önkormányzat + gyerektartás


derill # 2004.06.15. 12:42

Az önkormányzat nem kér. A gyámhivatal kérhet, például vizsgálhatja, hogy a tartásdijat mire használja fel a jogosult. Ezen felül kérhetnek igazolást szociális jellegü támogatásokhoz, lakáspályázatoknál, tehát azokban az esetekben, amikor vizsgálják, hogy az ügyfél milyen jövedelemmel rendelkezik.

Az, hogy az anya kivel költözik össze, nem függ össze azzal, hogy az apa a gyermeke tartásához köteles hozzájárulni (néhány kivételtől eltekintve).

Ha a párja nem akart gyereket, akkor védekeznie kellett volna (óvszer). Nem hinném, hogy a gyermek anyja egyedül képes lett volna teherbe esni, ehhez két ember kell. A gyermek pedig már meg van, tehát tartásra jogosult. Ha Ön kerülne hasonló helyzetbe, valószinüleg Ön is igy gondolná.

Tény, hogy amennyiben a párja tartásdijat fizet, akár pénzben, akár természetben (ez utóbbi esetben nyilván meg tudja jelölni az értékét), ezt irásban érdemes rögziteni, és minden hónapban aláiratni az anyával, hogy a tartásdijat megkapta (tehát átvette a pénzt, esetleg postán lehet feladni, vagy átvette a tárgyakat, amit a gyereknek vett az apja, és azok milyen értéket képviseltek).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.02.22. 21:58

Kedves hkaty!
Jó lenne tudni, hogy az anyától az önkormányzat mihez kérte a gyermektartásról az igazolást.Feltételezhetően valamilyen segély vagy pénzbeli ellátás odaítéléséhez, ahol bizony számolják a család összbevételét, s az 1 főre eső jövedelmet, melynél a határ mindig az aktuális (évente változó-emelkedő) legkisebb öregségi nyugdíj.Egyszerűen megoldható egyébként úgy a dolog, hogy mindkét fél jól jár: bemegy az anya és apa az illetékes önkormányzati ügyintézőhöz (akinek az igazolásra szüksége van), s pár soros jegyzőkönyvben a papa nyilatkozik, hogy igen, ekkor és ekkor jelképesen fizetett ennyi összeget a mamának, mely pénzösszegből rögtön ruhaneműt vagy egyéb használati tárgyat vettek a gyermeknek.

hkaty # 2003.10.31. 19:40

Tisztelt Jogi fórum!

Arról szeretnék bővebb információt kapni, hogy lehetséges-e az,hogy az önkormányzat a gyerektartásról igazolást kér. Vagyis párom valamelyik nap elment a gyerekét nevelő anyukához, hogy nem akar fizetni (mivel valószínű nem rá költi a pénzt), hanem helyette másképp rendezi a gyerektartást, vásárol a gyereknek azt, amire szüksége van. Tehát amit monda az anya vagy amiről úgy gondolja, hogy szükség lehet, azt megveszi. az anya bele is ment, de még csak szóban lett rendezve. Nem tudom, ez hogy megy, írásban miket kell lejegyezni. mindenféleképp írásbeli nyilatkozatot akarunk vele iratni, nehogy később beperelje, hogy nem fizeti a gyerektartást. Kb. 2 hétre rá jött az anya, hogy az önkormányzat igazolást kér tőle, hogy párom fizeti-e a gyerektartást. Ilyenkor mi a teendő.
Ráadásul az agyának van mégegy gyereke, akinek az apja szintén nem oénzzel járul hozzám a gyerekneveléshez,legalább is az anya szerint. Namost azt nem tudjuk, hogy a másik apával milyen a kapcsolata, de állítólag össze fognak költözni.Ha így van, akkor miért szükséges, hogy a másik apa hozzájáruljon különböző ajándékokkal a gyerekneveléshez (az anya szerint épp lakást keres, azért nem költöztek még össze). Szóval elég zavaros a helyzet. Mi arra gondoltunk, hogy átgondolta, másokkal együtt és már nem akarja, hogy ne kapjon pénzt a páromtól!Ugyanis elég sok ilyen helyzet volt.Például már a legelején párom nem akarta a gyereket. Úgy is volt, hogy abortuszra megy a lány, mivel még elég fiatal volt (17 éves),de nem ment el.Ezt követően kijelentette, hogy ő semmit nem akar. Ez egésszen a bírósági tárgyalásig így is volt, ahol végül bejelentette, hogy mégis igényt tar a gyerektartásra meg mindenre.
Feltétlenül várom válaszukat.
Köszönettel:KATA