Özvegyi haszonélvezeti jog


Majordomus # 2022.02.18. 17:50

Kuksi!
A felújitás költsége, ha egyedül laksz a ingatlanban, kizárólag a tiéd,mint haszonélvezőé,ha ketten laktok a házban akkor fele-fele arányban oszlik meg.

Az elköltözött fiunak semmi köze a felujtáshoz.

;Nehéz kérdés, mert kevéssé jogilag megfogható ez a vita, mint inkább családi, emberi hozzáállás oldaláról;

drb-nek ebben teljesen igaza van.

Amit leirtál,a 6 sor csempe ( meg ami menetközben még kiderül) szifoncsere,szaniter kb. 200 ezer ft,nem hiszem hogy ebben tönkremennétek ketten.

Ha normális kapcsolatot ápolsz a családdal,akkor ez nem okozhat problémát.

drbjozsef # 2022.02.18. 16:09

Kuksi49,

Itt már ingoványos a terep, de igen, etikailag mindenképpen ugyanúgy fizetnie kellene, de jogilag már kérdéses a dolog. Hiszen, mondanám én a gyerek helyében, az elmúlt 28 évi használat alatt a lakásnak se haszonélvezője, se tulajdonosa nem volt, a szülei jogán lakott az ingatlanban, csak most örökölte meg a tulajdonrészt (Ugyanakkor, az örökös nemcsak a vagyont örökli, hanem az elhunyt kötelezettségeit is). Nehéz kérdés, mert kevéssé jogilag megfogható ez a vita, mint inkább családi, emberi hozzáállás oldaláról.
Te fogsz pereskedni a gyerekeddel, ha azt mondja, hogy nem fizet? Ő be fog perelni, ha nem újítod fel az (általa is) elhasznált fürdőszobát?

Kuksi49 # 2022.02.18. 14:57

Szomorú örökös!
Köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel:Kuksi49

Kuksi49 # 2022.02.18. 14:54

drbjozsef
Tisztelt Uram!
Köszönöm a válaszát! Azért kell a fürdőszobát részben felújítani, mert 30 éve használjuk, és a fürdőkádnál már 2 sor csempe leesett, további 3 sor leesése is várható.
Ön szerint ezt nekem, mint használó tulajdonosnak kell fizetnem. De használó tulajdonos a kisebbik fiam is, aki itt lakik velem. A nagyobbik fiam 2 éve költözött el, tehát 28 évig ő is használó tulajdonos volt.
Kérdésem, hogy erre a körülményre tekintettel a nagyobbik fiamnak nincs fizetési kötelezettsége?
Köszönettel.
Kuksi49

drbjozsef # 2022.02.17. 08:00

Kuksi49,

Ptk.5:149.§ (3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Ha a fürdőszobát fel kell újítani (kell?), mert régi csúnya a csempe, ülőkád kell zuhany helyett, vagy bármi olyan okból, ami a használattal függ össze, azt a haszonélvezőnek és használó tulajdonosnak kell fizetnie, vagyis neked.

Ha a fürdőszobát fel kell újítani, mert elöregedtek a falban a csövek, eltört, beáztál, akkor azt közösen kell fizetnetek, felét neked mert tulajdonos vagy, felét a gyerekeknek, mert tulajdonosok.

Szomorú örökös # 2022.02.17. 04:16

Kuksi49

a felújítás költségeit egyedül nekem, mint haszonélvezőnek, vagy hármunknak, mint tulajdonosoknak arányosan kell fizeti?.....csak az egyik fiam lakik itt velem, a másik elköltözött. Őt is terheli-e a költség arányos része?

Elviekben a tulajdonosoknak kell, így nyilván neked is ki kell venni belőle a részedet. És igen, az elköltözött gyerek is tulajdonos, őt is terheli szerintem a költség függetlenül attól, hogy ott lakik vagy nem. Gyakorlatilag az ő tulajdonának értéke is nő vele, ezt kell vele megértetni.

Kuksi49 # 2022.02.16. 21:50

Tisztelt Fórumozók!
A lakásunk kettőnk nevén volt a férjemmel, aki sajnos nemrég meghalt. A fél lakást a két gyerek örökölte, én haszonélvezeti jogot kaptam. Most derült ki, hogy a lakás fürdőszobáját fel kell újítani.
Kérdésem: a felújítás költségeit egyedül nekem, mint haszonélvezőnek, vagy hármunknak, mint tulajdonosoknak arányosan kell fizeti? Még annyit ehhez, csak az egyik fiam lakik itt velem, a másik elköltözött. Őt is terheli-e a költség arányos része?
Köszönettel: Kuksi49

soma90 # 2022.02.12. 14:22

drbjozsef

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.02.10. 05:07

soma90,

Nem, dehogy, nem szüntethető meg.
A résztulajdonon fennálló haszonélvezeti jogra csakis a HASZNÁLAT szempontjából kell a közös tulajdon szabályait alkalmazni. A közös tulajdon megszüntetésére irányuló per nem érinti a haszonélvezetet, annak fenntartásával szünteti meg a bíróság, akár árverésen is - nyilván annyival alacsonyabb induló áron -, és ha a körülmények méltánylandók, akár az egész ingatlan használatára is feljogosíthat bárkit. Csakis a tulajdonviszonyok rendezését szolgálja ez a per, nem a használatét (az csak a vonzata a rendezésnek az esetek túlnyomó többségének).

