Öröklés, végrendelet,köteles rész

Vera 85 # 2025.02.15. 19:13

Tisztelt drbJózsef!Köszönöm válaszát,még egy kérdésem lenne.Ez a bírósági per,körülbelül mennyi idő alatt rendeződne,meddig tart mire itélet lesz?

drbjozsef # 2025.02.15. 18:27

Vera 85,

Az lenne a kérdésem,hogy ez tényleg úgy megy-e,hogy polgári peres eljárásban,a közös vagyon megszüntetését kéri?
Ha nincs megegyezés a felek között, bármelyik tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését : Ptk. 5:83.§

Mert azzal fenyeget,hogy elárverezik a házat amiben lakok.
Előfordulhat.
Ha a testvéred indítana pert, akkor neked lehetőséged lesz megvenni a részét, ha azt szeretnéd, és ki tudod fizetni. Ha vita van az áron is, akkor igazságügyi szakértő fogja megállapítani azt. Ha te nem tudod megfizetni, akkor kifizetheti a testvéred is, és akkor övé lesz az ingatlan. Ha egyikőtök sem tudja vagy akarja kifizetni a másikat, akkor valóban lehetséges, hogy árverésen értékesítik az ingatlant. Persze ott is megveheted a részét, sőt elővételi jogod is van (nem kell többet ajánlj, csak tarthatod a legmagasabb licitet).
Ptk. 5:84.§

Amibe esetleg még kapaszkodhatsz, hogy a Ptk. 5:83.§(2) szerint alkalmatlan időben a bíróság sem szüntetheti meg a közös tulajdont. Ha a daganatos betegséged olyan, akkor ez lehet megfelelő indok erre. De nem biztosan, ez nem automatikus, minden körülmény számít a döntsénél.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Vera 85 # 2025.02.15. 17:07

Szép napot!Olyan problémám van,hogy 3/4 rész az enyém az ingatlannak,amiben lakok,1/4 rész a húgomé ,.Felajánlottam neki az értékbecslőm által egy bizonyos összeget,amit nem fogadott el.Az lenne a kérdésem,hogy ez tényleg úgy megy-e,hogy polgári peres eljárásban,a közös vagyon megszüntetését kéri?Mert azzal fenyeget,hogy elárverezik a házat amiben lakok.Rosszindulatú dagannattal kezelnek,és az ő általa kért összeget,ebből kifolyólag nem tudom kifizetni neki,mivel nem tudom mit hozz a jövő.Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2025.02.15. 15:18

fekatt88,

Nem tünttek fel a hagyatéki leltárban? Mi vagy te az örökhagyónak, a tulajdona? Rabszolga? De hát az már nem legális.

A hagyatéki leltárba az örökhagyó vagyonát és tartozásait veszik fel, nem a (lehetséges) örökösök személyeit.
Ne a helyi jegyzőnél jelentkezz, hanem nézd meg a mokk.hu oldalon, hogy ki az eljáró közjegyző, és nála jelentkezz be.

fekatt88 # 2025.02.15. 12:06

Tegnap szereztem tudomást arról hogy nem lettem feltüntetve a hagyateki leltárban. Hétfőn az első dolgom lesz felhívni a jegyzőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.15. 10:39

Ha tényleg örökös vagy, akkor semmi -hat-het. Már örököltél.

De ha tudsz az örökhagyó haláláról, akkor miért nem jelentkezel be az eljáró közjegyzőnél?

fekatt88 # 2025.02.15. 08:59

Tisztelt Szakértők!

