Válás - Vagyonmegosztás - per

SaireyVMK # 2018.03.10. 12:20

Lajcsó idézete a Ptk-ból a mérvadó. Mivel a feleség nevén van a tulajdonjog így a haszonélvezeti jog fennmarad. Felteszem az ingatlan közös szerzés, így a vagyonmegosztás után 50-50% tulajdonjog képződik. Ami annyit tesz,hogy a feleség 50% tulajdonjogában továbbra is be lesz jegyezve a férj haszonélvezet(abban az 50%-ban,ahol tulajdonos lesz,ott viszont nem lesz ilyen)
Viszont igény szerint kérhető az osztatlan közös tulajdonból a tulajdoni rész kivásárlása.(jelen esetben leginkább a feleség tulajdonának kivásárlásának van értelme) Ha pedig így a férj 100%-ban tulajdonos lesz, akkor szűnik meg végleg a haszonélvezeti jog.

Szerintem elképzelhető,hogy azzal keverik,hogy régebben volt egy olyan törvény(hallomásból tudom csak én is),amely kimondta,hogy az özvegyi jog megszűnik,ha az özvegy újra házasodik.De az özvegyi jog nem keverendő a haszonélvezettel. Vagyis már de,mert ha minden igaz ,akkor az előbbit már eltörölték(?). Mindenesetre a kérdező szempontjából lényegtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.10. 11:34

Az utolsó fordulatba akár bele is férhet.

(Mindig meglep, amikor tízmilliós jogi kérdésekkel kapcsolatban egyáltalán felmerül, hogy érdemes-e ügyvédhez fordulni.)

lajcsó # 2018.03.10. 10:20

"A haszonélvezet megszűnik a határozott időtartam lejártával, a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, továbbá ha a haszonélvező szerzi meg a dolog tulajdonjogát." (Ptk.)

ptersinger # 2018.03.10. 09:29

Kérdés: van-e a haszonélvezeti joghoz tartozó különleges, vagy speciális szabályok között olyan, ami házastársak között megszünteti, felülírja a haszonélvezeti jogot?
A konkrét eset: válunk a feleségemtől, aki elköltözött a házból, ami az Ő nevén van és nekem holtig tartó haszonélvezeti jogom van rá. Most azzal támadnak, hogy van egy szabály, ami kimondja, hogy házasságban megszűnik a haszonélvezeti jog. Tud-e valaki ilyenről, vagy jobb ha ügyvédhez fordulok?

drbjozsef # 2018.03.07. 13:00

Erika,

teljesítse a vagyonmegosztásról szóló határozatot

Miféle határozat ez?

facsiga77 # 2018.03.07. 12:33

Házassági vagyonmegosztást nem lehet részletekben lebonyolítani.

Az fmh-s rész innentől jó nagy baromság!!!

nonolet # 2018.03.07. 12:06

"Nem tudom hová fordulhatok, hogy igenis teljesítse a vagyonmegosztásról szóló határozatot."

Ez egy ítélet (gondolom)... ami végrehajtható.
Vagy ha nem ítélet, akkor is egyezség, ami behajtható.

Mindkét eset nyilván pénzre is lefordítható.

-

Ezért INDÍTSD meg a végrehajtást vagy a behajtást!

Amihez sajnos előlegezni kell a díjakat

HA CSAK KEVÉS pénz van díjak előlegezésére akkor több lépésben...

Első körben csak annyit, amennyinek a díjaival elbírsz.
DE!! a befolyt pénz már elég lesz a második nagyobb összegű körhöz.

Döntsd el, hogy: VÉGREHAJTHATÓ-e a határozat ?.
Ha IGEN >> (részleges)végrehajtás megindítása.

Ha NEM, akkor első kör....

1. lépés
Küldje neki egy "Fizetési felszólítás"-t a JÓ MAGÁN címére.
Mondjuk 1-2 millióról (ennyi gondolom biztosan jogos).
Határidővel (mondjuk 15 nap) és a figyelmeztetéssel,
hogy a jogi út jön utána, ha nem fizet időre.

JELEZD: hogy EZ CSAK egy rész összege a követelésednek!!!!!

2. lépés
Kivárod a határidőt (tértivevényen a kézbesítés napja+15 nap)

HA netán fizet >> OKÉ!
Van pénzed a továbbikra, ha kellene...

HA NEM FIZET
Akkor elmész a közjegyzőhöz és kibocsátasz
egy "Fizetési meghagyás-"t a fenti összegről.

