Öröklési hogyisvanez?...

drbjozsef # 2024.08.27. 08:57

KBS,

Akkor hogy még kicsit belemenjünk ebbe a nyúlüregbe...
Eleddig nem jött létre a haszonélvezeti jog - ugyanakkor a szerződés megkötője elhunyt. Ezért nemcsak, hogy az özvegy haszonélvezeti joga megelőzi ezt, mert az elhunyt halálának napján törvény szerint keletkezett az, de ezt a terhet - mármint a szerződéses haszonélvezetet - ugyanezen ok miatt NEM örökölhetik meg az örökösök. És hiába a szerződés, az új tulajdonosoknak ehhez már nem lennék biztos, hogy hozzá kellene járulniuk. Magyarán, én ebben a speciális esetben látnám azt, hogy az ingatlannyilvántartás elutasítja a bejegyzést. A létre nem jött haszonélvezetet a jogosult kösse újra szabályosan az örökösökkel - ha tudja...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.27. 11:25

Rosszul gondolod. És ha újragondolod, magad is rájösz, miért.

drbjozsef # 2024.08.27. 12:44

Gondolom, a jogutód örökösök.

Azt látom, hogy visszterhesen ezt nem lehet megcsinálni, mert ott általában az eladó ugye szavatol az ingatlan tehermentességéért. Ott az eladó hiába köt egy haszonélvezetet a fiókba, ha eladja az ingatlant, akkor vagy benne van a szerződésben a teher, és annak tudatában vásárol valaki, vagy a tehermentes kitétel miatt felel érte az eladó.
De ha a haszonélvező nem méltóztatta bejegyeztetni a jogát, amely így létre sem jött, ott azért legyen ez már az ő felelőssége.
Nem egy napon belül, de mondjuk a 30 nap lejárata után ne álljunk már elő ezzel.
De amúgy értem, csak kicsit zsenánsnak tartom így.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.27. 14:24

Jól mondod.
De még visszterhesen is meg lehet csinálni - csak ott kártérítési felelőssége lesz az eladónak, vagy el is állhat a vevő. De a haszonélvezet akkor is meglesz.
Az öröklés nem átruházás. Sem nem ingyenes, sem nem visszterhes - nem átruházás, nem ügylet.

Azért végképp nem nagyon lehet kárhoztatni a vőt, hogy nem jegyeztette be az örökhagyó életében a haszonélvezetet. Ezzel csak magának ártott, az örökösöknek éppenséggel kedvezett - leírtam alább, miért.

ZoltanB # 2024.08.30. 09:07

Tiszteletem!
Egy tanácsot szeretnék kérni örökléssel kapcsolatban.
A szüleim után csak adósságot örököltem ezért visszautasítottam az örökséget.
De most nagymamám halála után örökölnék apám helyettesítése elvén.
A lemondó nyilatkozatban nem szerepel a jövőben örökség.
Nem találok rá a neten semmit sajnos.
Ezt is elviheti a végrehajtó?
Elfogathatom ezt az örökséget?
Nagyon köszönöm, ha tud esetleg valaki tippet adni merre induljak el.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.30. 09:13

csak adósságot örököltem, ezért visszautasítottam az örökséget.
Ha visszautasítottad a hagyatékot, akkor nem örököltél egyáltalán.

Ezt is elviheti a végrehajtó?
MIlyen végrehajtó?

Elfogathatom ezt az örökséget?
Nem szorul elfogadásra. Ha nem utasítod vissza időben, a tied.

osztap # 2024.08.30. 09:54

ZoltanB,

Nagyanyádnak, mivel apád nem él és ezért az öröklésből kiesik, Te vagy az örököse. Direktben. Nem az van, hogy előbb apád örököl, és ő utána Te. Az csak akkor lenne, ha apád még élt volna, amikor nagyanyád meghalt.