Üdv.
A következő a helyzet: Az anyámnak és az apámnak van egy megosztott lakása. Az anyám már hónapok óta nem lakik benne, és én is régen jártam már ott. Nekem nincs semmilyen tulajdonjogom abban a lakásban. Az apámmal nem tartom a kapcsolatot.
Két nappal ezelőtt körülbelül, az apám rosszul lett abban a lakásban. Ez egy lakótelepi lakás. Az egyik szomszéd vette észre, úgy, hogy apámnak viszik mindennap az ételt, és nem ment ki érte. A szomszéd bekopogott, az apám meg elhaló hangon közölte, hogy már 12 órája ott fekszik, nem tud felállni, az ajtót nem tudja kinyitni. A szomszéd hívta a 112-t. Kimentek a mentők, a tűzoltók és a rendőrség. Az apámra rá kellett törni a bejárati ajtót, és úgy találták meg a saját vizeletében és ürülékében. Talán több mint egy óráig voltak kint. Ruha nélkül vitték el, letakarva állítólag. Nem abban a városban élek, így nem voltam ott, nem láttam az eseményeket. Az apám azt mondta a hatóságoknak és a kórházban is, hogy nincs hozzátartozója. Miután elszállították az SBO-ra, a rendőrség felhívta anyámat, hogy ki tud e menni, de ő sem abban a városban lakik, és beteg is. Így mondta, hogy sajnos nem tud megjelenni. Ezután kiment a város jegyzője, és a jegyző jelenlétében a lakás ajtajára (mivel az ajtó teljesen tönkrement, ajtófélfával együtt) egy lakatot erősítettek és hatóságilag lezárták.
A gond csak az, hogy mivel az ajtó már nem zár tökéletesen a lakók elmondása szerint egyrészt az ajtó állapota miatt, másrészt a nyitva hagyott ablakok okán, harmadrészt mert a széklettel szenyezett rongyokat otthagyták a lakásban, ordenálé bűz terjeng a nyári hőségben.
Az ÁNTSZ automatikusan nem szállt ki, és bár mi nem használjuk azt a lakást, arra sem jártunk már régen, mivel a fele az anyámé, de az apám egyébként sem megbízható (tehát egy esetleges ÁNTSZ takarítás költségét, plusz az új bejárati ajtó + ajtófélfa több százezer Ft-os kiadását, reálisan nem várható behajthatónak nekünk), így csak azt látnánk biztosítottnak, ha hatóságilag levonnák a nyugdíjából. Ugyanakkor jogilag szeretnénk tisztázni a helyzetet. Ebben az esetben mi a teendőnk, mik a kötelezettségei főleg az anyámnak. Kell e neki az ÁNTSZ-hez fordulnia? Kit terhelnek a költségek?