vagyonmegosztás


Kis Helga # 2022.06.28. 03:54

Kedves Jogászok!

Válás van kilátásban a férjemmel. Most mielőbb meg akarja újítani - bővíteni - a házassági szerződést... A tartalmát még nem ismerem. Felmerült bennem, hogy mi történik válás során a saját bankszámlámon lévő látraszóló összeggel? Ugyanis az az édesanyámé, de én kezelem. Annak idején azt ő a férjemmel közös bankszámlára utalta, mivel az bankon belül történt, én viszont idővel áttettem a saját számlámra. Válás esetén az is közös vagyont képez és feleznem kell a férjemmel? Utaljam vissza anyámnak? Vagy írassam bele a házassági szerződésbe az összeget, bár jogi megerősítésem nincs, hogy az az anyámé, amit ingatlaneladásból szerzett... És mi a helyzet a GYES -emmel és a családi pótlékkal? Gondolom az maradna nálam, mivel a gyerekek nevelése is reményeim szerint nálam maradna.. Megteheti egyébként a férjem, hogy válás előtt megvonja tőlem a közös bankszámlánk használatát? (letiltott a netről, elvette a bankkártyát - így annyi pénzből gazdálkodhatok amit ad, nem sokat sajnos, gyakorlatilag kitalált egy gyerektartási összeget, abból levonta a hitelrészem a házból és a maradék 20ezret adta ide hogy élelmezzem belőle a családot -gyerekeket, vagy költsem anyám pénzét ha nem elég... vagy szépen kell kérnem pénzt tőle, ha be akarok vásárolni..) Ha találok munkát, a fizetésem engem illet, vagy házassági közös vagyon lesz válásig? Köszönöm!

Tadegi # 2022.06.28. 07:56

Ha az édesanyád pénze, és nálatok csak megőrzésre van, akkor az nem közös vagyon, hiszen nem a tiéd. Ugyanúgy mint ha a váláskor van nálatok egy kölcsön gépkocsi, az sem lesz a tiétek.
És igen, ha még nincs leírva, akkor írjátok le, hogy az az összeg nem a tiétek, mert különben később lehet, hogy bizonygatni kell az eredetét.
a GYES és a családi pótlék attól függ, hogy szólt/szól a férjeddel megkötött szerződés. Ha külön vagyon, akkor külön vagyon. A munkabérre ugyanez. Épp az a lényeg, hogy a szerződés rendezi, mi a különvagyon és mi a közös vagyon, úgyhogy elsődlegesen a szerződéstől függ.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.28. 08:48

Az életközösség megszűnése után szerzett jövedelem nyilván nem közös már.

Chalatea # 2022.06.28. 09:36

Kedves Helga. Én a helyedben futólépésben keresnék egy családjogra szakosodott ügyvédet, akinek kifizeted (ha kell kölcsönből, vagy Anyukáddal megbeszélve az Ő pénzéből) az ügyvédi óradíjat, és mindenre kapsz egyenes választ. Túl összetett a dolog. Ezen a fórumon ne számíts rá.