Ingatlan öröklése, többi tulaj ráterhelt tartozásai...


Péterkirály # 2022.09.16. 21:01

Tisztelt Mindenki!

Édesapám újranősült, és az új feleségével közösen vettek egy házat vidéken 2011-ben. A feleség tulajdoni hányada az ingatlanban: 2/5, az apukámé pedig: 3/5.
A feleség sajnos hamar elhunyt 2015-ben, és az előző házasságából született két felnőtt fia megörökölte az ő 2/5 tulajdoni hányadát fele-fele arányban (fejenként a ház 1/5 részét). Apukám tulajdoni hányada továbbra is a 3/5, ill. kapott Holtig tartó élvezeti jogot az ingatlanra, és életvitelszerűen benne is élt még 6-7 évig, a 2022 augusztusában bekövetkezett haláláig. Egyetlen lányaként én vagyok az egyetlen örököse, bár még a hagyatékira várunk.
A házban csak az apám lakott a felesége halála után, a fiúk soha nem laktak abban a házban, és nem is voltak oda bejelentkezve. Viszont az anyjuk halála utáni években, miután megörökölték a 2/5 részét, sorban jöttek apukámnak a felszólító levelek, és különféle tartozások és bírságok jelentek meg a ház tulajdoni lapján VÉGREHAJTÁSI JOG néven, a néhány tízezres összegektől az 1-2 milliókig.
Jelenleg a Tulajdoni lapon ennyi Végrehajtási jog található:
I. egy 2015-ben bejegyzett 290ezres tartozás (utalás: a második fiúra)
II. egy 2016-ban bejegyzett 750ezres tartozás (utalás: az első fiúra)
III. egy 2018-ban bejegyzett 219ezres tartozás (utalás a második fiúra)
IV. egy 2018-ban bejegyzett 28ezres tartozás (utalás a második fiúra)
V. egy 2018-ban bejegyzett 133ezres tartozás (utalás a második fiúra)
VI. egy 2018-ban bejegyzett 10ezres tartozás (utalás a második fiúra)
VII. egy 2018-ban bejegyzett 2millió2százezres tartozás (utalás az első fiúra)
VIII. egy 2020-ban bejegyzett 14ezres tartozás (utalás a második fiúra)
IX. egy 2021 novemberében bejegyzett 1milliós tartozás (utalás az első fiúra)

Mivel a ház 3/5 tulajdoni hányadát apukám után öröklöm, a házra terhelt tartozásokat is öröklöm. DE az a kérdésem, hogy mivel egyik tartozást se az apukámé, hanem mindegyik a két fiú közül az egyiké, ilyenkor mi a tényállás? Több ismerős is azt tanácsolta, hogy a hagyatékin mondjak le az örökségről, mert hiába a fiúkat terhelik a tartozások, mivel a ház közös, így a tartozások engem is terhelnek, és könnyen lehet, hogy több a tartozás, mint a ház eladásával a haszon lenne. És nehogy pórul járjak, a fiúk nehogy tőrbe csaljanak, és én szívjam meg. Önök mit tanácsolnak, ill. mit tennének a helyemben? Kétségbe vagyok esve.
A másik kérdésem, hogy az apámtól öröklök még némi bankszámlán lévő pénzt, meg egy telket is. De ha lemondok a házról a hagyatékin a rajta lévő tartozások miatt, akkor a többi örökséget: a bankszámlát és a telket is elbukom?
Köszönöm előre is! :)

osztap # 2022.09.17. 06:08

Péterkirály,

Az adósságot nem "a házra" terhelik, hanem konkrét tulajdoni hányadra. Ha más tulajdoni hányadát megterhelték, azért Te nem felelsz. A helyedben nyugodtan elfogadnám az örökséget.

Ettől függetlenül, ha semmi nem történik, akkor előbb-utóbb árverezni fogják a két fiú tulajdoni hányadát, és lehet, hogy lesz két vadidegen tulajdonostársad. Ezért érdemes előre gondolkodni. Két dolog kell: (i) maradt-e a fiúknak nettó vagyona a házban: a ház piaci értékének az ötöde nagyobb-e, mint a fiú tartozása a tul lap szerint plusz durván 30-40% (Külön-külön kiszámolni mindegyik fiúra. A plusz 30-40% a végrehajtási költségek, késedelmi kamatok, stb. becslése), és (ii) Te meg akarod-e tartani a házat, vagy inkább eladnád a magad hányadát is.

