Nem kell elválni, és akkor nincs kérdés.
Válás és vagyon megosztás
Gazsa0532,
Ha az a kérdés, igen, kötelezhet rá a bíróság.
Az, hogy mire kötelez a gyakorlatban, az viszont sok mindentől függ, esetetekben például nagyon erősen attól, hogy kié lesz a gyermek felügyeleti joga. Akié a gyerek, annak akár a másik fél 1/1 különtulajdonú lakásának a használati jogát is megítélhetik.
De mondom : nagyon sok minentől függ, ki mit kap, ki költözik, kinek mennyi jár.
Üdvözlöm.
2019.09.07.-én volt az eskünőnk. 2019.11.02.-án a házasságunk befejeződött.
A kérdésem az lenne,hogy egyszerűsített eljárásban különválasztanak-e bennünket? Illetve olvastam arról,hogy ha házasságkötés után 3 hónapon belül történik a válás nincs szükség békítőre.
Ez valóban így van?
Köszönöm válaszát,
Tisztelettel
Udvozlet! A kerdesem: elettarskent (nem bejegyzett) eltunk 7 evet, a tarsam lakasaban, amit az anyja vett. Most eladna es venne helyette egy masikat amit 50%-ban ram iratna. Ha kesobb hazassag nelkul mennenk szet, a lakas fele az enyem maradna?
Illetve kesobbi hazassag eseten, valas utan is jarna az 50% nekem?
A kerdesem tehat az lenne, ha barmi megromlana koztunk, elvehetne-e a reszem?
Monika21,
Igen.
A "rád íratja" jogi jelentése : ajándékozás.
A Ptk. szerint az ajándék visszakövetelésének van helye, igaz, viszonylag szűk körben, lásd : Ptk. 6:237§.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Az ebben szereplő "feltevés meghiúsulása" nagyjából ez a kategória : ha azért "íratja rád", mert az a feltevése, hogy boldogan éltek amíg meg nem haltok együtt, de ez nem így történik, akkor visszakövetelheti azt.
Tiszteletem
Olyan kérdésem lenne: Válástól számítva mennyi idő múlva lehet újra házasodni, illetve melyik dátumtól számítva, a válás kimondásának dátumától vagy a határozat kézhezvételétől? Van e ennek valami átfutási idelye?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlöm.
Valamiért nem kaptam választ. Legyen kedves válaszolni, fontos lenne..
2019.09.07.-én volt az eskünőnk. 2019.11.02.-án a házasságunk befejeződött.
A kérdésem az lenne,hogy egyszerűsített eljárásban különválasztanak-e bennünket? Illetve olvastam arról,hogy ha házasságkötés után 3 hónapon belül történik a válás nincs szükség békítőre.
Ez valóban így van?
Köszönöm válaszát,
Tisztelettel
Ptk. III. cím 4:21§
Nincs megkülönböztetés az eljárásban a házasság időtartamára tekintettel.
Tiszteletem! Élettársammal 15 évig éltünk együtt. Válásom után két lányommal önkormányzati lakásban éltünk, ő az édesanyjánál. 2 év után lakást vettünk. Ő a hitelkártyájáról vett le 100000 ft-ot az volt a foglaló. A két lányomra szocpolt vettem fel az volt az önerő. A többi hitel volt amit együtt fizettünk. 10 éve tulajdonrész eladásból lett 1,5 millió ft-om amit együtt költöttünk el. Ő akkor munkanélkúli volt. Most én hitelből megvásároltam a közösen vásárolt lakásból az ő tulajdonrészét. Különösebb érték a lakásban nincs. Egy kb. 600000 ft-os autónk van, az én nevemen, de közösen vettük 2 éve. Ő követeli, hogy fizessem ki az autó árának a felét. Jogos a követelése? Kicsit igazságtalannak érzem. Köszönöm a választ!
Ezt így neked ennyiből ember meg nem mondja.
Tisztelt Fórumozók!
3,5 év különélés után beadtuk a válókeresetet. Csak a házasság felbontására adtunk be kérelmet. Közös megegyezéssel indulunk neki a válásnak. Vizsgál-e a bíróság más járulékos kérdést?
Nikol11
Közös gyerekek feletti szülői felügyeletet, kapcsolattartást, gyermektartást, hogy bármelyik félnek van-e házastársi tartás igénye, és az utolsó közös lakás használatát.
Tisztelt ObudaFan!
Nincs kiskorú gyermek, mindkettő felnőtt. A közös családi házat az exem nekem ajándékozta, amikor elköltözött otthonról. Tehát az a ház 3,5 éve a nevemen van. Ebben az esetben ezt kell igazolnom, vagy elég, ha a tárgyaláson ez mindkettőnk szájából elhangzik?
Elég.
