Öröklés, végrendelet,köteles rész


Makos # 2024.04.30. 23:44

Kedves Fórumozók!
Édesapánkat a közelmúltban vesztettük el, de a gépezet már be is indult, kézhez kaptuk a hagyatéki leltár nyomtatványt.
A fő kérdés, amiért írok: hárman vagyunk testvérek, apám része 1/4, az enyém 3/4, mivel korábban nekem adott az övéből 1/4 részt a tetőtérbeépítésre tekintettel. Mi lakunk a házban a gyerekeimmel. Szeretném megvenni a 2 testvérem részét, mi ennek a legjobb módja?
A nyomtatvány kérdez erről, hogy az örökösök egyezséget kívánnak-e kötni és milyen formában.
Mondjanak le róla a javamra, én meg kifizetem őket csendben? Várjuk meg a hagyatéki tárgyalást, és ott nyilatkozzunk? Van ezeknek adóvonzata? Ki határozza meg az ingatlan értékét? Kirendelt ingatlanszakértő, vagy keressek valakit én, és az alapján fizessek?
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2024.04.30. 04:16

Viduci,

Igen, ha a nagymama meghal, akkor az ő része is feleződik.
Életében a nagymama bárkinek bármit ajándékozhat. (És elvileg akárkivel köthetne eltartási szerződést is, de pont a saját fiával nem, az támadható lenne, hiszen a törvény szerint a gyermeknek eleve kötelessége ellátni a szüleit)
Ha pénzt ajándékoz, annak nemigen van nyoma, az után nehéz dolga lenne Ábelnek, ha abból akarna valamit.
Ha ingatlan(rész)t ajándékoz Zoltánnak, akkor abból már nem örököl Ábel, de ha a nagymama 10 éven belül az ajándékozás után meghal, akkor Ábel köteles részre lesz jogosult. Ez ebben az esetben az egyharmada annak, mint amit örökölt volna. Ha kéri, mert ezt kérni kell.
Ugyanez vonatkozik arra is, ha végrendelkezik a nagymama Zoltán javára, ott is köteles részi igénye lehet az unokának.

Viduci # 2024.04.29. 15:23

köszönöm a választ, közben a nagymama a pénzt már a saját számlájára átmentette, igy az ingatlan maradt csak ami az örökség tárgyát képezi. Tehát az Zoltán nevű fia, és Ábel unoka között felesben oszlik meg.
és ha nagy mama is meghal az ő része is feleződik , v az hogyan lesz?
/eléggé morbid h olyan unoka örököl ,akit nem is látnak, Zoltán családja meg lányai meg gondozzák a nagyszülöket, a semmiért, szeretetből / lehet a nagy mama részt még ajándékounzni v arra is Ábel jogosult valamennyire akkor is /

drbjozsef # 2024.04.29. 08:52

Viduci,

Ha a közös ingatlan az, amiben éltek a nagyszülők a nagypapa haláláig, akkor az ingatlan és annak berendezési, felszerelési tárgyainak a felét ( a nagypapa részét) örökli felesben Zoltán és (Attila helyén) Ábel. Ebből a nagymama nem kap tulajdonrészt, de mindkettejük részén holtig tartó haszonélvezetet kap
Minden más vagyont háromfelé osztanak, 1/3 részt örököl Zoltán, Ábel, és a nagymama.

Hogy ki kit gondoz, miért, mennyit fordít rá, az főszabályként az öröklésnél nem kérdés.

Viduci # 2024.04.29. 07:27

Nagypapa meghalt, nagymama él még. közös ingatlan volt, fele-fele arányban, és bankbetét,
2 fiú gyermekük volt ,Zoltán és Attila, de 1 fiú Attila meghalt, de van egy házasságon kivüli ,de születési kivonatban apaként beirt gyermek Ábel.mint unoka,. Zoltánnak 3 lánya van. Zoltán gondozza a szülőket, Ábel unoka rájuk se néz, mégis járna neki az apjától a része, és mennyi?

drbjozsef # 2024.04.29. 07:01

Igaz, jogos. Az öröklési szerződés teljes tévedés a kérdező esetében.
Végrendelet - esetleg egymás javára ajándékozás halál esetére szerződés?
Bár mindegy, a köteles rész egyformán járna utána. De arról meg ha akarnak közösen, szintén szerződésben lemondhatnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.29. 05:17

Az öröklési szerződésben a kötelezett a jogosult eltartását (életjáradék fizetését) vállalja az örökössé nevezésért cserébe. A házastársak pedig egymás tartására a törvény erejénél fogva kötelesek.

