Válás és vagyon megosztás


wers # 2019.06.06. 11:30

Most olvastam vissza, már emlékszem. (valami nyomtatvány, meg nyilatkozat...)

mert nem végleges szándékkal költözött el.

Fellebbezd meg. Te pedig azt állítod, végleges szándékkal, és nem is költözhet vissza, nem járulsz hozzá. A cuccait meg kidobod, ha nem viszi el határidőre.

Ez a miskolci okmányiroda, ill. miskolci önkormányzat.

vagy ez, vagy az. Nem ugyanaz.

nina1006 # 2019.06.07. 07:15

Természetesen én nyújtottam be, csak a telefonom átírta és nem vettem észre, bocsánat. Nem tudom megfellebbezni, mert az ügyintéző át sem vette a papírokat, nem volt hajlandó rá.

nina1006 # 2019.06.07. 07:17

Okmányiroda

sissy074 # 2019.06.10. 14:14

Kedves Fórumozók!

2016-ban férjem nekem ajándékozta az ingatlana 1/2 részét.Most a válóperben a férjemet az az ügyvéd képviseli aki akkor a szerződést készítette..Én a válóoknak az agresszív viselkedését jelöltem meg,ő az én hűtlenségem.A tárgyaláson a bíró kérdésére azt közölte az ügyvédje mindenképp kérik kimondani,hogy mi az ok a vagyonmegosztás miatt.Nincs annak akadálya,hogy a szerződést készítő ügyvéd,képviselje a válópernél férjemet,illetve majd gondolom a vagyonmegosztásnál is?Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.10. 17:01

A bontóper inkább a nem illik kategória. De az ajándék visszakövetelése már egyértelműen összeférhetetlen.

klara50 # 2019.06.24. 13:36

Tisztelt Fórumozók! Két éve bontópert kezdtem férjemmel. De -sajnos- megszüntettem a pert, mert azt ígérte, változtat italozó életformáján. Azonban nem változtatott. Így egy éve elköltöztem az addigi közös lakóhelyünkről, ami egyébként a saját külön vagyonú lakásom. Van vagyonjogi szerződésünk. Közben megismerkedtem valakivel, akihez odaköltöztem. Most újra benyújtottam a bontókeresetet. Férjem azzal zsarol, hogy a bíróságon felhozza majd, hogy együtt élek mással, és így az én hibámból mondják ki a válást, és övé lesz a lakásom. Létezhet ilyen? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.24. 14:30

Ehh.

JanossyA # 2019.10.22. 20:23

Tisztelt fórumozók! Az adott esetben a 40+ éve Magyarországon kötött házasságot az 1975-ben Németországba disszidált felek között - 4 évi különélés után - a német bíróság 2018-ban jogerősen megszüntette. A vagyonmegosztási per azonban még folytatódik, és egyaránt a tárgyát képezik magyar, illetve német területen a házasság alatt szerzett ingó és ingatlan vagyontárgyak. A kérdésem az lenne, hogy miben különbözik a német és a magyar családjog a vagyonmegosztás tekintetében?

A kérdés azért vetődik fel, mert a férj kezdeményezésére minden vagyon tekintetében a magyar jog szerint folyik a per, amihez a feleség a hozzájárulását adta, de utólag kételyek merültek fel benne, hogy nem hátrányos-e ez a számára?

Üdvözlettel: Jánossy András

rácz judit # 2019.10.24. 12:16

Tisztelt Fórumozók! Házasságom ideje alatt édesapámtól kaptam ajándékként egy 1/2 házrészt válás során közös tulajdonnak számít-e a házrész. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.24. 17:00

Nem.

Pötyi1981 # 2019.10.25. 20:14

Jó estét minden kedves Fórumtagnak,

férjem és én (házasságunk 2010ben köttetett Magyarországon) lassan 5 éve élünk Németországban, ikreink vannak, most lesznek decemberben 9 évesek, de jelenleg elhidegülés miatt válni szeretnék tőle.
Olvasgattam több helyen már a válásról, de megmondom őszintén, a jog sosem volt az erősségem, ezért is fordulok most Hozzátok! Kicsit lehet hosszú lesz, előre is elnézést kérek!

