Közüzemi tartozás öröklés


NP88 # 2022.07.02. 12:26

Tisztelt Fórumozó jogászok!
Tanácsra lenne szükségem.
Édesapám elhunyt, egyetlen vagyonát, a lakását (1/1 tulajdonosa volt), még halála előtt eladta, amiben én a meghatalmazottjaként segítettem neki. (Ügyvéd előtt kötött meghatalmazás, hogy az adásvételt intézzem a nevében.)
Ez a lakás mindkettőnk állandó lakcíme volt.
A lakást márciusban adta el, de a birtokba adásra csak augusztusban került sor. Mi még a birtokba adás előtt kijelentkeztünk erről a címről. Sajnos a birtokba adást követően, nagyjából 2 héttel később apukám örökre elaludt.
Hagyatéki tárgyalásra nem került sor, mivel nem volt utána mit örökölni. (Se autó, se ingatlan, se bankszámla) tehát nincs örököse.
Körülbelül 1 évvel később derült ki, hogy maradt kb 100 forintnyi közüzemi (víz, gáz, csatorna) tartozása az eladott lakás után, amivel a szolgáltató engem zaklat, mondván, hogy én vagyok a “meghagyott kötelezett” mivel én is be voltam jelentve annak a lakásnak a címére, amin a tartozás keletkezett, tehát a felelősség egyetemleges….
De nem örököltem utána semmit, így a tartozást sem, mivel hagyatéki eljárás sem volt!!
A szolgáltató rajtam akarja behajtani a követelését. Kérdésem, jogszerűen megteheti? - vagy csak próbálkozás, hátha nem vagyok képben ….
Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.07.02. 15:31

NP88,

Azon a jogcímen, hogy "meghagyott kötelezett", biztosan nem, mert ilyen fogalom nincs is. Azzal az indokkal, hogy Te oda be voltál jelentkezve, megintcsak nem, mert a lakcímbejelentésnek ehhez semmi köze nincsen.

Ha azért nem volt hagyatéki eljárás, mert nem volt vagyon, akkor attól még te vagy a jogutód, ha a törvényes öröklés rendje szerint te lettél volna az örökös. Erről, ha neked van rá szükséged, öröklési bizonyítványt is kaphatnál.

Ilyen módon, mint a kötelezett jogutódja, a kötelezett tartozásaiért is felelned kell, akkor is, ha azok évekkel később kerülnek elő. Legalábbis elvileg, ugyanakkor a Ptk. 7:96.§(1) szerint a hagyatéki vagyon tárgyaival és hasznaival felelsz, jóhiszemű eljáráskor főszabályként a hagyatéki vagyon erejéig. Ami esetedben nulla.

Én a helyedben ezt írnám meg nekik, hagyatéki vagyon hiányában sajnálattal, de nem tudod teljesíteni a követelést.
(Mondjuk ha pár száz vagy pár ezer forintról lenne szó, akkor simán fizetném, mindenkinek egyszerűbb.)

Ha mégis keresnek, esetleg fizetési meghagyást küldetnének, akkor fontos hogy annak jó helyen és jó időben, az abban leírtak szerint ellentmondjál, akkor perben bizonyíthat a jogosult. Minden más megkeresést (telefon, sima levél, etc) egyszerűen ignorálj.

Majordomus # 2022.07.02. 19:07

100 ft miatt levelet irtak?

Nem százezer az véletlenül?

NP88 # 2022.07.02. 21:15

drbjozsef,

Köszönöm szépen a gyors választ!

Sajnos erre a kifejezésre hivatkoztak: “meghagyott kötelezett” - a fogalmat hozzáteszem, én sem értettem, gondoltam beidézem, hátha én vagyok az értetlen, tudatlan vagy egyszerűen még csak nem hallottam róla, de attól függetlenül létezik….

A közjegyző amikor értesült róla, hogy nincs vagyon, akkor kérdezte, hogy gondolom ha tartozás esetleg lenne, akkor azt elutasítaná. - természetesen igen, tartozást nem kívántam örökölni.

Azokat a tényeket én is leírtam a közmű szolgáltatónak, hogy nincs kin behajtani, mert nem volt hagyatéki, mivel nem volt vagyona, tartozást pedig egybk sem kívántam volna örökölni. (Mondjuk azt nem tudtam, hogy ha nincs hagyatéki, jogutód attól még van, aki az örökölt vagyon erejéig felel) Valamint azt is, hogy szerintem ehhez semmi köze a lakcímnek, mert ha lenne ebben az országban olyan visszaélések lennének, hogy minden jogász azzal foglalkozna. És végül kértem őket, hogy jogszabályra való hivatkozással küldjék meg a válaszukat, miszerint a követelésük jogos az irányomban.
Erre várom most a választ.

Köszönöm szépen a választ, tanultam belőle és megerősített abban, hogy nem lehet rajtam behajtani.

Igen, az összeget valóban elírtam, lemaradt egy “e” betű. Tehát 100 eFt = 100.000 Ft kb a követelésük.

Köszönöm mégegyszer!

NP88 # 2022.07.02. 21:16

Majordomus,

Figyelmetlenül elírtam, 100 eFt = 100.000 Ft kb a követelés.

drbjozsef # 2022.07.03. 13:37

NP88,

MOST nem vagy jogutód, úgy értem, ha jelentős tartozás kerül elő, mint itt, akkor feltehetőleg a jogosult kérni fogja a hagyatéki eljárás lefolytatását, hogy megállapítsák a jogutódot. (Hogy a jogosult ilyen esetben hagyatéki helyett kérhet-e öröklési bizonyítványt, amelyben feltehetőleg téged neveznek meg, mint törvényes öröklés rendje esetén az örökös lennél, azt nem tudom, de úgyis irreleváns, hiszen amíg nincs hagyatéki eljárás, mert nincs vagyon, addig úgyse követelhetnek az örököstől semmit).

Figyelj, a fizetési meghagyásra, mert ha az jogerőssé válik, akkor behajthatják rajtad, akkor is, ha nem vagy jogutód, akkor is ha elévült lenne.

Majordomus # 2022.07.03. 20:11

Pontosan. Csak az örökség erejéig felelsz a tartozásokért.

Szomorú örökös # 2022.07.04. 03:51

Édesapám elhunyt, egyetlen vagyonát, a lakását (1/1 tulajdonosa volt), még halála előtt eladta.....Hagyatéki tárgyalásra nem került sor, mivel nem volt utána mit örökölni. (Se autó, se ingatlan, se bankszámla) tehát nincs örököse.

Nekem azért egy dolog sántít a történetben.
Konkrétan hová lett a lakás ára? :-O

drbjozsef # 2022.07.04. 04:17

Nem te is azt szoktad szórni a kérdezőknek, főleg, amikor azt amúgy nem kérdezik, hogy életében mindenki azt csinál a vagyonával amit akar?
Befűtötte vele a sparhertet.

NP88 # 2022.07.05. 21:40

Szomorú örökös,

Az az ő dolga hogy mit csinált vele.
Ha elkaszinózta akkor elkaszinózta, szíve joga…. De mondhatnék szebbet is erre….. jobb ha nem sántít tovább a dolog …. :-o irreleváns a téma szempontjából

NP88 # 2022.07.05. 21:43

drbjozsef,

Köszönöm!
A fizetési meghagyás hogyan jön a képbe? - bocsánat ezt nem teljesen értem.
Mi alapján lenne fizetési meghagyás rám nézve?

Kifejtené, ha megkérem?