Névre vétel, név levétel


lajcsó # 2012.12.07. 06:27

Ez úgy oldható meg, hogy vagy te változtatod meg a nevedet vagy a fiad.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.07. 05:52

Ugyan.

Dr.Attika # 2012.11.13. 13:11

Mibe köthetne bele? Elismeri a "férfi", hogy ő az apa. Ezt az állam tudomásul veszi. Sem a közös lakcím hiánya, sem a házasság nem léte nem lehet akadálya az elismerő nyilatkozat hatályosulásának. Az más kérdés, hogy tesz-e ilyen nyilatkozatot egy férfi, hogyha teljes belátási képességgel rendelkezik és nincs a nyilatkozat mögött hátsó szándéka.

valaki36 # 2012.11.13. 12:32

Köszönöm a gyors válaszokat :)Van valami amibe beleköthet esetleg a gyámhatóság?Az nem lehet gond,hogy külön lakcímen szerepelünk?Megházasodni lehet nem fogunk ezért ha nem gond a gyámhatóságnak.És mennyi idő ez kb.?
Köszi a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.13. 12:32

Az anya utólagos házasságkötése esetén sem.

lajcsó # 2012.11.13. 11:55

A teljeshatályú apai elismerő nyilatkozat esetén nem kell igazolni, vagy bizonyítani a vérségi kapcsolatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.13. 11:35

Vagy egyszerűen össze kell házasodni.

Dr.Attika # 2012.11.13. 11:16

Üdvözlöm!
Van rá lehetőség. A "férfi" tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot és onnantól ő a gyermek apja. Be kell menni az illetékes gyámhivatalba és kérni kell az eljárás megindítását.

valaki36 # 2012.11.13. 08:40

Sziasztok!
4 hónapja született a fiam,az apa semmit nem tud róla,hogy ő van.Megismerkedtem egy férfival,akivel jónak mondható a kapcsolatunk.Azt szeretnénk mind a ketten,hogy a fiam az ő nevére kerüljön.A kérdésem az lenne;hogy ez egyáltalán lehetséges-e, mi a hivatalos menete és mik a további következményei.Nem vagyunk házasok és még nem egy lakcímen vagyunk bejelentkezve,ennek lehet-e köze hozzá.
Előre is köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2012.08.02. 21:13

Tudom, hogy nem biztos. Éppen azért kérdeztem.

Dr.Attika # 2012.08.02. 19:43

Nem biztos, hogy örökbefogadás volt. Akkoriba sűrűn használták a "nevére vette" kifejezést. Azt hlszem a leányanyáknak volt lehetőség, hogy a későbbi férj nevére változtassák a gyermek nevét.

ObudaFan # 2012.08.02. 18:56

Örökbe fogadtad? Vagy hogyan kell érteni ezt a névre vételt?

Ráhel # 2012.08.02. 07:57

Üdvözlöm!

A segítségét szeretném kérni!

Megnősültem 36 évvel ezelőtt, a nejemet egy kislánnyal vettem feleségül. A nem vérszerinti kislányt, akkor a nevemre vettem. Időközben elváltunk, és a gyerekkel semilyen kapcsolatom nincs, még köszönő viszony sem.
Azt szeretném kérdezni, hogyan vehetném le a nevemről a már felnőtt korú lányt?

Köszönöm válaszát!

HK81 # 2012.07.24. 09:43

Félreérted, nem nekem jobb, nagyon problémás a volt férj is és az egész családja is. Azért fenyegetés, mert tényleg az volt, mellékelt hozzá egy-két, majd én "megmutatom, hogy úgyis elviszem a gyereket" mondatot-persze akkor felkerestem egy ügyvédet, aki mondta, hogy ez azért nem így megy, ráadásul már gyámügyi téma vagyunk, mivel régen volt a válás, ami azt jelenti, hogy nem viheti el csak úgy, ennyi év kihagyás után, csak fokozatosan. Ami az érzéseit illeti, már akkor elutasította a gyermeket, mikor kiderült, hogy lány lesz, mert ő mindenáron fiút akart - soha nem is szerette... 2 hónapos volt, mikor apuka "más irányba" nézett, majd 9 hónapos, amikor lelépett. Szóval nem véletlen gondolom úgy, hogy igenis ártana a gyermeknek, ha most csak úgy előjönne a semmiből. 10 éves egyébként, természetesen minden rögzítve lett a váláskor, tartásdíj, láthatás, de amint lehetett, ő kibújt az összes kötelezettség alól, pedig minden adott volt a folyamatos kapcsolattartásra - de jöttek a kifogások: messze vagyunk, sokba kerül, nem érek rá, stb.stb. És egy idő után megszűntek a kifogások is, azóta se telefon, se semmi.