  1. hol érdemesebb elindítani az válóperes eljárást: Magyarországon, ahol megesküdtünk, vagy a jelenlegi lakóhely szerint Németországban? Melyik országban számíthatnék "gyorsabb" eljárásra? Tudom, amennyiben az apa ellenáll, elhúzódhat a válás akár évekig is..
  2. mivel az elhidegülés nagymértékű részemről (főleg amiatt, ahogy a fiammal bánt az utóbbi időkben), kérhetem én a férjemtől, hogy addig is már költözzön el az albérletünkből? Az albérlet árát a rezsivel együtt az én munkabéremből vonja le a munkaadóm, mert azoktól bérlem a lakást már több mint 2 éve.
  3. ha nem költöztethetem ki jogilag, akkor hogy érvényesülhet az "1 év különélés" a német jog szerint? Vonuljak el ÉN külön szobába?
  4. van olyasvalami amit a per elindításáig célszerű megtennem? A bankszámlánk pl. közös amióta itt élünk, hogy oszlanak így meg a befizetendők? Férjem fele annyit keres segédmunkásként mint én amúgy.
  5. Az ügyvédi eljárás itt Németországban nem épp a legolcsóbb biznisz, ennek ellenére megéri ügyvédet fogadni? (Egyik helyen olvastam a válásra egy elrettentő 1800-3000euro körüli összeget, költségmentességben esetleg tudnak segíteni)

Válaszaitokat előre is hálásan köszönöm!

Pötyi

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.26. 06:57
  1. Ez nem "érdemesség" kérdése. (Túl azon, hogy a német jogot, az ottani bíróságok működését mi nem is ismerjük.)
  2. Kérni mindent lehet.
  3. Már megint a "német jog"... Azt itt nemigen oktatják.
  4. Ha az életközösség megszűnt, akkor nyilván célszerű teljesen különválasztani a gazdálkodást.
  5. Ez minden országban úgy van: ügyvédet megbízni drága - nem megbízni meg drágább.
sunshine25 # 2019.10.27. 10:52

Tisztelt Szakértők,
Élettársi kapcsolatban élek (nem bejelentett élettársi kapcsolat) 10 éve,ami két hete véget ért. A párom nevén van az ingatlan és minden más amit a közös életünk alatt vettünk. Több milliós felújításokat végeztünk az ingatlanon.1 gyermekem él velünk,1 az ő gyermeke és van a közös gyermek aki 8 éves.Most azt nondja,hogy menjek el,itt semmihez semmi közöm,nincs a nevemen semmi,akkor adja el a házat amikor akarja stb.Itt csak ö fizetett mindent,tagadja a közös kasszát,ö maszekolt,az ö fizuja több volt stb stb. Kérdéseim a következők:mi a menete az elválásnak,anyagilag ki tud-e semmizni,ha eladja a házat,kötelezi-e a bíróság,hogy fizesden nekem belőle.Vagy csak eladja én meg földönfutó leszek? A kicsit természetesen magának akarja,marad itt itt a suli,a megszokottság neki én meg majd akkor jövök látogatni amikor akarom...ez nem fog megtörténni,hogy itthagyom a kisgyerekem. Albérletbe tudok menni,iskolát is meg tudom oldani,hogy ne változtassak,de más is váltott már évközben iskolát. Munkahelyem van,megélhetésünk megoldott,de a 10 év befektetett anyagi oldala érdekel. Nem szeretném ha egyszer csak az új vevő megjelenne. Az ingatlanból szó szerint ki akar tenni,kizárni minket a 14 éves nagyobb gyermekemmel. A nevelt gyermekem megmondta,hogy ő oda jön ahol én vagyok. Mit csináljak,mik a jogaim,már ha vannak? Válaszukat elöre is köszönöm.

alfateam # 2019.10.27. 11:06

,anyagilag ki tud-e semmizni,ha eladja a házat,kötelezi-e a bíróság,hogy fizesden nekem belőle.Vagy csak eladja én meg földönfutó leszek?
Igen az leszel ha hagyod magad. Aki gyorsan lép az előnyben van. Kérj a bíróságtól perfeljegyzést az ingatlanra már is alaposan megnehezítetted az eladást.
Önként ne hagyd el az ingatlant mert ha elmész igen nehéz helyzetbe kerülsz.

Olvassál, tudjad, hogy mi történik veled:https://csaladesjog.hu/…si-kozosseg/

sunshine25 # 2019.10.27. 13:37

Kedves Alfateam,ezt akkor is megtehetem ha az életközösség még nem szünt meg? 2 hetes boldogságban repdes,vagdalkozik mindennel.Életvitelszerüen itt él még,hol jön,hol elmegy a barátnőjéhez napi szinten. Két napig ott van feél napot itt.Mikor kérhetek akkor perfelvételt a bíróságon? Az életközösséget nem szakitotta meg.

drbjozsef # 2019.10.27. 14:58

sunshine25,

érdemes lenne felkeresned egy jó családjogi ügyvédet.
Egészen biztosan van keresnivalód, de ha nem tudtok megegyezni, sok éves pereskedésnek nézel elébe, ami költséges és igen idegőrlő lesz...

alfateam # 2019.10.27. 16:04

sunshine25!

