Közegészségügyi vészhelyzet? Kinek kell cselekednie?

Youtuber # 2023.01.09. 12:28

Természetesen a gyámügyi eljárás attól, hogy engem nem fogad el gyámjának, még folyik! Most majd igazságügyi orvosszakértő kirendelése várható, kap kis idézést :)

Youtuber # 2023.01.09. 12:27

Üdv!
Azóta zajlanak az események. Elindítottam az eljárást még október végén a gyámhivatalnál személyesen az apám gyámság alá vételi ügyében. Nyilatkozott, hogy nem fogad el gyámnak :D Szóval voltam a gyámügynél, a gyámügy pedig felkereste személyesen a lakásban, ahol most egyedül lakik. A múlt héten pedig a polgármesteri hivataltól szálltak ki hozzá, feltenni neki pár kérdést, mint például mennyi a nyugdíja (161), van e megtakarítása (nincs) stb...
Viszont olyan lom van a szobájában, és bűz, kosz, mállanak a falak stb..., hogy felmerült bennem: lehetne e még hatóságilag - mert magától nem engedi - a Népegészségügyi szolgálat által elrendelve, tekintettel arra, hogy egy lakótelepi lakásban tengődik, kötelező tisztasági festetést elrendelni, akár úgyis, hogy megterhelik a nyugdíját aztán?
Körülbelül 2003 óta nem volt nála tapétáztatva ...
Szóval van e erre törvényes eljárási mód, és ha igen, mik a feltételek?

Youtuber # 2022.08.03. 19:10

Nem. Kórházban van. Voltam meglátogatni. A Jegyző úrtól átvetem a kulcsokat (ezeket még hétfőn), kitakarítottam a lakást (ezt is hétfőn). Beszéltem a kezelőorvosával. Felmértem a kárt, csupán az ajtófélfa hasadt szét, asztalos megoldja. Szóval amit lehetett és kötelességem volt megtettem illetve megteszem.

groszfater@gmail.com # 2022.08.02. 14:45

Megoldódott lényegében minden ;)
Talán meghalt a fater?!

Youtuber # 2022.08.02. 14:10

Megoldódott lényegében minden ;)

Youtuber # 2022.08.01. 06:03

Majordomus: ma azt is akarom intézni.

Amit tudunk - mivel hétvége volt, nem kaptunk orvosi információt sem - annyit tudtunk meg, hogy ki vette fel, de azt már nem, hogy ki a kezelőorvosa. Az idegosztályon van, viszont már úgy mászkál mint egy egészséges ember, azt leszámítva, hogy az ajtó zárjához keresi a kulcsot, amiből az következik, hogy nem tudja, hogyan hozták ki...

Az évek során nem ez volt az első esése, általában kerékpárról esett le, mivel alkoholista is. A másik jellegzetessége, hogy nem szeret orvoshoz járni. Önpusztító életet él.

Az intézményi elhelyezés lenne az ideális számára, és itt jönnek a jogi jellegű kérdések. Jelenleg önellátó (legalábbis abból ítélve, hogy bár arra nem emlékszik, hogyan hozták ki, mozgása rendben van, és térben, időben orientált, a CT eredményét még nem ismerjük).

Ha önellátónak van minősítve, ez az ember NEM lesz hajlandó magától bevonulni egy intézménybe, ahol figyelnek rá. 70 éves lett júliusban.

Amit mi szeretnénk - és ma ezért lobbizni is fogok a kezelőorvosánál -, hogy vizsgálja meg a pszichiátria is a mentális állapotát cukker kis Rorschach-teszt, MMPI (az egyébként is 440 kérdés). A pszichiátriára ha átfektetik a COVID protokoll miatt, elvileg a zárton indít... legalábbis pár hete még ez volt a dolog menete, és azóta nem oldották fel tudtommal.