(A "hú, de zavaros" nem a te szövegedre vonatkozozott. Az világos - csak nem helytálló.)

drbjozsef # 2024.04.28. 17:10

Továbbá szerződésben vállalni azt, ami törvényi kötelességed
Nem értem, mire gondolsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.28. 14:51

Hú de zavaros!
De a végrendelkezés szabad. A megegyezés is.

praktikusan egy öröklési szerződésben.
Kölcsönösen? Vagy hogy gondolod? Továbbá szerződésben vállalni azt, ami törvényi kötelességed, tulajdonképpen ingyenes szerződés. Az öröklési szerződés pedig nem lehet ingyenes.

drbjozsef # 2024.04.28. 14:21

GGL,

Most, életükben, közösen, abban állapodnak meg amiben akarnak, praktikusan egy öröklési szerződésben.

Ha csak végrendelet van, akkor a leszármazók köteles részre jogosultak lesznek - de az nem automatikusan jár, kérni kell. Ha a bizalom megvan, akkor elég egy végrendelet is, a jogosultak pedig egyszerűen nem kérik a köteles részüket az örököstől.

GGL # 2024.04.28. 10:45

Tisztelt Hölgyeim/ Uraim,

A következőkben szeretném a véleményüket megkérdezni:

1, Édesanyam és édesapám tulajdonosa külön-külön bankszámlának , és házresznek ( amiben nem rendelkeznek állandó lakcimmel )
2, A kérdésem az lenne, hogy végrendeletben vagy esetleg később osztályos egyezséggel kiköthető-e olyan végrendelet/megállapodás, amiben az örökös a másik fél ( azaz életben maradó házastárs )?
Azaz nem a gyerekek. Ennek mik a feltételei ?
Ha kell természetesen gyerek(ek ) ezt most szignozzak is .

Zizike75 # 2024.04.27. 08:36

Nagyon szépen köszönöm a megerősítést, és a közérthető választ.

osztap # 2024.04.27. 07:00

Én úgy olvastam és az ügyvéd is azt mondta, akivel beszéltünk, hogy a fennmaradó részből kap egy gyermekrészt. Ez pontosan mit jelent?
Felteszem, a házban közösen laknak? Ez fontos, mert a férj a közösen lakott házon örökölne haszonélvezetet, de tulajdoni hányadot nem. Mivel már van rajta haszonélvezete, ezért ez a passzus nem játszik.
Az összes többi vagyonából (ez a "fennmaradó rész") örököl annyit, mintha anyátoknak nem 3, hanem 4 gyereke volna, a férj a "negyedik gyerek". Azaz 1/4-et. A leírásod alapján ez az összes többi vagyon nem sok, talán nincs is. De ha van, akkor a férj halála után az általa örökölt vagyont az ő gyerekei fogják örökölni. Már ha meglesz még akkor.
Olvasgasd a Ptk. 7:58. §-t a jogtárban.

Zizike75 # 2024.04.26. 11:18

Kedves hozzáértők
Olyan kérdésem lenne, hogy édesanyám és férje 1998 óta házasok. 7 éve vettek egy ingatlant. Az adásvételi úgy lett megírva, hogy az édesanyám a tulajdonos 1/1 arányban. A férje holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik.
Anyukám részéről vagyunk 3-an gyerekek az előző házasságából. Ami ingatlant apukám után örökölt anyukám, abból lett véve a jelenlegi ingatlan.
A férje részéről van az előző házasságából 2 gyermek. A férje mindent ott hagyott a gyerekei javára.
Ha anyukám megy el előbb, akkor a férje és a gyerekei örökölhetnek e bármilyen formában is anyukám tulajdonából? Én úgy olvastam és az ügyvéd is azt mondta, akivel beszéltünk, hogy a fennmaradó részből kap egy gyermekrészt. Ez pontosan mit jelent? Bankszámla nincs, autó a férj nevén. A fő kérdés az, hogy ingatlanhoz lehet bármi köze anyukám férjének előző házasságából származó gyerekeknek?
Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.04.12. 05:23

Takacs R,

Ha a férjed szülei még éltek a halálakor, akkor te és ők is örököltek a férjedtől.

Innentől neked a szülők vagyonához már nincs közöd. Azt a törvényes öröklés szerint az ő leszármazóik öröklik, tehát tőlük mindent a férjed húga fog örökölni. Te nem.