pazs # 2012.07.24. 09:33

Igen, erre az esetre a nyílt örökbefogadás tűnik a legjobb megoldásnak (attól nyílt, hogy a felek tudják, kik a résztvevők), ezt a gyámhivatalnál kell intézni, formanyomtatvány nincs. Az örökbefogadás után az egyetlen kötelék, ami köztük fennmarad, hogy majd örökölnek egymás után, minden más jog és kötelesség megszűnik.
Azt értem, hogy neked sokkal jobb így, hogy a volt férjed már nem vesz részt az életetekben, de úgy tűnik, azért maradtak neki is érzései, fenyegetésnek felfogni, hogy megfordul a fejében, hogy találkozik a saját gyerekével, nekem legalábbis furcsa. Persze én még sosem voltam elvált szülő egyik oldalon sem, úgyhogy ehhez a részéhez csak a józan eszemmel tudok hozzászólni, amit meg már biztos hallottál és magad is végiggondoltál. Egyébként hány éves a lány? Volt valaha bíróság/gyámhatóság/egyezség alapján szabályozva a láthatás és a gyerektartás?

HK81 # 2012.07.24. 09:24

Kedves Pazs!

Köszönöm válaszait!

A félelem oka, 1,5 évvel ezelőtt kaptunk egy "fenyegető" jellegű üzenetet a volt férjemtől, miszerint mostanában többször utazik át városunkon, bejönne és elvinné a gyereket láthatásra... Mindezt azok után, hogy felé se nézett évekig. Alapvetően nem fél a gyermek "felbukkanó" idegenektől, de nem szeretné, ha a vér szerinti apa csak úgy fogná és kiszakítaná a megszokott környezetéből, amikor még sosem aludt pl. idegen helyen, mert elég ragaszkodó és félénk. De ebbe ne is menjünk bele - nem hiszem, hogy felbukkan, legutóbb is csak a "szája járt". Ami inkább lényeges a problémámban, hogy az apa családja elég zűrös és veszélyes, és nem szeretném kitenni annak a lányom, hogy egyszer csak gondol egyet, újra akarja "kezdeni" a láthatást és viszi, ha kell, ha nem, oda, ahol még sosem járt. Tulajdonképpen, ha jól értelmezem válaszát, legjobb megoldás az örökbefogadás, amihez a vérszerinti apa írásos engedélyére van szükség. Van erre valamiféle formanyomtatvány, vagy ügyvéd/gyámügy előtt kell megejteni ezt a beleegyező nyilatkozatot? És akkor már nem szólhat bele ezekbe az egyéb kérdésekbe? Köszönöm előre is.

pazs # 2012.07.24. 09:05
  1. igen, kell az apa beleegyezése
  2. igen, kell az apa beleegyezése
  3. nincs ilyen lehetőség - hacsak nem járul hozzá, hogy a férjed örökbefogadja a gyerekét és a férjed meg is teszi.
  4. A jogai: név, a lakóhely és az életpálya megválasztásában közösen kell döntenetek, joga van a kapcsolattartáshoz és köteles gyerektartást fizetni (ez utóbbi kettő nem feltétele egymásnak!). (Nem jogi kérdés: miért retteg a gyerek attól, hogy találkozik vele valaki, akit nem ismer? Új iskolába menve is fél az új tanítótól? VAgy ha neked most felbukkanna egy elveszett nagynénid, tőle is rettegne?)
  5. Természetesen beleszólhat, sőt, ha nem járul hozzá, akkor a gyámhatóság engedélyén kívül a bíróságnak is engedélyeznie kell a gyerek külföldre távozását.
HK81 # 2012.07.24. 08:50

Üdvözletem!

Tulajdonképpen több kérdésem is lenne, de fő témám a névváltoztatás. 2003-ban elváltam, 1 kislányom van abból a házasságból. Időközben férjhez mentem, született még egy lányom. Férjem szeretné a nevére venni a nagylányomat, szeretném kérdezni, hogy szükség van-e ehhez a vér szerinti apa beleegyezésébe. Ha én venném a nevemre,nem a férjem, akkor is kell a vér szerinti apa hozzájárulása? Mivel a volt férjem 7 éve nem fizet tartásdíjat, nem is tartja a gyermekkel a kapcsolatot, szeretném megtudni, hogy van-e arra lehetőség, hogy megszűnjön mindenféle joga a gyermek felett? Illetve, egyáltalán milyen jogai vannak még? Önkényesen hagyta abba a tartásdíj fizetést, vele együtt a látogatást is. Egyáltalán semmilyen kapcsolatban nem állunk vele, több száz km-re lakik tőlünk. A gyermek hallani sem akar róla, sőt retteg attól, hogy nehogy egyszer megjelenjen, mivel ő egyáltalán nem emlékszik az apjára, nagyon pici volt, mikor elváltunk, és amíg tartotta velünk a kapcsolatot, addig is elég ritkán jött. Lányom nagyon szereti a jelenlegi férjemet, sőt őt tekinti apjának. Már gondolkodtunk az örökbe fogadáson is, de félek tőle, hogy a volt férjem még a névváltoztatásba sem megy bele, mert amíg még beszéltünk is nagyon sok gond volt vele kapcsolatban. Ráadásul olyan problémám is lenne, hogy ha netalántán külföldre szeretnénk költözni pár éven belül, akkor beleszólhat-e ezek után abba, hogy vihetem-e a lányomat, vagy sem? Nagyon megköszönném, ha mielőbb választ kapnék, ami után már tudnék ügyvédhez fordulni.

