gyerektartás 18 év után


Kati64 # 2019.10.03. 09:48

drbJózsef

Elolvastam, köszönöm. Nem egyértelmű a helyzetünk. A fiú akiről szó van kétszer megbukott a gimnáziumban évismétlésre. Legutóbb most tavasszal a harmadik osztályban. Ő döntött úgy, hogy estin szeretne tovább tanulni,nem akarta nappali tagozaton megismételni 19 évesen a harmadikat. Vállalt alkalmi munkát. Rendszeresen hívja- heti két három alkalommal- egy cég kisegíteni, de feketén dolgozik, nem túl sok pénzért. A férjem( a fiú az ő fia) sajnos tartósan munkanélküli, az én fizetésemből élünk,óriási korábbi tartozásokat kísérlünk meg épp rendezni, melyek egy része már végrehajtóhoz került. A fiúval jó a kapcsolatunk, rendszeresen találkozunk vele, támogatjuk amiben tudjuk a tartásdíjon felül is. Ezután is támogatni fogjuk. Pusztán az érdekelne, mi az erre az esetre vonatkozó jogszabály.

drbjozsef # 2019.10.03. 09:26

Kati64,

Ez kevés infó, járhat - valószínűleg jár.
Olvasd el, itt alant 2019.09.10. 12:49-kor kelt hozzászólásban benne van a szabály.

Kati64 # 2019.10.03. 09:23

Üdvözletem!
Az érdekelne jár-e tartásdíj a 19. évét betöltött, esti gimnáziumban tanuló gyermeknek, ha nincs bejelentett állása.

Lujza1966 # 2019.09.24. 09:20

Üdvözlöm a kérdésem a következő a fiam 24 éves most vették föl államilag támogatott, levelező képzésre az egyetemre. Van munkahelye "019. december 31-ig van szerződése) de a jövedelméből (pályakezdő)nem tudja fedezni az iskolai költségeket, mert 2 hetente 3 napot kell az iskolában töltenie ami 300 km-re van a lakhelyétől (szállás és utazási költség 40 ezer Ft alkalmanként.) Az apja igaz hogy vállalta de nem támogatja. Kérheti Ő -a fiam - vagy nekem kell kérni a Bíróságon a gyermek továbbtartását? Én fizettem eddig is a tanulmányait és a mostani iskolakezdési költségeket is (jegyzetek, rajz felszerelés stb.)Az apját rendszeresen látogatja tehát nem érdemtelen.
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.09.22. 20:55

Ha esetleg nem teljesíti a bírósági ítéletet,akkor bírságoják?

Nem, ha nem hajtja végre önként a bíróság ítéletét, akkor normál esetben végrehajtást kérhetsz rá. Hogy esetetkben ez pontosan mit fog jelenteni, az az ítélettől is függ.

ata101 # 2019.09.22. 17:38

Rendben,köszönöm a választ,akkor marad a bírósg,mert szerintem másképp nem megy..

Ha esetleg nem teljesíti a bírósági ítéletet,akkor bírságoják?

drbjozsef # 2019.09.21. 19:33

ata101,

Ha máshogy nem, bíróságon.
Ha tartást fizetsz a gyerek után, akkor jogod van a láthatásra.

ata101 # 2019.09.21. 19:11

Tiszta sor,hogy a gyermek nem érdemtelen,de nem is ez a fő "követelésem",hanem hogy tarthassam a kapcsolatot továbbra is a gyerekemmel..

Ezt hogyan érhetem el?

ObudaFan # 2019.09.21. 15:47

Ha a gyermek nem cselekvőképes, akkor érdemtelen sem igen tud lenni.

ata101 # 2019.09.20. 07:02

Üdvözletem!

Az elvált feleségemtől van egy középsúlyos fogyatékos gyermekem,aki 24 éves koráig az ország másik felében lakott egy intézetben az ország másik felében.(kb.300 km)Amíg az intézetben volt látogattam,ő is eljött gyakran hozzám,a rokontartást rendszeresen fizetem.

Miután kikerült az intézetből,ismeretlen helyre költöztek,a volt nejemmel nem tudom felvenni a kapcsolatot.

A Kormányhivatalon keresztül kértem,hogy tájékoztassanak a jelenlegi címéről hogy felvehessem velük a kapcsolatot,annál is inkább,mert a második házasságomból született gyerekeim is "nyaggatnak",hogy hol van a testvérük.

A volt nejem átvette a Kormányhivatal "lakcímkiadási" kérelmemet,viszont semmit se reagált.

Az volna a kérésem,hogy mi legyen a következő lépés.
(Bírósági per?,)
Arra is gondoltam,hogy érdemtelenségre való hivatkozással kérem a rokontartás megszüntetését,persze nem ez az igazi cél,de valahogy ki kellene "csalogatni" a hallgatásból,hogy felvehessük a fiammal a kapcsolatot!

