Ingatlan öröklése, többi tulaj ráterhelt tartozásai...


Majordomus # 2022.09.25. 17:42

Ajánlatos ezeket meglépni. Ingatlanjogász ügyvéd bevonása javallott!

drbjozsef # 2022.09.25. 14:12

Péterkirály,

"Épeítgetett" ?

Nézd meg a tulajdoni lapot, meg a térképszelvényt a földhivatalban.
Tervező tervezte? Engedélye rendben volt? Kapott a bővítéshez használatbavételi engedélyt? Fel lett tüntetve az új épületrész a földhivatali térképen?

osztap # 2022.09.25. 13:18

Péterkirály,

Ha a mai tulajdoni hányadokat nézem, akkor az első fiú "víz alatt van", a tulajdoni hányadán levő adósság plusz költségek több, mint a hányad értéke, a második nem. Ha nem akarod kifizetni az első fiú adósságának az ő tulajdoni hányada értékén felüli részét, akkor előbb végrehajtási árverésen meg kell venned az ő tulajdoni hányadát (ekkor az összes teher törlődik róla). Utána a második fiúval együtt eladjátok az egész házat, és a második fiú az ő vételárrészéből előbb kifizeti az ő tartozásait, a maradék meg az övé.
Ha első fiú tulajdoni hányada az MBVK oldalán a folyamatos árverések között ott van, akkor Te is regisztrálhatsz egy végrehajtónál, kérheted az aktiválást, és licitálhatsz. Ha nincs, akkor meg kell keresned a végrehajtási jogok jogosultjait, hogy kérjék a végrehajtónál a végrehajtási törvény 139. § (1) szerint az árverés kiírását. Közben regisztrálsz, aztán mint fent. A nagy vh jogok jogosultjaival kezdd, és mondd, hogy biztos lesz vevő, ha lesz árverés (Te).

A hozzáépítést szerintem jó eséllyel perben kell érvényesítened. Ha a fiúk bele is mennének a tulajdoni hányadok megváltoztatásába, az első fiú hitelezői jó eséllyel megtámadnák, fedezetelvonás miatt. A per nem olyan drága, a vendégház értékének a 6% lesz a perköltség, plusz lesz egy szakértő, aki értékbecsül (mondjuk 100-150 eFt-ért). Vesztes fél fizeti a költségeket. Ügyvéd nem kötelező. A fiúk nem fognak örülni, hogy kiveszel néhány milliót a zsebükből. Neked kell eldönteni, hogy mi a fontosabb.
Ha nekilátsz, akkor az első lépés a per a hozzáépítés miatt, utána az árverés, mint fent, aztán az egész ingatlan eladása.

Péterkirály # 2022.09.25. 12:10

osztap:

Az ingatlant megnézte egy ingatlanos. Mivel az édesapám az elmúlt 5 évben átépítette a házt hátsó részét, csinált oda egy gyönyörű külön lakrészt, amit ő "vendégháznak" szánt. És még vannak dolgok, amiket hozzáépítgett pl. a kerten egy fóliaház. Az ingatlanost lenyűgözte a hozzáépített vendégházrész, és szerinte 19 millióért el lehetne adni.

Közben az jutott az eszembe, hogy mivel a két testvér 2015-ben örökölték meg a ház 20-20%-t az elhunyt édesanyjuk után, de az édesapám azóta átalakította a házat meg hozzáépítette ezt a vendégházat, tehát azóta a ház értéke nőtt. Ez az öröklésben meg hagyatékin hogy számít? Gondolom ez megbonyolítja a dolgokat, mert a házhoz az én édesapám épített hozzá egy csomó dolgot, meg épített át. Vagy a békés eladás érdekében inkább ne bojgassam ezt, és hagyjam hogy eladjuk amennyiért tudjuk és osszuk el tulajdoni arány alapján a pénzt (a két fiú örökölt ugye 2015-ben fejenként 20-20%-ot az édesapám tulajdona meg 60% volt, de ő egy csomó mindent átalakított meg hozzáépített azóta, a fiúk nem is jártak a házban azóta...). Ezzel mit kezdjek?

Majordomus # 2022.09.23. 19:51

Minél előbb lépjetek,addig segitsed ki a sógornődet pár tizezer forinttal majd rendezi utólag.

eljenmajusegy # 2022.09.23. 12:32

Majordomus,
őszintén remelem , hacsak a végrehajtó elo nem húz a kalapjából meg valamit. Ez utóbbi " tartozáson" is négy évig ült mielőtt megjelent vele.

