Póthagyakéki végzés elleni fellebbezés 15 napon túl


Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.07. 18:46

Hagyd. Csak egy újabb önérzetes adós.

drbjozsef # 2023.04.07. 18:34

Ha tulajdonjogi igényed lenne, amiről a hagyatéki végzés nem rendelkezett (vagy nem helyesen), de benne volt, akkor indíthatnál hagyaéki pert, mert a tulajdonjogi igény nem évül el.
De azért, mert elmulasztottad a fellebbezésre nyitva álló határidőt, és NEM szeretnél valamit megörökölni, amiatt szerintem már nem.

A legegyszerűbb értékén eladni a földet, és a jogos költségeid levonása után maradt összeget befizetni a NAV-nak, az adótartozásra. Ennél többet nem követelhetnek, ezt valóban jól mondta a közjegyző.

drbjozsef # 2023.04.07. 18:32

Eltelt kb. egy hónap és megjött a hagyatékátadó végzés, ebben volt benne, hogy miről is szólt a dolog.

Javíts ki, de nem volt ebben a végzésben egészen pontosan leírva a végén, hogy hogyan és milyen határidőn belül fellebbezheted meg?
Na, ott kellett volna. Jól értem, azt elmulasztottad, és jogerős lett a hagyatéki végzés?

csakegykerdes3 # 2023.04.07. 16:38

Üdvözletem!

A kérdésem az lenne, hogy póthagyatéki végzés ellen milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak?

Az ügy röviden és tömören arról szól, hogy örököltem egy 1 milliós NAV tartozással és 33 tulajdonossal rendelkező tenyérnyi szántó 180 ezer Ft értékű hányadának 1/2-ed részét.

Először egy semmitmondó levelet kaptam idézésre, egy tőlem 200 kilométerre lévő településre, a közjegyző semmilyen érdemi felvilágosítást nem adott telefonon, csak azt hajtogatotta, hogy a közjegyző nem dolgozik ingyen és az öröklésben érdekeltek egyenlő arányban osztoznak a kb. 40000 Ft értékű közjegyzői díjon.

Itt hibáztam, hogy nem jelentem meg a tárgyaláson, de úgy vélem olyasmiért nem fizetek (plusz az utazási költség és a kivett szabadnap miatti bevételkiesés), amiről fogalmam sincs.

A visszautasítás lehetőségéről ekkor nem kaptam semmi tájékoztatást.

Eltelt kb. egy hónap és megjött a hagyatékátadó végzés, ebben volt benne, hogy miről is szólt a dolog. És egy 25 ezer Ft-os számla, mint közjegyzői díj.

Ekkor már azt hajtogatta a telefonon felhívott közjegyző, hogy lekéstem a visszautasítás lehetőségéről, az ingatlanról továbbra sem kaptam érdemi felvilágosítást. Ügyfélkapun keresztül lekértem a helyrajzi szám alapján (ami csak a végzésben szerepelt, az idézésben nem) az e-hiteles tulajdoni lapot, amiben megtudtam a korábban említett információkat (33 tulajdonos, többsége 1935 előtti születési idővel és egy 1,1 milliós NAV tartozás).

A flegma közjegyző annyi érdemi információt mondott, hogy a tartozást csak az örökös rész erejéig hajthatják be rajtam.

Az én fő problémám azonban az volt, hogy nem szeretnék fizetni olyasmiért közjegyzői díjat, amire nem tartok igényt, de mivel a közjegyző nem adott érdemi felvilágosítást és csak a végzésben volt egyáltalán információ a hagyaték tárgyáról, majd ezt követően is önálló kutatómunkát kellett végeznem (földhivatal, ügyfélkapu).

A végzés után egy hagyaték visszautasító nyilatkozatot nyújtottam be 2 tanúval, tértivevényes levélben. Erre viszont jött a válasz, hogy ezt a végzés előtt kellett volna benyújtanom.

És, hogy immár csak a törvényszékhez nyújthatok be 10000 Ft illetékbélyeggel ellátott fellebbezést, de a hagyaték visszautasító nyilatkozat és az arra érkezett válasz miatt eltelt a 15 nap, ezért valószínűleg arra is egy semmitmondó válasz jönne és csak újabb 10000 Ft-tal lennék szegényebb.

Viszont erre a földre semmiképp sem tartanék igényt. És a közjegyzőnek sem fizetnék, pláne hogy ő nem tájékoztatott megfelelően, hogy érdemi döntést hozhassak, csak azt hajtogatta, hogy mindenképp fizetnem kell neki, mert a közjegyző nem dolgozik ingyen.

Ha nem kerestem volna rá Google-n, azt gondoltam volna, hogy egy csaló, aki közjegyzőnek adja ki magát.