Az ajándékozásnak (=tulajdonjog változás) semmi köze a használathoz.
Ahogy az ajándékozásnak a váláshoz, vagyonmegosztáshoz sincs köze (már legfeljebb annyiban, hogy ha a végén 0% tulajdonrészben állapodtok meg, akkor persze nincs mit ajándékozni).
A (3) bekezdés a (2)-re hivatkozik vissza, ha közösen kéritek a válást, akkor megegyezés is kell. De ha egyikőtök kéri, akkor anélkül is felbontja az(1) szerint.
válás közös megegyezéssel
„A bontópernek nem kötelező része a vagyonmegosztás”
Pontosabban egyáltalán nem lehet része.
A lakás használatának rendezése nem a lakás elosztása. Szerintem már rendeztétek - csak el kell mondani a bíróságnak.
Nem voltam pontos, bocsánat, a használatra gondoltam ez alapján: "(3) A házasságnak a (2) bekezdés szerinti felbontására akkor van lehetőség, ha a házastársak a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása, a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás, a gyermek tartása, a házastársi közös lakás használata, valamint – ez iránti igény esetén – a házastársi tartás kérdésében megegyeztek, és perbeli egyezségüket a bíróság jóváhagyta."
De akkor ha jól értelmezem, ebben az esetben is mindegy, hogy mikor kerül sor az ajándékozásra?
raven,
Nem jól tudod. A bontópernek nem kötelező része a vagyonmegosztás. Ha tudtok, már a válás előtt is rendelkezhettek róla - ha az élet- és vagyonközösség már megszűnt -, de akár a válás után is. Kimondják a válást anélkül is.
Közös megegyezéssel (szinte) bármit lehet, szerződésben úgy rendelkezhettek a megosztásról, ahogy akartok. Az ajándékozást külön okiratban rendezném, a vagyonmegosztástól függetlenül, amikor a saját vagyonommal már úgy rendelkezem, ahogy akarok - de lehet egy okiratban is, nem kizárt. Szerintem nem célszerű (talán, kicsit olcsóbb).
Kedves Fórumozók!
Adott egy házaspár, akik több éve nem élnek együtt és most közös megegyezéssel el szeretnének válni. Ha jól tudom, akkor a közös házukról rendelkezni kell az egyezségben. Az a házastárs, aki már nem lakik ott, az ő részét a közös gyereküknek akarja ajándékozni. Ezt megteheti a válás előtt? Tehát olyan bele lehet írni az egyezségbe, hogy volt közös házuk, de ajándékozás történt stb.? Vagy csak akkor ajándékozhat, ha már a válásra sor került, tehát a váláskor még közösnek kell lennie az ingatlannak? Remélem, érthetően leírtam.
Köszönöm szépen!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02