Mit kérdezhet a bíró?

Kriszti26 # 2008.07.26. 19:22

Ez aranyos :-) Na majd megmondom neki, de szerintem nem szedi le, mert ismét kevesebbnek érezné magát. Jaj istenem, nem is folytatom ...
Kriszti

Egyjogász # 2008.07.22. 06:26

Kriszti26,

Rendőr ismerősök mesélték, hogy belső statisztikák szerint ha egy házban valakinek a neve elé ki van írva a névtáblán, hogy "Dr.", sokkal nagyobb az esélye, hogy hozzá törnek be.

Úgy hogy én sem a névtáblán, sem a telefonkönyvben nem írom ki, hogy Dr., kizárólag a hivatalos levelezésben.

Szerintem szólj az ismerősödnek is:))

Egyjogász # 2008.07.22. 06:23

Tisztelt Dr.Mohos Gábor ügyvéd úr!

Elnézést, ha félreérthető voltam, én nem azt vitattam, hogy Ön tényleg Dr. Mohos Gábor ügyvéd lenne.

Láma beírására arra próbáltam rávilágítani, hogy bárki (akár a sarki fűszeres is) megteheti, hogy pl. "Dr. Kovács János ügyvéd" vagy akár "Gy.F. miniszterelnök" nicknévvel szerepel a fórumon, akár olyan névvel is, amely szerepel valamilyen ügyvédi nyilvántartásban.

Ezért én a magam részéről nem hiszek abban, hogy ha pl. kiírnám a valódi nevemet és pozíciómat nicknévként, akkor ez nagyobb tiszteletet jelentene.

Ez akkor lenne megoldható, ha a Fórumon csak olyanok adhatnának jogi tanácsot, akik valamilyen formában hivatalosan igazolnák, hogy ténylegesen jogosultak erre. De ez egy nyílt fórum, és nem pl. egy minisztérium jogi tanácsadó rovata (ilyen is létezik).

Kriszti26 # 2008.07.21. 19:01

Ez meg a másik. Így intenetes kapcsolatban szinte nevetséges is lenne a mai világban a magázódás. Kr

Kriszti26 # 2008.07.21. 18:59

Egyjogász! Sztem szó nincs arról amit írtál! A gúnyos beszólások nem Rád jellemzők!

A tegezés kérdése pedig egy érdekes dolog, de alapvetően úgy gondolom, semmi köze a tisztelethez, sőt, még tetézem is azzal, hogy rég rossz, ha a tiszteletet valaki csak akkor kapja meg, ha magázzák. Őszinte részvétem, ha csak ezzel tudja a tiszteletet kivívni és nem azzal, hogy már egy mondatáról is süt a tudás, a megértés, a magabiztosság, egyszerűen ha értékes embernek tartják több okból, és az emberi hangnem a másik iránt, ez utóbbi 90%-ban hiányzik.

Én nem gondolom, hogy mert van egy dr a neve előtt-mögött, azért bárkit jobban kéne tisztelni, mint a sarki boltost, ez pontosan így van, főleg azért is, mert van akinek nincs dr a neve mellett és mégis 4 egyetemi végzettsége van, ja és el ne felejtsem, ezt persze nem fitogtatja egy percre sem, ill. nem érezteti, hogy ő mennyivel több, mint az egyszerű nép úgymond. Azt hiszem, valahol itt kezdődik az intelligencia.
Erre hadd mondjak egy nagyon aranyos példát, amely nagyon jól mutatja amit szeretnék ezzel közölni. Egy ismerősöm szegényke mindenféle kisebbségi komplexusokkal küzdött (és küzd is, csak most már többnek érzi magát), és lényeg, hogy ki is jelentette, ő bizony addig nem érzi magát embernek, amig nincs meg a PhD fokozata (ja és az PhD fokozat, nem sima dr! van enyhe különbség!)
A csattanó, hogy alig várta szerencsétlen, hogy megkapja már a fokozatot, isten bizony mondom, ott állt neki készen az új névtábla, már dr-i címet is feltűntetve, és még azon a napon, hogy sikeresen levizsgázott, ledoktorált, délután az első dolga az volt, hogy kicserélje gyorsan az ajtaján és a postaládáján a névtáblát, és büszkén megjegyezte, hogy így már jól érzi magát. Nem tudom, én csak sajnálni tudom a mai napig, inkább ment volna pszichológushoz szerintem, de hát mindegy, így neki jobb, legalábbis abban a hitben van, és ez a lényeg.
Szerintem pedig a lényeg, hogy nem a cím teszi az embert de még a tudást sem. Így a tegeződés-magázódás kérdése olyannyira másodlagos, hogy nagyon. Tegezdődve is lehet valaki nagyon udvarias és magázódva is lehet egy ember iszonyatosan bunkó. Nincs összefüggés. Vagy tévedek ebben?
Na most aztán, hogy éppen kit kivel hoz össze a sors itt a fórumon is, az maga a valós élet, nem kell úgy megijedni. Kriszti

