt is buncselekmenyt kovet el? lehet vegrehajtast kerni a fennmarado osszegre? vagy amiatt h valamennyit megis fizet nincs esely ra, hiszen nincs a neven semmi

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.20. 16:23

Joga van hozzá. De úgy nem hivatkozhat önhibára.

drbjozsef # 2024.05.20. 15:24

Ha a tartasra kotelezett kozben elajandekozza csaladon belul a vagyontargyait, ingatlant, autot, az ön hibának fog minosulni, es buncselekmenyt kovet el a tartasdij elmulasztasaval, igy h nem vegrehajthato , vagy ehhez alapvetoen joga van.

Természetesen alapvetően joga van ahhoz, hogy a vagyonával rendelkezzen, de ha tartási kötelezettsége van, és ingyenesen juttat, akkor ott elég egyértelműen felmerülhet a fedezetelvonás, és jó eséllyel azok a vagyontárgyak, vagy azok értéke visszakövetelhető a megajándékozottaktól.
Sajnos csak perben, ha magától nem fizet, de szerintem elég jó esélyed lenne (persze a pontos körülmények ismerete sokat számíthat, te meg nem tényállást közöltél, szóval azért itt lehet némi bizonytalanság).

mgtow monk # 2024.05.20. 12:29

az alabbiak ertelmezeseben kernek segitseget tisztelettel.
"Az önhiba nem állapítható meg, ha az elkövetőnek nincs beszámítási képessége, ha a kötelezettnek nincs megfelelő keresete, jövedelme, vagyona, és ezen okok fennállása miatt felelősség nem terheli. A munkaviszony hiánya nem alapozza meg az önhibát, az erre vezető okokat fel kell tárni. Az alkalmi munka hiánya csak akkor róható fel, ha az ilyen lehetőséget bizonyítottan visszautasította."

Ha a tartasra kotelezett kozben elajandekozza csaladon belul a vagyontargyait, ingatlant, autot, az ön hibának fog minosulni, es buncselekmenyt kovet el a tartasdij elmulasztasaval, igy h nem vegrehajthato , vagy ehhez alapvetoen joga van.

gaben42 # 2024.05.14. 19:03

Üdvözletem!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi témában:
Röviden vázolom a helyzetet.
2011-ben az akkori feleségemmel megromlott a kapcsolatom, az akkor 2,5 éves kislányomat nálam helyezték el bírósági végzéssel. 2012-be hivatalosan is elváltam tőle. 2013-ban gyerektartásdíj miatt pert indítottam, amit meg is nyertem. 2017-ben végrehajtást kezdeményeztem a bíróságon, mert nem fizette az akkor megítélt havi 10.000 Ft-ot. A végrehajtás eredménytelen lett, semmit nem tudtak behajtani rajta, pedig tekintélyes tartozást halmozott fel. Ugyanebben az évben feljelentettem gyermektartásdíj nem fizetésének vétsége miatt. A büntetőperben elmarasztalták. 2017 novemberétől fizetett gyerektartást egészen 2022 novemberéig. Utána szakaszosan, hol 15, hol 20, hol 80 ezer forintot utalt. 2023. december 28-án keresetet adtam be a bíróságra gyerektartásdíj felemelése miatt. Most május 13-án volt a tárgyalás. Én a garantált bérminimum (177.400 Ft) után kértem 30.000 Ft-ot (16,91 %), tudom hülyének tartotok, de belementem abba, hogy havi 20.000 Ft legyen a havi gyerektartás (14 éves leendő gimis lányról beszélünk). Sajnos mivel nem vagyok jogi szakember,így nem készültem fel arra, hogy mi lesz, ha nem akarok megegyezni, elsősorban a gyerekemet néztem, nem akartam kitenni őt egy bírósági procedúrának. Tudom ez is édeskevés összeg, de mégis valami. A bíróság visszamenőlegesen döntött a felemelésről (6 hónap), plusz emellett havi 20 ezer Ft az alap.
Most jön egy kis csavar:
A régi végrehajtás szünetel, (2017-ben 530.000 Ft -körül állt a mutató )- mind a mai napig... ennek 7 éve. Jelen évben (mielőtt a tárgyalás lett volna) tartozik 4 hónapnyi, azaz 40,000 Ft-nyi tartásdíjjal, erre a bíró (ez év májusi tárgyaláson) megdobta a tartozást visszamenőleg hat hónapra havi 10.000 Ft-tal (ez az emelés és az alap különbsége) és erre jön még a kötelező havi 20.000 Ft. Hogy igényelhetem meg az állam általi megelőlegezést, ha a végrehajtás még mindig "él", bár szünetel? Tudok olyan igazolást kérni a végrehajtótól, amelyben a behajthatatlanság nem járt sikerrel (Közben más lett a végrehajtó) ? Az állami előlegezéshez kell egy ilyen igazolás. Ebben kérem a segítséget. Előre is köszönöm a válaszokat..

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.20. 07:35

Nemigen szőröznek a bírók az egyezségen. Különösen, ha nem perben kéritek a jóváhagyást, hanem egyezségkísérletre idézésért folyamodtok.

LipT # 2024.04.19. 22:40

Sziasztok!
Feleségemmel külön élünk, van két kiskorú gyermekünk. Az én lakásomban élnek(örökség), eljöttem albérletbe. Fizetem a teljes rezsijüket, meg egyéb rendszeres dolgokat ez kb. 100e. A közös hitelünket, ez 45e. + albérlet 200e. A teljes jövedelmem kb. 500e/hó. A gyerekek nincsenek drasztikusan többet nála, tehát nem hétvégi apuka vagyok, felváltva vigyázunk rájuk. Illetve vannak nem várt kiadások, azokat általában én rendezem. Szeretnék megállapodást kötni...ebben kérem a segítségeteket. Mi a reális összeg ilyen esetben? Mennyire mérlegelné a bíróság a lakhatási jogom, amiről lemondtam a javára?

drbjozsef # 2024.04.12. 05:00

Cidri,

Ha ez a bíróság volt, amelyik jóváhagyta az egyezségeteket, akkor igen ott.
Az EU-n belül a behajtás már nem olyan különleges.

Egyébként, ha úgy érzed, hogy a körülmények megváltoztak az egyezség óta, ugyanitt kérheted a gyerektartás felemelését is.

A gyerektartás visszamenőleg fél évig jár, úgyhogy minél előbb kérjed.

Cidri # 2024.04.11. 12:28

drbjozsef
Igen van , egyeszség alapján kellene fizietnie 20.000(!) Ft-ot 2013-ban volt a válás.
Ahol a bontóper volt, ott kellene a végrehajtást kérnem, úgyis, hogy külföldön dolgozik?

drbjozsef # 2024.04.11. 12:22

Cidri,

Van róla bírósági határozatod, akár ítélet, akár jóváhagyott egyezség?
Ha igen, akkor ennél a bíróságnál kell a gyerektartás végrehajtását kérni.
Ha nem, akkor mi alapján fizet?

Cidri # 2024.04.11. 11:54

Üdvözlök mindenkit
Kérdésem az lenne, hogy hova kell fordulnom, ha elvált apuka nem fizet gyerektartást? Németországban lakik ott is dolgozik.
Köszönöm