válás közös megegyezéssel

raven # 2025.06.02. 05:55

Kedves Fórumozók!

Adott egy házaspár, akik több éve nem élnek együtt és most közös megegyezéssel el szeretnének válni. Ha jól tudom, akkor a közös házukról rendelkezni kell az egyezségben. Az a házastárs, aki már nem lakik ott, az ő részét a közös gyereküknek akarja ajándékozni. Ezt megteheti a válás előtt? Tehát olyan bele lehet írni az egyezségbe, hogy volt közös házuk, de ajándékozás történt stb.? Vagy csak akkor ajándékozhat, ha már a válásra sor került, tehát a váláskor még közösnek kell lennie az ingatlannak? Remélem, érthetően leírtam.

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2025.06.02. 08:28

raven,

Nem jól tudod. A bontópernek nem kötelező része a vagyonmegosztás. Ha tudtok, már a válás előtt is rendelkezhettek róla - ha az élet- és vagyonközösség már megszűnt -, de akár a válás után is. Kimondják a válást anélkül is.

Közös megegyezéssel (szinte) bármit lehet, szerződésben úgy rendelkezhettek a megosztásról, ahogy akartok. Az ajándékozást külön okiratban rendezném, a vagyonmegosztástól függetlenül, amikor a saját vagyonommal már úgy rendelkezem, ahogy akarok - de lehet egy okiratban is, nem kizárt. Szerintem nem célszerű (talán, kicsit olcsóbb).

raven # 2025.06.02. 13:57

Nem voltam pontos, bocsánat, a használatra gondoltam ez alapján: "(3) A házasságnak a (2) bekezdés szerinti felbontására akkor van lehetőség, ha a házastársak a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása, a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás, a gyermek tartása, a házastársi közös lakás használata, valamint – ez iránti igény esetén – a házastársi tartás kérdésében megegyeztek, és perbeli egyezségüket a bíróság jóváhagyta."

De akkor ha jól értelmezem, ebben az esetben is mindegy, hogy mikor kerül sor az ajándékozásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.02. 22:04

A bontópernek nem kötelező része a vagyonmegosztás
Pontosabban egyáltalán nem lehet része.

A lakás használatának rendezése nem a lakás elosztása. Szerintem már rendeztétek - csak el kell mondani a bíróságnak.

drbjozsef # 2025.06.03. 04:29

Az ajándékozásnak (=tulajdonjog változás) semmi köze a használathoz.
Ahogy az ajándékozásnak a váláshoz, vagyonmegosztáshoz sincs köze (már legfeljebb annyiban, hogy ha a végén 0% tulajdonrészben állapodtok meg, akkor persze nincs mit ajándékozni).
A (3) bekezdés a (2)-re hivatkozik vissza, ha közösen kéritek a válást, akkor megegyezés is kell. De ha egyikőtök kéri, akkor anélkül is felbontja az(1) szerint.