Ennek lesz díja, azt előlegezned kell.
Mégpedig 3% azaz 1 millió esetén 30 eFt.

(egyébként a díj minimum 5 eFt, maximum 300 eFt)
Azaz, ha nagyon szűk a kassza, akkor ne milliókat kérj elsőre.
Hanem csak 500 eFt-t pl. aminek a díja 15 eFt lesz csak.

A "Fizetési meghagyás" egy elég kemény dolog.

Mivel aki kapja, annak 15 napja lesz a döntésre, hogy

1.
Fizet-e?
Ha fizet OKÉ! lett pénzed.

2.
Nem fizet, csak lapít, tojik rá.
Ekkor ráküldheted a végrehajtót.
(persze azt is előlegezned kell majd)

3.
Nem fizet és ELLENTMOND a meghagyásnak.
Ekkor TE eldöntöd, hogy perré alakuljon-e az ügy?
(ekkor a per illetékét előlegezned kell +3%)
Vagy hagyod veszni a pénzed...

HA perré alakítod, akkor
majd lesz róla ítélet, hogy kell-e fizetnie.
Ha kell, akkor az végrehajtható lesz.

- -

Ha így sikeresen pénzmaghoz jutottál,

• akár a (részleges)végrehajtás elindítással
  • akár a Fizetési meghagyásos úton

Akkor hasonló módon jöhet a következő már MÉRETES (de még jogos összeg) behajtása.

- -

Szóval: van megoldás, de némi pénzmag kell már a kezdéshez is... és nem árt érteni, hogy mit-mikor-miért lépsz!

facsiga77 # 2018.03.07. 11:12

Van, csak fizetni kell.

Vegyél föl egy kölcsönt.

Erika1955 # 2018.03.07. 11:03

Szomorú, hogy nincs segítség.

facsiga77 # 2018.03.07. 10:57

Pénz nélkül? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.07. 10:53

Nem tudom hová fordulhatok

Mondjuk, egy ügyvédhez?

Erika1955 # 2018.03.07. 10:29

Tisztelt Ügyvéd úr,

Az lenne a kérdésem , hogy válás után a volt férjem bosszúból nem akar kifizetni. Mindent magának szeretne , én meg menjek ahová akarok a három kiskorú közös gyermekkel.Az exem vállalkozó , jól menő cégei vannak, tudom hogy vannak bankszámlái amit titkolt előlem.Nem kevés pénzről lenne szó,amit ki kéne nekem fizetnie. Nagyértékű lekás, Balatoni nyaraló autó.Minden 50-50%-ban van a nevünkön.Teljesen ellehetettleniti igy az életemet. Nem tudom hová fordulhatok, hogy igenis teljesítse a vagyonmegosztásról szóló határozatot.Bírósághoz nem tudok foedulni mert a 3 gyerek mellet mincs annyi plusz pénzem hogy évekig pereskedjek. MIT TUDOK TENNI ?? Küldjem rá a NAV-t?? de attól még nem vagyok beljebb . Gyámhatóság tán ?? Rendőrég ?? Kérem a segítségét. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.06. 06:41

Az egész "vagyonmegosztás tárgyát képezi". Az arányok a vitásak.

az elvégzett munkát el lehet e számolni
El, de nem biztos, hogy csak az egyik fél oldalán; és az értéke szakkérdés.

Meg kellene egyezni.

kisfefe # 2018.03.05. 21:32

Tisztelt válaszadó! Lányom házassága előtt vásárolt egy ingatlant, mely a nagyszülői ház volt. Férjemnek mai napig haszonélvezeti jog van rajt.Pár év mulva férjhez ment, és a házhoz már közösen építettek hozzá. Mivel a férjem kőműves, az összes szakmunkát ő és barátai ingyen végezték el. Most válás előtt állnak, azt szeretném tudni, hogy vagyonmegosztásnál az elvégzett munkát el lehet e számolni a lányom javára ? Jól gondolom, hogy végül is a hozzáépített rész az ami a vagyonmegosztás tárgyát képezi? Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.17. 09:00

Oldalanként 100 forintért kapsz másolatot.
De mi olyan sürgős?

nagyhajuandi # 2018.01.17. 08:11

A bíróságon személyesen kikérhető a határozat?

Andrea

lajcsó # 2018.01.16. 12:16

"Ez esetben már másnap jogerős a határozat vagy igyis is meg kell várni a 15 napot?"
Már ott (aznap) jogerős lett a határozat. De erről végzést is hozott a bíróság.

