Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 07:09

Látni kellene az egyezséget. Bár a közös tulajdon megszüntetésének akkor is helye lehet, ha kizárólagos használatot engedtél a volt feleségnek. Esetleg az egyezség módosítása is szóba jöhet a jelentősen megváltozott körülmények miatt.

Rózsa08 # 2012.06.05. 14:33

Üdvözlöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem az lenne, 2006-ban építés jellegű OTP hitel volt, amit 2008-ban ki váltottam szabad felhasználású Svájci frank hitelre.Szeretném az árfolyam rögzítést kérni Az a gondom problémám, hogy nem az én nevemen van a szabad felhasználású hitel, hanem a lányom nevén van.Mikor fel vettük a hitelt akkor én le lettem százalékolva. Csak az Ő nevére tudtam felvenni, neki magasabb volt a fizetése.Sajnos a lányommal meg romlott a kapcsolatom, aki közben férjhez is ment,és a férje ki akarja vetetni Őt a hitelből. Most már idestova 2 éve nem beszélünk, a hitelt én fizetem,mivel ő nem hajlandó fizetni(vagy segíteni benne!) Van egy DOWN kóros lányom is aki úgy szintén tulajdonos. A férjem 1998-ban meg halt.Fél házrész az enyém,özvegyi haszonélvezeti joggal. Negyed-negyed meg a két gyereké.Hogy lehetne ezt a bonyolult esetet meg oldani, hogy jó legyen??? 65000Ft-os törlesztőről indultunk 2008-ban. Most már 2012-ben 165.000Ft-nál járunk,amit nehezen tudok fizetni.Sajnos két ház van a jelzálogon.A másik házat a beteg szüleim lakják. Nem szeretném a házakat elveszíteni, és az utcára kerülni. Ezért kérném az Ön, (Önök segítségét) milyen megoldást lehetne ki találni, hogy a hitel az én nevemre kerüljön. Segítségüket előre is meg köszönöm.
Tisztelettel Rózsa08

matyagom # 2012.06.05. 17:58

Köszönöm a reakciót!
Az egyezség itt olvasható:

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Gyorsabb volt szkennelni, mint begépelni.

A jelentősen megváltozott körülmény esetemben annyit jelent, hogy a nyilatkozattételem időpontjával ellentétben most egyszerűen nincs hol laknom.
Ha esetleg módosítani szeretném az egyezséget, milyen teendőim vannak?

mirrim # 2012.06.27. 05:20

Tisztelt Fórumozók!

Válás utáni vagyonmegosztással van problémám. Válás végén nulla forintért lemondtam a lakáshasználati díjról (állítólag nagy marhaságot csináltam). Válás alatt úgy számoltam (és ennek ellenkezőjére semmi nem mutatott), hogy a lakás és egy másik zárt kerti ingatlan közös tulajdon, ezért megosztásnál fele-fele arányban osztozunk. Van még egy bankszámla és egy megszüntetendő életbiztosítás, ami nincs megosztva, illetve a lakáson van még munkáltatói hitel is.

A legújabb fordulat az, hogy volt nejem a zártkerti ingatlant különvagyonának tekinti, mert azt a szüleitől kapott pénzen vettük. Szerintem ez csak részben igaz, illetve a kifizetés a közös számláról történt - több mint 15 évvel ezelőtt. A bankszámlát is különvagyonnak tekinti, mert azon a szüleitől kapott pénz kamatozik, ha jól emlékszem több mint tíz éve. Így most a munkáltatói kölcsönnel csökkenti a lakás értékét, a maradék összegből pedig levonja a különvagyona értékét.

Adalékként még annyit, hogy édesanyám a lakásba van bejelentve, de gyakorlatilag a zártkerten él, mert a szívével és tüdejével egyszerűen nem bírja a várost - már próbáltuk, de mindig vissza kellett vinni szegényt. Tehát a zártkertet nem lenne jó harmadik félnek eladni. A lakás eladást szintén nem szeretném, hogy a gyerekek életében ne legyen egy olyan törés, ami hátrányosan érinti őket.