ObudaFan # 2008.07.21. 18:40

Az interneten a tegeződés terjedt el, függetlenül a végzettségtől.

Baráti szintre lement a fórum.

Igen, bizonyos topicok baráti szintre. Mások meg - mint ez is - egészen másfelé.

Sok sikert a másik fórumhoz.

Láma # 2008.07.21. 18:14

Tisztelt/Kedves Áron!

Egy próbát azért megérne,...nem?

Lehet,hogy a tegeződés is oka a tisztelet hiányának. (Nem tudom.)
Baráti szintre lement a fórum.

Melyik a jobb egy ügyvédnek? Tegeződés vagy magázódás?
(persze vadidegen emberek megszólítására gondolok)
Egy orvosdoktort sem tegez le rögtön az ember.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

ObudaFan # 2008.07.21. 16:50

Talán,ha minden jogot végzett személy odatenné a neve mögé hogy ügyvéd, jogász,akkor a tisztelet is nagyobb lenne,nem?

Ezen a fórumon nem ez az általános tapasztalat.

Láma # 2008.07.21. 15:15

Tisztelt Dr.Mohos Gábor ügyvéd úr!

Éppen azért mertem az Ön nevét leírni,mert a Google-ban megnéztem.Én jó dolognak tartom,ha valaki az igazi nevét adja a fórumhoz.

Egyjogász!

A Nick nevekkel egyetértek,hogy nem lehet tudni ki kicsoda.
Egy gyakorló ügyvédnek a véleményére azért többet adnak a kérdezők, mint nick névvel válaszoló fantomokra.
Persze, a tartalom a lényeg.Egyetértek.Sőt, továbblépve KBS-nek abban iagazat adok, hogy itt csak iránymutatások olvashatók, mindenki saját maga felelős a sorsának irányításáért(a felelősség az övé).
Jórészt itt olyan emberkék kérdeznek,akik nem fordultak ügyvédhez. Ritka kivétellel a pénz az oka.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.21. 13:02

BÜK honlap: ügyvédkereső, ott megtalálható a " nick nevem"

Egyjogász # 2008.07.21. 12:55

Ezzel csak az a gond, hogy ez egy nyílt fórum, ide beírhatnak jogvégzettek, meg nem jogvégzettek is, ill. azt sem tudhatod, hogy pl. aki "Józsi" nicknevet használ nem hölgy-e.

Így bárki leírhatja magáról, hogy jogász (mint én is:) ), hogy ügyvéd, de használhatsz akár X. Y. alkotmánybíró nicknevet is. Aztán lehet, hogy pl. én vagyok a sarki zöldséges, csak szabadidőmben szeretek okosakat mondani.

Őszintén szólva szerintem a tartalom a lényeg, abból nagyon jól meg lehet ítélni, hogy ki/mi a beíró.

Az meg a másik, hogy szerintem csak azért mert jogász valaki, nem jár neki nagyobb tisztelet, mint a házunkban a nyugdíjas néninek.

Az sajnos/nem sajnos már régen elmúlt, amikor a faluban egy "Dr"-re úgy néztek, mintha valami magasabb rendű lény lenne.

Láma # 2008.07.21. 12:26

Igen, a kölcsönös tisztelet néha hiányzik a hozzászólásokban a jogot végzettek-kérdezők között.
Talán,ha minden jogot végzett személy odatenné a neve mögé hogy ügyvéd, jogász,akkor a tisztelet is nagyobb lenne,nem?

