örökség visszautasítása

herba # 2022.05.13. 06:38

Az alábbiakban kérném a tanácsukat:
Édesanyám 5 éve elhalálozott. A hagyatéki eljárás az azt követő évben rendben lezajlott. Egy éve - Földhivatali információ alapján - derült ki, hogy vidéken tulajdonostársa egy zártkerti ingatlannak, melynek tíz személynél is több tulajdonosa van. Az értéknyilatkozat szerint a rá eső rész forgalmi értéke 5000 Ft. Ezt a részt ketten örökölnénk, a rám eső rész forgalmi értéke 2500 Ft. Póthagyatéki eljárást tűztek ki, jelezve, hogy annak várható közjegyzői dija közel 40.000 Ft
Én nem tartok igényt erre a tulajdonrészemre, azt vissza szeretném utasítani.
Kérdéseim:

1. Irásbeli nyilatkozattal megtehetem-e?
  2. Kell-e erről minden nagykorú gyermekemnek is nyilatkoznia?
  3. Ha irásbeli nyilatkozatot teszek és a kitűzött tárgyalás előtt eljuttatom a közjegyzőnek, akkor is kötelezhető vagyok-e a személyes megjelenésre a póthagyatéki tárgyaláson.
  4. Figyelemmel a póthagyatéki tárgyalás tárgyát képező örökrész értékére - 5000 Ft - kiszabhat-e közel 40000 Ft-os eljárási díjat a közjegyző?
  5. Amennyiben visszautasítom az öröklési részem, akkor is kell ilyen mértékű közjegyzői dijat fizetnem?

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.05.13. 09:19

herba,
1.Igen, teljes bizonyító erejű magánokiratban, közjegyzőnek eljuttatni.
2.Igen, ugyanilyen alakisággal.
3.Egyáltalán nem vagy köteles megjelenni a tárgyaláson (ha lenne, de ha egyetlen ingatlan póthagyatékija, akkor lehet az sincs)
4.Igen, a közjegyzői díjszabás szerint. Ennek nem minden eleme a tárgy értékéhez kapcsolódik.
5.Nem, ha nem vagy örökös, egyáltalán nem kell ilyet fizetned. Majd - végső esetben - az állam.

Majordomus # 2022.05.13. 09:29

Többe kerül a leves mibt a hús(cafat).