"Elsőfokon lehet jogerős?"
Persze, hogy lehet.

nagyhajuandi # 2018.01.16. 10:37

Tisztelt Dr.Szücs Lajos!

A tárgyaláson a bíró megkérdezte szeretnénk e élni a fellebezés jogával, de semelyikünk nem kivánt élni vele. Ez esetben már másnap jogerős a határozat vagy igyis is meg kell várni a 15 napot?
Elsőfokon lehet jogerős?
Van maximális határidő?

Köszönettel: Andrea

lajcsó # 2018.01.16. 10:27

"Személyesen hol kérhetem el?"
Ha volt ügyvéded akkor nála.
Ha ügyvéd nélkül jártál el akkor postai úton kapod meg.
Feltéve mindkét esetben, hogy jogerős a bírósági határozat!

nagyhajuandi # 2018.01.16. 09:43

Tisztelt ügyvéd!

December 7-i válóperben történő sikeres válás esetén mikor kapom meg az igazolást az elváltságról?
Mennyi a maximális határidő?
Személyesen hol kérhetem el?

Köszönettel: Andrea

ObudaFan # 2018.01.11. 14:59

Olyan is van, hogy elkészül a szakvélemény, de ha az ítéletig hosszabb idő eltelik és jelentős változások vannak a piacon, akkor készül egy újabb.

alim # 2018.01.11. 14:43

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a választ!

(A szakvéleménynek legkésőbb augusztusban kellett volna elkészülnie, ezt mondta a bíró. Igaz, ez írásban nem szerepel, szőban adta a tájékoztatást! Ehhez az időponthoz képest a szakértő +15%-kal feljebb értékelte az ingatlant az árak emelkedése miatt. Ezért lett volna fontos a dolog, ez több mint 2MFt-ot jelent)! :(

Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv.: alim

ObudaFan # 2018.01.11. 10:34

A szakértő a bíróság által neki adott határidőben köteles a véleményét előterjeszteni. Ennek elmulasztása esetén a szakértői díjat a bíróság arányosan csökkenti.
Nincs károd, mivel az ítélethozatalkori értéken kell megszüntetni a közös tulajdont. Ha pedig nincs károd, az nem is érvényesíthető. (Egyébként 30 nap azért olyan sokat nem befolyásolhat a szakvéleményben foglalt értéken.)

alim # 2018.01.10. 14:50

Üdv!
Köszönöm szépen a 7-én feltett kérdésemmel kapcsolatos hozzászólásokat, de az eredeti kérdéseimre sajnos nem kaptam választ! Jó lenne, ha valaki tudna segíteni, tájékoztatást adni! A következőkre várnám a "megoldást":
Válás után zajló vagyonmegosztási perben lenne két kérdésem.

1. A bíróság június végi tárgyaláson a másik fél kérésére jelölt ki igazságügyi ingatlanszakértőt (a díját mégis közösen kell fizetni) a panel lakásunk értékének meghatározása miatt. A szakértő október jó közepén tartotta meg a szemléjét. A bíróságot köti-e valamilyen határidő, mivel a szemle napjáig 76 nap telt el?
  2. A szakértő a véleményét a szemlétől számítva a 60-dik napon érkeztette a bíróságra, holott elmondta, hogy 30 napja van a szakvélemény elkészítésére (a bíróság azóta végzésében leírta, hogy a szakértő időben eleget tett a feladatának?!). Milyen határidő vonatkozik a szakértőre a véleménye elkészítése miatt?

Illetve ezekből következően még egy kérdés: mivel az ingatlan árak folyamatosan nőnek, ha a fenti két esetben határidő átlépés történt, akkor az ezekből származó "káromat" hogy tudom érvényesíteni?
(Nem anyagias vagyok, de a szakértő +15%-kal feljebb vitte az ingatlan árát a nyári időszakhoz képest)!
A segítséget előre is köszönöm!
alim

ObudaFan # 2018.01.10. 14:09

Ha önként, a visszatérés szándéka nélkül költözött ki, akkor lakáshasználati jog ellenértéke nem jár neki. A lakott érték a beköltözhetőnél általában 30-50%-kal kevesebb.
A beletett pénze lehet kötelmi igény is, vagy a tulajdoni arányokat is befolyásolhatja, ehhez nagyon kevés információ van a kérdésben.