Hagyatéki ügyben lenne egy kérdésem. Ha a halotti leltár elkészítésekor nem tüntettek fel mint örököst és emiatt a lehetséges hagyatéki eljárásból is kimaradok mert nem kapok semmilyen értesítést,így nyilatkozni sem tudok (pl.: örökség visszautasításáról) akkor a későbbiekben rám milyen jogi szabályok vonatkoznak. Konkrétan arra vagyok kíváncsi hogy ezek után rendezetlen adósságot örökölhetek e.
Előre is köszönöm a válaszokat!

osztap # 2025.02.05. 15:17

Már csak az a kérdés, hogy ezt milyen formában kellene megcsinálni, hogy ezt a szerződést jogilag nelehessen támadni?
Minden szerződést lehet támadni. Ez egy jogi fórum, milyen választ vártál erre? :)

Kössetek szerződést, ügyvédi ellenjegyzéssel, leírjátok benne a tényállást, meg hogy ki mit vállal és mire van/nincs joga, ahogy megállapodtatok. Érdemes elolvasni a Ptk. 7:7-7:9. §-t, és azokat a kérdéseket kifejezetten rendezni a szerződésben, nem arra hagyatkozni, hogy "a felek eltérő megállapodásának hiányában".
Az ügyvéd majd megszövegezi. Érdemes a szerződéskötés után a családoddal is tudatni, hogy kötöttetek szerződést, hol van a Te példányod, és ki volt az ügyvéd (akinek van másodpéldánya). Mert halálod után a leány előállhat igénnyel, és ha nem lesz meg a szerződés, az nekik gond lesz.

58 # 2025.02.05. 14:56

Sziasztok az utolsó kérdésemre nem tudtok válaszolni??

Szomorú örökös # 2025.02.03. 06:47

58

Már csak az a kérdés, hogy ezt milyen formában kellene megcsinálni, hogy ezt a szerződést jogilag nelehessen támadni?
Köss egy öröklési szerződést a gyermekeiddel! Azt csakis perrel tudná támadni, még köteles rész sem jár neki tudtommal.
Velem is ilyet kötött anyukám, hogy a testvéremet kizárja mindenből. Erkölcsi támadást nem kérek, megvolt neki az oka rá.

58 # 2025.02.03. 06:15

Beszéltem vele és hajlandó lemondani saját és gyermekei nevében az örökségről.
Hogyan kell ezt megírni és mi az amit feltétlenül bele kell írni egy ilyen szerződésbe?

osztap # 2025.02.02. 11:15

58,

Ezt kívülről nem lehet megmondani, több lehetőség van. De a Te ügyed szempontjából mindegy.

58 # 2025.02.02. 10:27

Ezek szerint csak úgy vehette a nevére ez a második apa hogy az első apa lemondott róla?

osztap # 2025.02.01. 19:14

Szerintem az anyakönyvi kivonatban apa beírva valamint a második férj em az anyának az a nevére vette a lányt.
Ilyen nincs. Ha leány ma kér születési anyakönyvi kivonatot, ott legfeljebb egy apa van. Nem lehet egyszerre több apja jogilag (biológiailag sem, de az egy más kérdés). Először ellene kell a leánynak pert indítania, a tudomásszerzéstől számított egy éven belül, apasági vélelem megdöntése iránt. Ha azt megnyeri, akkor indíthat ellened pert, apaság megállapítása iránt, de arra már nincs határidő.

Szomorú örökös # 2025.02.01. 18:54

58

pár nap különbséggel már a következő partnerrel volt ki úgy tudom el is vállalta az apaságot de mégsem az ő nevén van jelenleg mert közben elváltak és a hölgynek új partnere lett aki a nevére vette.

Hát erre már nem is nagyon tudom, hogy mit mondjak. Leginkább a hölggyel kapcsolatban, de aki egyáltalán kezdett vele, az se lehet piskóta. Ez volt az erkölcsi része. Azonban nekem valahogy a vastagított rész azt jelzi, hogy ha ő a nevére vette, akkor nem nagyon kavarhat nálad örökség szintjén. Azaz a hölgynek „hivatalosan” már van apja. Bár felnőttként már bármilyen döntést hozhat önállóan.

Azonban az se tisztességes, hogy ha valóban te vagy az apja - és mondjuk azt nem igazán van jóban azzal, aki őt a nevére vette - akkor te gyakorlatilag távol tartanád az öröklés lehetőségétől. Lehet épp ez most egy nyitás a részéről feléd és ki tudja, hogy milyen lesz a folytatás. Nem lenne jó ötlet neki egy esélyt adni? Igaz, ez már megint erkölcsi téma.

