Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Sikeresen # 2012.07.13. 07:25

A mondatodat megjegyzem egy életre,az biztos!
Gondolom ez a per,nem 1-2hónap,csak éppen ez sem megoldás azonnal,hiszen addig is fizetni kell az ingatlan hitelét,rezsiköltségeit,de 1 lehetőség.

MajorDomus # 2012.07.13. 07:21

A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.

Egyet tehetsz,a megelőző csapást.
Indíts pert a közös tulajdon megszüntetése iránt,ekkor mindenképpen eladásra kerül az ingatlan akár így akár árverezés útján,de a szüleid háza talán megmenekül.

Ha ügyvédhez fordulsz az sokba kerül,ha nem teszed,az háromszor annyiba

Sikeresen # 2012.07.13. 06:24

Tanácstalanul...

Tisztelt Ügyvédúr/Urak,Fórumozók!

Éppen válófélben vagyok,túl az első tárgyaláson.Született egy megállapodás kettőnk között(Volt feleségemmel)a gyermektartásdíj mértékéről,gyermekelhelyezésről,amit a bíróság még nem hagyott jóvá,hiszen hiányzó dokumentumokat(jövedelemigazolás stb..)kér pótolni.
A volt feleség lakik a közös tulajdonunkat képező ingatlanban,melynek hitelét én fizettem egyedül eddig,illetve ezen felül gyermektartást is fizettem neki.Jelen esetben megváltoztak anyagi lehetőségeim,szüleim segítségére már nem számíthatok,elfogytak az anyagi forrásaim(volt másodállásom is).Ebből adódik,hogy albérletet sem tudok már fizetni a szüleim 250km.-re laknak..lehetőségem nincs.

  • 3 lehetőséget ajánlottam volt feleségemnek.

1.értékesítsük az ingatlant,amire ő nem hajlandó.
2.zárjuk le az ingatlant,mert én nem tudok 2 lakást fenntartani,ő pedig nem fizeti.
3.beköltözöm én a lakásban és egyedül viselem a lakás felmerülő költségeit.
Ő egyikre sem hajlik,nem hajlandó együttműködni,és "vigye a bank"nem költözik ki,valamint nem is fizeti a költségeket.Komoly rezsi elmaradások is vannak.
Az ügyvédemtől visszavontam a megbízást,hiszen nem tudtam fizetni.Következő hónaptól nem tudom fizeti a hitelt sem.Tanácstalan vagyok,szeretném ezt a káosz minél hamarabb megoldani.
Ismerőseim tanácsát is kikértem,azt mondják kérjek lakáshasználati díjat visszamenően,illetve követeljem a befizettet hiteldíj felét,hátha ezzel ösztönzöm,hogy meg kell állapodnia,illetve be kell látnia,ha nem tudja fenntartani az ingatlant,abban az esetben el kell hagynia.Jelenleg struccpolitikát folytat,senki nem tudja visszarángatni a földre,hogy 2 lábbal álljon ott,de ez így nem felnőtt,felelősségteljes gondolkodás...hiszen a hitel így felmondás alá kerül,amit én nagyon nem szeretnék(szüleim háza az egyik fedezet).
Várom a tanácsokat,véleményeket!
(Ja,tudom,hogy balek vagyok,már tudomásomra hozták,de én szerettem volna mindent békésen intézni)

Köszönöm!

ObudaFan # 2012.06.27. 14:09

Teljesen mindegy, ki a felperes, ki az alperes.

mirrim # 2012.06.27. 13:23

Köszönöm a hozzászólásokat.
A pénz eredetéről eddig nem volt szó köztünk, illetve eddig nem nyilatkozott különvagyonról, én közös vagyonként írtam és beszéltem róla, ő pedig nem ellenkezett. Persze ettől még neki van/lehet igaza.

