gyerektartás 18 év után

Encara # 2012.01.16. 10:19

Üdvözletem!

A következőkben kérnék segítséget:

2011. március 9-én keresetett nyújtott be az ex tartásdíj megszüntetése tárgyában a kispesti Bírósághoz. Fiam akkor az ELTE IV. éves hallgatója volt, nappali állami finanszírozásúként. Illetékességből áttették az ügyet a PKKB-ra. Emiatt az első tárgyalásra szeptember 14-én került sor.

Az első tárgyalásra benyújtottam viszont-keresetemet és kérem a felperes keresetét elutasítani azzal, hogy 2012. júniusig kérem a 2007-ben másodfokon megítélt határozott összegű tartásdíjat folyósítani, mivel addigra lediplomázik a fiam, aki immár V. évesként folytatja tanulmányait, nappali képzési formában. Felperes havi jövedelme kiemelkedően magas, az eltelt 4 év alatt jelentősen növekedett, tehermentes ingatlanban élnek házastársával, eltartottjuk, hiteltartozásuk nincs.
Benyújtottam továbbá: hallgatói jogviszony igazolást, jövedelem kimutatást, APEH-igazolást, folyószámla kivonatokat, ösztöndíj igazolást (fiam nem kap ilyet). Ekkor még nem volt költségtérítésről semmilyen információnk.

A tárgyaláson a szokásos nyilatkozattételek, állásfoglalások után a felperes (ügyvédje) fenntartotta kereseti kérelmét, viszont időközben tett indítványát, miszerint a bíróság függessze fel a tartásdíj folyósítását, visszavonta.
A bíróság a tárgyalást azzal halasztotta el, hogy megkeresi az ELTE TO illetékesét fiam hallgatói jogviszonyával kapcsolatban, mivel nem volt számára egyértelműen értelmezhető, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy állami finanszírozású, képzési időn túli hallgató.

Ebből az újra bekért iratról október közepén kaptam egy példányt, de ebben már szerepelt az is, hogy a fiam a továbbiakban költségtérítéses képzésre átsorolásra került, mivel az állami finanszírozású féléveit felhasználta, viszont a tanulmányait szükséges tovább folytatnia a diploma megszerzése céljából. Ennek várható ideje 2012. június 30. A költségtérítés összege 175.000,- Ft volt, melyet férjem fizetett ki, felperestől (fiam apjától) természetesen semmiféle hozzájárulást nem kértem.

A következő tárgyalás november 24-én volt, ahol felperes (ügyvédje) ismét előterjesztette a tartásdíj felfüggesztésére irányuló kérelmét arra hivatkozva, hogy fiam érdemtelen a tartásdíjra, mert nem szerzett diplomát az állami finanszírozású időszak alatt, és mert jelenleg költségtérítéses képzésen folytatja tanulmányait.
Ezt én kértem elutasítani azzal az indokkal, hogy fiam hallgatói jogviszonya folyamatos, halasztása, passzív féléve nem volt és egyébként is 2012. június 30-ig megszerzi a diplomát. A bíró úgy nyilatkozott, hogy az indítványról és az én elutasítást célzó kérelmemről tárgyaláson kívül fog határozni.
Környezettanulmányt rendelt el és március 6-ára ismét elhalasztotta a tárgyalást azzal, hogy az új körülmények okán (a költségtérítés miatt) nem tudott érdemben felkészülni a tárgyalásra. Kérdésemre, hogy ez a tény mennyiben hátrányos rám nézve, azt a választ kaptam, hogy a bíró a tárgyaláson nem tart jogi felvilágosítást.
Egyébként pedig engem rótt meg, mert szerinte én félretájékoztattam őt, amikor a szeptember 14-i tárgyaláson nem szóltam arról, hogy a fiam költségtérítéses lesz. Megjegyzem, hogy nem is tudtam erről, viszont a bíró az egyetemtől kapott igazolásból – október 11-ei - hamarabb tudott erről a tényről, mint én (október 15-én).

December közepén kézhez kaptam a felfüggesztő végzést, melyben a bíróság elrendelte a tartásdíj kisebb részének (egynegyedének) letétként kezelését. A végzés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni, melyet megtettem azzal, hogy amennyiben a végzés hatályban marad, az utolsó félévre bizonytalanná válik a költségtérítés megfinanszírozása, ezzel veszélybe kerülhet a fiam diplomához jutása.

