gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2011.08.04. 11:42

A bővebb kifejtéshez a vagyoni-jövedelmi adatok pontos ismerete lenne szükséges.

srupf # 2011.08.08. 16:47

Tiszteletem !

Az után érdeklödnék hogy van egy 17es el éves lányom májusban volt 3 éve hogy nem láttam mert elidegenitették tölem , hiába hivom nem jön és nagyon jo volt a kapcsolatunk azelött . az lenne a kérdésem hogy ezekután is köteles vagyok e fizetni és meddig .

köszönettel P. ZS

ObudaFan # 2011.08.08. 16:51

Ha a 18. életéve betöltése után is ezt a magatartást folytatja, meg lehet próbálni érdemtelenségre hivatkozva egy megszüntetési pert.

velence # 2011.09.01. 13:52

Üdvözletem!
gyerekem közel 20 éves, érettségi után nem tanult tovább, dolgozik.
Gyt-t megszüntethető-e ebben az esetben?
Azt nem tudom bebízonyítani, hogy dolgozik.Anya bíróságon biztos azt fogja mondani, hogy egy évet kihagy és otthon készül a felvételire - jövő májusra! (okj-s tanfolyamot is mondott, de semmi papír a jelentkezésről!)
Ezt elfogadja a bíróság és köteles vagyok fizetni? Meddig? Mi a teendő ilyen eseteknél?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.09.01. 14:35

Érdemes elindítani a pert.

Nana23 # 2011.09.05. 13:01

Üdvözletem!
Kérdésem a következő lenne, van egy 22 éves tartósan fogyatékos fiam, aki jelenleg a gimnázium utolsó évébe jár. Apukája 2010 decemberéig rendesen fizette a gyermektartást, amiben mi állapodtunk meg. 2011 januárja óta mindenféle indok nélkül "befejezte" a fizetést, és nekem a telefont sem veszi fel. Rendezett, jó körülmények között él. Én ápolási díjon vagyok itthon.Kötelezhető-e a fiam apja a további,ill. a 6 hónapra visszamenőleges gyermektartásdíjra, és hová kell fordulnom? A választ előre is köszönöm!Nana23

Nana23 # 2011.09.05. 13:10

Üdvözlöm!
Köszönöm a gyors választ! Azt szeretném még megkérdezni, hogy az én lakhelyem szerinti Polgármesteri hivatalban is adhatok be fizetési meghagyást az Apa ellen, vagy csak bíróságon?
Előre is köszönöm ismét a választ!
Nana23

ObudaFan # 2011.09.05. 15:03

A bíróságon kell keresetet, és nem fizetési meghagyást benyújtani.

fokhagyma # 2011.09.11. 07:20

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogyha a gyerek nappali költségtérítéses képzésre jár egyetemen, és már van egy OKJ-s szakmája, akkor is jár a gyerektartás?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.09.11. 09:56

Ha a középfokú tanulmányok után nem közvetlenül következtek a felsőfokú tanulmányok, akkor általában sikeres lehet a megszüntetési per, bár a jogosult igazolhat olyan menthető körülményt, amely esetben járhat neki továbbra is a tartásdíj.

narmia # 2011.09.12. 09:48

Tisztelt ObudaFan!

19 éves lányom, elköltözött itthonról élettársi kapcsolatot létesített, közben abba hagyta a nappali tagozatos iskolát és esti tagozatra iratkozott át, ami mellett dolgozik(Nagy nehezen sikerült csak rávennünk)
Ebben az esetben apukája kötelese-e még gyermektartást fizetni?
Kell-e bírósági végzés a megszűnésről vagy elég, ha már nem fizeti tovább.
Mi ilyenkor a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.09.12. 10:07

Tartásdíj megszüntetése iránt pert kell indítani és kérni a végrehajtás felfüggesztését.

narmia # 2011.09.12. 12:27

Köszönöm a gyors választ!

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ilyenkor jogos-e a felfüggesztés.És mi van akkor, ha közben esetleg még se dolgozik?Akkor újra kérheti-e, ha már élettársi kapcsolata van?
Ezeket, azért kérdem mert ha kérheti, akkor felesleges a per.

Köszönettel:

Narmia

ObudaFan # 2011.09.12. 13:42

Ha estire jár, a gyerek, akkor a bíróság jó eséllyel megszünteti.

narmia # 2011.09.12. 15:38

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors válaszokat!Családi, magánjellegű dolgokat ide nem akarok írni..kérdezhetek a privát email..címeden?

Üdvözlettel:

Narmia

ObudaFan # 2011.09.12. 17:20

Kérdezz, aztán meglátjuk.

narmia # 2011.09.12. 18:16

Kedves ObudaFan!

Meg írtam neked a részletek a freemail címedre.
Próbáltam rövidre fogni..úgy, hogy minden benne legyen.

Ha elolvasod és válaszolsz rá, nagyon megköszönöm!