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy mi olyankor a jog: Fiammal együtt vettünk egy budapesti lakást, ebbe én kb. 80 %-ot adtam. Ő megnősült, a lakást eladtuk, és ő vett egy vidéki városban egy nagy lakást, de CSOK-ot úgy adtak, ha a feleségére irat 50 %-ot. A feleség egy fillért nem adott bele, de a nevére került a fele.Váláskor mit itél a biró? én tudom bizonyitani és a fiam is tudja banki papirokkal, hogy a házasság előtt vette a pesti lakást.
Üdvözlettel!
ancsika56,
Azt, hogy házassáh előtt vett valaki egy lakást, nem nehéz bizonyítani. Azt se, mennyiért, hiszen a szerződés ott van a földhivatalban.
Azt tudjátok-e bizonyítani, hogy a feleség nem fizetett bele pénzt? Hiszen honnan lenne 50%-a, miért adta volna neki, ha nem?
Már csak azért is, mert a CSOK feltétele, hogy a házaspárok mindkét fele tulajdonrészt szerezzen, de az NEM, hogy felesben. A feleségnek lehetett volna 1%-a is, az is megfelelt volna.
Ajándékozott neki 50%-ot. Persze, az ajándék is visszakövetelhető, bizonyos feltételekkel...
43 milliót ér a közös családi házunk. 20 éve adásvételkor férjem 2 millió Ft-tal többet rakott bele az akkor 5 millió Ft-os vételárba A hiteltörlesztésbe 2008-tól 2018-ig, 10 évig összesen 1 millió Ft-tal fizetett többet bele. Kinek mennyi jár a közös lakóingatlan eladási árából?
- Ha az 5 milliós vételárat 3,5-1,5M arányban kifizettétek, akkor milyen kölcsönről beszélsz?
- Ugyan miből fizetett többet a házassági vagyonközösség fennállása alatt a - ki tudja milyen - kölcsön törlesztésére, mint te?
- Nincs tulajdoni lapod? Azon rajta van, hogy melyikőtök milyen arányban tulajdonos.
- A házassági közös vagyont elszámolni, elosztani egységes egészként kell, nem lehet egy vagyontárgyat - például egy ingatlant - kiragadni.
1.kérdésre válasz 2000-ben az 5 millió Ft-os vételárból 3,2 millió FT-ot fizetett a férjem, 1,2 millió Ft-ot én. 600000FT-ot baráttól kértünk kölcsön, amit felesbe visszafizettünk. A tulajdoni lapon fele-fele tulajdonosként
szereplünk.
2. Házasságunk alatt végig külön kasszán voltunk. 2008-ban
lakás felújításra, bővítésre közösen banktól deviza hitelt vettünk fel, amibe 2018-ig 1 millió Ft-tal többet rakott bele a férjem. A hitelből még 9 millió FT tartozás van, ami lejön a ház eladási árából. Ingók tekintetében meg tudunk egyezni.
Ehh
PE65,
Kötöttetek házassági vagyonjogi szerződést, amiben szabályoztátok a jövedelmek viszonyait?
Ha nem, akkor a hitel visszafizetés nem számít, ha a házasság fennállása alatt vettétek fel és fizettétek vissza, akkor az közös, a törvény alapján számít hogy felesben fizettétek.
Ha a ház vásárlásakor a plusz kétmillió forintot a különvagyonából fizette (mert mondjuk már megvolt a házasság előtt is az a pénz, vagy valamilyen házasság előtt szerzett vagyontárgy eladásából fedezte), akkor azt le kell vonni az ingatlan értékéből és a többit felezni. De ez is csak nagyjábóli számítás, mert ahogy az ügyvéd úr mondta : házassági közös vagyon megosztásakor nem lehet kiemelni egyetlen vagyonelemet, az egész vagyont egyben kell értékelni és megosztani.
Törvényi vélelem áll a házasság fennállása alatt a közös vagyonszerzés mellett. Nem számít külön-külön ki mennyit keres. Kereshetne ezerszer többet is. Ha nincs erről külön megállapodás, akkor az házastársi közös vagyonba számít.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni abban a kérdésben, hogy a volt férjem nevén lévő, 1999-ben "részarány kiadás" jogcímen bejegyzett földingatlan a házastársi közös vagyonunkhoz tartozik-e? 1989-ben házasodtunk össze.
Köszönöm!
remarque
Részarány-kiadással korábban a szövetkezetbe bevitt, illetve örökölt földet adtak ki, így véleményem szerint ez különvagyon.
Kedves Fórumozók!
A párom most áll válás előtt. A ház amelyben élnek a férj tulajdona.
A férj felvett 6 millió hitelt a házra terhelve, amit a kezdetektől fogva a neje fizet.
A helyzetben van egy 10 és 13 éves gyermek is.
Mire lehet ebben az esetben számítani?
Létezik, hogy a jog azt mondja, hogy 17 év házasság után a két gyerekkel a feleségnek kell elköltözni és miután kifizetett több mint 8 millió forintot, ami nem is az ő nevére lett felvéve, semmire sem tarthat jogot?
Ebben kérem a segítséget, amit előre is nagyon köszönök!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02