Örökölt lakásban élő testvér


netti1230 # 2023.03.25. 21:08

Üdvözlöm.

Adott egy örökölt lakás.
2,5 éve örökölte három testvér.
Az legfiatalabb testvér mindig is abban a lakásban élt családjával együtt, miután a szülők elhunytak 3an örökölték, el akarták adni, de a legfiatalabb kérte hogy előtte hagy keressen magának másikat.
Azóta eltelt 2,5 év.
Most a két testvér úgy döntött,hogy "lakbért" szeretne kérni a kisebbik testvértől, ám ő nem szeretne, de ki se költözik.
Kérdésem az lenne,hogy a két idősebb testvérnek van joga ahhoz ,hogy kérjenek " lakbért" ?
Arra van lehetőség,hogy visszamenőleg is kérjenek?
A választ nagyon szépen köszönöm.

Szomorú örökös # 2023.03.26. 04:49

netti1230

a két idősebb testvérnek van joga ahhoz ,hogy kérjenek " lakbért"?

Igen, de előtte írásban szólítsák fel a lakás elhagyására, és jelezzék,
hogy különben többlethasználati díjat fog a két idősebb testvér kérni a lakás használatáért.

Arra van lehetőség,hogy visszamenőleg is kérjenek?

Visszamenőleg ez nem lehetséges, én úgy tudom, csak ha már volt írásban ilyen felszólítás.
A rossz hír, hogy amennyiben nem hagyja el a lakást, úgy közös tulajdon megszüntetése iránti pert kell indítani, amelyben majd a bíróság eldönti, mi legyen vele. Ha ez a testvér szerez valahonnan pénzt és kivásárolja a két idősebb testvért, az is megoldás lesz, de akkor már a bíróságot is ki kell fizetni a három testvérnek tulajdoni hányaduk arányában. A legvégső esetben elárverezik az ingatlant - ez a per már ugyebár nem kívánságműsor lesz számára - és elosztják az örökösök között a vételárat a perköltség levonását követően. Esetleg ezt a per-lehetőséget is be kell lengetni neki, hátha akkor észhez tér és nem fogja tovább ingyen használni a két idősebb testvér tulajdonrészét.

Zoltanuss # 2023.03.26. 08:07

A három testvér problémája!

legfiatalabb testvér mindig is abban a lakásban élt családjával együtt, miután a szülők elhunytak”Mo.-on és talán másutt is bevett szokás, hogy egytestvér a szülőkkel marad.Legtöbbször a legfiatalabb ( vagy a facér ). A szülőkkel nyilván megegyeztek. Persze utólag lehet kérni,de értelmetlen.
Amúgy az ott maradt testvér is vélhette - gondolhatta,hogy semmi sem örök, így az ő lakhatása sem. A másik kettő a leendő örökös ök...most mát tulajok is célozhattak volna erre.
A kérdésekre :
Természetesen lakbért lehet kérni,sőt lehet az jó vastag akár.
A per,a bíróság is járható,kérdés,hogy mennyire racionális.
Tárgyalni kell a lakásban lakó testvérrel és állandónyomást gyakorolni a rendezésre.

A másik kettőnek viszont tudni kell,hogy az érték nem annyi mintha üres lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 09:19

"Igen, de előtte írásban szólítsák fel a lakás elhagyására"

Milyen alapon, Szomorú?

drbjozsef # 2023.03.27. 06:02

netti1230,

Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike egyformán jogosult az egész ingatlan használatára és birtoklására, de ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik tulajdonostárs jogainak sérelmére.

Ezért helyesen : Felszólíthatod a birtokos-használó testvért - lehetőleg írásban, tértivevényes levélben -, hogy tegye lehetővé az ingatlan használatát. Magyarul adjon kulcsot, csináljon helyet a dolgaitoknak, és a harmadik testvéreddel (és családjaitokkal) együtt szeretnétek ti is beköltözni az ingatlanba. HA ezt megtagadja, akkor onnantól a ti jogaitoknak sérelmére használja az ingatlant, és a részetek után többlethasználati díjat követelhettek.

Ha ilyen felszólítás nem volt, akkor nem követelhettek, ebből következően visszamenőlegesen sem.

Akkor van esetleg gubanc, ha azt mondja, hogy oké, gyertek. Feltételezem nem akartok együtt lakni mind abban a lakásban. De ez sajnos ilyen, ha csorbítja a jogodat, akkor követelhetsz. Ha nem csorbítja, akkor nem követelhetsz. És ha ezt ő is tudja, akkor lehet, hogy bekockáztatja, hogy azt válaszolja, hogy oké, ha akartok, jöhettek. És akkor nem kell fizetnie.

Ha így nem működik a dolog, akkor még mindig bármelyik testvér bármikor eladhatja a saját tulajdonrészét, ahhoz nem kell a többiek beleegyezése, csak elővételi joga lesz a részére. Ez senkinek sem jó, mert aki eladja a részét, sokkal kevesebb pénzt kap érte, hiszen lakottan ad el egy lakás harmadrészét, de a többieknek sem, mert jöhet valaki kevéssé szimpatikus vevő, aki be is költözne...

Vagy, a másik lehetőség, hogy bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését perben. Ekkor egyik tulajdonostárs megveheti a többiek részét egy szakértő által megállapított áron, vagy ha ezt egyikük sem tudja vagy akarja, akkor elárverezik az egészet, és a leütési árat szétosztják közöttetek.