Péterkirály # 2022.09.17. 11:37

Én is el szeretném adni, amint a hagyatéki megvan, és a két fiú is ezt mondta szóban, hogy mindenképp el akarják adni, mert mindkettőnek van messze a háztól saját élete és lakhatósága is, és gondolom a pénz is jól jön nekik is.

osztap # 2022.09.17. 13:03

Péterkirály,

Ez egyszerűsíti a dolgot.
És mi a helyzet az (i)-gyel? / Mennyit ér az ingatlan?

eljenmajusegy # 2022.09.21. 00:12

Tisztelt szakértők , a véleményetekre lenne szükségem. A testverem egy par nappal ezelőtt meghalt. Birtokában volt egy ingatlan egynegyed része , es egy másiknak a fele , amelyre a végrehajtó ráterhelt egy kisebb tartozást(650 000Ft), ezt havonta törlesztett e. Ennek az ingatlannak a másik fele az enyém.
Most felmerült a kerdes hogy az orokosok( a sodornom es három kiskorú gyerek) átvegyék-e az orokseget vagy utasítsák vissza(nem nagy ertekrol van szo), tudniillik attól felunk hogy meg ha ki is fizetik a tartozást , akkor a földhivatali illetékek mind a négy tulajdonosra , plusz a végrehajtó díja egy tetemes összeg lesz.
Mi a velemenyetek? A testverem súlyos beteg volt , ebben az évben talán egy hónapot dolgozott , úgyhogy anyagilag padlón van a család.

drbjozsef # 2022.09.21. 04:01

eljenmajusegy,

Ez (nagyjából) egyszerű matematika, ahogy néggyel alattad osztap írta Péterkirálynak.
Illetéket nem kell fizetniük, mert házastárs és a gyerekek illetékmentesen örökölnek.
Ha elfogadják az örökséget, akkor a közjegyzőt kell kifizetniük (hagyatéki eljárás), párezer forintot a földhivatali bejegyzésekhez, és a fennálló tartozás plusz kb. 30-40% a végrehajtó díjai (de ez sok mindentől függ).
(Csak becslésnek, ilyen hagyatéki értéknél 80-120ezer között a közjegyző, 25ezer a földhivatal (4x6600), 600ezer+300ezer a végrehajtó. Tehát durván olyan 1-1,2 millió forint körüliről beszélünk költségnek. Azért egy fél+egy negyed ingatlan ennél több kellene legyen...)
Ha ez az összeg több, mint a teljes hagyaték értéke, akkor utasítsák vissza a hagyatékot. Akkor semmit nem kell a fentiekből fizetniük.
Az lehet esetleg nehézség, hogy a három kiskorú gyermek visszautasításához kelleni fog a gyámhivatal engedélye, az meg tud kukacoskodni, ha a két érték nagyságrendileg hasonló, pláne ha az örökség akár csak picit is többnek tűnik.

drbjozsef # 2022.09.21. 04:04

Megjegyzem, ha elfogadják az örökséget, és ez után értékesíteni akarják az ingatlant, vagy ingatlanokat, akkor adót is csak akkor kell fizetniük, ha drágábban adják el, mint ami a hagyatéki végzésben értékként szerepel, ráadásul a közjegyző és a bejegyzések díját elszámolhatják költségnek is. Ezért érdemes az adó- és értékbizonyítványban szereplő értéket megnézni, és vitatni, ha a piaci értéke magasabb annál az ingatlanoknak.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 11:06

"(Csak becslésnek, ilyen hagyatéki értéknél 80-120ezer között a közjegyző, 25ezer a földhivatal (4x6600), 600ezer+300ezer a végrehajtó. Tehát durván olyan 1-1,2 millió forint körüliről beszélünk költségnek. Azért egy fél+egy negyed ingatlan ennél több kellene legyen...)"

