Láthatás


drbjozsef # 2022.01.23. 14:59

Erika Palotas,

A gyereknek joga, a szülőnek kötelessége (és joga) a kapcsolattartás.
Vita esetén bíróságon meghallgatják a 14 éves gyermek véleményét, különleges esetben a 12 évesét is. De ez csak egy tényező, a gyerek nem dönthet, köteles a kapcsolattartásra ha azt a másik szülő igényli.
A kapcsolattartást csak akkor korlátozzák, ha a külön élő szülő valamilyen felróható magatartása veszélyeztetheti a gyermeket.
Függetlenül a gyerektartás fizetési kötelezettségtől, bár akár az is nyomhat a latban sok más körülmény mellett.
Elsősorban a gyerek érdekei számítanak (ami nem azonos a véleményével), de a szülőnek is vannak jogai.

Erika Palotas # 2022.01.23. 10:49

Olyan ügyben szeretnék segitséget kérni,hogy eldöntheti e a gyerek /12 éves/ hogy nem megy a Biróság által meghatározott láthatásra.
Ennek előzménye hogy már két és fé éve semmilyen kapcsolat nincs a gyerek és anyuka között. Még kisérletet sem tett az anyuka a kapcsolattartásra. Sőt ez idő alatt fizetni sem fizetett. most egy kicsit meg lett piszkálva a nem fizetés miatt. Erre rögtön élni akar a láthatási jogával. A gyerek viszont nem akar menni,ami valahol érthető! Tehát a kérdésem az ,hogy dönthet-e a gyerek arról,hogy megy vagy nem a láthatásra?

drbjozsef # 2022.01.22. 17:37

bogar.11,

Olyan ügyben kérném a segítséget, hogy láthatás kérdésében lehet e kérni a bíróságtól, hogy több lathatást engedélyezzen.
Kérni bármit lehet.
Az tényleg igaz, hogy elég fura kérés, általában fordítva szokott lenni.
Egyébként közös a felügyeleti jog, vagy a tied? Volt bíróságon az ügyetek?

A Ptk. vonatkozó része szerint a gyerek joga és a szülő kötelessége (és joga persze) a kapcsolattartás. De ennél több nincs, nyilván minden eset más, mérlegelik a felek körülményeit, lehetőségeit. De ha nincs megegyezés, akkor csak a bíróság dönthet. Biztos ezt akarod? A gyereket is bevonni, hogy rá akarod kényszeríteni az apjára?

Ptk. 4:178.§.
(1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.
(2) A gyermekétől különélő szülő - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - jogosult és köteles gyermekével kapcsolatot tartani.

bogar.11 # 2022.01.20. 12:12

Kedves Fórumozók!

Olyan ügyben kérném a segítséget, hogy láthatás kérdésében lehet e kérni a bíróságtól, hogy több lathatást engedélyezzen.
Törtenetünk a következő:
Több, mint 2 éve vagyunk külön apukával, nem voltunk házasok, mondtam a különváláskor, nem akarom bíróságra vinni az ügyet, beszéljük meg. Nyögve nyelősen ment, a lényeg, hogy gyerektartásban is megegyeztünk egy nem túl magas összegben, nem is ez az érdekes, hanem láthatásban kb. Másfél év után eljutottunk odáig, hogy megbeszéltük, minden héten egy napot vele tölt a kisfiunk, ebből minden második héten ott is alszik, plusz egyszer egy héten elmegy érte az oviba.
Apának van új kapcsolata is. A gyerkőc igényli a társaságát, napi szinten mondja, hogy hiányzik apa, mindkettőnkhöz ragaszkodik.
Viszont apuka a 2 hetente 1 nap ottalvást sem tartja, mert műszakokban dolgozik, tehát nem minden héten ugyanúgy, 2 nap munka, 3 nap szabad, így nem minden hétvégéje szabad és az a kifogása, hogy azon a héten, mikor hétvégén dolgozik, tehát hétköznapra esne az ottalvás, akkor azért nem aludhat ott a gyerek, mert a kisfiam apuka párjával alszik olyankor, ő meg minden hétköznap dolgozik, és szegény fáradt akkor másnap. Ezen én nagyon fel vagyok háborodva.
Sajnos nagyon kicsi a család, és a gyerkőc nagyon szereti az apját, amúgy, ha vele van apuka, akkor törődik vele, mert mindig kérdezem a gyereket, mikor haza jön, csak hogyis mondjam....ha nem muszáj, akkor nem erőlteti magát. A szünetekből is minimálisat hajlandó kivenni, tavaly nyáron az 1 hónapos nyári szünetből 2 napot volt nála a gyerek. És nem érdekli, hogy oldom meg, én is dolgozom minden hétköznap, nagyszülők a részemről sajnos nincsenek.
És az lenne a kérdés, kerhetem e a bíróságtól, hogy határozzon meg ennél több lathatást, mert azt tudom, ha úgymond \"meg lenne szabva neki\", akkor tartaná.
Az a baj, hogy ez, amit csinál, nekem szól. Nem a gyereket nem akarja látni, mert szereti, hanem Velem akar \"kiszúrni\", nem fogja fel, hogy nem nekem tesz szívességet azzal, hogy foglalkozik a fiával. Tudom, máshol pont az szokott lenni, hogy kevesebbet akarnak kérni, meg tiltják a másik szülőtől, stb.
Félre értés ne essék, nem lepasszolni akarom a gyereket, csak látom, mennyire ragaszkodna az apjához, kicsi is a család, tudom, hogy szüksége lenne rá.

Köszönöm a segítséget. :)