Nyilván az lenne a legegyszerűbb módja, ha ott hivatalból helyeznék el. Egy végtelenül egyszerű, iskolázatlan emberről van szó, persze ez meg az alacsony intelligenciahányados még nem feltétlen ok. Viszont törvény szerint nekem gondoskodnom kell róla. Más megoldást nem látok, mint az intézményi elhelyezést, ami nem lesz olcsó persze, de jutnánk el odáig, hogy már nem engednék ki. Meglátogatnám havonta x alkalommal, tehát ebben sem lenne hiba.

Az önbizalomszintje viszont nagyon magas, és nagyon hozzá van szokva a szabadsághoz. Ebből pedig következik az a kérdés, ha önellátónak minősíti mondjuk az idegosztály, és tegyük fel nem is helyezik át a pszichiátriára, de én mindenképpen el szeretném helyeztetni, mert úgy gondolom, hogy már felügyelet alatt kell állnia, akkor mik a lehetőségeim, hogy törvény előtt is látszódjon én mindent megpróbáltam, és tettem is érte, de ez az ember a saját felelősségére elszabotálta, és választotta a számára már veszélyes szabadságot?!

Majordomus # 2022.07.30. 13:55

Cseréljetek zárat,de neked is legyen kulcsod ilyen esetekre.

Youtuber # 2022.07.30. 11:13

"A bcs-t csak olyan személy sérelmére lehet elkövetni, aki önmagáról képtelen gondoskodni. Ez az állapot eredhet a sértett állapotából vagy idős korából. A gondozási kötelezettség elmulasztásának passzív alanya kiskorú személy nem lehet, még akkor sem, ha kellő gondozás hiányában élete, testi épsége vagy egészsége kerül veszélybe. Ebben az esetben a specialitás elvénél fogva a kiskorú veszélyeztetésének bűntette valósulhat meg."

)nmagáról képes gondoskodni, megborult. De már jól van. Most majd figyelünk a kis aranyosra.

Youtuber # 2022.07.30. 10:53

Most beszéltem a kórházzal is. Önellátó, kijár a fürdőszobába, jön megy, Hétfőn viszek ki neki cuccot.

Youtuber # 2022.07.30. 10:47

Felhívtam a rendőrséget, azonosítottam magamat, megadtam az elérhetőségeimet, és azt, hogy 48 órán belül kapcsolatba léptem a hatósággal, valamint instrukciókat kértem, hogy mi a teendőm. Felfognak hívni.

Youtuber # 2022.07.30. 10:17

Osztap: Köszönöm.
Groszfater: tegnapelőttig semmi olyan baja nem volt, hogy ne lett volna képes ellátni magát. Másfelől jogerősen, családi erőszakért elítélt emberről van szó. A kezét még ne fogjam? Esetleg ne költözzek be is a lakásba, vagy hozzam ide? Egyébként anno hallottam erről a törvényről, akkor is életképtelen volt, és még gyalázatos is, mert itt egy alkoholista, családot terrorizáló (erről van pár bírósági ítélete) emberről van szó. Neki lenne a börtönben a helye egy egészséges társadalomban.

groszfater@gmail.com # 2022.07.30. 10:03

Yutuber!
Nem az ajtó miatt kéne aggódnod hanem a saját szabadságodért...
"A törvényi tényállás értelmében „aki állapotánál vagy idős koránál fogva önmagáról gondoskodni nem tudó személlyel szemben gondozási kötelezettségét nem teljesíti, és ezáltal a gondozásra szoruló életét, testi épségét vagy egészségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
Ha a jegyző feljelent, benéz egy hatósági eljárás!

osztap # 2022.07.30. 08:54

Youtuber,

Első lépés a bemenetel. Aki hatóságilag lezárta a lakást, az nyithatja ki. Gondolom, ez a jegyző - de Te látod, kinek a pecsétje van az ajtón. Anyád mint társtulajdonos hívja fel, és kérésére ki fogják nyitni. Ha ad Neked két tanús meghatalmazást, akkor eljárhatsz a nevében, nem kell utaznia.