soma90 # 2022.02.09. 20:09

Kovács_Béla_Sándor
„a rokonok többlethasználati díjat kérhetnek érte.”
Van annak még néhány feltétele, amelyek az ilyen esetekben általában nem állnak fenn.

  • Milyen feltételek ezek?

Másik kérdés:
50%-os haszonélvezet esetén ha jól tudom a közös tulajdon szabályai érvényesek. Indíthatnak a rokonok közös tulajdon megszüntetésére pert (pl. árveréssel) és ezzel megszüntethető-e a haszonélvezet is?
Ha indíthatnak, fellebbezhető-e azzal az indokkal, hogy pl. a rokonok gyűlölik az özvegyet és visszaélnek a kiszolgáltatott helyzetével? Tehát a rokonok lakhatása megoldott, anyagi hiányban nem szenvednek, és nincs is szükségük a pénzre ami az ingatlan értékesítéséből befolyna nekik, csupán szeretnének kitolni az özveggyel. (Rokonok "gyűlölete" papírokkal igazolható.... ne kérdezzétek hogyan :))

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.08. 14:57

Köttök egy szerződést. Azért nincs illeték, mert egyenesági rokonok vagytok, másként lenne?

Létezik, esetleg, végrendelet haszonélvezeti bejegyzés is?
Létezik. Csak azzal anyádnak most nem lesz haszonélvezet, sőt, papírforma szerint soha. El kellene dönteni, hogy valójában mit is akartok.

cslr1968 # 2022.02.08. 13:54

Üdvözlöm! Rendelkezem egy lakás tulajdonnal, erre idős anyukámnak szeretném ingyenesen bejegyeztetni a haszonélvezeti jogot. Ennek milyen módjai léteznek? Mi lenne a legjobb megoldás? Létezik, esetleg, végrendelet haszonélvezeti bejegyzés is? Az illeték ilyenkor nincs? Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.03. 15:32

Amit Te találtál, az a Ptk 7:51. §, házastársak közös öröklési szerződése.
Ebből a szempontból nincs elvi különbség.

Kogeza # 2022.02.03. 14:28

Szerintem neked van igazad, osztap, vagyis a feleséget nem illeti meg a holtig tartó haszonélvezet az ingatlanon.

osztap # 2022.02.03. 08:40

Szomorú örökös,

Amit Te találtál, az a Ptk 7:51. §, házastársak közös öröklési szerződése. Ekkor a férj és a feleség mint örökhagyók kötnek öröklési szerződést egy harmadik személlyel. Itt nem ez a helyzet, a feleség nem volt szerződő fél az öröklési szerződésben.

Szomorú örökös # 2022.02.03. 04:51

osztap

Nem értem a logikád, két helyen

Sajna lehet, hogy KBS-nek igaza van. Én is ezt találtam az előbb és pont az öröklési szerződéses örökléssel kapcsolatban.

Öröklési szerződés esetén
A felek eltérő megállapodásának hiányában az örökhagyókkal szerződő fél által örökölt lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon a túlélő házastársat (bejegyzett élettársat) holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg, ha ő azokat az örökhagyóval közösen használta.

KBS

Valóban nem a kisujjamból szoptam, amit leírtam, de ezek szerint akkor az ismerősömet az ügyvéd félrevezette. Ő mondta neki, hogy nincs meg az 5 év házasságban töltött ideje és ezért nem jár neki az özvegyi haszonélvezeti jog. Viszont sokkal jobban járt, mert a végén egyharmadrészt kapott mindenből, így a lakás árából is. Megjegyzem, nagyon nem is akarta a haszonélvezetet, mert akkor az ő dolga lett volna egyből a lakás üzemeltetése, amit nagyon nem akart. Az általam írt esetben semmilyen végrendelkezés nem volt. Ettől függetlenül elfogadom, amit írtál!

osztap # 2022.02.02. 22:47

KBS,

Nem értem a logikád, két helyen:

  1. A végintézkedések a teljes vagyont lefedik. A törvényes öröklés rendje nem lép be. Az utolsó közös lakhelyül szolgáló ingatlanra alapítandó haszonélvezeti jog a törvényes öröklés jogintézménye. Miért lépne mégis be?
  2. A kötelesrésznek nem alapja az ingatlan, mert több mint két évvel az örökhagyó halála előtt öröklési szerződést kötöttek rá. Hogyan lehet olyan dologra, ami nem alapja a kötelesrésznek, kötelesrészi igényként haszonélvezetet alapítani?
Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.02. 21:09

Tévedsz. Teljesen mindegy, kire hagyja az örökhagyó a vagyonát, az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlanon az özvegy haszonélvezezet kap. Hacsak ezt az örökhagyó a végrendeletben kifejezetten ki nem zárta. (De köteles részi igényként még akkor is.)

osztap # 2022.02.02. 20:52

d-gyjr86,

Szerintem nem kap.

