Nem kell, a hagyatékátadó végzésben kell majd erről a közjegyzőnek rendelkeznie.
öröklés
- 1
- 2
Édesapám meghalt a ház felét örököltem így most a 3/4-e az enyém (édesanyám után örököltem az 1/4-ét a másik 1/4 ét a nővérem). Apunak a volt felesége a hagyatéki tárgyalás előtt beadott egy nyilatkozatot a közjegyzőnek melyben lemond a haszonélvezeti jogról. Azt mondják, hogy el kell menni ügyvédhez s ott is le kell, hogy mondjon és azt a papírt is be kell adni a földhivatalhoz.
Miért van ez?
Köszönöm
Az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökség tárgyaival illetve azok értékéig felel.
(Hacsak nem felelős más okból - mint például a kezességvállalás, közös károkozás.)
Tisztelt Fórumozók!
Adósság öröklésével lenne kérdésem:
Szülő után "örökölt" hiteltartozás abban az esetben is behajtható, amennyiben nincs örökrész?
Előre is köszönöm válaszukat!
ruggiero!
Ennek annyi hatása van, hogy amenyiben az így jól járt örököstárs megtévesztette a másikat, vagy közös téves feltevésben voltak, akkor ez a megálalpodás megtámadható. Ha viszont szerencsejelleggel kötötték ezt a szerződést, akkor ez van.
Nem.
Közvetlen örökösöm nincs. Testvérem a kapcsolatot nem tartja velem, nem tartotta szüleimmel. A keresztfiam részére végrendelkeztem, aki vér szerint nem rokonom.Testvéremet kizártam az öröklésből. Ezek után jár-e neki a köteles rész vagy sem? Köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi speciális kérdésem lenne:
Mi a joghatása egy olyan, örököstársak közötti, az örökhagyó halála utáni megállapodásnak, amiben az egyik örököstárs megváltja örököstársa örökrészét mondjuk 200000 Ft-ért, de a hagyatéki eljárás során kiderül, hogy az örökrész 600000 Ft, tehát ennyit örökölt volna az örökrészét a megállapodásban megváltó örökös. (aki lemondott ebben a megállapodásban mindenféle további öröklési igényéről, tehát nem járt jól.) Annyi az egész, h 400000 Ft-tal többet örökölnek az örököstársak, s a megváltásért fizető örökösnek megtérítési igénye támad a többi örökössel szemben?
váéaszotokat előre is köszönve,
Ruggiero
don
Sziasztok!
Tudna valaki nekem segíteni a német öröklési jogi szabályozással kapcsolatban?
Megvan vkinek a BGB öröklési része magyarul, végső esetben német anyag is jó.
Előre is köszi: huszarzsuzsi@freemail.hu
Egy dolgot tehetsz: bejelentheted, ha olyan tényről van tudomásod, amiről a hatóságnak nincs.
Mi bajod van neked azzal?
Egyébként nem fellebbezhetsz, nem vagy fél az ügyben.
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat.
Következő kérdéseim:
Hogy kell elindulnom, és melyik hivatalnál, ha meg szeretném állítani az özvegyi nyugdíj folyósítását?
Fellebezhetek-e, ha már megítélték az "élettársnak" az özvegyi nyugdíjt?
köszönöm előre is
A másik kérdésre pedig: az, hogy milyen jogai fűződhetnek az ingatlanhoz, semmiben nem függ az özvegyi nyugdíjtól.
Maradjunk annyiban, hogy a leírtaktól még lehet jogosult, bár nem valószínű.
A nyugdíjfolyósító szerv elsősorban az iratok alapján állpítja meg a jogosultságot, de ellenőrzést végezhet, ennek során pl. tanúkat meghallgathat, és utólag is visszavonhatja a határozatát.
Bocsánat, valóban nem volt egyértelmű a kérdésem.
Én a magát "élettársnak" nevező nőre gondoltam, hogy jogosult-e az özvegyi nyugdíjra. Illetve ami számomra megdöbbentő, hogy a nyugdíjfolyósító intézetnek elég a szomszédok által letanúzott papír, hogy valakit élettársnak nyilvánítsanak?!
Remélem így már érthetőbb.
Köszönöm
„Jogosult-e özvegyi nyugdíjra”
Kicsoda?
Tisztelt Fórumozók,
A következő problémám van:
Édesapám 1 hónapja elhunyt. Édesanyámtól 14 éve elvált. Azóta "élettársi viszonyban" élt, de élettársával külön lakcímen, külön háztartásban, külön rezsi számlákkal. Semmiféle papír nem készült az élettársi kapcsolatról.
Kérdéseim:
Jogosult-e özvegyi nyugdíjra, ha igen és ha a nyugdíjintézet elismeri az özvegyi nyugdíj folyósítását, innentől kezdve tarthat-e jogot az apukám tulajdonában lévő ingatlanra?
Köszönöm a választ
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02