Sücmörgő # 2012.06.22. 19:12

pazs: Az ítélet az apaság vélelméről szól,hogy megdőlt.Ezután csak végzést kaptam,mely szintén jogerőssé vált,amiben felhívták a munkáltatóm figyelmét arra,hogy tartásdíjat innentől kezdve ne teljesítsen.

pazs # 2012.06.22. 16:30

Sücmörgő: hát akkor az ítélettel be kéne menni az anyakönyvi hivatalba, hogy intézkedjenek. Az ítélet erről nem rendelkezik? Ehhez már nem kell per. A tartásdíj, ha már felélték (valószínű...), nem követelhető vissza, fájdalomdíj sem jár.

Sücmörgő # 2012.06.22. 15:56

pazs:Igen,megdöntötték az apaság vélelmét,ennek ellenére még én szereplek a kislány születési anyakönyvi kivonatában,mint apa.Ezt szeretném megtudni,hogy ki,illetve kinek és mikor indítja a névvel kapcsolatos ügyet.

pazs # 2012.06.22. 15:40

style22: kell az anyakönyvben szereplő apa beleegyezése. Egyébként ha a "nevére vételt" úgy érted, hogy nem csak a vezetéknevét szeretné felvetetni, hanem ő szeretne szerepelni az anyakönyvben mint apa, az nem fog menni.

Sücmörgő: valami nem kerek a történetben, hiszen ha jogerősen megdöntötték az apasági vélelmedet, akkor azt állapították meg, hogy nem te vagy az apa, akkor viszont nem szerepelnél az anyakönyvben apaként, a gyerek nem örökölne és így tovább. A névviselése ettől független kérdés, önmagában attól, hogy azonos a vezetéknevetek, nem örököl.
Felélt tartásdíjat visszakövetelni nem lehet és kártérítést sem alapoz meg, hogy azt hitted, ő is a te gyereked.

Sücmörgő # 2012.06.22. 15:07

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni.Házasságban éltem 2004-től 2009-ig,mely házasságból 2006 született egy kislány,aki természetesen a nevemet viseli.A válásom után új életet kezdtem, mostani párommal nehezen jött össze a közös gyermek,de összejött,viszont ez azt engedte feltételezni,hogy megkérdőjelezzem a házasságomból született gyermek apaság vélelmét.Lényeg:Kiderült,sajnos nem az enyém a kislány.Perre vittem az apaság vélelme megdőlt,jogerőre emelkedett,tartásdíjat továbbiakban már nem kell fizetnem.Kemény 1 évbe került.
Viszont most jutott tudomásomra,hogy attól függetlenül,hogy biológiailag nem én vagyok az apa,törvényileg még mindig igen,mert (ne adj Isten elpatkolok) a mostani kapcsolatomból született fiamon kívül a nevemet viselő kislány is örököl.
Kérdése(i)m:

  • Nekem kell pert indítanom,hogy a házasságból született kislányt vegyék le a nevemről,vagy a volt feleségnek..vagy esetleg a gyámnak?
  • A tartásdíj teljes összegét visszakövetelhetem? (úgy tudom,hogy csak az igazi vér szerinti apától lehet,aki elismeri,nyilatkozatot is tesz és mindezt 1 éven belül,ahogy számomra kiderült,hogy nem én vagyok az apa)
  • Tudom,hogy ez nem egy perből fog állni,de mégis meddig húzódhat ez még?
  • Ezek után igényelhetek-e ún. "fájdalomdíjat",(igaz-e egyáltalán),hiszen a volt feleség tudatában volt,hogy nem én vagyok az apa?

A szíves válasz(oka)t előre is köszönöm.
Ha esetleg valaki tudna segíteni,hogy a kérdéseimen kívül lehet-e még valamit tenni,azt kérem,ossza meg...rengeteget segítene.
Köszönettel: Sücmörgő

style22 # 2012.06.21. 07:17

Sziasztok!!

Született egy gyermekem 2006-ban.Az apával nem vagyok együtt,megismerkedtem egy férfival aki nevére szeretné venni a fiamat,mi a tehendő??kell az vér szerinti apa bele egyezése??

köszönöm

gazella # 2010.03.30. 07:29

Köszi a gyors választ.

Csak az a baj, hogy az apával már próbáltam felvenni a kapcsolatot, de nem találtam meg, a szülei pedig teljesen elzárkóznak attól, hogy a család a hozzájárulásukat adja ehhez. Tehát nem várható, hogy az apa ehhez hozzájárulna.
Hangsúlyozom, nem éltünk együtt, nem voltunk házasok sem.
Lehet azért valami megoldás?