Hagyatéki tárgyalás előtti ingatlannal kapcsolatos gond


niki # 2022.10.06. 13:53

Üdvözletem,

Az alábbi probléma megoldására szeretnék valami tanácsot kérni.
Adott egy telek, amelyen 2 ház áll, a nagyszüleimé és a szüleimé. Nagymamám meghalt, akinek 1/4 rész tulajdona van bejegyezve és a hagyatéki tárgyalás előtt kiderült, hogy a tulajdoni lapon egy helyrajzi szám alatt szerepel az ingatlan, de mint közös ingatlan. Anno a szüleim különálló házának használatbavételi engedély megadása után ezek szerint nem lett bejelentve a földhivatalba, hogy 2 ingatlan van. A polgármesteri hivatalba be lett adva most az összes dokumentum, amely alátámasztja, hogy két különálló házról beszélünk, de az értékbecslést mégis úgy küldték ki, hogy az egész ingatlant együttesen vették figyelembe (egybe vették a két házat), így 17.700.000 Ft-ot állapítottak meg az 1/4 rész értékére. A nagyszüleim háza 60 éve épült, 60 nm és sose volt felújítva. A szüleim háza 80 nm, új tető, nyílászárók, folyamatos karbantartás. A fellebbezés az érték miatt (10.000 Ft-ként 400 Ft) számunkra most kifizethetetlen. A legnagyobb probléma, hogy a nagymamám 1/4 részét két ember az apukám és az testvére örökli. Nyilván nem szeretnénk, ha neki úgy lenne tulajdonjoga, hogy a szüleim háza is benne van, amihez semmi köze sincs. Mi ilyenkor a megoldás? Ingatlanjogász és földhivatali ügyintézés? Közben megtartják a hagyatéki tárgyalást, akkor mit lehet tenni? Ne szeretnénk, ha tulajdonjog lenne a bácsikámnak bejegyezve a szüleim ingatlanára is. Előre is köszönöm!

osztap # 2022.10.07. 16:33

niki,

Ha egy helyrajzi számon van a két épület, akkor nagybátyád már tulajdonostárs az egész ingatlanon, és ezen csak úgy lehet változtatni, ha mondjuk megveszitek tőle a tulajdoni hányadát. De a tulajdonjog nem egyenlő azzal, hogy ki mit használ.
Van-e használati megosztási szerződés a tulajdonosok között? Az rendezné, hogy az ingatlan melyik részét ki használja. Ha nincs, akkor mindegyik tulajdonostárs használhatja az egész ingatlant, mind a két épületet. Ptk. 5:74. §
A gondod az oldaná meg, ha az összes tulajdonos kötne használati megosztási szerződést. Érdemes úgy írni, hogy megfeleljen a bankok elvárásnainak, ne kelljen pár év múlva újracsinálni. Ezek pl. az Erstéé, a többi banké is hasonló:
https://kampany.erstebank.hu/…20160719.pdf

Ha valamelyik tulajdonos nem hajlandó aláírni, akkor vagy próbáljátok meggyőzni, pl. némi pénzzel, vagy perre mentek. A Ptk. 5:79. § (3) alapján bármelyik tulajdonostárs kérheti, hogy a bíróság szabályozza a használat rendjét. Mivel itt volt egy jól bejáratott, de írásba nem foglalt, és a jogutódokra nem kötelező érvényű használati megállapodás, a bíróság jó eséllyel csak formalizálná a nagyanyád életében fennálló helyzetet.

Mellesleg, a Földhivatal Online-on letöltheted a térképmásolatot, és megnézheted, hogy fel van-e tüntetve mindkét épület. Ha nincs feltüntetve, akkor keressetek egy földmérőt, mert egy jövőbeni eladásnál gondjaid lesznek, ha a valóság nem egyezik a térképpel. Például egyik bank sem ad rá hitelt. Ez független a tulajdoni viszonyoktól.

Majordomus # 2022.10.07. 19:19

Hát elég érdekes ügy. Hogy fordulhat elő hogy egy 80 m2 lakóépűlet nincs legalizálva?

A nagybácsi van nyerő helyzetben.

drbjozsef # 2022.10.07. 19:48

Egyszerűen.
A lakhatási után kötelessége az építtetőnek egy földmérővel megcsinálni a vázlatrajzot, és beadni a földhivatalba.
A kérdező szülei ezt feltehetőleg elmulasztották.
Ezért most így járnak.