Végrendelet


PN90 # 2022.11.02. 15:42

Tisztelt fórumozók!

Végrendelettel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A neten próbáltam tájékozódni a végrendelet fajták erőssége között, de van még egy kis homály:

A közjegyzői végrendeletet csak másik közjegyzői végrendelet (ami időben frissebb) tudja úgymond ütni?
Tehát, ha valaki elmegy közjegyzőhöz és ott közokiratba foglalják a végrendeletét, valamint nyilvántartásba veszik, akkor azt nem tudja hatályon kívül helyezni mondjuk egy otthon saját kézzel írt, bár időben frissebb (magán)végrendelet? És egy ügyvéd által irt?

Melyiket érdemes írni, ha mindenképpen biztosra szeretne menni az illető? - úgy értem, amin a legnehezebb változtatni.

  • eltartási / tartási / stb szerződés nem jöhet szóba, csakis kizárólag végrendelet -

Előre is köszönöm a választ!

osztap # 2022.11.02. 17:06

PN90,

Ptk. 7:41. § (2) Ha az örökhagyó újabb írásbeli végrendeletet tesz, a korábbi végrendeletet visszavontnak kell tekinteni. A korábbi végrendeletnek az újabb végrendelet rendelkezéseivel nem ellentétes rendelkezései - ha az örökhagyó eltérő akarata nem állapítható meg - hatályban maradnak.

Tehát az írásbeli végrendeletet bármely újabb írásbeli végrendelet felülírja, függetlenül annak fajtájától.

Melyiket érdemes írni, ha mindenképpen biztosra szeretne menni az illető? - úgy értem, amin a legnehezebb változtatni.

Miért fél ettől a végrendelkező? Végrendeletet nem szoktak véletlenül tenni. Attól tart, hogy valaki puskát tart később a fejéhez, és diktálja az új saját kézzel írt magánvégrendeletét?

Vagy épp ellenkezőleg, a végrendeleti örökös fél attól, hogy a végrendelkező utóbb új végrendeletet tesz? Mert arra nincs orvosság, és pont az volt a törvényalkotói szándék, hogy ne is legyen.

PN90 # 2022.11.02. 18:10

osztap,

Köszönöm, de akkor mi értelme több százezret kifizetni egy közjegyzőnek ha utána egy kézzel írt tanú nélküli papírfecni hatályon kívül helyezheti?

Így nekem ez túl logikátlan.

drbjozsef # 2022.11.02. 18:56

PN90,

Egyrészt a közjegyző előtt tett közokiratot bejegyzik a nyilvántartásba, amit minden hagyatéki tárgyalás előtt lekérdeznek, ezért az ilyen végrendelet nem tűnhet el. Míg ha az elhunyt otthon tartotta a fiókban, akkor azt a nem jó indulatú érdekelt elüntetheti.

Másrészt a végrendeletnek a Ptk.-ban elég szigorú alakisága van előírva, ráadásul a szövegezése sem mindegy, az otthon barkácsolt végrendeletek sokszor érvénytelennek bizonyulnak, ha jobban megnézi egy ellenérdekelt hozzáértő. Egy ügyvéd vagy közjegyző által szerkesztett okiratnál ez lényegében kizárható.

De egyébiránt igen, egy MEGFELELŐ fecnivel is felülírható, ha az örökhagyónak megváltozik az akarata, és jól is van ez így. Saját vagyonával, életében, mindenki pontosan azt csinál, amit és amikor akar.

osztap # 2022.11.02. 19:17

+1

PN90 # 2022.11.02. 19:53

drbjozsef,

Igen, értem, a másik fórum témánál is ahogy írta érthető volt.

Viszont ez nagyon nincs így jól. Ha van olyan a rokonságban aki képes hamisításra…. Nem a végrendelkező miatt fél az ember h megváltoztatja az akaratát (mert neki szíve joga), hanem amiatt h mások meghamisítanak egy végakaratot!
Véleményem szerint ez nagyon nincs így rendben….

Mindenesetre köszönöm idejüket és válaszaikat!

drbjozsef # 2022.11.02. 20:27

PN90,

Ez attól független. Hamisítani mindent is lehet.
De értem mire gondolsz, hogy ha valaki közokirat formában végrendelkezik, mondjuk pont azért, mert ilyentől fél, akkor azt csak egy másik közokirattal lehessen megváltoztatni. Van benne ráció, nem mondom, hogy nem...

Ugyanakkor hamisítani közel sem olyan egyszerű, mint gondolod, meg tbe magánokirat formában sem. Két tanú, aki simán bevállalja a csalást, plusz egy hibátlan aláírás...?
Nem mondom, hogy lehetetlen...