Hagyaték visszautasítása

Medvegy # 2021.11.30. 12:41

Kérdésem az lenne, hogy :
Adott egy hagyaték, amelyet jogszabályoknak megfelelően magam, és kiskorú leszármazottam nevében is visszautasítottunk.
Kiskorú esetében a gyámügy is jóváhagyta a visszautasítás tényét.
Ilyen esetben kérhet-e a közjegyző bármi féle költségtérítést?

BEM # 2021.12.02. 09:59

Nem kérhet közjegyzői díjat tőletek, azt a hagyatékátadó végzésben megjelölt örökös vagy örökösök fogják, kötelesek megfizetni.

Mio # 2022.02.03. 04:56

Űdvőzlet ! Szeretnék kérni egy kis segitséget ! Még pedig aban hogy tegnap volt az örökségi tàrgyalàs ot minden örökös visza utasittot ki véve az özvegy ilettve az egyik gyermek kapot 15 nap haladékot hogy potolja a nyilatkozatot ezel kapcsolatban szeretném tudni hogy mivel én nyilatkoztam ezt a jegyzö könyvben is rögziti esetleg van e még bàr mien tenni valom ezel kapcsolatben iletve hogy ha nem lesz meg 15 nap alat a növérem nyilatkozata akkor ö mi marad ebben ?

drbjozsef # 2022.02.03. 05:39

Mio,

Ha úgy érted, hogy az özvegy és az egyik gyerek arra kapott 15 nap haladékot, hogy benyújtsák az örökség visszautasításáról szóló nyilatkozatot, akkor ha ezt elmulasztják, akkor a közjegyző a törvényes rend szerint fogja átadni a hagyatékot nekik. Ha a többi örökös kiesett az örökségből a visszautasításuk miatt, akkor az özvegy és a gyerek fele-fele arányban fog örökölni mindent, kivéve az özvegynek az elhunyttal utolsó közös lakóhelyét és annak berendezési tárgyait, mert azt 1/1-ben a gyerek fogja örökölni, az özvegy holtig tartó haszonélvezeti jogával terhelten.

tt11 # 2022.02.18. 22:14

Üdv,
Részben öröklés, részben tartozás behajtás a kérdésem.
Édesapám 5 éve elhunyt, a kapcsolatot nem tartottuk, édesanyámtól régebben elvált. Az állandó lakcíme maradt a mi lakcímünk, de nem velünk élt, újranősült. A temetését az új feleség intézte. Most 5 év után levélben jelentkezett felém az Intrum Justitia behajtó, melyben kérik, küldjem el édesapám halotti bizonyítványának másolatát, és a hagyatéki tárgyalás eredményéről egy másolatot. A hagyatéki tárgyaláson én és öcsém 5 éve visszautasítottuk édesapám hagyatékát, ami tulajdonképpen csak adósságot tartalmazott. Nyílvánvalóan a behajtócég most próbálkozna továbbvinni a követeléskezelést.

Kérdésem: visszautasított hagyaték esetén van-e bármi esély/jogi út arra hogy rajtam behajtsanak bármilyen követelést?
Vegyem fel a kapcsolatot az Intrummal? Illetve véleménye szerint miért rajtam kérik számon a halotti bizonyítványt? Ez számukra nem hozzáférhető adat? Van értelme ezzel egyáltalán foglalkoznom? Azt nem akarom hogy a "hátam mögött" valami bajt keverjen a behajtó. Nekem egyébként semmilyen tartozásom, adósságom nincs.

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.19. 07:53

Nem túl jók ezek a kérdések. Ha arra válaszolnék, amit kérdezel, félrevezetne.
Úgyhogy inkább azt mondom, küldjétek el nekik a hagyatékátadó végzés vagy az öröklési bizonyítvány másolatát.

tt11 # 2022.02.19. 10:09

Köszönöm a választ,

Még annyi kérdésem van, mi legyen, ha nem lesznek meg az iratok? Édesanyám nem találja.

Majordomus # 2022.02.19. 11:24

A közjegyzőtől kérhetsz másolatot.

Apád tartozásaiért csak az örökséged erejéig felelsz.

Mivel nem örököltél,visszautasitottad,ezért veed szemben nincs helye követelésnek.

Ettől viszont csak a hagyatéki végzés tud megmenteni.

Mi az hogy nem találja?

Ilyen fontos irat hogy tűnhet el?

tt11 # 2022.02.19. 14:11

Köszönöm a választ,

El nem tűnt, valahol biztosan megvan, de én mindig a legrosszabbra készülök.

drbjozsef # 2022.02.19. 16:20

tt11,

Ha megvan a végzés, vagy megszerezted a közjegyzőtől, akkor írd meg mellé levélben azt is, amit ide írtál : nem tartottátok a kapcsolatot, a felesége intézte a hagyatékot, neki van meg a halotti anyakönyvi kivonat, esetleg írd meg az általad ismert elérhetőségét, címét.

tt11 # 2022.02.20. 16:10

Köszönöm a segítségüket, végül minden előkerült, a halotti anyakönyvi kivonat másolata, és a végzés másolata is.
Elküldtem az Intrumnak.

Ami érdekesség, meglett egy 5 évvel ezelőtti levél másolata is, melyben az Intrum kéri a közjegyzőt, hogy a hagyatéki végzés/jegyzőkönyv egy példányát küldjék el.
A jelen infó bekérő levelet meg úgy kezdi "Társaságunk tudomására jutott hogy ügyfelünk elhalálozott.... hozzátartozója halotti anyakönyvi kivonatát ...megküldeni szíveskedjen".
Az ügyfél már 5 éve elhalálozott, ezt ők ahogy fentebb említettem tudták is, csak feltételezésem szerint most jutott eszébe valami belső számítógépes programnak hogy elévül a tartozás, az ügyintéző meg utána se nézett semminek, csak robot módjára tette a dolgát.

Majordomus # 2022.02.20. 16:21

Pont.