Azért fura, hogy 20 év házasság és 25 év munkaviszony után (szerintem) komolyabb indok nélkül válva így utcára lehet tenni valakit, és ezt a törvény támogatja. Mi van ha én adtam volna be a válópert mint felperes? Nekem is igazat adtak volna és a feleségemnek kell elköltözni?

István

ObudaFan # 2012.06.27. 08:38

Édesanyád felé tartási kötelezettséggel te tartozol, nem a feleséged. A korábbi egyezséget megtámadni csak akkor lehet, ha te igazolod, hogy megtévesztettek valamiben. Ez nem lesz egyszerű, hiszen te is tudtál a zártkert és a bankszámlapénz eredetéről. Az meg, hogy nem néztél utána, hogy ennek milyen jogi következményei vannak, nem a feleségednek róható fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.27. 08:38

Keress ügyvédet. Feltételezem, a feleségednek is van.

mirrim # 2012.06.27. 05:20

Tisztelt Fórumozók!

Válás utáni vagyonmegosztással van problémám. Válás végén nulla forintért lemondtam a lakáshasználati díjról (állítólag nagy marhaságot csináltam). Válás alatt úgy számoltam (és ennek ellenkezőjére semmi nem mutatott), hogy a lakás és egy másik zárt kerti ingatlan közös tulajdon, ezért megosztásnál fele-fele arányban osztozunk. Van még egy bankszámla és egy megszüntetendő életbiztosítás, ami nincs megosztva, illetve a lakáson van még munkáltatói hitel is.

A legújabb fordulat az, hogy volt nejem a zártkerti ingatlant különvagyonának tekinti, mert azt a szüleitől kapott pénzen vettük. Szerintem ez csak részben igaz, illetve a kifizetés a közös számláról történt - több mint 15 évvel ezelőtt. A bankszámlát is különvagyonnak tekinti, mert azon a szüleitől kapott pénz kamatozik, ha jól emlékszem több mint tíz éve. Így most a munkáltatói kölcsönnel csökkenti a lakás értékét, a maradék összegből pedig levonja a különvagyona értékét.

Adalékként még annyit, hogy édesanyám a lakásba van bejelentve, de gyakorlatilag a zártkerten él, mert a szívével és tüdejével egyszerűen nem bírja a várost - már próbáltuk, de mindig vissza kellett vinni szegényt. Tehát a zártkertet nem lenne jó harmadik félnek eladni. A lakás eladást szintén nem szeretném, hogy a gyerekek életében ne legyen egy olyan törés, ami hátrányosan érinti őket.

Kérdéseim a következők:
Kötelező-e nekem elfogadni a zártkerti ingatlan beszámítását?
Lehet-e kérnem a korábbi ingóság-megosztás újratárgyalását, hiszen eddig nem volt szó különvagyonról?
Édesanyám lakhatásáról nekem, vagy feleségemnek kell gondoskodni, és ha igen az pontosan mit jelent? (eladhatja-e a zártkertet azzal, hogy neki pénzre van szüksége?)
Számít-e valamit, hogy én az egész válást nem akartam, és végig a feleségem volt az, aki mindenáron el akart válni?
Az életbiztosítást (állítólag mivel közös számláról történt a befizetés, az is közös tulajdon) lehet-e úgy felosztani, hogy a közös számlára történő befizetés arányában kapjunk belőle (tíz éve kötöttem, feleségem a biztosított, én vagyok a díjfizető), és ha igen, ezt mennyiben befolyásolja a családi pótlék, és egyéb, nem munkabér jellegű juttatás?

És még valami: nem szeretném harmadik félnek eladni egyik ingatlant sem, ezért kértem azt, hogy részletekben fizesse meg a nekem járó pénzt. A részlet összege igazodik a gyermektartáshoz, a fizetéséhez, és a gyerekek után kapott ellátásához, azaz nem teszi lehetetlenné a kb. húszmilliós, 94 nm-es lakásban tengődő, garázzsal, osztott kerttel rendelkező, közel negyedmillió havi nettót (csak munkabér) kereső, hetente háromszor két órás edzésre járó háromgyermekes családanya életét.