58 # 2025.02.01. 18:24

Egyébként hogy én is értsem miről is van szó leírnám hogy én hogy értem.
Szerintem az anyakönyvi kivonatban apa beírva valamint a második férj em az anyának az a nevére vette a lányt. Tehát ebben az esetben mind a két apa ellen pert kell neki indítani mielőtt engem perel? Ha igen akkor ez a per meddig tarthat?
Mert ha jól értelmezem akkor egy éve van arra hogy bertindítson abban az esetben ha mondjuk ez év január 15-én jutott tudomására hogy én lehetek az apja. Ebben az esetben először a mostani apját kell semmisnek nyilvánítani és ezután lett be engem mint apát?? És mindenre vagyis a két perre egy éve van az az 2026 január 15-ig meg kell neki indítani az én ellene virányulópert is? Remélem jól értelmeztem

58 # 2025.02.01. 18:19

Van alapja a hölgy állitásának?

Mármint volt kapcsolatod az anyjával? Éppen 38 éve?
Igen lehet alapja de mivel pár nap különbséggel már a következő partnerrel volt ki úgy tudom el is vállalta az apaságot de mégsem az ő nevén van jelenleg mert közben elváltak és a hölgynek új partnere lett aki a nevére vette és most ugyanúgy hívják őt mint a későbbi házasságból származott a másik három gyereket. Mindezt csak azért hogy ne legyen olyan egyszerű

Majordomus # 2025.02.01. 17:29

58

Van alapja a hölgy állitásának?

Mármint volt kapcsolatod az anyjával? Éppen 38 éve?

osztap # 2025.02.01. 13:12

KBS,

Szerintem csak az apasági vélelem megtámadására van határidő, az apaság megállapítására nincs. Ezért szerintem ha a leány születési anyakönyvi kivonatán az apa rovat üres, vagy képzelt apa van, nincs határidő.

Ha az apa rovat nem üres, és nincs képzelt apa, akkor szerintem az apasági vélelmet kell előbb megdönteni. Akkor a leányt köti a (4):
Ptk. 4:111. § [A megtámadási határidők]
(1) Az apaság vélelmének megdöntése iránti pert a kiskorú gyermek és az anya a gyámhatóság hozzájárulásával a kiskorú gyermek hároméves koráig indíthatja meg. A többi jogosult az apasági vélelem keletkezésétől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(2) Ha a vélelmezett apa a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tette meg, a vélelem megdöntése iránt a tévedés, megtévesztés felismerésétől, jogellenes fenyegetés esetén a kényszerhelyzet megszűnésétől számított egy éven belül indíthat pert.
(3) Ha az (1)–(2) bekezdés alapján a perindításra a gyermek a nagykorúvá válásáig nem került sor, az ezt követő egy éven belül a gyermek önállóan jogosult a perindításra.
(4) Az a jogosult, aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a rá megállapított határidő kezdete után szerzett tudomást, a tudomásszerzéstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.

osztap # 2025.02.01. 13:03

58,

Ajándék, bizalmi vagyonkezelés tíz év. Viszont ezek nem támadhatók. Tiszta sor. Plusz: az ajándék értéke haszonélvezeted fenntartásával csökkenthető.
Tartás, életjáradék két év, de jó eséllyel támadható, mert a gyereknek egyébként is tartási kötelezettsége van a szülő felé.
Bankbetétre, folyószámlára haláleseti rendelkezési nyilatkozatot tudsz tenni, azzal nem része az örökségnek ezek összege, egyből kapja a kedvezményezett. De ezek kamata alacsony. Értékpapírszámlára meg egyáltalán nem lehet ilyen rendelkezés tenni.
Életbiztosításnál jelölhető kedvezményezett, akkor az sem része a hagyatéknak. Tipikusan erre szolgál a befektetéshez kötött egész életre szóló (unit-linked whole life) biztosítás. De a hozama alacsony, mert a biztosítók pofátlanul magas költségeket terhelnek rá.