Kérdéseim a következők:
Kötelező-e nekem elfogadni a zártkerti ingatlan beszámítását?
Lehet-e kérnem a korábbi ingóság-megosztás újratárgyalását, hiszen eddig nem volt szó különvagyonról?
Édesanyám lakhatásáról nekem, vagy feleségemnek kell gondoskodni, és ha igen az pontosan mit jelent? (eladhatja-e a zártkertet azzal, hogy neki pénzre van szüksége?)
Számít-e valamit, hogy én az egész válást nem akartam, és végig a feleségem volt az, aki mindenáron el akart válni?
Az életbiztosítást (állítólag mivel közös számláról történt a befizetés, az is közös tulajdon) lehet-e úgy felosztani, hogy a közös számlára történő befizetés arányában kapjunk belőle (tíz éve kötöttem, feleségem a biztosított, én vagyok a díjfizető), és ha igen, ezt mennyiben befolyásolja a családi pótlék, és egyéb, nem munkabér jellegű juttatás?

És még valami: nem szeretném harmadik félnek eladni egyik ingatlant sem, ezért kértem azt, hogy részletekben fizesse meg a nekem járó pénzt. A részlet összege igazodik a gyermektartáshoz, a fizetéséhez, és a gyerekek után kapott ellátásához, azaz nem teszi lehetetlenné a kb. húszmilliós, 94 nm-es lakásban tengődő, garázzsal, osztott kerttel rendelkező, közel negyedmillió havi nettót (csak munkabér) kereső, hetente háromszor két órás edzésre járó háromgyermekes családanya életét.

Válaszaitokat előre is köszönöm:

István

U.i.: Bocsánat a gúnyos utolsó előtti mondatért, nem bírtam magamban tartani...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.27. 08:38

Keress ügyvédet. Feltételezem, a feleségednek is van.

ObudaFan # 2012.06.27. 08:38

Édesanyád felé tartási kötelezettséggel te tartozol, nem a feleséged. A korábbi egyezséget megtámadni csak akkor lehet, ha te igazolod, hogy megtévesztettek valamiben. Ez nem lesz egyszerű, hiszen te is tudtál a zártkert és a bankszámlapénz eredetéről. Az meg, hogy nem néztél utána, hogy ennek milyen jogi következményei vannak, nem a feleségednek róható fel.

mirrim # 2012.06.27. 13:23

Köszönöm a hozzászólásokat.
A pénz eredetéről eddig nem volt szó köztünk, illetve eddig nem nyilatkozott különvagyonról, én közös vagyonként írtam és beszéltem róla, ő pedig nem ellenkezett. Persze ettől még neki van/lehet igaza.

Azért fura, hogy 20 év házasság és 25 év munkaviszony után (szerintem) komolyabb indok nélkül válva így utcára lehet tenni valakit, és ezt a törvény támogatja. Mi van ha én adtam volna be a válópert mint felperes? Nekem is igazat adtak volna és a feleségemnek kell elköltözni?

István

ObudaFan # 2012.06.27. 14:09

Teljesen mindegy, ki a felperes, ki az alperes.

Sikeresen # 2012.07.13. 06:24

Tanácstalanul...

Tisztelt Ügyvédúr/Urak,Fórumozók!

Éppen válófélben vagyok,túl az első tárgyaláson.Született egy megállapodás kettőnk között(Volt feleségemmel)a gyermektartásdíj mértékéről,gyermekelhelyezésről,amit a bíróság még nem hagyott jóvá,hiszen hiányzó dokumentumokat(jövedelemigazolás stb..)kér pótolni.
A volt feleség lakik a közös tulajdonunkat képező ingatlanban,melynek hitelét én fizettem egyedül eddig,illetve ezen felül gyermektartást is fizettem neki.Jelen esetben megváltoztak anyagi lehetőségeim,szüleim segítségére már nem számíthatok,elfogytak az anyagi forrásaim(volt másodállásom is).Ebből adódik,hogy albérletet sem tudok már fizetni a szüleim 250km.-re laknak..lehetőségem nincs.

  • 3 lehetőséget ajánlottam volt feleségemnek.

