gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2009.03.26. 15:27

kcsillus,

Nagyon meg kell tudni indokolni, hogy 3 éve miért nem tartasz apukáddal semmi kapcsolatot, ide az esetleges "durca" nem fog bejönni...

A rokontartásként megitélendő Ft/hó összeg már lehet hogy alacsonyabb lesz mint a gyermektartásdíj volt, mert egy fiatal nagykorútól már joggal elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról, pl. ösztöndíj, külön munka stb.

Ami a láthatás/kapcsolattartás dolgát illeti, nem csak "hozzá" lehet menni hanem vele időzni: pl. közös séta, mozi, szinház, kirándulások stb.

Ahogy mondani szokták: kettőn áll a vásár!

Monalisa
laikus hozzászóló

Tordesillas # 2009.03.26. 18:11

A témához kapcsolódóan lenne kérdésem.

A kérdező még kiskorú, októberben lesz 18 éves, több mint 3 éve nem tart kapcsolatot apjával annak álítólagos nem megfelelő viselkedése, körülményei miatt.

Kiskorú esetében lehet-e egyáltalán érdemtelenségről beszélni az adott tényállás alapján?
Szerintem csak nagykorú esetében lehet kapcsolat nem tartása miatt érdemtelenségre hivatkozni, de javítsatok ki ha tévdnék.Hivatkoznék az alábbi renelkezésekre és a XXIX. számú PED-re.

Csjt. 60.§ (2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

XXIX. számú PED szerint nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermekét akkor, ha .....a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közelei hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség)...
Gondosan vizsgálni kell azonban, hogy a magatartást milyen ok és körülmény váltotta ki, különösen azt, hogy a kötelezett magatartása idézte-e elő, végül, hogy az a gyermeknek a társadalmi felfogás szerint valóban súlyosan felróható-e.
A nagykorú gyermektől elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülővel szemben ne csak követelést támasszon, hanem vele szemben a családi kapcsolatnak megfelelő magatartást tanúsítson megfelelő kapcsolatot tartson fenn.
A nagykorú gyermek tartásra való érdemtelenségének vizsgálatánál kizárólag a tartásra jogosított gyermek nagykorúsága idején tanúsított magatartást lehet figyelembe venni, még akkor is, ha a szülő és a gyermek közötti kapcsolat megromlása már a gyermek kiskorúsága idején megkezdődött.
A nagykorú gyermek érdemtelenségét (vagyis az annak alapjául szolgáló súlyosan kifogásolható magatartást) a tartásra kötelezettnek kell bizonyítani, míg annak bizonyítása, hogy azt a kötelezett felróható magatartása váltotta ki, a tartásdíj iránti igénnyel fellépő felet terheli.

ObudaFan # 2009.03.27. 09:03

Kiskorú esetében az érdemtelenséget nem lehet vizsgálni.

Nofretete # 2009.03.27. 12:12

Jonapot,segitséget kérnék.
2008-ban a gyerek befejezte a tanulmányait,betöltötte a 19.évét.Most két éves tanfolyamra jár, ami ugy tudjuk nem a tanult szakmához tartozik,legalábbis amit a gyerek elmondott a tanulmányaival kapcsolatban,ugyanis nem volt egyértelmű nemnagyon akarja tartani a kacsolatot az apjával.
Gyerektartást biróság letiltatja a keresetböl,kérdésem:
ilyen esetben kötes e a kötelezett még fizetni a gyerektartást? Vagy mi a teendő?

kisokos # 2009.03.27. 13:23

Nofretete,

pls olvass vissza néhány kommentet, mert ott van részletesen a válasz a kérdéseidre.

Röviden és nagy vonalakban: köteles fizetni egészen addig, amíg a bíróság meg nem szünteti. Ezt a kötelezettnek kérnie kell. A nagykorú rokontartásra tarthat igényt, ha magát (pl. nappalin végzett felsőfokú tanulmányok) miatt nem képes eltartani. Ilyenkor is elvárható, hogy saját maga is járuljon hozzá a tartásához, ezért a megítélt összeg tipikusan (de nem szükségszerűen) kisebb, mint a tdíj. Nem kell eltartani a nagykorút, ha viselkedése miatt érdemtelenné válik. Ilyen dolog pl. ha egyébként elutasítja a kapcsolattartást a kötelezettel.

