Öröklési hogyisvanez?...

Szomorú örökös # 2024.08.20. 09:24

Woody74

A hagyatéki jegyzőkönyvet magam írtam alá amiben kerek perec szerepelt az örökség.
És el is olvastad, hogy kinek a nevére szól az örökség vagy csak azt láttad, hogy mi a vagyon?

Semmilyen köteles részt nem kaptam apámtól.
Nem jár automatikusan, kérni kell. De egyrészt csakis a halált megelőző 10 évre visszamenőleg szóló vagyonszerzésre vonatkozik.
Másrészt pedig 11 év elmúltával már szerintem erről is lemaradtál.

Szomorú örökös # 2024.08.20. 09:21

Woody74

ha jól tudom minden házasságban szerzett vagyon közös és halál után ez egyenes ági örökösre szállna, tehát rám.
Egyáltalán nem biztos, hogy így van. Annak a nevére írják az ingatlanokat, akire kérik a vásárláskor.

Kettő db nagy értékű ingatlant szereztek a házasság alatt és még sok egyéb telket, földet stb plusz rengeteg pénz volt, van a bankszámlákon. Na most az a helyzet, hogy egyetlen tulajdoni lapon sem szereplek mint tulajdonos anyám után és tartok tőle, hogy simli áldozata lettem.
És hogyhogy 11 év után derült ez ki számodra? Ilyen sűrűn látogattad a szüleidet, hogy észre se vetted,
mikor nem hívtak meg a hagyatékira 11 évvel ezelőtt? Nekem valahol ez ezer sebből vérző történet.

ez itt a fura holott 1982-ben és 2001-ben szerzett ingatlanok a házasságkötés pedig 1973-ban történt
tehát ha jól veszem ki, valaki vagy hbázott vagy similizett de javítsatok ki ha tévedek.

Vagy eleve apukád nevére került mindkét ingatlan a vásárláskor. Nincs ebben semmi simli szerintem.

A hagyatéki tárgyalás Pilisvörösváron volt 2013-ban.
Azaz 11 éve? Miért csak most jutott eszedbe, hogy ennek utána kutass? Félek, hogy ez a hajó már elment.

Woody74 # 2024.08.20. 08:27

Természetes a hagyatéki végzés átadását megtagadta az apám, mondván, minek az neked, abban segítsetek, hogy hol tudom ezt beszerezni? A hagyatéki tárgyalás Pilisvörösváron volt 2013-ban.

Woody74 # 2024.08.20. 08:23

Ja és igen, apám az egyedüli tulja 1/1-ben

Woody74 # 2024.08.20. 08:22

Üdv, mindkét tulajdoni lap hiteles amit elkértem de egyik sem szerepel anyám semmilyen módon mintha sose létezett volna, ez itt a fura holott 1982-ben és 2001-ben szerzett ingatlanok a házasságkötés pedig 1973-ban történt tehát ha jól veszem ki, valaki vagy hbázott vagy similizett de javítsatok ki ha tévedek.

osztap # 2024.08.19. 17:41

Woody74,

Első kérdés: Ki most az ingatlanok (ház, telek, föld - minden) tulajdonosa a tulajdoni lap szerint? Kérj le mindegyik ingatlanról teljes másolatot, azon látszik a tulajdonosok láncolata anyádtól, meg a jogcím is, pl. öröklés.

Második: megvan a hagyatékátadó végzés? Nem a tárgyalás jegyzőkönyve, a végzés. Ebben van, hogy x helyrajzi számú ingatlant ilyen hányadban ez és ez örököl. Ez volt az öröklés földhivatali bejegyzésének alapja. Mi áll benne?

Woody74 # 2024.08.19. 10:09

Üdv nektek. Nos a helyzet a következő, Anyum 2013-ban meghalt, én egyetlen gyermek vagyok tehát örökös ha jól tudom. Apámmal 1973-ban házasodtak össze, ha jól tudom minden házasságban szerzett vagyon közös és halál után ez egyenes ági örökösre szállna, tehát rám. Itt jön a csavar. Kettő db nagy értékű ingatlant szereztek a házasság alatt és még sok egyéb telket, földet stb plusz rengeteg pénz volt, van a bankszámlákon. Na most az a helyzet, hogy egyetlen tulajdoni lapon sem szereplek mint tulajdonos anyám után és tartok tőle, hogy simli áldozata lettem. Mégis hogy lehet ez? A hagyatéki jegyzőkönyvet magam írtam alá amiben kerek perec szerepelt az örökség. Semmilyen köteles részt nem kaptam apámtól. Na most vagy az van, hogy oktalan vagyok vagy az, hogy ezt elcsalta a saját apám és ha így van mit tegyek? Válaszokat előre is köszönöm.