Köszönöm a válaszukat! József

drbjozsef # 2019.09.16. 13:14

Saman1967,

Ez tipikusan az az eset, ahol a bíró mérlegelni szokott.

Hivatkozhatsz rá, ő pedig magyarázatot fog adni rá, aztán a bíró eldönti, mi legyen. Erre nincs "bírói gyakorlat" mert minden eset más és más. Azért a főszabály még mindig az, hogy a szülő fizessen gyerektartást, és az összes körülmény figyelembe vételével, a különösen méltánylást érdemlő esetekben szoktak megszüntetni vagy mérsékelni a gyerektartást. Például ha a kapcsolattartást indok nélkül mellőzi. Az egyéb ráfordítás, meg fundamenta itt nem számít - hiszen az nem kötelező és nem számonkérhető.

Saman1967 # 2019.09.16. 12:47

Mélyen tisztelt kbs- ügyvèd úr,maximális köszönetem,jó hètvègèt csinált ezzel a hirrel..!
Egy kérdèsre legyen szives válaszoljon mèg,kérem,mert ez perdöntö:
Egyetemi èvek alatt volt 1 èv ismètlés is+ nem èr vèget igy a tanulmány a maximálisan elfogadott 25. betöltött évben! Ezt igy hogyan èrzelmezi eme határozatot? Legfelsőbb Bíróság a BH 2003. 416. számú döntésében azt fogalmazta meg, hogy „a többszörös iskolaváltoztatás, évismétlés a tanulmányok folyamatosságát megszakítja, így ilyen esetben a nagykorú gyermek tartásdíjra nem jogosult.” Onnantól( bukástól) èrdemtelen?Vagy határeset?? Köszönöm ismèt,rengeteget segit!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.15. 08:09

A mesterképzés is "életpályára felkészítő tanulmányok folytatása", tehát a mesterképzésben részt vevő nagykorú gyermek tartásra rászorultságát is vélelmezik. Az, hogy "keresőképes" nem számít, ha nincs saját jövedelme.

Azt elérheted perben, hogy a százalékos kötelezést átalakítsák összegszerűvé; de az összeg nagy valószínűséggel pont a mostani jövedelmed 20%-a körül lesz.

Saman1967 # 2019.09.15. 07:36

DRBJOZSEF
tanácsát szeretném kikérni,tisztelettel...Irtam pár sorral lejjebb," Saman1967" vagyok....és pusztán "jogi tapasztalatai alapján elsö ránézésre" -szerüen szeretném véleményét kérni,hamarosan pernek nézek elébe..!
Köszönöm,szép hétvégét..!

drbjozsef # 2019.09.10. 10:49

Revox,

A törvényhely ez :

Ptk.4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

  1. a gyermek a tartásra érdemtelen;
  2. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

Esetedben nem tudjuk mi az a tanfolyam, akár jogos is lehet amiatt a tartásdíj, attól függően, milyen végzettséget is ad.
De ezen kívül a 3. pont "a" és "c" pont is alapos indokot szolgáltathat a tartásdíj megszüntetésére.

Revox # 2019.09.10. 08:36

Tisztelt Jogi Fórum!
Arra szeretnék választ kapni, illetve milyen paragrafus vonatkozik arra, hogy ha a gyermek nem OKJ-s képzésre megy tovább, csak egy tanfolyamra, ami 3x5 óra egy héten, akkor köteles vagyok még gyerektartást fizetni, ennek a tanfolyamnak az elvégzéséig, vagy csak OKJ-s tanfolyamokon kötelezhetnek?
Nagyobbik fiam 19 éves elmúlt, az idén érettségizett. Egész júniusig fizettem utána a gyerektartást. Én szeptembertöl nyugdíjas leszek, minimál nyugdíjjal és egyedül nevelem kiskorú autista gyermekem. A nagyfiam évek óta nem tartja velem a kapcsolatot. Az anyja a gyermektartás felemelését kérte a bíróságon és, hogy fizessem továbbra is a gyerektartást, mivel tovább tanul a gyermek. Tudtommal, csak OKJ-s vagy magasabb szintü továbbtanulásnál kell fizetnem, de nem egy heti 15 órás tanfolyamnál, ami mellett simán dolgozhat a nagykorú gyermek.Ügyvédet nem engedhetek meg magamnak, mivel vak édesanyámat is én látom el, így a létminimumon élünk. Szép napot mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:03

Eddig is fizetned kellett volna a jogerős, végrehajtható döntés szerint.

Philipp # 2019.09.09. 05:43

Tisztelt Jogi Fórum!
Lányom, érettségi után, bár felvételt nyert felsőoktatási intézménybe, nem tanult tovább, munkát vállalt, és közben újra felvételizett másik intézménybe. Erre az évre tartásdíjat nem fizettem, hiszen munkaviszonya volt, nem tanult. Most szeptembertől nappali tagozaton fog tanulni, alapképzésben. Kérdésem: továbbra is a másik szülő kezéhez kell fizetnem a tartásdíjat újra, vagy fizethetek a gyermekemnek is közvetlenül?

