jár - e a családi pótlék visszamenőleg

gondok # 2008.10.07. 07:56

ha megszűnik a munkahely, akkor automatikusan megszűnik a kifizetőhely illetékessége. Ebből következően maga a kilépés egyben a kérelem is, legfeljebb az nem világos, hogy kinek, de alapesetnek ott a megyei vagy milyen központ, ahonnan általában kapják a jogosultak a pénzt (ha az új munkahely nem kifizetőhely). Szerintem.

És hogy kell egy ilyen határozatot megtámadni?

angelis # 2008.10.06. 12:54

az áttételre irányuló kérelem
Ha nincs kérelem a továbbfolyósításra, honnan tudja, hogy neki kell folyósítani?

Meg kell támadni a határozatot. Másodfok után lehet keresetet benyújtani a bírósághoz, illetékmentes. Ennyit mindenképpen megér, ha úgy érzed törvénytelen. Megnézi egy bíró is.
Max. 1 tárgyalás. Ügyvédet sem érdemes fogadni.

gondok # 2008.10.06. 10:29

Azért folytatom, hátha valakit érdekel:
Van még egy rész a törvényben, ami erre vonatkozik:

5. § (1) A Cst. 11. §-ának (1) bekezdése szerinti összegben, gyermekenként járó családi pótlékra vonatkozó igény benyújtása - a (2) és (5) bekezdésben, valamint a 11. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - az 1. számú melléklet szerinti "Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra" című formanyomtatvány és az 1. számú pótlap kitöltésével történik.

• Ez megtörtént, amikor a gyerekeim születtek.

(2) Ha az Igazgatóság által folyósított családi pótlék továbbfolyósítására más igényelbíráló szerv válik illetékessé, a családi pótlékot korábban folyósító Igazgatóság az ügyben keletkezett iratokat - az ügyfél egyidejű értesítése mellett - haladéktalanul, de legkésőbb az áttételre irányuló kérelem beérkezésétől, illetve az illetékesség hiányának megállapításától számított öt napon belül átteszi az illetékességgel rendelkező igényelbíráló szervhez.

Ezek szerint egyértelműen a MÁK a felelős, és úgy látszik perelni kell az irodát, mert megtagadja a fizetést. Személyesen a területi igazgatóval beszéltem, illetve írt levelet nekem.

gondok # 2008.07.23. 15:11

én ilyeneket találtam, de igazából nem tudom jók-e (aktuális-e):

http://www.mszoe.hu/…/doc/Display?…

1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelettel

Cst. 37. § (1) Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy a benyújtás időpontjában a jogosultsági feltételek fennállnak. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

(2) Az ellátás folyósításáról az igényelbíráló szerv gondoskodik.

Cst. 38. § (1) Ha az igény elbírálása után megállapítást nyer, hogy az igényt jogszabálysértő módon elutasították, vagy alacsonyabb összegű ellátást állapítottak meg, illetőleg folyósítottak, úgy a jogszabálysértés megállapításától visszafelé számított három éven belül járó összeget ki kell fizetni.

(szerintem a családi pótlék nem fizetése ide tartozik)

és még van biztos rengeteg más, sajnos nem értek hozzá.

gondok # 2008.07.15. 09:06

kbs: köszi, megtaláltam. Szerinte jár a folytatólagos folyósítás

gondok # 2008.07.14. 08:07

Köszönöm szépen, ez már majdnem jó. A baj az, hogy igényelve már rég volt a családi pótlék, és nem szűnt meg a jogosultság. Vagyis nem akarom újra igényelni. Az, hogy a folyósítást valaki elszúrta még nem jelenti a jogosultság végét. Szerintem.

Ha nézem a bejelentési kötelezettségeimet, akkor például a munkahely megváltozása nem szerepel közöttük.

angelis # 2008.07.11. 07:26

Ma már csak a MÁK CST Irodánál lehet folyósítást kérni!

angelis # 2008.07.11. 07:24

Az előző munkahelyen a tb. ügyintézőnek fel kellett volna hívni a figylemet, hogy ők tovább nem folyósítják és vagy az új munkahelyeden - ha az kifizetőhely - vagy pedig az illetékes MÁK családtámogatási irodán kellett volna újra igényelned, hiszen a másik helyen megszűnt a folyósítás, itt pedig honnan tudnák, hogy jogosult vagy. Hivatalosan be kell jelenteni, nyomtatványon. Folytatólagos igazolás alapján ez folyamatos is lett volna. Az ellátást - törvény alapján - valóban legfeljebb két hónapra visszamenőleg folyósíthatják. ( Ha most kéred még május, júniusra jár.) Igényeld minél előbb!
Tájékoztató olvasható az allamkincstar.gov.hu oldalon és a http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi oldalakon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.11. 06:37

Szakbarbárt az index fórumain keressétek.

gondok # 2008.07.11. 04:28

mostanában nem elérhető. azért köszi

garbó # 2008.07.10. 14:04

én nem vagyok szakértő, de úgy tom, h visszamenőlegesen 2 hónapra igényelhető.

van egy jófej hozzáértő a csaladinet.hu oldalon, "szakbarbár" néven megtalálod a fórumon

érdemes megkérdezni, hátha segít

garbó

gondok # 2008.07.10. 13:29

Helló. Régebben egy olyan helyen dolgoztam, ahol a cég - mivel kifizetőhely volt - adta a családi pótlékot a fizetésemmel együtt. Aztán egyszer állást változtattam, és azóta nem kapok családi pótlékot. Most a MÁK illetékese azt mondta, hogy igényelnem kell újra.
Szerintetek miért kellene még egyszer igényelnem, ha egyszer már jár(t)? Mit lehet tenni, hogy megkapjam az elmaradt részt?