Üdv,

Narmia

impression # 2011.09.15. 16:54

Üdvözlöm!
Párom gyermeke 20 és fél éves, ez évben érettségizett (mivel bukott), jelenleg az iskola ötödéves tanulója. Az édesapa a gyermeket hat éve nem láthatja, mivel ilyen-olyan indokokkal kikerülte az anya a láthatást, a gyermeket az apa ellen nevelte, így teljesen ellehetetlenítette a kapcsolatukat. A kapcsolat felvételére tett kísérleteink hiábavalóak voltak.
Tavaly beadtunk egy kérelmet a tartásdíj megszüntetésére, mivel úgy tudtuk, a gyermek már nem iskolás. A bíróság ezt elutasította.
Kérdésünk a következő:
Kérhetünk-e rokontartási kötelezettséget a tartásdíj fizetése helyett, hogy az, az apa gyerekéhez jusson el, és ne az édesanyához, aki másik három kiskorú gyermeket nevel a párjával? Esetleg a tartásdíj megszüntetését, hogy az apa önállóan tudja segíteni a gyermekét közös megegyezés alapján, ha az hajlandó felvenni vele a kapcsolatot? Talán érthető, hogy egy apa a saját fiáról szívesebben gondoskodik, ha azt nem is láthatja, de nem célja idegen gyermekek nevelésének segítése.
Ebben kérném tanácsát, amit előre is köszönünk!
Judit & Zoltán

ObudaFan # 2011.09.15. 20:31

Jó eséllyel lehet kérni a megszüntetést.

Makni # 2011.09.18. 09:00

Szeretném megkérdezni,hogy a 24-éves lányom még mindig tanul,viszont jövő nyáron férjhez megy,akkor meddig kell még a gyermektartást fizetnem?
Jövőre fog diplomázni,mert orvosira jár.És ha esetleg már nem kell fizetni akkor kinek kell szólni,hogy már ne vonják a fizetésemből?

válaszukat előre is köszönöm

ObudaFan # 2011.09.18. 11:07

A bíróságon kell egyezséget kötni, vagy keresetet indítani jövő nyáron.

nazsimazsi # 2011.09.25. 16:05

Családunkban merült fel a probléma. Bátyám nagyobbik fia kb. 5-6 éve nem tartja a bátyámmal a kapcsolatot. Az édesanya, akinél a fiú el van helyezve mindenhol azt mondja, hogy az édesapa nem tartja a fiúval a kapcsolatot, de a valóság az, hogy ez a fiú időközönként megjelenik az édesapjánál mintha mi sem történt volna, és holt lazán pénzt kér erre/arra, aztán meg felszívódik, nem kíván a kapcsolattartási döntés szerint járni a bátyámhoz. Szerintünk fennáll az érdemtelenség a gyermektartásdíjra, mivel a fiú már leérettségizett. Most jutott tudomására, hogy valami OKJ-S képzésen vesz részt. Nem tudjuk, hogy dolgozik-e esetleg mellette. Hivatalosan kérheti a bátyám a fiát, hogy nyilatkozzon, hogy dolgozik-e, illetve mondjon valami bővebbet, hogy mit is tanul??? Mi van, ha nem veszi át a levelet? Mi van, ha átveszi, de nem reagál? Mi van az érdemtelenséggel, ha az édesanya, aki mindent megtett, hogy elidegenítse a fiút a bátyámtól azt állítja minden családtagjával egyetemben, hogy márpedig az apa nem tartotta a fiúval a kapcsolatot? Előre is köszönöm, ha szakítanak egy kis időt a válaszadára.

ObudaFan # 2011.09.25. 20:03

Legkésőbb a perben kénytelen lesz reagálni, mert ha nem igazolja, hogy még tanul nappalin, akkor a bíróság megszünteti a tartásdíj-fizetési kötelezettséget.

ronapan # 2011.09.26. 08:50

szeretnék választ kapni nagykoru tartás ügyben.kérdésem a következö. 2 gyermek után fizetek gyerektartást az egyik már elvégezte az éretségit és azután egy szakmát is szerzett majd ujra tanulni kezdett egy másik szakmát is. a másik most éretségizet de mást nem tudok ugyanis 3 éve közölték hogy nem akarnak velem találkozni.azota csak hirböl tudok roluk. aszt is tudom hogy iskola mellet eljárnak dolgozni.persze nem tudom hogyan tudom bizonyitani aszt hogy dolgoznak. most levagyok maradva és feljelentett az anya a rendörségen tartás mulasztás miatt. én regisztrált munkanélküli vagyok és 28.500 ft bol "élek" tudomásom szerint a második szakma már nem tartozik tartás kötelezetség alá és ha dolgoznak akár nyári szünetben is akkor nem jár tartás.ismétlem mind a két gyermek nagykoru.egyik 22 a másik 19. kérdésem hogy mit tehtek ebben az esetben ?! rendörségre okt. 5-én kell mennem.lemaradásom 8 honap.válaszukat elöre is köszönöm.sürgös lenne hogy tudok-e valamit lépni a rendörségre menés elött mert nem tudok fizetni és már volt egy felfüggesztésem tartás elmulasztása miatt.

ronapan # 2011.09.26. 09:12

volna még egy kérdésem. olvasom itt sokszor és olvastam is rola törvényi rendeletet. az ÉRDEMTELENSÉG ez van a törvényben de miért nem alkalmazák a biroságok ?? több olyat tudok akik hasonlo cipöben járnak mint én is és nem nyertek pert ez ügyben. például az én esetem kb 1 éve kérte a tartás felemelését és ott kérdeztem a bironöt hogy mit tehetek mert nincs kapcsolatartás. az a nya mondta is a tárgyaláson hogy nem akarnak velem találkozni amit természetes a bironö figyelmen kivül hagyva nem is foglalkozott vele. szoval minek is olyan törvény ami csak papiron van ?