Fellebbezett a felperes is, melyben nyomatékosan kéri, hogy a teljes összegű tartásdíjat függessze fel a bíróság, és amelyet a bíróság megküldött részemre is azzal, hogy csatlakozó fellebbezést nem nyújthatok be, viszont észrevételeket tehetek, mely beérkezése után az ügyiratot felterjesztik II. fokra a végzés soron kívüli elbírálására. Ez a határidő a héten jár le.

1. Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban az, hogy a II. fok mennyi idő alatt dönti el, hogy a felfüggesztő végzést hatályában fenntartja, vagy megváltoztatja akár a felperes, akár az én számomra kedvező módon?
  2. Milyen hatással lehet az I. fokú ítéletre az, ha a II. fokú bíróság elrendeli vagy felfüggeszti a teljes összegű tartásdíj folyósítását?
  3. Van-e arra esély, hogy a II. fokú bíróság teljes összeget számlán tartani rendeli el annak ellenére, hogy a fiam folyamatosan végzi tanulmányait, ösztöndíja, jövedelme, vagyona nincs?
  4. A március 6-i tárgyalásra visszaérkezhet-e az ügyirat az I. fokú bírósághoz?
  5. Mivel idén június 30-ig kértem a tartásdíjat, remélhetőleg megszületik-e az I. fokú ítélet addig?
  6. Ha számomra kedvezőtlen ítélet születik (helyt adnak felperes kérelmének és megszüntetik a tartásdíjat), emiatt fellebbezést nyújtok be, de időközben „oka-fogyottá” válik a per, mert a fiam lediplomázik, mit tegyek? Mit tesz ilyenkor a bíróság?

Előre is megköszönöm az időt, amit kérdéseim megválaszolására fordítanak a szakértők.

ObudaFan # 2012.01.15. 09:38

Ha a gyermeked továbbra is szeretne tartásdíjat, az várható el tőle, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy tartson kapcsolatot az apjával. Ellenkező esetben megszüntethetik a tartásdíj-fizetési kötelezettséget. Természetesen nem ez a helyzet, ha az apa egyáltalán nem hajlandó a kapcsolattartásra.

Lolita # 2012.01.14. 17:49

nem mondtam hogy közöm van hozzá, de a bíróság vizsgálta hogy akik együtt laknak mennyi jövedelemmel rendelkeznek együtt.

Lolita # 2012.01.14. 17:46

a lányom egyelőre érettségivel rendelkezett és most másodéves az egyetemen nappali tagozaton. igen, folyamatos. köszi

marcika # 2012.01.14. 17:31

Ahhoz, hogy a szakemberek tudjanak neked érdemben válaszolni a következőkre válaszolj:

1. van-e szakmája a gyermeknek?
  2. folyamatos-e a tanulmánya?

a feleségének és az anyósának a fizetése nem alapja a gyermektartásnak (vagyis, semmi közöd hozzá).

Lolita # 2012.01.14. 15:44

mármint hogy miért nem akar fizetni? ja hát saját bt-je van és leigazolt magának 70 ezer nettót. Amúgy a felesége és az anyukája is vele él, akik kb. még 250 ezret hoznak haza. Persze a 70 sem igaz:( szégyen, hogy soha nem fizetett, csak a kényszerítés után és már nem is akar...az én anyukám a mai napig ad nekem pénzt...:((
szóval arra hivatkozik, hogy a lánya nem tart vele kapcsolatot. ez igaz is, na de miért nem? azért mert az apja egész életében tojt a fejére, ha én nem járok a nyakára apukának, és nem keresem meg, nem is ismerné a lányát. Ezzel is vártam jó sokat. Lényeg, hogy a lányom valóban nem óhajtja látni, de abszolút megértem. És akkor ne is egyen????

ObudaFan # 2012.01.14. 15:11

Nem írtad le, hogy egyáltalán mire alapítja a kérelmét a volt párod, így aztán gyakorlatilag lehetetlen válaszolni.