Jó példa erre Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr.Tisztelet neki érte.Nem nick név,nem titkos

Egyjogász # 2008.07.21. 12:08

Bocsánat, akkor megint félreérhető voltam, én senkire nem kívántam semmilyen megjegyzést tenni:

Erre a beírásra regáltam 07.21. 07.43-kor:

„Én is kezdem azt észre venni, hogy komolyabb jogászok, szakemberek véletlenül se tévednek ide a fórumra,“

Erre Kriszti26 - többek mellett - ezt válaszolta:

"Hadd kérdezzelek meg, szerinted helyénvaló az, hogy a jogász magas lóról lenézve a kérdésre oda vet egy olyan mondatot, amivel semmit se lehet kezdeni, sőt nem is válasz a kérdésre, csak a civakodásról szól, és ezek után csoda, ha a kliens felháborodik? ...Ismétlem: ez pont Neked nem kellene, hogy szóljon, de hát Te hoztad fel a témát. És a gúnyos megjegyzések tömkelegét pedig nyilván Te is látod."

Erre válaszoltam Kriszti26-nak, hogy én nem gúnyolok ki senkit, aki nem ért a joghoz, nem tudom, hol találtál a beírásomban arra történő utalást, hogy más igen.

Úgy hogy részemről ennyi.

Láma # 2008.07.21. 12:01

OFF

Igen,az fejfájást okozhat. De a fejfájás előjöhet annál az ügyfélnél is,akinek halvány lila gőze sincs a jogról és nem is érti meg,hogy mit mondtál neki.
Valahogy szerintem a kettő közötti állapot a jó.Higgyen benned, hogy értesz hozzá és így rádbízza magát (a problémáját).
Ez más szakmákban is így van.

ON

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 11:31

OFF
:))
Pont erről beszélek. Arról az ügyfélről, megrendelőről, aki nem csak hogy tudja - de jobban tudja.
ON

Láma # 2008.07.21. 10:58

OFF

Némi keveset azért jó tudni az autóról. Hogy ha azt mondják hogy ki kellett cserélni az egész turbofeltöltőt,mert nem volt alapjárat.Akkor némelyik ember beveszi és kipengeti a 100 ezret. Holott állított csavarhúzóval az alapjáraton, esetleg kitisztította az alapjárati fúvókát és kész.
Hidd el, hogy a mai világban ha nem vigyázol,akkor átvágnak.
Egy példa: az egyik ismerős vitte első kötelező szervizre az autóját. Hallotta,hogy sumákság van. bejelölte filctollal az olajszűrőt és a légszűrődoboz csavarjait,hogy mi a pozíciójuk.
Kigördült az autó a szervizből, számlát kezébe adták.Mindent felszámoltak rendesen.Megnézte az autót és odahívatta a főnököt. Bemutatta a jelöléseket.
A dolgozót kirúgták. Még olajat sem cserélt,csak a szintet nézte meg.

Én néha magam javítom az autóm egyszerű hibáit.Hobbynak is jó,spórolok is.

ON

lajoska32 # 2008.07.21. 08:23

Nem értem, sokan miért hiszik,hogy eléggé zavaros,sokszor egymásnak ellentmondó beírásra kimerítő jogi választ kapnak.Sokan amilyen mélységet elértek,még egy agyturkász se lenne hajlandó elviselni.Nem jogi kérésre meg szerintem nem lehet jogi választ adni.(Senkit nem akarok megsérteni, fejből csemegézek:Mit tegyek csúnyát mondott a volt feleségem/gyerekem/férjem,A pár tizezres gyerektartásból dőzsöl az exem-gyerekre semmit nem költ-hogy vegyem el azt a keveset is.Jól keresek,de sokalja a feleségem a gyerektartást-mit tegyek.Hogy tilthatom el a gyereket a másik szülőtől.Miért nem zaklathatom az exet korlátlan láthatás címén,szemét bíró/nő nem ítélte meg.
És akik a hasonló kérdéseikre nem,vagy nekik nem tetsző választ kapnak,azok kiabálnak.
Én személy szerint bírom KBS beszólásait,egészséges lelkületű ember nehezen sértődik meg és tolerálni tudja más humorát(is)Magánéletben,egészségben,munkában sérült embereknek másfajta segítséget kellene először kérni,utánna talán tisztábban,nyugodtabban tudnák a jogi ügyeiket is átlátni.Akkor kevesebb lenne a sértődés.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 08:05

OFF
plána nem gúnyolok senkit, mert nem ért a joghoz

Miért, valaki más igen?