Saman1967 # 2019.09.08. 14:35
Tisztelt Jogtudós Urak,hölgyek...22,5 éves,egyetemi tanulmányit idén,juniusban befejezett(keresöképes) gyermekem szept 1-el nappali MESTERKÉPZÉSSEL FOLYTATJA tanulmányait..2004 óta 2o% fix tartásdijat fizetek MINDEN JÖVEDELMEM,járandóságom UTÁN..2014 óta az Új Ptk már elfelejtette nagy részt a "százalékos tartásdijat"
  • heyette fix összegek szerepelnek..Én még ittragadtam ebben..))

Gyermkem egyetemi éve alatt osztályt ismételt.(folyamatosság?)Én jelenleg egy kiskorut nevelek saját háztartásomban.Kérdésem:

Legmaximálisabb ideig,25 éves koráig kell-e akkor is tartásdijat fizetnem,ha már ö "végzett,lediploműzott".?
Vagy megállapitható,hogy "keresöképes"..és innentöl nincsen fizetési kötelezettségem

  • le lehet csökkenteni ,mérsékeltetni ezt a dijat,révén személyesen is forditunk havonta rá kisebb összegeket,megtakaritást csinálunk neki(Fundamenta) mire végezni fog,stb..?

Ha önkormányzati bérlakásban lakik exem gyerekemmmel,ha tartásához külön ,extra,plusz jövedelemmel,megtakaritással NEM JÁRUL HOZZÁ volt feleségem..csak én vagyok kötelezhetö a "Hangya és a Tücsök meséjében a HANGYA szerepére?? Üdv,és nagyon köszi elöre is mindenkinek...!

Szép Napot,fúrumozók..

drbjozsef # 2019.09.04. 05:26

Nefelejcs2004,

Statisztikailag korrelál, de nincs kapcsolat a tartásdíj és a csp között abból a szempontból meddig kell fizetni.

Nefelejcs2004 # 2019.09.03. 16:54

Az én fiam is szakközépiskolában érettségizett, sima gimi szakon. Ergó semmilyen szakmát nem kapott.
Az érettségit követő hónapban, automatikusan megszünt a családi pótlék folyósítása is.
Viszont, ha maradt volna az iskolában OKJ-s képzésre, akkor még két évig, illetve 20 éves koráig jogosult lett volna a családi pótlékra is, igy gondolom a gyermektartásdíjra is.

Mima69 # 2019.09.03. 13:52

drbjozsef,

Köszönöm! Itt nem az a lényeg, hogy a kötelezett nem akar vagy nem szeretne fizetni, sőt! Inkább 16 éve a jogosulttal van baja. Hogy a gyermekre átutalt gyerektartásból, a jutalomból, prémiumból a gyerek egy árva forintot sem kapott, amit még meg kell említenem, hogy a teljes ruházkodása is a kötelezetté volt, valamint a különórák, sport, azok felszerelései költsége, nem kevés zsebpénz, 16 éve folyamatosan. Nem kevés pénzről van szó, de itt amire én kíváncsi lennék, hogy ha nem felső oktatásban tanul tovább a gyermek, hanem egy olyan első OKJ-s tanfolyamon, ami heti 2 napos és nem nappal van, az nem iskolarendszerű, éppen ezért ez a fajta oktatás mint OKJ beleszámít-e a gyerektartás kategóriába, tehát jogosult-e a gyerektartásra? Merthogy amúgy keresőképes lenne...Én úgy tudom, hogy az érettségi után ha OKJ-s képzésre megy, akkor abban az esetben jár a tartásdíj, ha az minden nap, délelőtti elfoglaltságot feltételez, tehát iskola rendszerű, és erről iskolalátogatási papírt is ki tudna kérni kötelezett, illetve főiskola vagy egyetem esetén mindenképp. Ha jól tudom, akkor a szakközépiskolában szakérettségit tett le a gyerek, kereskedelmi szakon, és nem a technikumba ment tovább, hanem erre az OKJ-ra.....

Ami a lényeg, a pénzt a gyermek kapná meg, nem a jogosult.... tehát fizetne, de nem gyerektartást. Tudom elsőre bonyolult, azóta jogosult is rettentő jól keres már, a gyerek semmiben nem szenved hiányt! Kötelezett csak tájékozódni szeretne, időpontja maúgy van már ügyvédhez.... Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget Mindenkinek! Üdv, Mima

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 09:10

:)

wers # 2019.09.03. 07:38

ah, ezt kihagytam a képletből

mert ugye az nem vitás, a nők életkorának kiszámítása nem egyszerű, egy ideig minden második aztán csak minden harmadik év számít, így az öcsém már rég a bátyám

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 07:30

Csak a technikusok öregszenek. :P