Üdvözletem!
A következőkben kérnék segítséget:
2011. március 9-én keresetett nyújtott be az ex tartásdíj megszüntetése tárgyában a kispesti Bírósághoz. Fiam akkor az ELTE IV. éves hallgatója volt, nappali állami finanszírozásúként. Illetékességből áttették az ügyet a PKKB-ra. Emiatt az első tárgyalásra szeptember 14-én került sor.
Az első tárgyalásra benyújtottam viszont-keresetemet és kérem a felperes keresetét elutasítani azzal, hogy 2012. júniusig kérem a 2007-ben másodfokon megítélt határozott összegű tartásdíjat folyósítani, mivel addigra lediplomázik a fiam, aki immár V. évesként folytatja tanulmányait, nappali képzési formában. Felperes havi jövedelme kiemelkedően magas, az eltelt 4 év alatt jelentősen növekedett, tehermentes ingatlanban élnek házastársával, eltartottjuk, hiteltartozásuk nincs.
Benyújtottam továbbá: hallgatói jogviszony igazolást, jövedelem kimutatást, APEH-igazolást, folyószámla kivonatokat, ösztöndíj igazolást (fiam nem kap ilyet). Ekkor még nem volt költségtérítésről semmilyen információnk.
A tárgyaláson a szokásos nyilatkozattételek, állásfoglalások után a felperes (ügyvédje) fenntartotta kereseti kérelmét, viszont időközben tett indítványát, miszerint a bíróság függessze fel a tartásdíj folyósítását, visszavonta.
A bíróság a tárgyalást azzal halasztotta el, hogy megkeresi az ELTE TO illetékesét fiam hallgatói jogviszonyával kapcsolatban, mivel nem volt számára egyértelműen értelmezhető, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy állami finanszírozású, képzési időn túli hallgató.
Ebből az újra bekért iratról október közepén kaptam egy példányt, de ebben már szerepelt az is, hogy a fiam a továbbiakban költségtérítéses képzésre átsorolásra került, mivel az állami finanszírozású féléveit felhasználta, viszont a tanulmányait szükséges tovább folytatnia a diploma megszerzése céljából. Ennek várható ideje 2012. június 30. A költségtérítés összege 175.000,- Ft volt, melyet férjem fizetett ki, felperestől (fiam apjától) természetesen semmiféle hozzájárulást nem kértem.
A következő tárgyalás november 24-én volt, ahol felperes (ügyvédje) ismét előterjesztette a tartásdíj felfüggesztésére irányuló kérelmét arra hivatkozva, hogy fiam érdemtelen a tartásdíjra, mert nem szerzett diplomát az állami finanszírozású időszak alatt, és mert jelenleg költségtérítéses képzésen folytatja tanulmányait.
Ezt én kértem elutasítani azzal az indokkal, hogy fiam hallgatói jogviszonya folyamatos, halasztása, passzív féléve nem volt és egyébként is 2012. június 30-ig megszerzi a diplomát. A bíró úgy nyilatkozott, hogy az indítványról és az én elutasítást célzó kérelmemről tárgyaláson kívül fog határozni.
Környezettanulmányt rendelt el és március 6-ára ismét elhalasztotta a tárgyalást azzal, hogy az új körülmények okán (a költségtérítés miatt) nem tudott érdemben felkészülni a tárgyalásra. Kérdésemre, hogy ez a tény mennyiben hátrányos rám nézve, azt a választ kaptam, hogy a bíró a tárgyaláson nem tart jogi felvilágosítást.
Egyébként pedig engem rótt meg, mert szerinte én félretájékoztattam őt, amikor a szeptember 14-i tárgyaláson nem szóltam arról, hogy a fiam költségtérítéses lesz. Megjegyzem, hogy nem is tudtam erről, viszont a bíró az egyetemtől kapott igazolásból – október 11-ei - hamarabb tudott erről a tényről, mint én (október 15-én).
December közepén kézhez kaptam a felfüggesztő végzést, melyben a bíróság elrendelte a tartásdíj kisebb részének (egynegyedének) letétként kezelését. A végzés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni, melyet megtettem azzal, hogy amennyiben a végzés hatályban marad, az utolsó félévre bizonytalanná válik a költségtérítés megfinanszírozása, ezzel veszélybe kerülhet a fiam diplomához jutása.
Fellebbezett a felperes is, melyben nyomatékosan kéri, hogy a teljes összegű tartásdíjat függessze fel a bíróság, és amelyet a bíróság megküldött részemre is azzal, hogy csatlakozó fellebbezést nem nyújthatok be, viszont észrevételeket tehetek, mely beérkezése után az ügyiratot felterjesztik II. fokra a végzés soron kívüli elbírálására. Ez a határidő a héten jár le.
- Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban az, hogy a II. fok mennyi idő alatt dönti el, hogy a felfüggesztő végzést hatályában fenntartja, vagy megváltoztatja akár a felperes, akár az én számomra kedvező módon?
- Milyen hatással lehet az I. fokú ítéletre az, ha a II. fokú bíróság elrendeli vagy felfüggeszti a teljes összegű tartásdíj folyósítását?
- Van-e arra esély, hogy a II. fokú bíróság teljes összeget számlán tartani rendeli el annak ellenére, hogy a fiam folyamatosan végzi tanulmányait, ösztöndíja, jövedelme, vagyona nincs?
- A március 6-i tárgyalásra visszaérkezhet-e az ügyirat az I. fokú bírósághoz?
- Mivel idén június 30-ig kértem a tartásdíjat, remélhetőleg megszületik-e az I. fokú ítélet addig?
- Ha számomra kedvezőtlen ítélet születik (helyt adnak felperes kérelmének és megszüntetik a tartásdíjat), emiatt fellebbezést nyújtok be, de időközben „oka-fogyottá” válik a per, mert a fiam lediplomázik, mit tegyek? Mit tesz ilyenkor a bíróság?
Előre is megköszönöm az időt, amit kérdéseim megválaszolására fordítanak a szakértők.