Kedves Helga. Én a helyedben futólépésben keresnék egy családjogra szakosodott ügyvédet, akinek kifizeted (ha kell kölcsönből, vagy Anyukáddal megbeszélve az Ő pénzéből) az ügyvédi óradíjat, és mindenre kapsz egyenes választ. Túl összetett a dolog. Ezen a fórumon ne számíts rá.
vagyonmegosztás
Az életközösség megszűnése után szerzett jövedelem nyilván nem közös már.
Ha az édesanyád pénze, és nálatok csak megőrzésre van, akkor az nem közös vagyon, hiszen nem a tiéd. Ugyanúgy mint ha a váláskor van nálatok egy kölcsön gépkocsi, az sem lesz a tiétek.
És igen, ha még nincs leírva, akkor írjátok le, hogy az az összeg nem a tiétek, mert különben később lehet, hogy bizonygatni kell az eredetét.
a GYES és a családi pótlék attól függ, hogy szólt/szól a férjeddel megkötött szerződés. Ha külön vagyon, akkor külön vagyon. A munkabérre ugyanez. Épp az a lényeg, hogy a szerződés rendezi, mi a különvagyon és mi a közös vagyon, úgyhogy elsődlegesen a szerződéstől függ.
Kedves Jogászok!
Válás van kilátásban a férjemmel. Most mielőbb meg akarja újítani - bővíteni - a házassági szerződést... A tartalmát még nem ismerem. Felmerült bennem, hogy mi történik válás során a saját bankszámlámon lévő látraszóló összeggel? Ugyanis az az édesanyámé, de én kezelem. Annak idején azt ő a férjemmel közös bankszámlára utalta, mivel az bankon belül történt, én viszont idővel áttettem a saját számlámra. Válás esetén az is közös vagyont képez és feleznem kell a férjemmel? Utaljam vissza anyámnak? Vagy írassam bele a házassági szerződésbe az összeget, bár jogi megerősítésem nincs, hogy az az anyámé, amit ingatlaneladásból szerzett... És mi a helyzet a GYES -emmel és a családi pótlékkal? Gondolom az maradna nálam, mivel a gyerekek nevelése is reményeim szerint nálam maradna.. Megteheti egyébként a férjem, hogy válás előtt megvonja tőlem a közös bankszámlánk használatát? (letiltott a netről, elvette a bankkártyát - így annyi pénzből gazdálkodhatok amit ad, nem sokat sajnos, gyakorlatilag kitalált egy gyerektartási összeget, abból levonta a hitelrészem a házból és a maradék 20ezret adta ide hogy élelmezzem belőle a családot -gyerekeket, vagy költsem anyám pénzét ha nem elég... vagy szépen kell kérnem pénzt tőle, ha be akarok vásárolni..) Ha találok munkát, a fizetésem engem illet, vagy házassági közös vagyon lesz válásig? Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02