Majordomus # 2022.09.22. 19:37

Jól ki lehet ebből jönni ha odafigyeltek.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 16:07

Osztap ,
koszonom. Azért itt nagyon sok hasznos tanácsot lehet kapni.
Igen , minden ingatlan rendezett , mondhatnám up to date. Meglesz a temetés hétfőn aztán nekiállunk ennek a dolognak.
Megegyszer koszonom, persze az utolsó szót nem en mondom ki( en csak fizetek)

osztap # 2022.09.22. 16:03

eljenmajusegy,

A bejegyzett vh-jog nem akadálya az eladásnak. Ha a sógornőd meg a gyerekek nevére kerül az 1/4, el fogják tudni adni, akár visszateszi a végrehajtó a vh-jogot, akár nem. (Bár a visszatétel szerintem nem valószínű, hacsak a bank nem kéri, hogy futtasson egy új keresést a földhivatalban.) Dettó az 1/2-es ingatlannál.
Ilyenkor a szerződéskötés előtt pár nappal az eladó bemegy a végrehajtóhoz, és kér egy igazolást, hogy a szerződéskötés napján x Ft lesz a teljes tartozás. Aztán a szerződéskötés napján a vevő x Ft-ot utal a végrehajtónak, a vételár maradékát meg az eladónak. A végrehajtó kiadja a törlési engedélyt, az ügyvéd meg beviszi a szerződéssel együtt a földhivatalba. A vevő nevére tiszta tulajdoni lappal kerül a ház. Nyilván csak akkor működik, ha a tartozás kisebb, mint a tulajdoni hányad értéke, de gondolom, Nálatok ez a helyzet.

A jegyzőt (hagyatéki leltár), meg a közjegyzőt (h. tárgyalás) meg támogassátok adatokkal és sürgessétek, hogy gyorsítsák a hagyatéki eljárást. Kicsit panaszkodni is lehet. Ti most egy jó magas kamatozású személyi kölcsönt fizettek, minden hét számít.

A gyámhivatalnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a gyerekek eladhassák az ingatlant. Érdemes már most beszélni velük, hogy gyorsan tudjatok intézkedni, amikor a gyerekek nevére kerül az ingatlan.

A földhivatali értesítések akkor nem szoktak megérkezni, ha a tulajdonos tulajdoni lapon levő címe nem friss. A Tietek az? A Földhivatal Online-on van adatváltozás bejelentése nyomtatvány, azt kell beküldeni, és ingyen frissítik.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 15:11

Vannak meg itt kunkorok....a másik ingatlanra is ráterhelte a végrehajtó ezt a CIB tartozást , de a másik házaspár megajánlott 350E forintot hogy vegyek le arról az ingatlantól a tartozást hogy el tudjak adni , arról le is vettek , de a másikon rajta maradt. Errol a tranzakcióról semmilyen ertesites nem jött pl , de a földhivatali bejegyzest valóban megszüntették a testverem 1/4 reszerol.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 14:17

osztap
ez jo ötlet lenne de pont arra a másik felre van ráterhelve ez a CIB tartozás , ami eddig a testverem , ezután pedig a sodornom es gyerekek néven lesz.Az en felem tiszta.
Megmondom mit agyaltunk ki: elfogadjak a hagyatékot , a másik ingatlant egy másik házaspárral közösen birtokoljak , mindenki egynegyed részben, de azt el akarjak adni, az teljesen tiszta, közben fizetgeti havi részletekben ezt a tartozást.
Abból kifizeti ide a tartozás hátralevő reszet es amit kell , es akkor talán minden rendben lesz.
De ebben a pillanatban jutott eszembe , hogy ha elfogadja a hagyatékot , akkor a végrehajtó nem teszi ra megint az orokolt egynegyedre a tartozást? Mert akkor megint nem tudjak eladni.....tenyleg bele fogok zavarodni. Vagy mar bele is vagyok.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 14:07

Dr bjozsef ,
az a regebbi nagy tartozás teljesen tiszta (az volt a "rendes" devizahitel), ez a 2500 CHF, vagy más papírokon 430000Ft személyi kölcsön tartozás volt ami a semmiből jött elo.

osztap # 2022.09.22. 13:52

eljenmajusegy,

Ennek az ingatlannak a másik fele az enyém.

A helyedben elgondolkodnék azon, hogy kivásároljam a sógornődéket, vagy együtt eladjuk az ingatlant. Ez egyfelől segítene a mostani gondjaikon. Másrészt, ha nem csinálsz semmit, akkor idővel árverés lesz (akár elfogadják az örökséget, akár az állam örököl). Ott majd a nyakadba tesznek egy vadidegen tulajdonostársat. Nem biztos, hogy jól ki fogtok jönni.