1.értékesítsük az ingatlant,amire ő nem hajlandó.
2.zárjuk le az ingatlant,mert én nem tudok 2 lakást fenntartani,ő pedig nem fizeti.
3.beköltözöm én a lakásban és egyedül viselem a lakás felmerülő költségeit.
Ő egyikre sem hajlik,nem hajlandó együttműködni,és "vigye a bank"nem költözik ki,valamint nem is fizeti a költségeket.Komoly rezsi elmaradások is vannak.
Az ügyvédemtől visszavontam a megbízást,hiszen nem tudtam fizetni.Következő hónaptól nem tudom fizeti a hitelt sem.Tanácstalan vagyok,szeretném ezt a káosz minél hamarabb megoldani.
Ismerőseim tanácsát is kikértem,azt mondják kérjek lakáshasználati díjat visszamenően,illetve követeljem a befizettet hiteldíj felét,hátha ezzel ösztönzöm,hogy meg kell állapodnia,illetve be kell látnia,ha nem tudja fenntartani az ingatlant,abban az esetben el kell hagynia.Jelenleg struccpolitikát folytat,senki nem tudja visszarángatni a földre,hogy 2 lábbal álljon ott,de ez így nem felnőtt,felelősségteljes gondolkodás...hiszen a hitel így felmondás alá kerül,amit én nagyon nem szeretnék(szüleim háza az egyik fedezet).
Várom a tanácsokat,véleményeket!
(Ja,tudom,hogy balek vagyok,már tudomásomra hozták,de én szerettem volna mindent békésen intézni)

Köszönöm!

MajorDomus # 2012.07.13. 07:21

A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.

Egyet tehetsz,a megelőző csapást.
Indíts pert a közös tulajdon megszüntetése iránt,ekkor mindenképpen eladásra kerül az ingatlan akár így akár árverezés útján,de a szüleid háza talán megmenekül.

Ha ügyvédhez fordulsz az sokba kerül,ha nem teszed,az háromszor annyiba

Sikeresen # 2012.07.13. 07:25

A mondatodat megjegyzem egy életre,az biztos!
Gondolom ez a per,nem 1-2hónap,csak éppen ez sem megoldás azonnal,hiszen addig is fizetni kell az ingatlan hitelét,rezsiköltségeit,de 1 lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 08:00

Miért kellene ahhoz külön per? Ráadásul a gyermekekre tekintettel valószínűleg kizárólagos lakáshasználatot kap, akkor pedig a kényszer-értékesítés csak lakottan történhet. Ki veszi úgy meg?

Az egyezséget viszont addig kéne visszavonni - ha még lehet - amíg a bíróság jóvá nem hagyja. Utána már késő lesz.

Sikeresen # 2012.07.13. 08:11

KBS

Kérjem a fizetésem után való gyermektartásdíj megállapítását,illetve a többit is a bíróság döntse el?
Gondolom ezt írásban is kérhetem.
Költözzek be a lakásba az egyik barátommal,elvégre jogom van ott élni.Nem?
Esetleg a bíróság,ok,hogy a gyerekre való tekintettel az anyának adja a lakáshasználatot,de utasíthatja,hogy ő fizesse a hitel is,illetve kérhetek lakáshasználati díjat?

ObudaFan # 2012.07.13. 08:20

A hitelt azt a bank bármelyikőtöktől követelheti, te pedig a túlfizetésedet rajta követelheted. De ha nem te laksz bent, miért nem mondod fel a közüzemi szerződéseket?

Sikeresen # 2012.07.13. 08:36

ObudaFan

A telefonszámlán(vezetékes) kívül,minden az ő nevére szól.
Tehát 50% befizetését túlmenően követelhetem rajta a befizetést?
Milyen módon érhetem el,hogy kiköltözzön?16hónapja én fizetem a hitelt+saját albérlet..eddig bírtam.Mindezekkel szemben gyermektartást követel,ami még meg sincs állapítva bíróság által-pedig minden hónapban oda adtam eddig a fizetésem 20%-át,de már nem tudom azt sem fizetni.

ZÖLDJANIKA # 2012.07.13. 09:22

Tisztelt Fórumozók, tisztelt Ügyvéd Úr!
(zöld jani névvel, Hölgy írja)

