Gyerektartàs


drbjozsef # 2022.01.07. 15:19

Marika88,

Ptk. XX. fejezet.
Tartásra továbbra is jogosult lehet, ha önálló életvitelre képtelen. Mértéke nincs meghatározva, elsősorban megegyezés szerint, ha az nincs, akkor a bíróság állapíthatja meg. Elsősorban a tartásra szoruló szükségletei, körülményei alapján mérlegel a bíróság.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Marika88 # 2022.01.07. 14:53

Jó napot kívánok!
Gyermekem 23 éves, nagykorú és 75 százalékos autista. Jelenleg képzőbe jár, de utána sem lesz képes önálló életvitelre. Volt férjemtől gyerektartásdíjat kapok. Szeretném kérdezni hogy meddig jár a gyerektartásdij? Utána milyen ellátásra vagyok jogosult?

Inci72 # 2022.01.07. 07:58

drbjózsef.

Köszönöm a válaszát. Valami igazolást kell hozzá csatolni vagy csak jelezni, h kéri a megszüntetést.

drbjozsef # 2022.01.07. 05:57

Inci72,

Ez esetben nem "kérheti", hanem természetesen kötelessége jelezni, és leállíttatni a gyerektartást, hiszen arra már nem jogosult.
Ha a jogosult nem teszi meg, akkor a kötelezett is kérheti (ez az egyetlen eset), és meg fogja szüntetni a bíróság, esetleg a jogosult bírságolásával egyetemben. Szóval tegye meg, de gyorsan - ez az ő kötelezettsége.

Inci72 # 2022.01.07. 05:23

Mivel a gyerekek ki repültek és saját keresetük van így kérheti a megszüntetését. Mert csak addig kell fizetni amíg nappali tagozatos iskolába jár. Egy próbát megér ha meg elutasítást kap akkor gondolom jelzik, hogy mit kell csinálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.06. 17:54

Szigorúan véve nem is kérvény az, hanem csak bejelentés. Bejelenti, hogy megszűnt a jogosultság. (Halkan teszem hozzá, hogy le nem mondhat a tartásdíjról, az sértené a gyerek érdekeit.)

Inci72 # 2022.01.06. 16:45

Nem én kérem a megszüntetését hanem az akinek fizetek azaz exemnek. Mivel minden hónapban levonta a cég a gyerektartást így nincs elmaradásom sem. Tehát akkor az exemnek akinek fizetek, kell írnia egy kérvényt a bíróság felé, hogy kéri a gyerektartás megszüntetését velem szemben? Itt ez a kérdés. Gondolom a bíróság meg majd a cégemhez küld egy levelet, hogy nem kell tovább utalniuk a gyerektartást.

gerbera317 # 2022.01.06. 16:29

Akkor még ennél is egyszerűbb: Az adós semmilyen jogcímen nem kérheti a végrehajtás megszüntetését. Az adós csak a végrehajtás befejezését kérheti, miután a tartozását megfizette. Ha ezt a végrehajtónál teszi, akkor az minden további nélkül befejezi a végrehajtást. Ha viszont az adós a végrehajtást kérőnek fizeti meg a tartozását, akkor a végrehajtást kérő köteles ezt bejelenteni a végrehajtónál, valamint nyilatkozhat, hogy nem kéri a további végrehajtást (merthogy a gyermektartás az folyamatosan növekszik, tehát nyilatkozat nélkül soha nem ér véget). Az adósnak ekkor már csak a végrehajtási költségeket kell megfizetnie a végrehajtónak.

Inci72 # 2022.01.06. 15:40

Gerbera317.
Azért kérdezek ekkora marhaságot mert nem voltam még ilyen helyzetben. Amúgy én vagyok aki fizeti a tartásdíjat, meg kért a volt párom, hogy segítsek neki mert nem tart tovább igényt a tartásdíjra. Ezért szerettem volna tudni, hogy hogyan is induljunk neki.

gerbera317 # 2022.01.06. 15:02

@Inci72
55. § (1) a) A végrehajtást foganatosító bíróság a végrehajtást köteles végzéssel megszüntetni, haezt kívánta a végrehajtást kérő, és a megszüntetés, illetőleg korlátozás másnak a jogát nem sérti,
(2) Nincs helye a végrehajtás megszüntetésének az (1) bekezdés a) pontjában foglalt esetben, ha a végrehajtási költség megfizetésére a 34. és 41. § szerint nem került sor.
Megmagyarázva: Nem derül ki, hogy te az adós vagy, vagy a végrehajtást kérő. Valószínűleg a végrehajtást kérő vagy, mert az adós nem kérdezhet ekkora marhaságot. Ebben az esetben az eljáró végrehajtó illetékessége szerinti bíróságot kell kérni, hogy szüntesse meg a végrehajtást. Amaz meg fogja kérdezni a végrehajtót, hogy mit szól mindehhez, aki azt fogja válaszolni, hogy szó sem lehet róla, amíg a végrehajtási költségeket meg nem fizette valaki. Erre a bíróság el fogja utasítani a kérelmedet.

