Gyermekrész kérdése

soma90 # 2022.02.12. 11:12

Sziasztok!

A legtöbb online cikkben azt olvastam, hogy a házastárs a közösen lakott ingatlanból haszonélvezeti jogot örököl, míg a többi vagyonból (pl. autó, folyószámlán tartott vagyon) egy gyermekrészt.

Na már most, engem két ügyvéd is arról tájékozotatott, hogy a közösen lakott ingatlanból is örököl egy gyermekrészt. Viszont én erről semilyen írásos anyagot nem találtam.

Most az említett két ügyvéd tudta rosszul, vagy van valami nagyon új változtatás az öröklés szabályaiban amiről én semmit nem találtam?

soma90 # 2022.02.12. 11:20

Természetesen a törvényes öröklési rendre gondolok. Végrendelkezés nélkül.

Szomorú örökös # 2022.02.12. 13:15

soma90

azt olvastam, hogy a házastárs a közösen lakott ingatlanból haszonélvezeti jogot örököl, míg a többi vagyonból (pl. autó, folyószámlán tartott vagyon) egy gyermekrészt.....Na már most, engem két ügyvéd is arról tájékozotatott, hogy a közösen lakott ingatlanból is örököl egy gyermekrészt.

Szerintem jól olvastad, mert lakásra tudtommal csak akkor kap haszonélvezeti jogot, ha valóban igazolhatóan együtt is laktak ott - pl. az özvegynek oda van bejelentve az állandó lakcíme - ellenkező esetben abból is egy gyermekrészt örököl. Ma már ez nem kötelező házastársak esetén sem, az én ismerősöm kb. ilyen házasságban élt. Egyébként tiszta öröklésnél valóban minden másból egy gyermekrészt örököl a házastárs.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.12. 14:03

Akkor nem.