drbjozsef # 2022.09.22. 13:34

eljenmajusegy,

Azért azt is említsd meg neki, hogy egy jogerőssé vált végrehajtható okiratot utólag vitatni (tehát nem azért vitatni, mert csak most ebben a percben szerzett tudomást róla ÉS önhibáján kívül nem kapta meg időben) nem lehet. Értsd : egy nem létező tartozás is végrehajtható, ha az "adós" nem szólal fel ellene időben (fizetési meghagyásnak ellentmondani például). Ha jogerőssé válik, akkor az onnantól egy tartozás akkor is, ha a jogosult szopta ki az ujjából.
Most már nem sok esélyük van erre.
(megjegyzem, a 600+300ezer feltehetőleg mehet tovább részletekben, szóval most csak néhány tízezer forintot kell előteremteni. De ha van valami 2500 frankos, ésvagy 7 miliós tartozás is, ami az elhunythoz kapcsolódott, akkor már nem annyira kérdés, érdemes-e visszautasítani...)

eljenmajusegy # 2022.09.22. 11:42

Vadsuhanc
Igen...mondjuk ez mar nem az en döntesem lesz , csak minden lehetséges információt szeretnek megszerezni hogy a sogornomnek tudjak segíteni.

Vadsuhanc # 2022.09.21. 19:49

éljenmájus1......

Sajnos bele fogsz bolondulni. Minden iratra szükséged lenne, hogy tisztázd a dolgot. Az pedig nagyon nehéz lesz a hagyatéki eljárás és a vh eljárásban történő jogutódlás megállapításáig..És még akkor is majd felmerül a kérdés kifizeted-e a követelést vagy beleállsz egy perbe... Erre játszanak a végrehajtók....

sok kitartást... Én értem miről van szó, de segíteni lehetetlen.....

eljenmajusegy # 2022.09.21. 17:49

Szomoru orokos
mondom neked hogy akkor lett beteg , de úgy hogy beszelni sem tudott , próbáltunk ezt-azt , de senki nem állt szoba a feleségével merthogy nem o az adós, par nappal ksesobb meg mar a lelegezteton volt élet es halal kozott. Hogy intézkedett volna...?! Kesobb jobban lett de nem sokáig es akkor sem tudott normálisan funkcionálni mar.
A lényeg az hogy a felvett 430E kölcsönre mar visszafizettek 1 700 000-t , es meg követelnek 900E-t(ebből van meg 650E hatra , jelzem egy fia elszámolást sem kaptak meg) , plusz a végrehajtó a sápját.

Szomorú örökös # 2022.09.21. 16:32

eljenmajusegy

Közben az eredeti devizahiteles megállapodásban az all( ugyanettol a vegrehajtotol) hogy ha mielott ez az ugy le nem zárul , valami uj végrehajtási ugy keletkezik akkor a megállapodás nem érvényes es az eredeti 7 milliót kell befizetni. Erre persze megijed a testverem es azt mondja hogy inkább fizetget de ne keruljon a haz végrehajtás ala es legyen érvénytelen a megállapodás.

Akkor, ott és azonnal kellett volna ügyvédet fogadni, ha biztos volt benne, hogy ő semmilyen pénzt nem vett fel.
Ehelyett elkezdett fizetni, mint a katonatiszt, ami felér egy beismerő vallomással. Ez nem megértés vagy meg nem értés kérdése.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 15:31

Mar csak ideírom hogy hogy volt: bement a bankfiókhoz hogy miféle ügylet volt ez? Azt mondjak hogy vegye elo a kartyajat ,úgy egyszerűbb lesz. Azt mondja hogy o soha nem volt ügyfele ennek a banknak(CIB). Dehogynem , mondja a no es mutatja neki a képernyőt , itt a számlája, kartyaszam. De o nem volt , kölcsönt sem vett fel. Ok , jojjon be holnap , itt lesz a jogász , megnézik miről van szo. Másnap a jogasszal írnak egy levelet a bank pesti központjába hogy nézzenek utánna. Ok. Kb. egy jo het múlva bement mert semmit nem hallott meg , erre azt mondjak neki hogy nem is tudjak miről van szo , meg soha nem láttak ot....
uganda kideritettuk az Inhold Zrt-tol hogy a kölcsönt valameddig fizettek(kicsoda?)aztán nem , aztán 2017-ig vontak a fizetesebol, aztán 2021-ben a végrehajtónak eszébe jutott hogy ezt most végrehajtja.
Hat ez nem kicsit gyanús.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 15:20

Nezd , szomorú orokos: lerendezed a devizahiteledet , nullára futsz anyagilag , de boldog vagy mert vége. Meg nincs a kezedben minden papír mikor kapsz a vegrehajtotol egy levelet hogy(allitolag) felvettel 2007-ben 2500 CH-t ,es ezt követelik rajtad. Közben az eredeti devizahiteles megállapodásban az all( ugyanettol a vegrehajtotol) hogy ha mielott ez az ugy le nem zárul , valami uj végrehajtási ugy keletkezik akkor a megállapodás nem érvényes es az eredeti 7 milliót kell befizetni.
Erre persze megijed a testverem es azt mondja hogy inkább fizetget de ne keruljon a haz végrehajtás ala es legyen érvénytelen a megállapodás.
Par nappal kesobb rohammento szállítja a kórházba ahol közlik vele hogy gyógyíthatatlan rákos beteg es onnan kezdve az élete hónapokig tartó szenvedés , testileg is lelkileg is , a napokban bekövetkezett haláláig.Szerencsetlenek örültek hogy beken hagytak őket , inkább fizetgettek a havi részleteket.
Egy kis megértéssel kellene lenni bizonyos esetekben.

