különvagyon vagy nem?

ObudaFan # 2008.08.21. 11:24

Nem válik közös vagyonná, de egyre nehezebb lesz bizonyítani a különvagyoni jellegét, márpedig egy perben a közös vagyoni jelleget kell vélelmezni. Ezért igencsak hasznos lehet egy házastársi vagyonjogi szerződés.

tr1n1ty # 2008.08.21. 11:22

Köszönöm a gyors választ!
Volna ehhez egy további kérdés.. Ha a házasságunk alatt eladjuk ezt a lakást, és annak árából (esetleg hitellel vagy férjem más különvagyonának hozzátétéelével) vásárolunk egy nagyobb ingatlant, pl. egy házat, akkor onnantól örökre elveszítem ezt a különvagyont ha nem írunk házassági szerződést? Ha ilyen jellegű házvásárlásra kerülne a sor, mire ügyeljek, hogy ne jöjjek ki belőle rosszabbul, ha vmikor esetleg válásra kerülne a sor?
Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2008.08.21. 11:18

Mivel különvagyon helyébe lépett , így különvagyon. Nem fog közös vagyonná válni. De a bizonyítást egy esetleges perben nagyban segítené egy házassági szerződés.

tr1n1ty # 2008.08.21. 10:33

Házasságkötésünk előtt vettem egy lakást saját családi örökség (ház) eladásából, ami az én nevemen van. Ekkor már együtt jártunk a férjemmel, és össze is költöztünk ebbe az én lakásomba. Azóta is ott lakunk. Rá 2 évre összeházasodtunk, 6 éve vagyunk házasok, van egy kislányunk is. Nem írtunk valódi házassági szerződést, azaz írtunk, de itt van a gépemen, sose mentünk vele ügyvédhez, és aláírva sincs (gondolom, így nem is érvényes). Kérdésem: ez a lakás, ami papíron az én nevemen van azóta is, valamennyi idő elteltével közös vagyonná válik? Vagy sosem? Egy esetleges válás során számíthatok-e rá, vagy perelhető?
Köszönöm a választ!