Elváltunk 1 éve!
Válás előtt a férjem egyéni vállalkozó volt, Én, a felesége alkalmazott.Vettünk fel hiteleket,melyet a válás után én fizetem, ugyanis a ház a nevemre lettíratva. Szerintem bevitt az erdőbe, mert így nekem kell fizetni a hiteltartozást, jelzálog van rajta. Ő így abszolút semmit nem fizet, de 1 hónapból 2-3 hetet itt lakik. Az élelmezésére sem fizet, sem a ház rezsijébe, sem a 2 gyerek eltartásába.A kérdésre a válasz, miből, nincs munkahelyem.A szülei tanultak, tehát ők irányították így, vagy jól megfizetett ügyvéd, nem tudni.
Kérdésem: hogy tudnék ebből a siralmas helyzetből kimászni?
Bíróság?
Házeladás?
Mit tegyek? Már teljesen padlóra tett!
A hitel törlesztése havonta 80.000Ft, a ház rezsije havonta 70.000ft,a két tanuló gyerek napi etetése, iskoláztatása, öltöztetése megint horibilis összeg,
az EX semmit neem fizet!
A nyugdíjas szüleim megtakarított pénzeét is elnyelte a hiteltartozás, rezsi,hogy tovább. Eddig bírtuk, mostmár ha nem fizetünk, jönaz árverezés!
Elképesztő, milyen szemét emberek vannak, azaz PATKÁNYOK!
Köszönöm, mit javasolnak?

Sikeresen # 2012.07.13. 09:31

ZÖLDJANIKA!

"Elképesztő, milyen szemét emberek vannak, azaz PATKÁNYOK!"-ez nem felnőtt emberhez méltó magatartás....

2-3 heten ott él és nem fizet semmit,a ház a te neveden?-kicsit furcsa..miért engeded be?
Nem hiszem,hogy mindenért 1 személyben ő a felelős,mert te hol voltál amíg együtt éltetek.
Nem a másikban kell keresni a hibát,hanem önmagadban is belátni,hogy mit hibáztál.
Bevitt az erdőbe?-ha hagytad!

Zóra0629 # 2012.07.13. 10:25

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e bejelentési kötelezettségem a földhivatal felé (esetleg a bank felé), abban az esetben, ha tudomásomra jutott, hogy a férjem hamis adatok közlésével (vagy letagadta, hogy felesége van, vagy hamis nyilatkozatot vitt a nevemben), az életközösségünk megszakadása előtt felvett egy általa vásárolt lakásra, tehát nem a közös tulajdonunkra nélkülem 6 millió jelzáloghitelt, amit ugye a bevonásom nélkül nem tehetett volna meg, ráadásul egyedül kezes nélkül, úgy hogy egy időben felvett 3 millió személyi kölcsönt is másik banktól, szintén kezes nélkül, most kaptam meg az első bírósági tárgyaláson a papírokat, mert válóper folyik. Itt van a kezembe egy csomó papír, ezerszer elolvastam és nem értem, hogy kaphatott egyébként ennyi kölcsönt kezes nélkül 50 évesen? Én is adóstárs vagyok ebben az esetben? Mert jelen pillanatban még házastársak vagyunk. Nagyon köszönöm a választ.

ObudaFan # 2012.07.13. 10:43

Sikeresen

Azt, hogy kiköltözzön, aligha tudod elérni, de amíg a bíróság nem dönt a lakáshasználatról, visszaköltözhetsz.

ObudaFan # 2012.07.13. 10:45

ZÖLDJANIKA

Bíróságon követelheted, hogy a hitel ráeső részét fizesse meg neked. Ő pedig természetesen tulajdonrészt követelhet a házból, illetve annak megváltását.

Sikeresen # 2012.07.13. 14:31

ObudaFan

Nem tudom,hogy szívesen költöznöm-e egy rossz ,feszült légkörű környezetbe...de elgondolkodom.
Lenne lehetőség arra,hogy mit lakástulajdonosnak,milyen jogok illetnek,esetleg tudna nekem pontos törvényi hivatkozásokat belinkelni?

monalisa1 # 2012.07.13. 17:37

Sikeresen, addig is míg ObudaFan érdemben válaszol kérdésedre, javaslom olvassad a Családjogi Törvény (csjt) 31/A. §-át a házastársak lakáshasználatának rendezéséről. (Megtalálod itt balra a Szolgáltatások rovat "törvénytár" rovatban, csjt rövidítés alatt.)

monaluis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2012.07.13. 18:01

Pontosan azt lehet olvasni, de egyébként a kérdésnek elég gazdag bírói gyakorlata van, a törvény elolvasása önmagában nem feltétlenül elegendő.

ObudaFan # 2012.07.13. 18:01

Pontosan azt lehet olvasni, de egyébként a kérdésnek elég gazdag bírói gyakorlata van, a törvény elolvasása önmagában nem feltétlenül elegendő.

MajorDomus # 2012.07.13. 21:06

Részben a saját csapdádba estél