Póthagyatéki eljárás nehézségek + új hagyaték


BBOROS # 2022.05.13. 07:13

Tisztelt Fórum Tagok!
Az alábbi eset megoldásában szeretnék ötleteket kapni, mivel a hatóságok egyáltalán nem segítőkészek.
2020 tavaszán elhunyt nagyapám, akinek 3 gyereke volt.
Az egyik testvér akivel közelebbi kapcsolatban volt leadta a hagyatéki papírokat, hogy nagyapám után nem keletkezett hagyaték így a testvérek nem értesültek hagyatéki ügyről. (Ez a rész kicsit ködös mivel a testvérek beszélő viszonyban sincsenek egymással)
A családnak volt egy hétvégi háza amely papíron közös tulajdonban volt a testvérek közt, de teljes egészében édesapám gondozta.
Édesapám részét ajándékozással megkaptam, a papírok tanúsága szerint kiderült hogy az elhunyt nagyapámnak is volt még át nem ruházott tulajdonrésze a telekben 5%. (valószínűleg valamilyen adminisztrációs hiba folytán)
2020 végén édeaspám révén elindítottunk egy póthagyatéki eljárást az ottani jegyző tanácsára, mert hogy más módot nem tud ajánlani hogy ez rendeződjön.
2021 során az ügy elindult, feljegyezték viszont nem történt tárgyalás vagy értesítés. A közjegyzőt és asszisztenseit többször kerestük de nem kaptunk tájékoztatást az ügyről vagy hogy szükséges-e további információ. Csak az automatikus választ hogy feltorlódtak az ügyek és hosszú a várakozási idő. (a legtöbbször minősíthetetlen stílusban, kioktatva hogy hát hogy merünk mi érdeklődni)
2022 februárjában édesapám aki az ügyet indította elhunyt.
Ez után megkerestem a közjegyzőt ahol hosszas vitatkozás után megértették hogy én mint az ügyet indító fia azért telefonálok, mert elhunyt aki kezdeményezte és engem tudnak keresni ha bármilyen fejlemény történik.
Ekkor kicsit nyitottabban reagáltak, és megosztották hogy igazából azért nem történt semmi mert a többi örököst a póthagyatékban azonosítani sem tudták.(ezáltal nem foglalkoztak vele)
Ekkor mondtam hogy semmi gond minden adatot és információt meg tudok adni róluk, mivel édesapám temetése kapcsán megkerestük őket hogy tegyék tiszteletüket az utolsó úton.
Ez az ügy azóta sem haladt semerre és visszatértünk az eredeti elutasító viselkedésükhöz. Többször rámcsapták a telefont hogy ők nem akarnak erről információt adni és nem érnek rá telefonálgatni.
Számomra különösen fontos lenne az ügy kiemenetele mivel az édesapám után számomra keletkett hagyatéki üggyel összemosták az esetet és ez is áll ezen ügy miatt. Ez egy másik közjegyzőhöz tartozik aki segítőkész lenne, de nem tehet semmit és ő sem kap felvilágosítást az eredeti ügyben szereplő közjegyzőtől.

Ilyen esetben kihez fordulhatok? milyen lehetőségem van egy 1,5 éve álló ügy beindítására?
Van lehetőségem átkérni másik közjegyzőhöz aki segíthet ebben?
Ha panasz teszekk a MOKK-nál az eredeti közjegyzői csapat ellen, lehet pozitív hatása az ügyre? (vagy csak negatív és a kupac aljára kerül az ügy?)
A válaszokat előre is köszönöm!

helyettes_017 # 2022.05.14. 19:36

Kedves BBOROS,
Ha nagyapád vonatkozásában közvetlenül az elhalálozása után nem indult hagyatéki eljárás, mert vmelyik hozzátartozó nemleges nyilatkozatot tett, akkor édesapád által kezdeményezett eljárás minden bizonnyal nem póthagyatéki, hanem alaphagyatéki.

Nagyapád és édesapád hagyatéki ügyét nem 'összemossák', hanem azok ún. kapcsolódó hagyatékok, tekintettel arra, hogy édesapád hagyatékában egy általa már - nagyapádtól - megörökölt, de részére még hagyatékátadó végzéssel át nem adott vagyontárgy van. Édesapád hagyatéki leltárát az elkészültét követően a nagyapád hagyatéki eljárásának lefolytatására illetékes közjegyzőnek kell, hogy megküldje a leltárelőadó, a közjegyző a két ügyet egyesíteni fogja. Amíg a közjegyző édesapád hagyatéki leltárát nem kapja meg, addig nem tud döntést hozni nagyapád hagyatékának átadásáról sem, hiszen elhunyt örökös (édesapád) részére nem adhatja át a hagyatékot.