Koszonom. Ezek a költségek csak akkor keletkeznek , amikor mar kifizetik a tartozást? Egyelőre részletekben fizetik es igy akarjak folytatni. Igen , a fel ingatlan értéke több ennél , de itt nem 1-1,2 millió forint , de meg tízezer forint sincs a kasszában.Abszolute lehetetlen hogy ilyen összegeket kifizessen az özvegy.Az előző devizahitel kifizetése es most a hosszan tartó súlyos betegség teljesen kimerítette a tartalékaikat.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 14:16

Van meg egy másik dolog: ezt a tartozást a testverem mindig is vitatta hogy o nem vett fel ilyen kölcsönt , es valóban voltak nagyon gyanús dolgok korulotte , de mivel pont akkor lett nagyon súlyos beteg mikor ez a dolog kiderült , inkább vállaltak hogy elkezdik részletekben fizetgetni minthogy esetleg elárverezzek a hazat a fejük felől. Ha a sogornom visszautasítja a hagyatékot , akkor viszont nem mehet ennek az ügynek utánna ugye? Próbált érdeklődni a vegrehajtonal de azt a választ kapta hogy nem o az adós , majd ha meglesz a hagyatéki akkor válaszolhatnak neki.

Szomorú örökös # 2022.09.21. 14:20

eljenmajusegy

ezt a tartozást a testverem mindig is vitatta hogy o nem vett fel ilyen kölcsönt.....inkább vállaltak hogy elkezdik részletekben fizetgetni minthogy esetleg elárverezzek a hazat a fejük felől.

Ugye ezt te sem gondolhatod komolyan? Azzal, hogy elkezdte fizetni, gyakorlatilag elismerte a tartozást. Ezek után milyen alapon vitatnád a jogosságát, mint örökös? :-O

eljenmajusegy # 2022.09.21. 15:20

Nezd , szomorú orokos: lerendezed a devizahiteledet , nullára futsz anyagilag , de boldog vagy mert vége. Meg nincs a kezedben minden papír mikor kapsz a vegrehajtotol egy levelet hogy(allitolag) felvettel 2007-ben 2500 CH-t ,es ezt követelik rajtad. Közben az eredeti devizahiteles megállapodásban az all( ugyanettol a vegrehajtotol) hogy ha mielott ez az ugy le nem zárul , valami uj végrehajtási ugy keletkezik akkor a megállapodás nem érvényes es az eredeti 7 milliót kell befizetni.
Erre persze megijed a testverem es azt mondja hogy inkább fizetget de ne keruljon a haz végrehajtás ala es legyen érvénytelen a megállapodás.
Par nappal kesobb rohammento szállítja a kórházba ahol közlik vele hogy gyógyíthatatlan rákos beteg es onnan kezdve az élete hónapokig tartó szenvedés , testileg is lelkileg is , a napokban bekövetkezett haláláig.Szerencsetlenek örültek hogy beken hagytak őket , inkább fizetgettek a havi részleteket.
Egy kis megértéssel kellene lenni bizonyos esetekben.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 15:31

Mar csak ideírom hogy hogy volt: bement a bankfiókhoz hogy miféle ügylet volt ez? Azt mondjak hogy vegye elo a kartyajat ,úgy egyszerűbb lesz. Azt mondja hogy o soha nem volt ügyfele ennek a banknak(CIB). Dehogynem , mondja a no es mutatja neki a képernyőt , itt a számlája, kartyaszam. De o nem volt , kölcsönt sem vett fel. Ok , jojjon be holnap , itt lesz a jogász , megnézik miről van szo. Másnap a jogasszal írnak egy levelet a bank pesti központjába hogy nézzenek utánna. Ok. Kb. egy jo het múlva bement mert semmit nem hallott meg , erre azt mondjak neki hogy nem is tudjak miről van szo , meg soha nem láttak ot....
uganda kideritettuk az Inhold Zrt-tol hogy a kölcsönt valameddig fizettek(kicsoda?)aztán nem , aztán 2017-ig vontak a fizetesebol, aztán 2021-ben a végrehajtónak eszébe jutott hogy ezt most végrehajtja.
Hat ez nem kicsit gyanús.