Lolita # 2012.01.14. 14:44

Tisztelt Jogászok
kérdésem: lányom 20 éves lesz, egyetemista
az apja soha nem foglalkozott vele és nem fizetett nekem semmit. Nem akartam az apja életét piszkálni, de aztán 13 éves korában szóltam az apjának hogy kellene a segítsége. Évekig hitegetett, majd lányom 16 éves korában már kényszerültem a bírósági útra. Visszamenőlegesen megállapították a gyerektartást, de ő nem fizetett. Fellebbezett, de közben már a jelen díjat fizetnie kellett volna-amire végrehajtást kértem, ez után kezdte meg törleszteni az elmaradást meg a fellebbezés elutasításakor. Közben a lányom már egyetemista lett és
most, mikor letelt az elmaradt t.díjak kifizetése apuka részéről, szóltam, hogy kicsit emelni kéne az összeget, mert nagyon rosszul állunk, a válság miatt egyre kevesebbet keresek. összesen 2010 október és 2011 december közt kaptam pénzt 1992 óta, de apuka ezt is sokallja és most kaptam egy idézést, megszüntetést kért. Mi az esélye, hogy ennek helyt ad a bíróság? még így is annyira kevés a pénzünk hogy néha a gyereknek be kell segítenie és dolgoznia kell. Egyáltalán valamennyi diákmunkát vállalhat-e, amikor gyerektartást kap?A diákmunka nem folyamatos és elvárható jövedelem, vagy van vagy nincs.....a villanyszámla és egyebek viszont igen...szóval mit várhatok a tárgyalástól? és dolgozhat-e időnként a gyerek illetve mi a határ, ameddig igen? Köszönöm.

Eszter* # 2012.01.11. 21:18

Kedves Mindenki!

Lehet volt már korábban erről szó, elég sok helyen utánakeresgéltem, de nem nagyon találtam kifejezetten erre a problémára megoldást.

A kérdésem az lenne, hogy 18 év után, ha egyetemre kerül a gyerek, és kollégiumi ellátást kap, akkor melyik szülőnek és milyen összegben kell/lehet támogatnia őt? A hangsúly azon van, hogy egyik szülőhöz sem lenne bejelentve.
Ilyenkor mind a ketten fizetnek rokontartást, vagy mindketten megtagadhatják? Az apa mondván, hogy 18 elmúlt, max. egy kevés "apróval" támogatja, az anya mondván, hogy eddig ő kapta a pénzt utána, most neki kelljen fizetni érte?
Bárki válaszát is előre köszönöm!

ObudaFan # 2012.01.09. 18:42

Kevés esélyt látok.

diki4273 # 2012.01.09. 10:22

Neki kézmotorikus hibája van, ez állítólag a dislexiának egy fajtája. Meg asztma, és még egyéb gondok. Szerencsére ez a tanulásában nem akadályozza és kárpótolja. Számvitelen sajnos a matematika miatt vérzett el, nem mentség, hogy a csoport 2/3-ad része így járt. Hihetetlen jó nyelvérzéke van és ezért szeretne tovább tanulni és van lehetőség is. Munka lehetőség itt sajnos fizikai napszám lenne. Így erre a pár hónapra az eltartás is nehéz.

diki

ObudaFan # 2012.01.09. 09:49

Függ azért attól, hogy milyen esélye van olyan munkát kapni, amit el tud végezni, de nagy reményeket nem kell ehhez fűzni.

diki4273 # 2012.01.09. 09:26

Tisztelt Fórumozók!
Fiam felsőfokú képzésen vett részt. Sajnos félévkor nehéz tantárgy miatt kikerült (többi hiába jó). Most tavasszal tölti be a 22. évét. Szakmája nincs, fizikai terhelést nem bírja, egészségügyi okok miatt. Ezért tanulni szeretne még. De erre csak szeptembertől lesz lehetőség. Addig talán találunk lehetőséget az eltartásra. Kérdésem az lenne ha most visszamondom utána a tartásdíjat (bár nem fizet), akkor ha újra tanul igényelheti? (Mivel az első szakmáját még nem szerezte meg). És ha igen ez csak a nappalira vagy levelezőre is vonatkozna.
Köszönettel: diki4273

diki

magdi72 # 2011.12.18. 15:55

Kedves ÓbudaFan!

december 14-én írtam de még választ nem kaptam.
Kérem válaszoljon a levelemre.

Köszönöm előre is!

magdi72 # 2011.12.14. 19:00

És még azt szeretném kérdezni, hogy kislány 3-4 évig nem az édesanyjával lakot hanem a nagymamánál, velünk szemben innen járt iskolába Pestre. Biroságon a férjem mondhatja-e,hogy nem az édesanya nevelte a gyereket?

magdi72 # 2011.12.14. 18:50

Jó estét!
Segítséget szeretnék kérni.
Férjem első hazásságából van egy 19-éves lány aki májusban befejezte a szakközépiskolát, gyerektartást még júniusban fizetve lett. Ballagási ajándékat átvette után közölte férjemmel, hogy dolgozni fog, majd október 7-én felvette a férjemmel a kapcsolatot, hogy iskolába jár, és fizessen. Egy OKJ-és 2-éves tanfolyamra jár állítólag, /Komárom-megyében/ iskolalátogatásit kértünk amit a mai napig nem kaptunk meg, a volt feleség sem vette fel velünk a kapcsolatot. Férjem fizetéséből visszamenőleg /júliusig/ levonták a gyerektartást a decemberi fizetésből. Férjem gyerektartás lezárási címen adott be papírt a birósághoz.
Ezzel kapcsolatban kérném a segítséget, hogy ilyen kor mi a teendőnk.