Nofretete # 2009.03.27. 13:49

Természetesen olvasgattam,köszönöm szépen a választ.
tisztelettel

ObudaFan # 2009.03.27. 16:12

Egy tanfolyam nem valószínű, hogy megalapoz tartási igényt, érdemes lenne egy pert indítani a megszüntetés, másodsorban csökkentés iránt.

bombázó # 2009.03.28. 13:29

Hello!

Egy apa fizet nagykorú, de még nappali tagozatos gyereke után tdíjat, ezen kívül még 3 kiskorúról kell gondoskodnia (kettő a háztartásában, egy az exnél) kérheti-e a a tdíj megszüntetését, ha elveszíti a munkahelyét, mert felmondanak neki?

_Wasp_ # 2009.03.28. 13:44

kérheti, de inkább csak csökkentésről lehet szó. Egyébként csak 12,5 százalékot fizet a nagykorú után, amit meg lehetne szüntetni, viszont ezzel a másik kiskorú után fizetendő tartásdíja nőne (várhatóan 12,5-ről 16,6%ra)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bombázó # 2009.03.28. 13:55

Köszi Wasp!

És a munkanélküliből mennyi a minimum amit fizetni kell?És ha havonta egy meghatározott összeget fizetnék utána, az mennyi lenne véleményed szerint. (Tudom, hogy minden körülményt vizsgálni kell).Nálunk az asszony itthon van a legkisebb gyerekkel.

_Wasp_ # 2009.03.28. 14:32

az összeget bírósági határozat tartalmazza, amíg az nem változik meg, addig annyit kell továbbra is fizetned.

A bíróság mennyit ítél meg? Ki tudja? Gyermekenként tízezertől (semennyitől) több százezerig. A körülményektől függ.

Személy szerint javaslom az egyeztetést a tartásdíjra jogosulttal, hogy ideiglenesen kevesebbet fizetsz, de nem fordulsz bírósághoz a tartás megszüntetése tárgyában, és ha majd ismét el tudsz helyezkedni, akkor visszaáll a régi rend, és tanulmányai végéig eltartod a nagykorú gyermekedet.

Vagy ha a jogi utat választanád, írj egy keresetlevelet, és a bíróság majd dönt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.03.28. 21:22

Bocs, annyi kis helyesbítés, hogy a bíróság nem ítél meg soha több százezres tartásdíjat, mert a gyermek szükségletei plafont szabnak. Én pl. még nem láttam 90 ezer forintnál magasabb tartásdíjat megítélni akkor se, ha az apa jövedelme havi több millió volt! Valamennyi tartásdíjat ugyanakkor mindenképpen megítél, mert a szülőnek a saját szükséges tartása veszélyére is gondoskodnia kell a gyermekei eltartásáról. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bombázó # 2009.03.29. 06:00

Akkor is fizetnem kell nagykorú gyermekem után, ha ezáltal a két kisebbnek veszélybe kerül az eltartása?Nem könnyű kevesebb pénz és magasabb törlesztőrészletek mellett gondoskodni még róla is.

ObudaFan # 2009.03.29. 09:48

Ha valóban veszélybe kerül, akkor a kereseted alapján a bíróság megszünteti a tartásdíj-fizetési kötelezettséged. Természetesen amíg a bíróság nem dönt, fizetned kell.

kisokos # 2009.03.30. 07:47

Én pl. még nem láttam 90 ezer forintnál magasabb tartásdíjat megítélni akkor se, ha az apa jövedelme havi több millió volt

én láttam...

bertus # 2009.04.16. 06:31

Sziasztok!

Amennyiben szeretnék peren kívül megállapodni a rokontartás fix mértékéről, kivel kell egyezséget kötnöm?Eddig gyerektartásként fizettem, ami %-os formában volt megállapítva. A gyerekkel vagy a jogosulttal(ebben az esetben nagyszülő).Mi a teendő miután megállapodásra jutottunk?

