Nem csak akkor igaz.
Élettársi viszony utáni öröklés
Apósom élettársa meghalt és az alábbi kérdésünk lenne öröklést illetően.
Apósom saját lakásában laktak, de amikor összejöttek az élettársa készpénzéből a telekhez megvásárolták a szomszéd kertjét, ezért apósom az élettárásra irata a fele ingatlant (házrészt is), most hogy meghalt az élettársa állítólag az élettársa részére még haszonélvezeti jogot sem kap. Szeretnénk megkérdezni, hogy a haszonélvezet megszerzését el lehet e érni, ha bizonyítja, hogy a lakás élettársi kapcsolatuk előtt már a sajátja volt, esetleg a tulajdonjogra tarthat e igényt vagy teljes mértékben elveszti a lakás 1/2 részét?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Örökölni nem örököl semmit, haszonélvezetet sem, ha nem volt végrendelet. Hogy egyébként élettársi közös tulajdon megszüntetése, vagy ajándék visszakövetelése címén bármilyen igény lehet-e, azt ennyi információ alapján nem igazán lehet megmondani.
Ůdvözlöm!
az alabbi kerdesem lenne.Édesapank nővéremre es ràm iratta lakàsa tulajdoni jogát,ő pedig holtomiglan tartó haszonelvezetett kapott a lakason.igy most mi vagyunk évek óta a tulajdonosok ö pedig a haszonelvező.apukank élettarsi (bejegyzett)viszonyban van régota egy hölggyel.
kerdesem lenne:a haszonelvezet elmeletileg a halalaval megszünik ugye..a hölgy örökölheti a haszonélvezetet?esetleg végrendeletben rendelkezhet arról még édesapánk,hogy a hölgy megörökölje majd ezt a jogot?
Nagyon köszönjük!
Nem fogja örökölni a haszonélvezetet.
Tisztelt szakértők!
Anyósom elvált, 10 éve együtt él egy özvegy férfival. Télen anyósom bp-i albérletében, nyáron a ff vidéki lakásában és gondozzák a kertet. A ff megbetededett, állandó ápolásra szorul, felhoztuk Pestre, krónikus osztályon van. A ff lánygyermeke felé sem néz,már több, mint 10 éve, viszont a vidéki lakás anyai része a gyermeké.
A ff szeretné a kertet és a lakást is értékesíteni, hisz az ápolási költségek nagyon magasak, még úgy is, hogy anyósommal ketten fedezik. Megteheti ezt egyedül, úgy hogy aztán kifizeti a lánynak az anyai részt (?), vagy ilyen esetben mi a helyzet?
Valamint az együtt eltöltött idő alatt anyósom kapott ajándákba pl masszírozó fotelt, vagy az autót nekiajándékozná (vagy írassa át (?) jelképes vételárér adja el(?)), hogy ne okozzon ez problémát a későbbiekben?
Nincs bejegyezve az együttélés, csináltassunk erről tanúkkal aláírt magánokiratot?
Sajnos az öröklésben járatlanok vagyunk! Köszönöm válaszát!
potyi2
Ha az ingatlan házastársi közös vagyon volt, ami a kérdésből nem derül ki, akkor az úr lánya valóban igényt tarthat arra a részre, ami ingatlan-nyilvántartási bejegyzés nélkül is az édesanyjáé volt és amit ő megörökölt. Ugyanakkor ha a hagyatéki eljárásban mindez megtörtént volna, akkor az úrnak meg haszonélvezeti joga is lenne a lánya részén. Így aztán talán a legcélszerűbb lenne csak megegyezni, ha lehet.
Hogy az ingóságokkal miért akartok kavarni, azt számomra nem derül ki a kérdésből.
Ha valamiért fontos, hogy élettársak, akkor közjegyzőnél el kell intéztetni a nyilvántartásba vételt. Hogy fontos-e, az megint nem derül ki a kérdésből.