Válaszaitokat előre is köszönöm:

István

U.i.: Bocsánat a gúnyos utolsó előtti mondatért, nem bírtam magamban tartani...

matyagom # 2012.06.05. 17:58

Köszönöm a reakciót!
Az egyezség itt olvasható:

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Gyorsabb volt szkennelni, mint begépelni.

A jelentősen megváltozott körülmény esetemben annyit jelent, hogy a nyilatkozattételem időpontjával ellentétben most egyszerűen nincs hol laknom.
Ha esetleg módosítani szeretném az egyezséget, milyen teendőim vannak?

Rózsa08 # 2012.06.05. 14:33

Üdvözlöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem az lenne, 2006-ban építés jellegű OTP hitel volt, amit 2008-ban ki váltottam szabad felhasználású Svájci frank hitelre.Szeretném az árfolyam rögzítést kérni Az a gondom problémám, hogy nem az én nevemen van a szabad felhasználású hitel, hanem a lányom nevén van.Mikor fel vettük a hitelt akkor én le lettem százalékolva. Csak az Ő nevére tudtam felvenni, neki magasabb volt a fizetése.Sajnos a lányommal meg romlott a kapcsolatom, aki közben férjhez is ment,és a férje ki akarja vetetni Őt a hitelből. Most már idestova 2 éve nem beszélünk, a hitelt én fizetem,mivel ő nem hajlandó fizetni(vagy segíteni benne!) Van egy DOWN kóros lányom is aki úgy szintén tulajdonos. A férjem 1998-ban meg halt.Fél házrész az enyém,özvegyi haszonélvezeti joggal. Negyed-negyed meg a két gyereké.Hogy lehetne ezt a bonyolult esetet meg oldani, hogy jó legyen??? 65000Ft-os törlesztőről indultunk 2008-ban. Most már 2012-ben 165.000Ft-nál járunk,amit nehezen tudok fizetni.Sajnos két ház van a jelzálogon.A másik házat a beteg szüleim lakják. Nem szeretném a házakat elveszíteni, és az utcára kerülni. Ezért kérném az Ön, (Önök segítségét) milyen megoldást lehetne ki találni, hogy a hitel az én nevemre kerüljön. Segítségüket előre is meg köszönöm.
Tisztelettel Rózsa08

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 07:09

Látni kellene az egyezséget. Bár a közös tulajdon megszüntetésének akkor is helye lehet, ha kizárólagos használatot engedtél a volt feleségnek. Esetleg az egyezség módosítása is szóba jöhet a jelentősen megváltozott körülmények miatt.

matyagom # 2012.06.05. 04:42

Tisztelt ügyvéd úr!

A következő ügyben kérném véleményét:
Feleségemmel 2008-ban közösen felépítettünk egy családi házat(tulajdonrész 50-50%).
2009-ben megromlott viszonyunk következménye képpen, közös megegyezés alapján válásra került sor. A bíróság előtt szóban nyilatkoztam, "egyezségként" rögzítésre került, hogy az ingatlanba beköltözési szándékom nincs, azt a (volt)feleségem használhatja. A ház építésekor felvett hitel törlesztőrészletét annak felvétele óta 50-50% arányban fizetjük, részemről elmaradás nem történt.
Sajnos előre nem látható okok miatt a jelenlegi lakóhelyemet elhagyni kényszerültem. Lakhatásomat egyéb módon megoldani nem tudom, minthogy beköltözzek a (50%-ban)tulajdonomban lévő ingatlanba.
Feleségem ezt a megoldást elutasítja, hivatkozva a váláskor tett nyilatkozatomra(egyezségre).
A kérdésem, hogy van-e bármilyen eszköze arra, hogy a beköltözésemet jogi úton megakadályozza?
Köszönettel: Dobai László

Kriszta0712 # 2012.06.04. 10:58

Én is köszönöm a válaszokat, és ha mégis személyes konzultációt szeretnénk, akkor jelentkezünk a megadott e-mail cimen.

mikuka # 2012.06.02. 13:06

Köszönöm a válaszokat!
mikuka

monalisa1 # 2012.06.02. 11:01

A bank vizsgálni fogja az anya jövedelmi/vagyoni helyezetét mert garancia kell a hiteltartozás másik része (!), a tulajdonostársá váló kiskorú gyermeknek nincs saját keresete.