Előre is köszi.

kisokos # 2009.04.16. 06:50

bertus,

rokontartásról elsősorban a nagykorú gyermekkel. Ha sikerül megállapodni, akkor lehet menni a bíróságra és kérni a tdíj megszüntetését és egyúttal a rokontartás megállapítását (az egyezség jóváhagyását). Ugye tudod, hogy előbbit mindaddig fizetni kell, amíg a bíróság meg nem szünteti? Tehát mindenképpen a bíróságra kell majd menni.

bertus # 2009.04.16. 07:06

kisokos,

ezek szerint jön a gyerekem, megállapodok vele a rokontartás összegében, két tanúval aláiratom, majd megyek a bíróságra?

kisokos # 2009.04.16. 07:15

bertus,

igen, de én a 2 tanú helyett inkább ügyvédet javasolnék, hogy biztosan profin legyen megfogalmazva az egyezség. Azért nem ártana a nagyszülőt sem tájékoztatni... pl. mivel a megszüntetési perben azért ő is érintett.

bertus # 2009.04.16. 07:16

tiszta sor, köszi

ObudaFan # 2009.04.16. 09:24

Attól függ. Ha a gyermeket a nagyszülő saját háztartásában tartja, akkor ő maga jogosult a gyermektartásra, így vele.

kalamalyka # 2009.04.16. 09:58

A gyermektartás megszüntetésére, illetve egy gyermek után való csökkentésére irányuló kérelemmel egy időben (a nagyobbik 20 éves, és tanulmányait most befejezi, szakmát kap)lehet-e ideiglenes intézkedést kérni, hogy a tárgyalásig sem kelljen azt fizetni???
Mindezt tekintettel arra, hogy több hónap, talán a nyári ítélkezési szünet is beleesik, és így már ősz lesz mire ítélet születik.......... Ismerve, hogy "a gyermekre el lett költve" címszó alatt már a túlfizetés vissza nem igényelhető, be nem számítható.
Még mielőtt valaki félreértené és megkövezne, kliensem hajlandó tovább támogatni a gyermekét, ahogy azt eddig is tette a GYt-on kívül. A másdik házasságából is van két gyermeke, s albérletben laknak, ezért lenne nagy segítség neki, ha kivitelezhető lenne valamiképp a tanulmányok befejeztével való megszüntetés.
Köszönöm a segítséget előre is!!!!

kisokos # 2009.04.16. 10:08

kalamalyka,

Lehet, de ilyen indokkal gyakorlatilag esélytelen. Tdíj tekintetében a bíróság akkor hoz döntést ideiglenes jelleggel, ha a döntés elhúzódása súlyosan veszélyeztetné az eltartott kiskorú gyermek érdekeit. Szerintem ez itt több szempontból sem áll meg.

bertus # 2009.04.16. 11:02

obudafan,

igen, a nagyszülővel van

kisokos

én is kértem ideiglenes intézkedést tdíj leszállításával kapcsolatban másik gyermekem vonatkozásában, mivel nemrég született meg a legkisebb gyermekem.Nem beszélve arról, hogy a munkáltatóm csökentett munkaidőkeretben foglalkoztat, ezáltal kevesebb fizetést is kapok.A háztartásomban levő két kicsi gyermekem eltartása már március óta veszében van.(ekkortól lett a csökkentés bevezetve).

Ebben az esetben ssem hoz a bíróság ideiglenes intézkedést?

kalamalyka # 2009.04.16. 11:10

Köszönöm.

és legalább azt meg lehet tenni hogy a 20 éves gyermekének adja át (talán tanúk előtt átvételi elismervényen) és nem az anyána utalja?
Tökéletesen megértem az ide vonatkozókat, s azt is, hogy ez itt egy um.olyan jó pár hónap, fél év amit egy apa nem lenne köteles fizetni. A gyt felvevő másik fél pedig azt mondhatja, hogy elköltötte a gyerekre....... így az a kb 100 - 150 000 Ft, asszem e körüli az összeg amiről szó van, az elúszott. Ettől már az is jobb volna, ha a "gyerek" kapná. Tudomásom szerint nem tiltják le, hanem az apa fizet minden hónapban. Ha jól értelmezem, akkor amint utlja a kevesebb összeget, azonnal letiltathatja akár a volt feleség, azzal a pár hónappal is több miatt.
A dolog szépsége, hoyg a "gyerek" már nem is lakik otthon, hanem a barátjánál... Gyt még mindíg, nem lett rokontartásra módosítva.