Kedves Jogi fórum!
Én a segítségét szeretném kérni hogy a gyermekemet aki most fog megszületni nem akarja a az apja a nevére venni hogy mégis mit lehet tenni az ügy érdekébe.
Előre is köszönöm segítségét!
Apaság vélelmének megdöntése
Nem él együtt, de a vélelmezett apa a lány volt férje,akitól elvált évekkel ezelőtt és a volt férjnek azóta új családja van. Nehéz sztori ez, köszi az eddigi infókat.
Ha a vélelmezett apával anyuka együtt él, akkor nem sok esélye van a vér szerinti apának. Ha nem, akkor meg lehet próbálni felkeresni a bíróságot, hogy eseti gondnokot rendeljen ki az apasági vélelem megdöntése iránti perre.
Tudta, hogy gyereke lesz, már a terhesség alatt elmondta neki az anya. Ez releváns? Külföldre kellett mennie, aztán időközben visszatért.
Mikor szerzett tudomást a vér szerinti apa arról, hogy lesz/lett egy gyereke?
Az anya nem szeretné az apát képben látni.
Ő akart egy gyereket, mindenáron és így egyszerűbb volt, mint a spermabank. Nem értek egyet ezzel a hozzáállással egyébként. Az apa közben külföldön volt, majd nemrégiben visszatért.
Az anya mit szeretne?
Az anyával együtt közösen keressék fel a gyámhatóságot.
Sziasztok!
Ismerősöm nevében kérek segítséget: gyermeket szült, aki jelenleg egy éves. Nincs férjnél. A baba apasági nyilatkozatát egy ismerőse töltötte ki, nem a vér szerinti apa. A vér szerinti apa most azonban előkerült és mégis szeretne a gyermek életében jelen lenni, láthatást szeretne és vállalni a gyerektartás fizetését.
Ilyenkor mit tehet a vér szerinti apa? Kérhet DNS vizsgálatot és ezzel az apasági nyilatkozat felülírható?
Köszönöm!
Mivel külföldön élsz a bírósági eljárások (válás, apasági) a szokásosnál hosszadalmasabb lesznek. Lehet, hogy már a férjed megindította az eljárásokat, csak a jogsegély miatt arról csak hosszabb idő után szerzel tudomást. Apaság vélelmének megdöntése iránti per a házasság felbontását követően indítható. A kiskorú érdekében a gyámhivatal is indíthat pert. Ebben az esetben a gyermek képviseletét kirendelt ügyvéd látja el. A kirendelt ügyvédet az illetékes kormányhivatal fizeti.
Belföldi lakóhely vagy tartózkodási hely hiányában a gyámhatóság illetékességét az utolsó ismert hazai lakóhely vagy tartózkodási hely határozza meg (ennek hiányában az eljárásra a bizonyos ügyekben a Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Jegyzője, más ügyekben pedig a fővárosi kormányhivatal V. kerületi gyámhivatala illetékes.)
Kedves forumozok!
Rovieden elmondanam a tortenetem, majd utanna a kerdeseimet,remellem tud valaki valaszolni.
Szoval 2000ben hazasodtam ossze lanyom apjaval, akivel 3 ev mulva megromlott kapcsolatunk.Kesobb lanyommal Belgiumba koltoztunk, es azota is itt elunk.Evekig probaltam valasomhoz ugyvedet talalni de sajnos senki nem valalt el Magyarorszagon, szoval meg a mai napig jogilag hazas vagyok.Idokozben lanyom apja felkeresett minket birosagon keresztul es azota rendszeresen tartja a kapcsolatot lanyunkkal.Ami engem illet, tavaly juliusban teherbe estem, es iden marciusban megszuletett kisfiam aki az en nevemet viseli mivel az apuka terhessegem 6. honapjabam ugy dontott, o megsem velunk tervezI jovojet.Lanyom apja megigerte hogy minnel hamarabb elinditja a vallast es az apasagi velelmi pert de egyenlore meg semmilyen papirt nem kaptam sem a valasrol, sem az apasagi velelem megtamadasarol. Itt olvastam, hogy miutan tudomasara jutott a terhessegem egy eve van a velelmi pert elinditani, ellelnkezo esetben o marad jogilag az apuka kisfiamnak.
kerdesem a kovetkezo lenne:
elindithatja -e kisfiam a velelmi pert?
ha igen akkor melyik gyamhivatal fog kirendelni hozza gondnokot? Ahogy olvastam az itteni, de lehet rosszul ertelmeztem.
ha mar itt vagyok a forumon erdeklodnek hatha akad kozottetek egy lelkiismeretes ugyved ,aki tudna engem kepviselni Magyarorszagon, illetve lehet hogy a kesobbiekben konzultalna az itteni belga ugyvednovel?
Valaszokat elore is koszonom.
Legalább nincs t.díj fizetési kötelezettséged, a rosszban is van valami jó...
Semmit.