Ezt is olvasd el!
https://www.amiotthonunk.hu/…gyonkozosseg

Perfeljegyzést csak olyan perre tudsz bejegyeztetni amit meg is indítasz.
Kérhetsz lakáshasználati jogot azt is be lehet jegyeztetni. Azt viszonylag könnyen megkapod, tekintettel a kiskorú gyerekre.
Bármilyen nehéz is, valamit lépned kell ez így áldatlan állapot ha nem-csak a szája jár hanem tesz is valamit ellened, ellenetek.

Kevin-1 # 2019.10.31. 04:38

Tisztelt válaszadók!
Megtörtént a válás, mindenben megegyeztünk, korábbi házastársam kifizetett. Most költözöm albérletbe.
2 hónapja megismertem egy hölgyet, akivel tervezem hogy összeköltözök.
Az előző házasságból származó ingatlan árból szeretnék vásárolni egy ingatlant de ehhez jelzálog hitelt szeretnék felvenni. Mivel a hölgyet nem rég óta ismerem, ha pl 2 év múlva romlana meg a kapcsolatunk, szeretném ha Neki nem kellene fizetnem semmit.
Jelenleg úgy tervezzük, fizetésemből menne a törlesztés, közös kiadások és saját célra forditható összeg. Az Ő keresetéből szintén a közös kiadások és a saját magára forditható rész, tehát nem lennénk teljesen közös kasszán.
Vagy ilyenkor nem is tudna részt szerezni az ingatlanban, mondván azt hogy közös szerzemény?
Mellesleg van egy kiskertem is amit 5 éve vásároltam, gondolom az teljesen különvagyonnak számit.
Kérném tisztelettel a segitségüket, válaszukat!

ObudaFan # 2019.11.01. 12:57

Kevin-1

Ebben a felállásban a kölcsönből vett rész arányában közös vagyon keletkezik. Ha ettől el szeretnétek térni, házassági vagyonjogi szerződést kell kötnötök ügyvéd előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.02. 09:11

Csak összeköltözést terveznek, nem házasságot. (A leírtak alapján még az is kétséges, hogy élettársak lesznek-e.)

Sz.Emi # 2019.11.02. 15:16

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenleg általam és a gyerekek által lakott ingatlanon végzett értéknövelő beruházási költségek teljes mértékben vagy csak 50%-os mértékben igényelhetőek vissza egy vagyonjogi perben? Már két éve elváltunk és kizárólagos lakáshasználatot ítélt meg a bíróság. Az ingatlan 50-50 %-os tulajdona nekem és a volt férjemnek. A beruházási költségek mellett az ingatlan fenntartási és rezsi költségeinek a felét is lehet tőle követelni? Mert ő igaz a vissza térés szándéka nélkül ment el, a bíróságon már azt hazudta, hogy vissza akart költözni, holott soha nem volt ilyenről szó közöttünk sem szóban, sem írásban. A bíróság évek alatt kiderítette, hogy hazudik és megállapította, hogy önként a visszatérés szándéka nélkül ment el.
A választ előre is köszönöm!
Tisztelettel: Sz.E.

sanyi73.10 # 2019.11.05. 17:21

Kedves Fórumozók.
Tavaly beadtam a válást,múlt héten el is választottak.Kérdésem a vagyon megosztás bármelyikünk beadhatja?Mennyi időn belül lehet megindítani a pert?Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 17:24

Naná! És naná, hogy nincs határideje.

Kevin-1 # 2019.11.08. 05:05

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !
Pár hónapja ismerjük egymást, én a régi lakásomból származó vagyonrészből veszem a lakást némi hitellel. Attól tartok összeköltözésünk után a barátnőm is tulajdont szerezhet a saját lakásomban attól függetlenül, hogy megegyeztünk szóban, külön kasszán leszünk.

drbjozsef # 2019.11.08. 06:50

Kevin-1,

Élettársak azok, akik érzelmi és gazdasági közösségben élnek. Utóbbi hiányában fel se merül, hogy járna neki valami, de ez csak akkor evidens, ha két hűtőtök, két tűzhelyetek, és külön névre szóló közüzemi mérőóráitok lennének - ez nyilván nonszensz, de minden ettől eltérő helyzet adott esetben csak a vitát generálhatja.

Ha élettárs, akkor az életközösség alatt felvett hitel is lehet közös, és a te különtulajdonú ingatlanodra fordított költségek egy része is. Többek között.

Vagy lepapírozzátok, vagy kockáztatod, hogy majd, akár sok év múlva, nem pont úgy fog emlékezni a dolgokra, mint te. Pláne, hogy sok évig tényleg nem lehet teljesen külön kasszán élni, és úgy tenni, mintha nem lennétek élettársak.