Válaszát köszönöm!

dobrin # 2011.12.12. 05:23

Szükségem lenne egy speciális segítségre, hogy kihez forduljak.
18 év feletti két fiam után eddig 40%-ot vontak a nyugdíjamból. Nagyobbik után 2011 július 1-től bírósági végzés alapján 20% gyerektartási kötelezettségem megszűnt. Bíróság megkereste még az akkori munkáltatómat a gyerektartásdíj levonása illetve letétként történő kezelése érdekében, ami már rég megszűnt. Iratkiegészítéssel később levelet írtam bíróságra, hogy nyugdíjfolyósító a "munkáltatóm". Azóta hat hónap telt el, de csak novemberben és decemberben kaptam meg a 20%-ot.
Kérdésem, hol kezelik letétként a visszamenőlegesen kezelt összeget, ki utalja el, ha a nyugdíjfolyósító már tudomást szerzett erről a végzésről.
Köszönöm előre is a segítséget.

Liza68 # 2011.12.01. 17:36

Oké! Köszi mindent, hát majd meglátjuk, bár szerintem az idén már semmi nem lesz belőle, de talán majd a jövő év jobbat hoz...:-)

ObudaFan # 2011.12.01. 07:01

Hogy miért nem hozott ítéletet, azt nem tudom. Nem voltam ott, ennyire részleteiben nem ismerem az ügyet.

Liza68 # 2011.12.01. 05:34

Köszi!
Csak azt nem értem miért nem hozott ítéletet, hisz elég egyértelmű az ügy, nem? Ja és az exem arra hivatkozott, hogy nekem kellett volna jeleznem a folyósító felé, hogy nem kérem továbbra a gyerektartást és mikor megkérdeztem a bíró urat, h ez tényleg az én dolgom lett volna, semmilyen választ nem adott. De szerintem én egy bírósági letiltó végzést nem bírálhatok felül.

ObudaFan # 2011.11.30. 21:29

Pontosan. Meg van róla egy PK állásfoglalás is. De a bíró a döntését az ítéletben ismerteti, az meg még nem született meg.

Liza68 # 2011.11.30. 18:00

Közben találtam valamit:
Ptk.362. § Az életfenntartás céljára adott és arra felhasznált juttatást visszakövetelni nem lehet, kivéve, ha jogszabály másként rendelkezik, vagy a juttatást bűncselekmény útján szerezték meg.

Ha ez igy van, akkor már végképp nem értem az egészet...

Liza68 # 2011.11.30. 17:42

Kedves ÓbudaFan!
Nem tudom mennyire emlékszel az ügyemre...ma meg volt a tárgyalás...Lehetséges, hogy egy bíró nem ismeri a főszabályt? Ugyanis nem hozott döntést, elnapolta a tárgyalás, de egy szóval sem mondta azt,hogy létezik egy főszabály miszerint a kifizetett gyerektartás nem követelhető vissza.Az érdemtelenség kérdése szóba sem került, ilyen irányból meg sem közelítette a dolgot.Azt mondta az exemnek, hogy mivel tanul fizetnie kell szeptembertől és nem foglalkozott azzal, mint ahogy te irtad, hogy megszakította a tanulmányait, de azt sem mondta, hogy nem kell visszafizetnem az összeget.Most aztán hatalmas a káosz a fejemben....
Hol találom leirva a főszabályt? Mert gondoltam kinyomtatva elvinném a következő tárgyalásra.
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2011.11.22. 17:59

Főszabály szerint amíg folyamatosan végzi a tanulmányait. De ebben az esetben, ha nem tartja veled a kapcsolatot, akkor érdemtelenségre hivatkozva meg lehet próbálni egy megszüntetési pert.

opel501 # 2011.11.22. 11:26

következő kérdésem volna.
a fiam 24 éves. a volt feleségemtől 1991ben elváltunk.
ő jó pár éve Bécsbe ment férjhez.
tőlem a BKV a válás óta vonja a gyerektartást.
a fiam az utolsó évére halasztást kért az egyetemről,és kiköltözött az anyjához BÉCSBE.úgy tudom ott dolgozik.
a kérdésem az hogy meddig kell nekem még fizetnem ebben az esetben.
hozzá teszem,hogy a gyermek nem keres,nem hív,és ilyen távolságban a megbeszélés sem könnyű.
köszönöm