Bíróság általi elmeorvosi vizsgálat indítványozása?


Majordomus # 2022.08.14. 18:40

Szakértői felülvizsgálattal kezdődik.

Youtuber # 2022.08.14. 18:32

Köszi a választ drbjozsef, talán a háziorvos arra gondolt, hogy abban az esetben, hogy ott klinikailag alátámasztott bipoláriszavar is volt.

Majordomus # 2022.08.13. 19:40

Ha nincs más közelebb lakó rokon...

drbjozsef # 2022.08.13. 18:28

a bíróságon az elmeállapotát megkérdőjelezhetem, és akkor a bíróság elrendelheti a kötelező vizsgálatot.

Szerintem ezt nem pont így mondhatta.
Csak megkérdőjeleznéd, és akkor csak vizsgálgatják? Miért tennének ilyet, és minek.

Ha szerinted a belátása annyira csökkent, a saját életvitelére nem alkalmas, ügyei igénylik, hogy felügyelve legyen, akkor bíróságon leher kérni a gondokság alá helyezést, akár csak részlegesen, bizonyos ügyek tekintetében. Ilyenkor a bíró nyilván nem ránézésre dönt, hanem szakértő állapítja meg, hogy tényleg fennáll-e a cselekvőképtelenség, és ha igen, akkor rendel mellé gondnokot. Például téged.

Youtuber # 2022.08.12. 15:46

Üdv.

Úgy egy évvel ezelőtt mondta nekem egy háziorvos az anyámmal kapcsolatban, hogy bármikor a bíróságon az elmeállapotát megkérdőjelezhetem, és akkor a bíróság elrendelheti a kötelező vizsgálatot.

Nos az apámat ma engedték haza a tőlem 36 kilométerre lévő otthonába, miután elborult. Törvény általi kötelezettségem róla gondoskodni. Viszont ő nem akarja magát intézményesítettetni, én meg gondoskodni szeretnék róla, hogy intézményesített keretek között legyen ellátva.
A vizsgálat célja az lenne, hogy képes e ellátni magát vagy sem. Milyenek a kognitív képességei stb...
A kérdés az, hogy mi ennek a jogi menete? Sajnos az idegosztályról nem helyezték át a pszichiátriára, így jutott eszünkbe, hogy bíróságnál elindítani ezt a folyamatot... Van erre mód, vagy csak akkor ha totál elborult közveszélyes elméről van szó?