Özvegyi haszonélvezeti jog


Kuksi49 # 2022.02.16. 21:50

Tisztelt Fórumozók!
A lakásunk kettőnk nevén volt a férjemmel, aki sajnos nemrég meghalt. A fél lakást a két gyerek örökölte, én haszonélvezeti jogot kaptam. Most derült ki, hogy a lakás fürdőszobáját fel kell újítani.
Kérdésem: a felújítás költségeit egyedül nekem, mint haszonélvezőnek, vagy hármunknak, mint tulajdonosoknak arányosan kell fizeti? Még annyit ehhez, csak az egyik fiam lakik itt velem, a másik elköltözött. Őt is terheli-e a költség arányos része?
Köszönettel: Kuksi49

Szomorú örökös # 2022.02.17. 04:16

Kuksi49

a felújítás költségeit egyedül nekem, mint haszonélvezőnek, vagy hármunknak, mint tulajdonosoknak arányosan kell fizeti?.....csak az egyik fiam lakik itt velem, a másik elköltözött. Őt is terheli-e a költség arányos része?

Elviekben a tulajdonosoknak kell, így nyilván neked is ki kell venni belőle a részedet. És igen, az elköltözött gyerek is tulajdonos, őt is terheli szerintem a költség függetlenül attól, hogy ott lakik vagy nem. Gyakorlatilag az ő tulajdonának értéke is nő vele, ezt kell vele megértetni.

drbjozsef # 2022.02.17. 08:00

Kuksi49,

Ptk.5:149.§ (3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Ha a fürdőszobát fel kell újítani (kell?), mert régi csúnya a csempe, ülőkád kell zuhany helyett, vagy bármi olyan okból, ami a használattal függ össze, azt a haszonélvezőnek és használó tulajdonosnak kell fizetnie, vagyis neked.

Ha a fürdőszobát fel kell újítani, mert elöregedtek a falban a csövek, eltört, beáztál, akkor azt közösen kell fizetnetek, felét neked mert tulajdonos vagy, felét a gyerekeknek, mert tulajdonosok.

Kuksi49 # 2022.02.18. 14:54

drbjozsef
Tisztelt Uram!
Köszönöm a válaszát! Azért kell a fürdőszobát részben felújítani, mert 30 éve használjuk, és a fürdőkádnál már 2 sor csempe leesett, további 3 sor leesése is várható.
Ön szerint ezt nekem, mint használó tulajdonosnak kell fizetnem. De használó tulajdonos a kisebbik fiam is, aki itt lakik velem. A nagyobbik fiam 2 éve költözött el, tehát 28 évig ő is használó tulajdonos volt.
Kérdésem, hogy erre a körülményre tekintettel a nagyobbik fiamnak nincs fizetési kötelezettsége?
Köszönettel.
Kuksi49

Kuksi49 # 2022.02.18. 14:57

Szomorú örökös!
Köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel:Kuksi49

drbjozsef # 2022.02.18. 16:09

Kuksi49,

Itt már ingoványos a terep, de igen, etikailag mindenképpen ugyanúgy fizetnie kellene, de jogilag már kérdéses a dolog. Hiszen, mondanám én a gyerek helyében, az elmúlt 28 évi használat alatt a lakásnak se haszonélvezője, se tulajdonosa nem volt, a szülei jogán lakott az ingatlanban, csak most örökölte meg a tulajdonrészt (Ugyanakkor, az örökös nemcsak a vagyont örökli, hanem az elhunyt kötelezettségeit is). Nehéz kérdés, mert kevéssé jogilag megfogható ez a vita, mint inkább családi, emberi hozzáállás oldaláról.
Te fogsz pereskedni a gyerekeddel, ha azt mondja, hogy nem fizet? Ő be fog perelni, ha nem újítod fel az (általa is) elhasznált fürdőszobát?

Majordomus # 2022.02.18. 17:50

Kuksi!
A felújitás költsége, ha egyedül laksz a ingatlanban, kizárólag a tiéd,mint haszonélvezőé,ha ketten laktok a házban akkor fele-fele arányban oszlik meg.

Az elköltözött fiunak semmi köze a felujtáshoz.

;Nehéz kérdés, mert kevéssé jogilag megfogható ez a vita, mint inkább családi, emberi hozzáállás oldaláról;

drb-nek ebben teljesen igaza van.

Amit leirtál,a 6 sor csempe ( meg ami menetközben még kiderül) szifoncsere,szaniter kb. 200 ezer ft,nem hiszem hogy ebben tönkremennétek ketten.

Ha normális kapcsolatot ápolsz a családdal,akkor ez nem okozhat problémát.