Szomorú örökös # 2022.09.21. 14:20

eljenmajusegy

ezt a tartozást a testverem mindig is vitatta hogy o nem vett fel ilyen kölcsönt.....inkább vállaltak hogy elkezdik részletekben fizetgetni minthogy esetleg elárverezzek a hazat a fejük felől.

Ugye ezt te sem gondolhatod komolyan? Azzal, hogy elkezdte fizetni, gyakorlatilag elismerte a tartozást. Ezek után milyen alapon vitatnád a jogosságát, mint örökös? :-O

eljenmajusegy # 2022.09.21. 14:16

Van meg egy másik dolog: ezt a tartozást a testverem mindig is vitatta hogy o nem vett fel ilyen kölcsönt , es valóban voltak nagyon gyanús dolgok korulotte , de mivel pont akkor lett nagyon súlyos beteg mikor ez a dolog kiderült , inkább vállaltak hogy elkezdik részletekben fizetgetni minthogy esetleg elárverezzek a hazat a fejük felől. Ha a sogornom visszautasítja a hagyatékot , akkor viszont nem mehet ennek az ügynek utánna ugye? Próbált érdeklődni a vegrehajtonal de azt a választ kapta hogy nem o az adós , majd ha meglesz a hagyatéki akkor válaszolhatnak neki.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 11:06

"(Csak becslésnek, ilyen hagyatéki értéknél 80-120ezer között a közjegyző, 25ezer a földhivatal (4x6600), 600ezer+300ezer a végrehajtó. Tehát durván olyan 1-1,2 millió forint körüliről beszélünk költségnek. Azért egy fél+egy negyed ingatlan ennél több kellene legyen...)"

Koszonom. Ezek a költségek csak akkor keletkeznek , amikor mar kifizetik a tartozást? Egyelőre részletekben fizetik es igy akarjak folytatni. Igen , a fel ingatlan értéke több ennél , de itt nem 1-1,2 millió forint , de meg tízezer forint sincs a kasszában.Abszolute lehetetlen hogy ilyen összegeket kifizessen az özvegy.Az előző devizahitel kifizetése es most a hosszan tartó súlyos betegség teljesen kimerítette a tartalékaikat.

drbjozsef # 2022.09.21. 04:04

Megjegyzem, ha elfogadják az örökséget, és ez után értékesíteni akarják az ingatlant, vagy ingatlanokat, akkor adót is csak akkor kell fizetniük, ha drágábban adják el, mint ami a hagyatéki végzésben értékként szerepel, ráadásul a közjegyző és a bejegyzések díját elszámolhatják költségnek is. Ezért érdemes az adó- és értékbizonyítványban szereplő értéket megnézni, és vitatni, ha a piaci értéke magasabb annál az ingatlanoknak.

drbjozsef # 2022.09.21. 04:01

eljenmajusegy,

Ez (nagyjából) egyszerű matematika, ahogy néggyel alattad osztap írta Péterkirálynak.
Illetéket nem kell fizetniük, mert házastárs és a gyerekek illetékmentesen örökölnek.
Ha elfogadják az örökséget, akkor a közjegyzőt kell kifizetniük (hagyatéki eljárás), párezer forintot a földhivatali bejegyzésekhez, és a fennálló tartozás plusz kb. 30-40% a végrehajtó díjai (de ez sok mindentől függ).
(Csak becslésnek, ilyen hagyatéki értéknél 80-120ezer között a közjegyző, 25ezer a földhivatal (4x6600), 600ezer+300ezer a végrehajtó. Tehát durván olyan 1-1,2 millió forint körüliről beszélünk költségnek. Azért egy fél+egy negyed ingatlan ennél több kellene legyen...)
Ha ez az összeg több, mint a teljes hagyaték értéke, akkor utasítsák vissza a hagyatékot. Akkor semmit nem kell a fentiekből fizetniük.
Az lehet esetleg nehézség, hogy a három kiskorú gyermek visszautasításához kelleni fog a gyámhivatal engedélye, az meg tud kukacoskodni, ha a két érték nagyságrendileg hasonló, pláne ha az örökség akár csak picit is többnek tűnik.