Inci72 # 2022.01.06. 13:18

Üdvözlöm!

Kérdésem lenne ha megszeretném szüntetni a gyermektartást, mire van szükség,vagy elég ha írok a bíroságnak egy levelet amiben kérvényezem a megszüntetést?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.06. 06:44

A munkáltató akkor követett volna el jogsértést, ha nem ragaszkodik a bíróságtól kapott felhíváshoz.
Beszámíthatsz (ha esetleg valamit nem, azt pedig a bíróságtól követelheted kártérítésként).

Misi67 # 2022.01.06. 04:19

Tisztelt Szakértők!
Gyerektartásdij miatt a bíróság elsőfokon közvetlen munkabér letiltást rendelt el. A másodfokú ítélet csökkentette a tartásdíj összeget és törölte a bíróság közvetlen munkabér letiltásra vonatkozó rendelkezését. 2020 decemberében kaptam kézhez az ítéletet.
A bíróság a másodfokú ítéletét a munkáltatónak nem küldte meg. Ügyvédem megküldte az ítéletet a munkáltatómnak, egyuttal kérte a bíróságtól is hogy kiküldjék meg. A munkáltató az ügyvédtől nem fogadta el a jogerős ítéletet, ragaszkodott hozzá hogy azt a bíróság küldje meg. Kérdésem, hogy ez így jogszerű-e?
A bíróság 2021 decemberében küldte meg az ítéletet a munkáltatónak.
Kérdésem hogy ezt már így el kell fogadni, vagy még szükség van-e további intézkedésre? Élhetek-e a túlfizetés beszámításával?
A válaszokat köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2021.12.16. 21:41

csokibaba!
A keresetlevéllel együtt kaptatok egy VÉGZÉST is, el-kéne olvasni!

csokibaba # 2021.12.16. 20:32

2021. dec. hónapban lett beadva tartásdíj megállapítása iránti keresetA keresetben az áll, hogy a kötelezett 2020. évi jövedelmét (egyéni vállalkozó)vegyék figyelemben. Az anya beadta a 2021. évi jövedelemigazolásokat. a tárgyalás 2022-ben lesz előreláthatólag.
Kérhetjük, majd, hogy az apa 2021. évi jövedelmét vegyék figyelembe, tekintettel, hogy a tárgyalás időpontjában a 2021. lesz az előző évi jövedelem, és az anya is a 2021.. évi jövedelméről adott be igazolásokat.Pótkeresetet kell beadni, vagy elég a tárgyaláson kérni?

Válaszukat köszönöm előre is.

drbjozsef # 2021.12.15. 13:06

etti,

A "van értelme" típusú kérdések nem jogi jellegűek.
Leírásod alapján igen, van esélyetek a mérséklésére.
Ugyanakkor a tartásdíj elsődleges szempontja a gyermek szükségelet, azt a tartásra kötelezett szülő a saját tartásának terhére is biztosítania kell. De az, hogy a háztartásotokba született egy új eltartandó gyermek, minden bizonnyal valamekkora csökkenést eredményezni fog.

etti # 2021.12.15. 12:04

Sziasztok!

Van értelme bírósághoz fordulnunk a tartásdíj jelentős leszállítása miatt, vagy sem?
(lásd lent)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.13. 14:01

(Azt nem is neked mondtam.)