Élettársammal 50%-50% tulajdoni arányban építkezünk. Nekem van az előző kapcsolatomból egy gyermekem, és a jelenlegiből is született egy közös kislány. Tudom, hogy élettársi viszonyban élettárs nem örököl,csak a gyermek, s haszonélvezet sem illeti meg.
Szeretném tudni,hogy bármelyikünk halálát követően a gyermekeink követelhetik e pénzben vagy akár az ingatlan eladatásával,és ezzel az életben maradó szülő házból való kitételével, az elhunyt után járó örökös részt, ill. annak pénzbeni kifizetését.
Van e olyan jogi kiskapu amivel a szülő kirakható a házból, mert nem házastársi hanem élettársi kapcsolatban él.
Köszönettel
A közös tulajdon megszüntetését kérheti bármelyik tulajdonostárs, és akkor főszabály szerint ki kell költöznie a bentlakó tulajdonostársnak, hacsak a többiek hányadát nem tudja magához váltani.
Köszönöm sorait, tehát ha jól értelmezem,hiába van az életbenmaradt szülőnek 50% tulajdonjoga az ingatlanban.Az elhunyt szülő utáni nagykorú gyermek lesz a törvényes örökös, ill. új tulajdonostárs.
Az új tulajdonostárs /gyermek/kérheti, kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését és akár kötelezheti az életben maradt szülőjét vagy féltestvérét a kiköltözésre hacsak ki nem fizetik az elhunyt után járó örökséget,mert ugye az életben lévő szülőnek nincs haszonélvezete és milyen jogon használja az örökös örökségét. Jól értelmeztem ? Köszönöm
Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Az meg általában akkor nem vezet kiköltözéshez, ha a tulajdonostárs megváltja a másik részét.
Kedves Szakértők!
Azt olvastam valahol, hogy a törvény szerint ha egy házaspár "elég sokáig" közösen neveli valamelyikük gyerekét, akkor ez a gyerek is örököl a szülője házastársának halála esetén annak vagyonából. (Remélem jól értettem, amit olvastam.) A gyakorlatban mennyi lehet ez az "elég sokáig"? Ha évekig együtt él a pár házasság nélkül, majd összeházasodnak, akkor a korábbi időszak is beszámítható (esetemben teljesen világos és bizonyítható az együttélés és a gyerek közös nevelése, ezzel nem lenne gond)? A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyerek (tegyük fel, hogy addigra nagykorú lesz) is részt vehet a hagyatéki tárgyaláson és követelheti a részét (tudom, követelni bármit lehet, szóval joggal követelheti)?
Hát szerintem ez jó nagy marhaság ! Kolleganőm semmit nem örökölt a nevelőanyja után , pedig 2 éves korától nevelte a mostohaanyja . / ugyanaz /
Kedves Szafika,
én úgy tudom, hogy ebben is most(anában) változott a törvény, tehát most lehet így, a kolléganőd esetében (gondolom évekkel ezelőtt) meg úgy.
GNapocska
Nincs ilyen szabály.
Élettársi kapcsolat esetén mit örököl a túlélő élettárs, ha mindketten nyugdíjasok voltak, az örökhagyónak külföldi és magyar nyugdíja, a túlélő élettársnak magyar és korábbi házasságából özvegyi nyugdíja volt, az örökhagyónak volt gépkocsija, de még azelőtt szerezte, mielőtt az élettársi kapcsolat létrejött, a túlélő élettárs lakásában éltek és az örökhagyónak ingatlana nem volt?
Válaszát előre is köszönöm,
Adrienne
Mit szeretne örökölni ? ha nincsen semmi ? még 1 özvegyi nyd-at ?!
Adrienne6301
Örökölni azt, amit rá hagynak végrendeletben, mert a törvény alapján semmit.
Hogy mit szeretne? Ő az örökhagyó teljes hagyatékának a felét. És nekem erre "kinyílt a bicska a zsebemben".
Köszönöm a segítséget!
Azért arra vigyázz, hogy nem feltétlenül örökölni szeretne, hanem elképzelhető, hogy annak a megállapítását szeretné, hogy az örökhagyóval közös tulajdonuk keletkezett. Ez pedig elképzelhető.