Szomorú örökös # 2022.09.21. 16:32

eljenmajusegy

Közben az eredeti devizahiteles megállapodásban az all( ugyanettol a vegrehajtotol) hogy ha mielott ez az ugy le nem zárul , valami uj végrehajtási ugy keletkezik akkor a megállapodás nem érvényes es az eredeti 7 milliót kell befizetni. Erre persze megijed a testverem es azt mondja hogy inkább fizetget de ne keruljon a haz végrehajtás ala es legyen érvénytelen a megállapodás.

Akkor, ott és azonnal kellett volna ügyvédet fogadni, ha biztos volt benne, hogy ő semmilyen pénzt nem vett fel.
Ehelyett elkezdett fizetni, mint a katonatiszt, ami felér egy beismerő vallomással. Ez nem megértés vagy meg nem értés kérdése.

eljenmajusegy # 2022.09.21. 17:49

Szomoru orokos
mondom neked hogy akkor lett beteg , de úgy hogy beszelni sem tudott , próbáltunk ezt-azt , de senki nem állt szoba a feleségével merthogy nem o az adós, par nappal ksesobb meg mar a lelegezteton volt élet es halal kozott. Hogy intézkedett volna...?! Kesobb jobban lett de nem sokáig es akkor sem tudott normálisan funkcionálni mar.
A lényeg az hogy a felvett 430E kölcsönre mar visszafizettek 1 700 000-t , es meg követelnek 900E-t(ebből van meg 650E hatra , jelzem egy fia elszámolást sem kaptak meg) , plusz a végrehajtó a sápját.

Vadsuhanc # 2022.09.21. 19:49

éljenmájus1......

Sajnos bele fogsz bolondulni. Minden iratra szükséged lenne, hogy tisztázd a dolgot. Az pedig nagyon nehéz lesz a hagyatéki eljárás és a vh eljárásban történő jogutódlás megállapításáig..És még akkor is majd felmerül a kérdés kifizeted-e a követelést vagy beleállsz egy perbe... Erre játszanak a végrehajtók....

sok kitartást... Én értem miről van szó, de segíteni lehetetlen.....

eljenmajusegy # 2022.09.22. 11:42

Vadsuhanc
Igen...mondjuk ez mar nem az en döntesem lesz , csak minden lehetséges információt szeretnek megszerezni hogy a sogornomnek tudjak segíteni.

drbjozsef # 2022.09.22. 13:34

eljenmajusegy,

Azért azt is említsd meg neki, hogy egy jogerőssé vált végrehajtható okiratot utólag vitatni (tehát nem azért vitatni, mert csak most ebben a percben szerzett tudomást róla ÉS önhibáján kívül nem kapta meg időben) nem lehet. Értsd : egy nem létező tartozás is végrehajtható, ha az "adós" nem szólal fel ellene időben (fizetési meghagyásnak ellentmondani például). Ha jogerőssé válik, akkor az onnantól egy tartozás akkor is, ha a jogosult szopta ki az ujjából.
Most már nem sok esélyük van erre.
(megjegyzem, a 600+300ezer feltehetőleg mehet tovább részletekben, szóval most csak néhány tízezer forintot kell előteremteni. De ha van valami 2500 frankos, ésvagy 7 miliós tartozás is, ami az elhunythoz kapcsolódott, akkor már nem annyira kérdés, érdemes-e visszautasítani...)

osztap # 2022.09.22. 13:52

eljenmajusegy,

Ennek az ingatlannak a másik fele az enyém.

A helyedben elgondolkodnék azon, hogy kivásároljam a sógornődéket, vagy együtt eladjuk az ingatlant. Ez egyfelől segítene a mostani gondjaikon. Másrészt, ha nem csinálsz semmit, akkor idővel árverés lesz (akár elfogadják az örökséget, akár az állam örököl). Ott majd a nyakadba tesznek egy vadidegen tulajdonostársat. Nem biztos, hogy jól ki fogtok jönni.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 14:07