Egyébként meg hozzállás kérdése. Nekem például nincs rá szükségem, hogy az autószerelő elmagyarázza a turbófeltöltő működési elvét. Elég ha megmondja, hogy rendben van-e (igen/nem), s ha nincs, akkor javítsa meg. Ne az ablakmosót, hanem a turbófeltöltőt - és javítson, ne rontson. A többi hidegen hagy.
Igaz, nem is szoktam vele vitatkozni, hogy szerintem igenis a gyújtásvezérléssel van baj, és ne azt a villáskulcsot használja, hanem a másikat.
És akkor se esek neki, ha megjegyzi, hogy nem kellett volna még két kilométert vezetnem százzal a beragadt hátsó fékkel.
Pedig neki én még fizetek is.

S még mielőtt ezt a sokszor elhangzó megjegyzést bárki is félremagyarázná: nem arról van szó, hogy munkadíjat szeretnénk az itteni segítségért. Mindössze arról van szó, hogy senki ne keverje már össze a fizetős - és főszabályként drága - ügyvédi szolgáltatással.

Egyjogász # 2008.07.21. 07:42

Én a magam részéről kizárólag ahhoz szólók hozzá, amivel a gyakorlatban is foglalkozom (amihez esetleg értek is valamicskét).

Úgy gondolom, ha én kérdezek meg valamiről egy villanyszerelőt, vagy egy autószerelőt nekem sem lenne segítség, ha igen/nem-mel válaszolna.

Szerintem én nem nézek le senkit, plána nem gúnyolok senkit, mert nem ért a joghoz, hiszen akkor engem is igen sokan lenézhetnének, mert én sem értek sok mindenhez.

A mail címem meg még az elején kint volt, de kaptam egy-két "nemkívánatos" szövegű mailt, úgy hogy jobb így.

Kriszti26 # 2008.07.21. 06:43

Rendben van Láma! Majd szólj légy szíves, hogy ha működik az oldal, szívesen megnézném. Én se úgy értettem, hogy akkor vége lesz ennek a fórumnak, szerintem egészséges dolog, ha van választék, és minőségben is netán lehet különbség. És nem akarok megfogalmazni pozitív vagy negatív véleményt, főleg addig nem, amig azt nem ismerem, de nagyon kíváncsi leszek.
Van egy orvos barátom, aki a hazipatika.com oldalon ad tanácsot, hát én csak azzal tudom összehaosnlítani, de azért ott betartják az egy hetes határidőt, és személyre szólóan az illető e-mail címére küldik el a sokszor nem rövid szakmai tanácsot. Én is tettem már ott fel kérdést, és nem csalódtam még. Ezt a fórumot kicsit más stílusúnak látom, de tényleg nem szeretnék véleményt nyilvánítani.
Egyjogásszal kapcsolatban pedig akkor nem csak én látom úgy ahogy ezek szerint, valóban minden tisztelet neki, tőle még nem láttam lekezelő, de semmitmondó jogi választ, tényleg próbál mindig emberi hangon és helytállóan válaszolni.
Na szólj légy szíves, ha megvan a másik! Köszi, Kriszti

Láma # 2008.07.21. 06:34

Egyjogász!

Tisztellek! Vedd úgy, hogy ezennel egy meghívót szeretnék átadni részedre az új fórumra.
Szerintem semmi kifogása nincs senkinek a hozzászólásaidat tekintve.Mindenki hálás köszönetettel tartozik érte.

Kriszti!
Szósincs konkurencia létrehozásáról. Ez a Jogi Fórum így jó, ahogy van. Rengeteg embernek adott jogi segítséget eddig is, nagyon hasznos oldal. A látogatottsága szerintem nem fog változni attól,hogy létrejön egy hasonló oldal.(Nem egy jogi segítségnyújtó oldal van már.)Vagyunk egy páran,akik kicsit másra is vágyunk és ennek megoldását szeretnénk.
Ennyi.

