Házastársi vagyon öröklése


Irodakukac20 # 2022.03.18. 12:23

Ok, köszi. Próbálok konkrétabb lenni. Első házasságból gyermek. Anyának második házassága, ahonnan nincs közös gyermek. Anya elhunyt. Második férj közös vagyoni igényt jelent be a házasság ideje alatt vásárolt dolgokra. Gyereknek akkor csak 25% jár, a második férjnek pedig 75%? A gyermekrész és a vagyon fele miatt gondolom.. Jól?

drbjozsef # 2022.03.18. 13:19

Irodakukac20,

Főszabályként, nagyjából igen. Az utolsó közös lakásból a házastárs nem örököl, csak haszonélvezetet kap rá, az teljes egészében a leszármazóé. Ha az közös vagyon, és a felét megkapja a túlélő házastárs, akkor abból a másik fele a gyereké. Minden másból igen, fele a házastársé közös vagyon jogcímen, a másik felét pedig felezi a gyerekkel.

És hogy visszatérjünk eredeti kérdésedre : ez nagyon rég nem változott, mármint, hogy mi a házastársi közös vagyon. Az új Ptk. az ettől való eltérés lehetőségét bővítette és szabályozta alaposabban, de ha a felek között nem volt házassági vagyonjogi szerződés, akkor minden közös szerzeménynek számít, kivéve az, amit az érdekelt bizonyít, hogy különvagyonból (is) fizetve lett.