Mielőtt a házaspár közt bármi papír is készül(ne) érdeklődjenek a bankban mi a járható út, ha egyáltalán...

Külön: mi a garancia arra, hogy az apa x éven keresztül külföldön tud dolgozni, és mint ilyen "dől" tőle a nagyobb összegű t.díj...

monalisa1 # 2012.06.02. 10:12

A gyámhatóság előzetes hozzájárulása is szükséges az ügylethez mert kiskorú gyermek vagyoni értékhez való jutásáról van szó. Valamint ha az anya a lakást a későbbiekben netán eladja csak ujabb gyámhatósági engedélyezéssel: az 1/2 tulajdonrészt a másik lakásba is biztosítania kell a gyermek részére. Vagyis a vagyoni értéket a gyermek nagykorúságáig az anya köteles megőrizni.

monaluis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2012.06.02. 07:43

Szerintem sem valószínű, sőt, azt sem tartom nagyon valószínűnek, hogy a bank minden további nélkül megadja a hozzájárulást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 20:53

Nem valószínű. mert azt a kölcsöntartozást alighanem jelzálog, elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja. Tehát a bank hozzájárulása kell az átruházáshoz. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez az átruházás majd olyan célszerűtlen lenne, mint az volt, hogy a feleség magára vállalta a kölcsön törlesztését.)

ObudaFan # 2012.06.01. 20:52

Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom kikötve, vagy annak a jogosultja ehhez hozzájárul, akkor oldható meg.

Kriszta0712 # 2012.06.01. 19:59

Tisztelt Ügyvéd Urak,

Lányom és férje egy éve elváltak. A lányom maradt a közös lakásban a 6 éves közös fiúgyerekkel. Megegyezésük szerint az anya egyedül fizeti tovább a lakásra közösen felvett hitelt, de a lakás egyelőre 50-50 %-ban az apa és az anya nevén van. A volt férj most külföldre megy dolgozni, és szeretné a részét a 6 éves fia nevére átiratni, amiben egyébként is megegyeztek a váláskor. Kérdésünk, hogy megoldható-e ez úgy, ha a lakáson még hitel van és azt az anyuka fizeti tovább.
Válaszukat előre is köszönöm.
Kriszta

ObudaFan # 2012.06.01. 08:27

Ha a hiteltörlesztésre gondolsz, azt a lakáshasználat nem érinti.

mikuka # 2012.06.01. 06:57

Köszönöm!
Ha továbbra is együtt kell élnünk vagy nekem el kell mennem, akkor hogy alakulnak a fizetési kötelezettségeim? Úgy mint ha ő ment volna el vagy van könnyítés?
mikuka

ObudaFan # 2012.05.31. 10:30

Kizárólagos használatot a te ellenkezésed ellenére csak akkor kaphat, ha a lakás használata az alapterülete, vagy a beosztása miatt nem használható, vagy ha a te magatartásod gátolja az együtt élést.

mikuka # 2012.05.30. 18:52

Köszönöm a választ! Ha jól értem, akkor kifizetem a "közös" törlesztő részletek felét, majd tovább fizetem a fennmaradó hitelt és a gyerektartást, de el kell költöznöm albérletbe és az én lakásom nála marad. Nem jó dolog, hogy "könnyen" elvehet mindent ami sosem volt az övé.
mikuka

ObudaFan # 2012.05.30. 11:34

Az elévülési ideje 5 év.