Kriszti26 # 2008.07.21. 06:11

OF - Egyjogász! Szerintem pont TE ezalól kivétel vagy, mert Téged én magam is valóban többször láttalak önzetlenül és normálisan válaszolni. Tehát pont Neked nem kéne magadra venni, de azzal egyetértek, hogy sokaknak meg igen.

Az utóbbi egy-két hétben úgy látom teljesen eluralkodott a Fórumon, hogy egyes kérdezők különböző okok miatt általános jelleggel elküldik a fenébe azokat a jogászokat, akik itt tényleg önzetlenül, szakmaszeretetből, segíteni akarásból válaszolnak egyes kérdésekre.
Ez az amit hiányoltak, sokszor hiányolok én is. Ne haragudj, mondom, hogy pont Neked nem kéne, hogy szóljon, de olvasd el légy oly szíves több jogász beírását is, mely szerint az ingyen tanácsnak nincs értéke, így ne is várjon senki semmit. Ez azért nekem is megütötte a szemem. Lehet, hogy Te tényleg úgy teszed, ahogy leírod, de a többség meg nem, ezt éppen ők hangoztatják is, látod!
Én semleges vagyok, mert azt hiszem még komoly dolgot nem kellett kérdeznem szerencsére, de azért nekem is feltűnnek bizonyos dolgok, és nem akarlak Téged megbántani, de megértem azokat, akik itt kiakadtam, mert figyelmesen elolvastam a topicjukat, és inkább egy vicc-topic. Humorizálás, lekezelés és stb volt, de komoly válasz nem. És ez megint nem Neked szól, ha jól emlékszem Te ott nem kerültél elő.
Egyjogász, ne haragudj, szerettem volna ezt a mailedre elküldeni, de nem látszik, így ide vagyok kénytelen írni, szerintem semmi baj nincs azzal, ha netán még a fenébe is elküldi valaki a másikat. Többen kijelentették, hogy ingyen ne is várjon senki komoly választ, tehát innentől kezdve azt hiszem a Te bejegyzésed nem állja meg a helyét (szakmaszeretet, önzetlenség ....), bármennyire is esetleg pont Rád igaz lehetne. Látom, lesz konkurrens jogi fórum, na hát erre kíváncsi leszek, mennyivel lesz komolyabb. Hadd kérdezzelek meg, szerinted helyénvaló az, hogy a jogász magas lóról lenézve a kérdésre oda vet egy olyan mondatot, amivel semmit se lehet kezdeni, sőt nem is válasz a kérdésre, csak a civakodásról szól, és ezek után csoda, ha a kliens felháborodik? Én azt mondom, nincs ezzel semmi baj, hátha megérjük, hogy egyszer minden a maga helyére kerül, ahol feszültség van, ott kibuknak dolgok. Ismétlem: ez pont Neked nem kellene, hogy szóljon, de hát Te hoztad fel a témát. És a gúnyos megjegyzések tömkelegét pedig nyilván Te is látod. Kriszti

• ON
Egyjogász # 2008.07.21. 05:43

"Én is kezdem azt észre venni, hogy komolyabb jogászok, szakemberek véletlenül se tévednek ide a fórumra,"

Te tulajdonképpen honnan veszed magadnak a bátorságot, hogy olyan embereket, akiket sem emberileg, sem szakmailag nem ismersz, általános jelleggel lefikázz???

Az utóbbi egy-két hétben úgy látom teljesen eluralkodott a Fórumon, hogy egyes kérdezők különböző okok miatt általános jelleggel elküldik a fenébe azokat a jogászokat, akik itt tényleg önzetlenül, szakmaszeretetből, segíteni akarásból válaszolnak egyes kérdésekre.

Tristen # 2008.07.20. 19:31

:)))))))))))))))))))))))))))))))

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.07.20. 19:27

OF
Aki pedig komoly jogi segítséget kért itt, attól elnézést a többszöri offolásért, egyszerűen tényleg csak arról van szó, hogy itt csapódott le most több éves nézeteltérések sorozata.

Elnézést mindenkitől, szerintem egyikünk se "szennyezi" tovább a fórumot.
Benccce

ON