Takacs R # 2024.04.11. 22:42

Jo napot !
Elhunyt fèrjem 26 èvi hazassag utàn. Gyerekūnk nem lett. Elhunyt fèrjem szűlei 4 èvire rà hunytak el fèrjem utàn. Kerdèsem lenne hogy mint őzvegyasszony elhunyt fèrjem igenyelhetek őrőksèget az aposom, anyosom utàn? Elhunyt fèrjemnek van 1 hùga ès csak ő az egyedūli örökös? Vagy mint elhunyt fèrjem utàn az özvegye jelentkezhetek-e aposom es anyosom őròksegère?
Köszönöm ha tudnak segiteni

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.28. 09:27

Végrendelkezel. Lerakod egy közjegyzőnél. Nem tudnak róla; csak a - reméljük, a távoli jövőbeni - halálod esetén kerül elő. (Akkor viszont garantáltan.) Bármikor visszaveheted, megváltoztathatod, hatályon kívül helyezheted. (Vigyázat, a visszavétellel nem veszti hatályát - csak már nem lesz garantált az előkerülése!.

antijogász # 2024.03.28. 08:53

Kedves KBS!
Konkrétan: van házastársam, két közös nagykorú gyerekünk. Meghalok. Az egyik gyerekemet szeretném örökösnek, másik gyerek és házastárs köteles rész maximum. Ne tudjanak róla, mert így is túl elmérgesedett a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.27. 16:44

Nem; nem; sem.

Jobb lenne, ha adnál egy rövid, konkrét tényállást, és elárulnád, mi a konkrét kérdésed.

antijogász # 2024.03.27. 15:28

Végrendeletben kell a köteles részről szólni, rendelkezni?
A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző a köteles részt felveti, vagy megállapítja? Ha nincs minden érintett ott, vagy nem tudnak megegyezni az örökösök, akkor a végzésben még nem kerül meghatározásra a köteles rész összege, módja?
Majd a bíróságon?

Boldogsag # 2024.03.26. 10:05

Köszönöm szépen válaszod drbjozsef! Így teljesen érthető, és logikus. Minden jót

drbjozsef # 2024.03.26. 08:39

Boldogsag,

Az hogy "közös vagyon" meg "külön vagyon" főszabályként nem számít az öröklésnél.
Ha meghal az örökhagyó, akkor a teljes vagyona átszáll az örököseire. Ha végrendelettel, akkor úgy, ha törvényes öröklési renddel, akkor úgy.

Ilyen szempontból nem számít hogyan szerezte a saját vagyonát. Természetesen házastársak esetén itt lehet vita, ha például az ingatlan, vagy ingatlanok, esetleg egy autó nem a felek 1/2-1/2 nevén van, pedig már a házasság alatt vették, hanem csak egyikükén.

Egy kivétel van a fentiek alól. az ági öröklés. Az ajándékozással vagy örökléssel szerzett vagyon eshet ági öröklés alá, de csak akkor, ha erre az ági öröklésre jogosult hivatkozik - ezt automatikusan, hivatalból nem vizsgálja senki.

Ha a párod örökölt ingatlant, és meghalna (és ez az ingatlan NEM az utolsó közösen lakott lakásotok, amelyből amúgy sem örökölnél tulajdonrészt), főszabályként egy gyerekrészt örökölnél belőle. De ha leszármazó (ennek elsősorban nyilván olyan esetben van relevanciája, ha az elhunyt ezen leszármazója neked nem leszármazód, tehát tőled nem örökölne később) vagy más jogosult (oldalági rokon, aki az örökhagyó kieső szülei, nagyszülei révén örökölhet) hivatkozik az ági öröklésre, akkor ebből te nem örökölsz tulajdonrészt (de haszonélvezetet igen). Például.

Boldogsag # 2024.03.26. 07:47

Tisztelt Hozzáértők! Adott egy házaspár és egyik fél szüleitől örököl pl. ingatlant, akkor csak az a fél örököl, vagy közösen szerzett vagyonnak számít az öröklés mivel házasok? Konkrétabban engem speciel nem érdekel a párom öröklése és nem szeretnék belevonódni az történetükbe, sőt erről hajlandó lennék nyilatkozni is, pl közjegyzőnek. Jól gondolom, hogy nem számítok bele az öröklésbe és nem kell vele foglalkoznom, hiszen csak házastárs vagyok. Köszi a választ.

drbjozsef # 2024.03.26. 07:21

(50-50% esetén)
Nem. Bármilyen esetben. Ha 1% volt a feleségé, akkor a többi 99%-on kap haszonélvezetet, ha 99% volt az övé, akkor a maradék 1%-on kap haszonélvezetet. Nem számít az arány. Ha 0% volt a feleség tulajdonrésze, a teljes, 100%-on haszonélvezetet kap.

Köteles részre szorítás esetén a haszonélvezetről a Ptk. 7:82.§ rendelkezik. Korlátozott mértékben, a helyzettől függően járhat neki.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

antijogász # 2024.03.25. 16:39

Tisztelt Jogászok!
Törvényes öröklés esetén a házastársnak alapesetben holtig tartó haszonélvezete van az utolsó közösen lakott ingatlanra (50-50% esetén).
Végrendeleti öröklés esetén is érvényes ez az előírás? (pl. ha csak köteles részre jogosult.)
Ha igen, akkor a haszonélvezet "értéke" beleszámít a köteles részbe?