etti # 2021.12.13. 13:42

Nincs semmilyen per, nem fordultunk még ügyvédhez sem.
Ezért szerettem volna puhatolózni, hogy van-e értelme bíróságra menni, mert ha ott például az a hozzáállás, olyan ítélet születhet, hogy márpedig marad a tartásdíj és el kell adni autót, házat, hogy legyen miből fizetni, és mindez x hónap és xxxx pénzbe kerül, akkor lehet, hogy nem mennénk. Egyáltalán nem tudjuk, mire számítsunk.
Vagy akár van-e bármilyen érv az exfeleség meggyőzéséhez, hogy kvázi rosszabbul járhat, ha elzárkózik most egy közös megegyezéstől (hogy pl ha bírósághoz fordulunk, az ítélet nem úgy szólna, hogy "mindaddig, amíg apuka teljes munkaidős foglalkoztatásba nem kerül", hanem határozatlan időre, akkor utána az exfeleség perelhetne saját költségen, ha akarna újra tartásdíjat kapni - és hogy lásd, mi korrektek vagyunk, csak addig kérnénk a türelmedet egy közös megegyezés esetén, amíg lesz újra munka és így jövedelem. De ismétlen, fogalmunk sincs, mi a gyakorlat.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.13. 12:48

Etti, ha nem kéri a férjed, biztos nem fogja leszállítani a bíróság a tartásdíjat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.13. 12:43

A per pedig folyik, nem?

etti # 2021.12.13. 12:28

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
A férjem kb. 8 éve elvált, akkor konkrét összegben került meghatározásra a tartásdíj (kb. a fizetése 30%-a), 2x120e Ft, azaz 240e Ft a két gyerek után, plusz évente 2x ruházati hozzájárulás 2x20e Ft.
Időközben született közös gyermekünk, ő most 4 éves.
A helyzet pedig a következő: a férjem már a tavalyi évben is 9 hónapig álláskereső volt (és mindvégig fizette a teljes összegű tartásdíjat) és most pár hónapja újra az - talán számít, hogy ezúttal maga mondott fel, mert a főnöke pszichopata volt, bár ezt nyilván nem tudja bizonyítani. Én szülés után nem tudtam visszamenni a munkahelyemre, én is álláskereső vagyok (és nagyon nehéz 41 évesen, kisgyerekkel, szóba se állnak velem).
Van egy házunk, ezen még 7-8 mió ft hitel van, és van 2 (10 évesnél öregebb) autónk, és van kb. 2mió személyi kölcsön a férjem nevén.

És hát jelen állás szerint nagyjából 4-5 hónap múlva elfogy a pénzünk.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Mi nyilván azt szeretnénk, ha simán okiratba foglalva, exfeleség empatikus együttműködéssel elfogadná, hogy csak havi 60e Ft-ot fizessünk mindaddig, amíg a férjem újra állást talál (hiszen ha én találok is, abból a pénzből a megélhetésünk se igazán biztosított, nemhogy tartásdíj), úgy, hogy a köztes időszakban nem halmodódik fel tartozásként az a pénz, ami egy korábbi jövedelem mellett "járt". Ebbe az exfeleség valószínűleg nem fog belemenni.
Mik az esélyeink? Milyen átfutással dolgoznak egy ilyen ügyön?
Ha bírósághoz fordulnánk, mire számíthatunk?
Rémlik, hogy elég konzervatív, az apát hajléktalanságba sodróan egyoldalú megközelítés van a gyakorlatban.. :-( Nem akarnánk visszaélni a helyzettel, de az senkinek se lenne jó,ha az autókat, a házat el kellene adni, a gyerekek is szívnának, ha újra a kanapén kéne aludniuk, ha autó helyett tömegközlekedéssel kéne bőröndökkel,, táskákkal jönni-menniük ha esik, ha fúj.

köszi mindenkinek

groszfater@gmail.com # 2021.11.16. 14:49

korrekt54!

Rendőrség! Tartási kötelezettség elmulasztása miatt feljelentés!

korrekt54 # 2021.11.16. 14:39

Segítséget szeretnék kérni!
Van egy kolléganőm, akinek van egy 5 éves kisfia. A kisfiú édesapja 2 évvel ezelőtt eltűnt, azóta nem sikerül a nyomára bukkannia. Ha felveszi a telefonját, azonnal le is rakja. Egy alkalommal sikerült megszereznünk a kormányhivatalban az állandó bejelentett lakcímét, de mire a bíróságnak beadtuk, és a bíróság nagy-nagy "gyorsasággal" 5 hónap alatt megírt egy idézést neki, addigra kereket oldott, és elköltözött, nem lehet megtalálni, azóta az állandó bejelentett lakcíme egy végrehajtó által átvett lakás.
Szerencsétlen kolléganőm azóta próbálkozik mindennel, még a szülői felügyeleti joga sem tisztázott. Mit lehet tenni, hova tud fordulni?
Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.09. 21:05

Nem. A kapcsolattartás a gyermek joga is.