Második a rendbehozás. Szerintem nem ÁNTSZ kell ide, hanem vödör meg felmosórongy. Az ajtónak pedig asztalos. A munkákat bármelyik tulajdonos, így anyád is, jogosult elvégeztetni, mert az állagmegóváshoz feltétlen szükségesek. Apádat lehetőség szerint értesíteni kell. (Ptk. 5:76 §)
A költségeket a tulajdonosok, azaz anyád és apád, viselik a tulajdoni hányaduknak megfelelő arányban, mert az ajtóban keletkezett kár nem jogellenes károkozás eredménye - szükséghelyzet volt. (Ptk. 6:519-520. §) Érdedmes sietni, mert ha nyitva vannak az ablakok, azok ki fognak törni az első viharban, és ha a társasháznak költsége lesz (pl. betelepülnek csótányok, és irtani kell), azt anyádra meg apádra fogják terhelni.

Végül, ha apád nem fizeti ki a részét, akkor első körben anyád felszólítja tértis levélben, utána fizetési meghagyást adat ki a közjegyzővel, ha arra sem fizet, akkor végrehajtatja, akár a nyugdíjából levonva is. Minél tovább megy a folyamat, annál drágább lesz neki.

Youtuber # 2022.07.30. 07:04

Üdv.

A következő a helyzet: Az anyámnak és az apámnak van egy megosztott lakása. Az anyám már hónapok óta nem lakik benne, és én is régen jártam már ott. Nekem nincs semmilyen tulajdonjogom abban a lakásban. Az apámmal nem tartom a kapcsolatot.
Két nappal ezelőtt körülbelül, az apám rosszul lett abban a lakásban. Ez egy lakótelepi lakás. Az egyik szomszéd vette észre, úgy, hogy apámnak viszik mindennap az ételt, és nem ment ki érte. A szomszéd bekopogott, az apám meg elhaló hangon közölte, hogy már 12 órája ott fekszik, nem tud felállni, az ajtót nem tudja kinyitni. A szomszéd hívta a 112-t. Kimentek a mentők, a tűzoltók és a rendőrség. Az apámra rá kellett törni a bejárati ajtót, és úgy találták meg a saját vizeletében és ürülékében. Talán több mint egy óráig voltak kint. Ruha nélkül vitték el, letakarva állítólag. Nem abban a városban élek, így nem voltam ott, nem láttam az eseményeket. Az apám azt mondta a hatóságoknak és a kórházban is, hogy nincs hozzátartozója. Miután elszállították az SBO-ra, a rendőrség felhívta anyámat, hogy ki tud e menni, de ő sem abban a városban lakik, és beteg is. Így mondta, hogy sajnos nem tud megjelenni. Ezután kiment a város jegyzője, és a jegyző jelenlétében a lakás ajtajára (mivel az ajtó teljesen tönkrement, ajtófélfával együtt) egy lakatot erősítettek és hatóságilag lezárták.
A gond csak az, hogy mivel az ajtó már nem zár tökéletesen a lakók elmondása szerint egyrészt az ajtó állapota miatt, másrészt a nyitva hagyott ablakok okán, harmadrészt mert a széklettel szenyezett rongyokat otthagyták a lakásban, ordenálé bűz terjeng a nyári hőségben.
Az ÁNTSZ automatikusan nem szállt ki, és bár mi nem használjuk azt a lakást, arra sem jártunk már régen, mivel a fele az anyámé, de az apám egyébként sem megbízható (tehát egy esetleges ÁNTSZ takarítás költségét, plusz az új bejárati ajtó + ajtófélfa több százezer Ft-os kiadását, reálisan nem várható behajthatónak nekünk), így csak azt látnánk biztosítottnak, ha hatóságilag levonnák a nyugdíjából. Ugyanakkor jogilag szeretnénk tisztázni a helyzetet. Ebben az esetben mi a teendőnk, mik a kötelezettségei főleg az anyámnak. Kell e neki az ÁNTSZ-hez fordulnia? Kit terhelnek a költségek?