Emellett a helyedben elgondolkodnék azon, ha van feleséged, hogy ügyvéd/közjegyző előtti, és a Közjegyzői Kamara nyilvántartásába bevezetett szerződésben megosszuk a házastársi közös vagyont, és a jövőre nézve vagyonelkülönítési rendszert vezessünk be, a házastársi vagyonközösség helyett. A megosztás nem felétlen fele-fele.

Ami előfordul, de nem legális, és nem is ajánlom, az ingóságban vagy készpénzben otthon tartott vagyon eltitkolása vagy ajándékozása. Ha a készpénz vagy az aranytömb nem kerül bele a hagyatéki leltárba, vagy nem készül róla ajándékozási szerződés, a leánynak csak akkor van esélye van bizonyítani, hogy létezett, ha az pl. bankszámlakivonatokból nyomon követhető (hétfőn felveszel tízmilliót, egy hónap múlva a gyereked befizet a számlájára tízmilliót). Emellett nem kamatozik, és egy betörő is ezt viszi el először.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.01. 12:43

Osztap: határidő is van rá. Ami alighanem rég eltelt. Megjegyzem, valószínűleg a hölgy számára is.

58 # 2025.02.01. 10:59

Nem gond a családi beszélgetés itt az a kérdés hogy melyik megoldás a legegyszerűbb és leggyorsabb értem itt ez alatt az ajándékozás ugye 10 év de valami más megoldást konkrétan tudnál javasolni?

osztap # 2025.02.01. 10:49

Ha ebben nem hajlandó belemenni akkor mi az amit tehetek annak érdekében hogy ne örököljön utána még a köteles részt sem?
Ha halálodkor nincs vagyonod (és kellően sokáig túlélsz az ajándék stb. után), akkor nincs mire kötelesrészt kérni. Más út nincs, mert a kötelesrész lényege pont az, hogy a vér szerinti leszármazók kapjanak valamit, még ha kevesebbet is, mint ami a törvényes öröklése rendje szerint járna nekik.
Ezért, amint alább írtam, gondolkozz olyanokon, mint pl. ajándék, tartás, életjáradék, esetleg bizalmi vagyonkezelés... Ezek mind szerződések, tehát van benne másik fél. Aki nyilván megkérdezi, hogy miért akarod nekiajándékozni mondjuk a házad. Emellett nyilvános nyilvántartásokból is látszani fognak dolgok, pl. tulajdoni lap. Tehát egy családi beszélgetést várhatóan nem lehet elkerülni, ha a kötelesrészt minimalizálni akarod.

58 # 2025.02.01. 09:53

Az említett hölgy nemrégiben felkeresett és felkért arra, hogy szeretné tisztázni, hogy én vagyok-e valójában az apja. Mivel az anyja azt mondta neki, hogy én lehetek a vér szerinti apa. Én kérdeztem, hogy az örökség miatt szeretné e? Azt mondta hogy nem az örökség miatt, hanem a saját lelki megnyugvása miatt szeretné ezt meglenni. Amennyiben így igaz, akkor gondolom lemondana az örökségről, ha ez lenne a feltétele a részemről, hogy dns vizsgálatot végezzünk ennek kiderítésére. Viszont, ha nem volna hajlandó lemondani az örökségről valószínű, hogy az örökségre pályázik! Ebben az esetben igaz indíthat apasági perc, vagy akár a halála után is jelentkezhet mint vér szerinti gyermek, habár ezt nem tudom hogy hogyan bizonyítják ilyenkor de minden esetre nem szeretném, hogy a gyermekeim kárára örököljön a vagyonból. Ezért szeretném előre tisztázni, hogy milyen lehetőségeim vannak ezzel kapcsolatban ugye legjobb lenne ha lemondana az örökségről a vizsgálat előtt. Ha ebben nem hajlandó belemenni akkor mi az amit tehetek annak érdekében hogy ne örököljön utána még a köteles részt sem?

osztap # 2025.02.01. 09:34

Miért mondana le utána?
Azt nem tudom, de a kérdező előtte akarta lemondatni.
Mondjuk: van az az összeg, amiért...