Bonyolult mint az élet. Született egy gyermek házasságon belül akinek én ( nem férj )vagyok a vér szerinti apja dns teszt készült. A férj válókeresetet nyújtott be, de szünetelteti, húzza az időt. A válókeresetében lemondott a gyermekről, de a gyámhatóság előtt nem mond le az apaság vélelmének megdöntése perindításomkor. Az anya leírta először azt, hogy én vagyok az apa, aztán visszavonta és aláírta azt, hogy a férj az apa. Mit tudok tenni, hogy a nevemre kerüljön, és láthatásom legyen? Köszönöm.
A 35. § az irányadó.
Kedves Fórumozok!
Meg tudná mondani valaki, hogy amennyiben a fogantatás és a születés között megtörténik a válás (és nincs újabb házasságkötés, sem élettársi kapcsolat), akkor a csjt 35. vagy a csjt 36. az irányadó? (tehát abban a bizonyos 300 napban volt is házas, meg nem is...)
35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti. [...]
VAGY
36. §44 Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem áll házassági kötelékben, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit,
- aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el,
- akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított [...]
Köszönöm!
A nőnek kell bizonyítania hogy tutira te vagy a gyermek apja, ehhez lenne szükség a DNS vizsgálatra, mert addig hiába is követeli tőled t.díjat stb., holmi "bemondásra" nem fizetsz. Tehát fizetni csak akkor ha a bíróság 100%-ban megállapítja a biológia apaságot, de elehet hogy a vizsgálat alapján éppenséggel kizárja azt...
Azt nem írtad hogy külföldön élsz, valamint valószínüleg mód van tőled a magyar nagykövetségen/konzulátuson a "mintát" levenni - ma már elég egy hajszál és/vagy nyálminta -, és azt megküldik az a itthoni igazságügyi orvosi laboratóriumba, összehasonlítandó a kislánytól vett hasonlóval. (Ha elrendelik a mintavételt annak hogyan-miként dolgáról a bíróság intézedik majd.)
Ráérsz majd akkor ügyvédet fogadni, aki itthon képvisel téged a per során. (Ügyvédet találsz akár innen a fórumról, vagy pl. itt balra a szolgáltatások menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovat alapján.)
Külön: ha "emlékeid alapján" úgy véled mégis csak te lehetsz a gyermek apja, korrekt lenne a személyes találkozás, kölcsönösen sokat jelenthetne.
Amúgy a t.díj havi/évi összege 10-15 évig még - figyelemmel hogy a kislány most 10 éves -, az összeg eltörpül azzal szemben, hogy egy hazautazás mennyibe is kerülne neked most.
Olvasgasd ezt a topikot és a címben hasonlóakat, mások esetéből sok hasznosság megtudható belőle.
Ezért nem igazán szeretnék hazautazni.Hogy még én bizonyitsam be,hogy az apja vagyok-e.Nekem ez nagyon nagy pénzkiesés.
susan
DNS vizsgálattal kellene megbizonyosodni arról, hogy tényleg te vagy-e a kislány apja. (Nehogy a nő esetleg aranytojó tyúknak nézzen, ha az előző kapcsolatából így magára maradt.)
Csak van egy kis probléma.Külföldön lakunk,és nem lenne túl jó ezért hazautazni,folyamatosan.De mit tud csinálni ha én ezt nem vállalom?
Perelje az anyakönyvben szereplő apukát. Te majd onnantól leszel köteles gyerektartást fizetni, hogy a bíróság megállapítja, hogy te vagy az apa. Ez a jogi része.
Üdv.
Nagyjából 2 éve tudtam meg,hogy van egy 10 éves lányom.Az anyuka már az elején kijelentette,hogy nem szeretne semmit tőlem,csak a gyerek kiváncsi.Nem volt apasági per,ugyanis a volt vagy jelenlegi élettársa a nevére vette.Most egyedül maradt és elkezdett követelőzni,fenyegetőzni,hogy beperel ha nem fizetek gyermektartást.Válaszotokat előre is köszönöm.
Bejegyzett élettársi kapcsolat csak azonos nemű párok között létezik, ott viszont értelemszerűen apasági vélelmet nem keletkeztet.
Ha a volt pároddal megegyeztek, nyilván kaphatja a gyerek a te vezetéknevedet az anyakönyvben, de ez nem változtat azon, hogy perelni kell.
Tisztelt Fórumozók!
Az én esetem nagyon hasonlít Fractal helyzetéhez..mondhatni megegyezik. A vàlóperemkor azt mondta a bírónő, hogy be kell perelnem a most már volt férjem, ha nem akarjuk, hogy a gyermek az ő nevére kerüljön, vagy házasodjak meg, és akkor az új férjem nevét veheti fel a baba. Kérdésem az lenne hogy elég, ha addigra bejegyzett élettársi kapcsolatban élek? Vagy az kevés? Akkor is perelnem kell?
Ha nem elég a élettársi kapcsolat, akkor a volt férjem nevére anyakönyvezik a babát, úgy hogy ezt senki nem akarja, és írásban is nyilatkozik erről? Anyaköveztethetem a saját nevemre, hogy később, ha már mindenképp perelnem kell, akkor megváltoztassák?
Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02