Örökségből való kizárás?

Melindaa # 2022.03.19. 11:11

Sziasztok kicsit kacifántos a történet megpróbálom röviden szeretnék kicsit tisztábban látni a segitsegetekkel.
Van egy ingatlan amit édesanyám megörökölt a nagyszüleim eltávozása után,viszont nem illeti meg 100%-ban az örökség. Volt neki egy testvére aki elhunyt,neki van 2 gyereke. Nagymamám nem zárta ki anya testvérét az örökségből így 25%ban megilleti őt.Jó pár éve elhunyt és a gyerekek a halála után elmentek Magyarországról, egyáltalán nem látogatnak haza és a lakás dolgait mi intéztük bármi volt, értem itt a plusz költségeket, a kötelező panel programot és már más néven is élnek nem az apjuk nevén. A nagyobbik már elmúlt 18 éves ezért ő már igényt tarthatna a részére. A kérdés arra irányul,hogy van e bármi olyan körülmény, amivel a rájuk eső részt a bíróság elengedné vagy csak lemondás alapján? A házat nem szeretnénk eladni több milliót meg nem valószínű hogy kitudnánk fizetni.Tehetünk e bármit ez ügyben?

drbjozsef # 2022.03.19. 22:26

Melindaa,

Kicsit kacifántos - a leírásod, nem az ügy.
Jól értelek, hogy nem "megillet" ezt vagy azt bizonyos rész, hanem a nagyszüleid halála után édesanyád és a testvére két gyermeke 50%-25%-25% arányban megörökölték az ingatlant, és így is van bejegyezve most az ingatlannyilvántartásban?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.20. 06:21

Nagyjából mindegy. A kérdésére a válasz egyértelmű nem.

drbjozsef # 2022.03.20. 13:21

Igen, csak gondoltam jelzem neki, hogy ha úgy van, ahogy kérdeztem, akkor nemhogy csak a 18 éves "tarthat igényt a részére", hanem a kiskorú (törvényes képviselője) is kérheti bármikor a részét, hogy nincs lemondás ingatlan tulajdonjogról, ráadásul semmi alapja nincsen, hogy a bíróság "elengedje" (???), de ráadásul a tulajdonostársak, ha nem tudják kifizetni őket, bármelyik bármikor kérheti bíróságon a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól, amit végső esetben el is árverezhetnek, és akkor hiába nem akarják ők eladni, elmegy az az ő akaratuk ellenére is.

De, hogy jó is legyen, a tulajdonjoghoz kapcsolódó költségeket, amelyeket a tulajdonostársak helyett ők fizettek, azt pedig ők kövelhetik.

osztap # 2022.03.20. 13:44

Esetleg elbirtoklás 15 év szakadatlan sajátként birtoklás után?

Mikor halt meg a nagymama?
Mióta nem törődik az anya testvére/ az ő gyerekei a lakással?