Nem világos számomra, hogy végül is megadtad-e a közjegyző részére ÍRÁSBAN a nagyapád örököseire vonatkozó, a leltárból esetleg hiányzó adatokat vagy sem? Továbbá az sem, hogy édesapád hagyatéki leltára elkészült-e már?

Ámi a megoldást illeti: a telefonálgatást el kell felejteni, szerintem első körben írásban, tértivevényes levélben érdeklődj az eljáró közjegyzőnél a két hagyatéki ügy állásáról és befejezésének várható időpontjáról, amiben leírhatod, hogy miért fontos számodra a mielőbbi lezárásuk és azt is megemélítheted, hogy az eljárás további elhúzódása esetén panaszt fogsz tenni a területi kamara elnökénél.

BBOROS # 2022.05.17. 10:00

Kedves helyettes017!
Köszönöm a választ és a pontosításokat. Jobban megértem így már, hogy hol tart, illetve akadt el az ügy.
Sajnos nagyapám eredeti hagyatéki ügyét illetően nem áll rendelkezésemre informácia. A testvér nem osztotta meg hogy pontosan hogy kezelték az ügyet, sem édesapámnál nem találtam erre vonatkozó doukmentumot.

A közjegyző részére telefonon/szóban adtam meg az adatokat. Azt az információt kaptam hogy ez így elegendő számukra.
Ha jól sejtem ez azért hátrányos mert nincs rá bizonyíték hogy megadtam az adatokat és akár újra hivatkozhatnak rá, hogy ezek hiányában nem tudtak dolgozni.
Valamint akkor ezért kell mindenképp az írásos formát választani, ha bármilyen kérés vagy utánajárás szükséges.

Ilyen ügyekben, ha mondjuk elégedetlen vagyok a közjegyző tevékenységével, van rá mód hogy kérvényezzem az ügy áthelyezését?
Vagy hivatalosan panaszt kell tegyek és ez csak utána valósulhat meg?

Előre is köszönöm a választ!

helyettes_017 # 2022.05.20. 09:57

Szia BBOROS,
Nagyapád hagyatéki leltárát az utolsó belföldi lakóhelye (bejelentett lakcíme) szerinti polgármesteri hivatalban állították össze, az ottani hagyatéki leltár-előadóval vedd fel a kapcsolatot, tőle esetleg kérhetsz másolatot is a leltárról. De kérhetsz akár a közjegyzőtől is.

Minden hivatalos ügy intézése során célszerű az írásbeli forma ("a szó elszáll, az írás marad"), ha szóban/telefonon bármit elfogadnak, azt is érdemes lehet utólag írásban is benyújtani, akár "az ekkor és ekkor folyatott telefonbeszélgetésre hivatkozással".

A hatásköri és illetékességi szabályok adottak, „csak úgy” nem lehet egy közjegyzőtől elvenni és egy másikhoz áthelyezni egy hagyatéki ügyet, még az örökös kifejezett kérelmére sem. Ha elégedetlen vagy a közjegyző tevékenységével, természetesen tehetsz panaszt, és kérheted, hogy az adott hagyatéki ügy(ek)nek az elintézéséből zárják ki, jelöljenek ki más közjegyzőt az eljárás lefolytatására. Ehhez viszont alapos indok kell. A hagyatéki ügyekben is alkalmazandó Pp. 12. § f) pontja szerint az ügy elintézéséből kizárásra kerül az, akitől az ügy tárgyilagos megítélése egyéb okból nem várható (vagyis elfogult).

Véleményem szerint az elfogultság megállapításához kevés, hogy másfél évig nem intézett semmit. Biztos vagyok abban, hogy emögött nem pl. a közjegyző lustasága, vagy pl. az örökösökkel szembeni kifejezett ellenszenve van, hanem csupán az irdatlan ügymennyiség (napjainkban a közjegyzői irodák zömét elborítják a COVID miatti többlet-halálozások és a földek osztatlan közös tulajdonának megszüntetése kapcsán indult hagyatéki - és póthagyatéki ügyek).

Szerintem egy tértivevényes levél, amelyben udvariasan érdeklődsz az ügy állásáról, és a panasz kilátásba helyezése meg fogja gyorsítani az ügymenetet, továbbra is azt javaslom, hogy először ezzel próbálkozz.

Majordomus # 2022.05.20. 19:38

Mindent írásban,mert arra 30 napon belül kötelesek válaszolni.

Irodakukac20 # 2022.05.30. 09:25

A Hetv. 26§ (1b) b) alapján a fellebbezés esetében mi a határidő? Itt is a tudomásszerzést követő 15 nap vagy a tárgyalásig tartó időszak?