Adrienne ! nekem is kinyílt !
üdvözlöm.
8 éve élek párommal nem bejelentett élettársi kapcsolatban.Engem 2 x cégébe bejelentett majd az egyik fia tanácsára újra kijelentett onnan mondván sokba kerülök. Itthon dolgozom napi 10-14 órát, heti 7 napot.
Utázásainkat és a forgatásokat szervezem, apartmanjainkat kiadom, rendben tartom a házat, kertet, udvart, segitek a szervezési dolgokban, kezelem az apartmanház foglalásait. Fizetést nem kapok pedig nem kevés pénzt keresek számára. Tudom, hogy fiai nagyon nem szeretnek és azt szeretném tudni, ha vele valami történne és én nem szerepelek a végrendeletében mire számithatok. Gondolom már másnap kiköltözhetek ebből az ingatlanból ahol már lassan 4 éve élünk együtt
Ezt az ingatlant 4 éve közösen épitettük át, igaz én nem tettem bele pénzt csak a munkámat. Vajon milyen esélyeim vannak? Számit-e ha bejelettet élettársi viszony vagy nem bejelentett élettársi viszony áll fenn?
Hogyan lehet élettársi viszonyt bizonyítani? csak hivatalos bejelentéssel, vagy a szomszédok is igazolhatják?
válaszát köszönöm, cablegirl
Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Örökölni viszont nem örökölnek az élettársak egymás után.
Az átépítés vonatkozásában a munkálatok jellegétől függően vagy kötelmi, vagy tulajdoni, de valamilyen igény keletkezhetett.
Nyilván ha a közjegyzőnél regisztráltatjátok az élettársi kapcsolatot, akkor a bizonyítás is könnyebb, de ha ilyen regisztrációt nem végeztek el, általában akkor sem lehetetlen ezt tanúkkal bizonyítani, bár természetesen nehezebb, hosszadalmasabb, költségesebb.
Tisztelt Cím!
Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz: Édesapánk elhunyt (ketten vagyunk testvérek) és az örökösödés elég tetemes mínusszal zajlik, az ingatlant már többször árverezésre is bocsátották, továbbá közüzemi díjakból is rengeteg hátralék gyűlt össze, az ingatlan felértékelt ára 2.000.000 Ft, a tartozások pedig jelenleg 1.800.000 Ft körül járnak. Testvéremmel erről lemondanánk, úgy tájékoztattak, hogy ezt megtehetjük. Közben kiderült édesapánk előtt egy hónappal elhunyt egy másik településen élő nagybátyánk és onnan az ő öröksége száll tovább ránk. Így már meggondolandó a lemondás. Viszont apum élettársa a mai napig bent lakik az öröklésre váró lakásban és generálja tovább az adósságot már nekünk, ha azt vesszük, hogy mienké lesz. Az lenne a kérdésem, hogy az élettársi viszony miatt örökölhet e vagy sem, vagyis lakáshasználati joga fennmarad-e? Ha jól tudom 8 vagy lehet már több éve éltek együtt, de erről nincs hivatalos papír. A lakásba viszont be van jelentve, azt sajnos nem tudjuk, hogy mikortól. Még valami! Az ingatlan fele édesanyámé. Így a kérdésem az lenne, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a túlélő élettárs elhagyja az ingatlant, továbbá az adósságot ne halmozza tovább? Úgy tudom, hogy az élettársnak anyunk részére kötelessége bejárást biztosítania mivel tulaj, vagy írhat nekünk meghatalmazást, hogy nekünk is szabad bejárásunk lehessen, hiszen mi örököltük? Esetleg lehet pl zárat cserélni vagy szüneteltetni a közüzemi dolgokat, ha azt az üzemeltetők engedélyezik?
A választ előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel
Az élettárs nem törvényes örökös. De csak úgy nem cserélhettek zárat. HA nem megy ki onnan, pert kell indítani az ingatlan kiürítése iránt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02