Az öröklés rendjét elsősorban a végintézkedés (végrendelet, öröklési szerződés), annak hiányában a törvényes öröklés rendje határozza meg. Ptk. 7:3. § A végintézkedés szabadságát a kötelesrész szabályai korlátozzák.

A Te esetedben van végintézkedés. Az öröklési szerződés miatt az ingatlant Te és nővéred örökölné, fele-fele arányban. Az ingóságokat a végrendelet miatt a feleség örökölné teljes egészében. A törvényes öröklés rendje (Ptk 7:55-7:74 §) nem lép be - ebben lenne az özvegy haszonélvezeti joga.

A kötelesrész szabályai a fentieket módosítják-e?
Az ingatlan nem számít a kötelesrész alapjába, mert az öröklési szerződést az örökhagyó halála előtt több, mint két évvel kötöttétek. Tehát itt a fentiek maradnak. Ptk. 7:80. § (4)
Az ingóságok beleszámítanak a kötelesrész alapjába. A kötelesrész mértéke a törvényes öröklés rendje szerint járó örökség harmada. A törvényes öröklés rendje szerint az özvegynek egy gyermekrész jár, tehát Te is, a nővéred is, és az özvegy is 1/3-1/3 részt örökölne. Ennek a harmada, tehát 1/9-1/9 rész jár Neked is és nővérednek is köteles részként, ha igényt tartotok a köteles részre a hagyatéki eljárásban. Ptk. 7:82 §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.02. 19:42

Dehogy! (Ha nem tudsz valamit biztosra, akkor ne írd be inkább.)

Szomorú örökös # 2022.02.02. 18:27

d-gyjr86

Kap-e haszonélvezetet a házastárs az ingatlanra?

Én úgy tudom, hogy ahhoz minimum 5 év házas kapcsolat szükséges a közösen lakott lakásban.
Egy ismerősöm pont ezért nem kapta meg, mert alig több, mint 4 éves házasság volt mögöttük.

d-gyjr86 # 2022.02.02. 16:59

Öröklési szerződést kötöttünk nővérem és én az örökhagyóval (édesapánkkal) 2018. februárban az örökhagyó ingatlanára. Ebben benne van, hogy az örökhagyó feltétlen szavatosságot vállal az ingatlantulajdona per-, teher- és igénymentességéért.

2020 áprilisban lett új „barátnője”, aki 2020. szeptember 21-én tette ki facebookra, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban vannak.
2021 szeptember 20-án derült ki, hogy az örökhagyónak rosszindulatú daganata van és október 21-én mondták az orvosok az élettársának, hogy csak hónapjai vannak hátra. November 5-én házasságot kötöttek, valamint végrendelet is készült, mely az ingóságokra vonatkozik és ebben házastársát jelölte meg örökösnek az örökhagyó.

Az örökhagyó december 19-én elhunyt.

Kap-e haszonélvezetet a házastárs az ingatlanra?

drbjozsef # 2022.01.13. 12:25

veggoline,

Azon tényleg nehéz segíteni, aki szerint ha két havonta egyszer öt percre be kell engedni a lakása tulajdonosát az ugyanaz, mint hogy "nem ér semmit" a haszonélvezete.

Próbáld ki : költözz ki a híd alá két hónapra, és csak öt percre menj be a lakásba ez alatt a két hónap alatt. Szerintem érezni fogod a különbséget...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.13. 10:25

A paranoia, sajnos, a tudmány mai állása szerint nem gyógyítható, de gyógyszerrel egész jól kordában tudják tartani.

(A "vérbosszú" egészen mást jelent, jobb ha ebben a kontextusban nem használod.)

veggoline # 2022.01.13. 08:53

Értem én az érveket,de akkor gyakorlatilag az én esetemben semmit sem ér a holtig tartó haszonélvezet hiába van....
Itt ugyanis arról van szó hogy az örökösök anyagilag piszok jól állnak,a gyűlölet mozgatja őket.Mikor elváltak a szüleik még kicsik voltak viszonylag.Válásukat az anyjuk mai napig nem tudja feldolgozni pedig 30 éve.Fejébe vette hogy miattam hagyta el a párom,pedig még azután a megismerkedésünkig eltelt több mint 2 év.Ezt a gyülöletet belenevelte a gyerekeikbe.Ezért ebben az esetben nem az anyagiak a cél mert az csap egy porszem szinte nekik,hanem a vérbosszú.Ezért félek én a zaklatásuktól.