Dr bjozsef ,
az a regebbi nagy tartozás teljesen tiszta (az volt a "rendes" devizahitel), ez a 2500 CHF, vagy más papírokon 430000Ft személyi kölcsön tartozás volt ami a semmiből jött elo.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 14:17

osztap
ez jo ötlet lenne de pont arra a másik felre van ráterhelve ez a CIB tartozás , ami eddig a testverem , ezután pedig a sodornom es gyerekek néven lesz.Az en felem tiszta.
Megmondom mit agyaltunk ki: elfogadjak a hagyatékot , a másik ingatlant egy másik házaspárral közösen birtokoljak , mindenki egynegyed részben, de azt el akarjak adni, az teljesen tiszta, közben fizetgeti havi részletekben ezt a tartozást.
Abból kifizeti ide a tartozás hátralevő reszet es amit kell , es akkor talán minden rendben lesz.
De ebben a pillanatban jutott eszembe , hogy ha elfogadja a hagyatékot , akkor a végrehajtó nem teszi ra megint az orokolt egynegyedre a tartozást? Mert akkor megint nem tudjak eladni.....tenyleg bele fogok zavarodni. Vagy mar bele is vagyok.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 15:11

Vannak meg itt kunkorok....a másik ingatlanra is ráterhelte a végrehajtó ezt a CIB tartozást , de a másik házaspár megajánlott 350E forintot hogy vegyek le arról az ingatlantól a tartozást hogy el tudjak adni , arról le is vettek , de a másikon rajta maradt. Errol a tranzakcióról semmilyen ertesites nem jött pl , de a földhivatali bejegyzest valóban megszüntették a testverem 1/4 reszerol.

osztap # 2022.09.22. 16:03

eljenmajusegy,

A bejegyzett vh-jog nem akadálya az eladásnak. Ha a sógornőd meg a gyerekek nevére kerül az 1/4, el fogják tudni adni, akár visszateszi a végrehajtó a vh-jogot, akár nem. (Bár a visszatétel szerintem nem valószínű, hacsak a bank nem kéri, hogy futtasson egy új keresést a földhivatalban.) Dettó az 1/2-es ingatlannál.
Ilyenkor a szerződéskötés előtt pár nappal az eladó bemegy a végrehajtóhoz, és kér egy igazolást, hogy a szerződéskötés napján x Ft lesz a teljes tartozás. Aztán a szerződéskötés napján a vevő x Ft-ot utal a végrehajtónak, a vételár maradékát meg az eladónak. A végrehajtó kiadja a törlési engedélyt, az ügyvéd meg beviszi a szerződéssel együtt a földhivatalba. A vevő nevére tiszta tulajdoni lappal kerül a ház. Nyilván csak akkor működik, ha a tartozás kisebb, mint a tulajdoni hányad értéke, de gondolom, Nálatok ez a helyzet.

A jegyzőt (hagyatéki leltár), meg a közjegyzőt (h. tárgyalás) meg támogassátok adatokkal és sürgessétek, hogy gyorsítsák a hagyatéki eljárást. Kicsit panaszkodni is lehet. Ti most egy jó magas kamatozású személyi kölcsönt fizettek, minden hét számít.

A gyámhivatalnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a gyerekek eladhassák az ingatlant. Érdemes már most beszélni velük, hogy gyorsan tudjatok intézkedni, amikor a gyerekek nevére kerül az ingatlan.

A földhivatali értesítések akkor nem szoktak megérkezni, ha a tulajdonos tulajdoni lapon levő címe nem friss. A Tietek az? A Földhivatal Online-on van adatváltozás bejelentése nyomtatvány, azt kell beküldeni, és ingyen frissítik.

eljenmajusegy # 2022.09.22. 16:07

Osztap ,
koszonom. Azért itt nagyon sok hasznos tanácsot lehet kapni.
Igen , minden ingatlan rendezett , mondhatnám up to date. Meglesz a temetés hétfőn aztán nekiállunk ennek a dolognak.
Megegyszer koszonom, persze az utolsó szót nem en mondom ki( en csak fizetek)

Majordomus # 2022.09.22. 19:37

Jól ki lehet ebből jönni ha odafigyeltek.

eljenmajusegy # 2022.09.23. 12:32

Majordomus,
őszintén remelem , hacsak a végrehajtó elo nem húz a kalapjából meg valamit. Ez utóbbi " tartozáson" is négy évig ült mielőtt megjelent vele.