Öröklés


anyjuk # 2022.11.04. 11:20

Tisztelt Szakértő!
Természetesen én is kérdezni szeretnék!
Idős házaspár vagyunk, nyugdíjunk számlára megy a Takarékbankba, mindkettönké egy számlára van utalva.
Nyitottunk egy betét számlát is.
Mivel egy néven van a számlaszám, a másiknak "Kedvezményezetti nyilatkozatot" kellett kitölteni, kedvezményezetti
hányad 100 %.
Felmerült bennünk a kérdés: - mi van akkor, ha egyszerre, pl. autóbalesetben meghalunk!?!?
A gyerekek csak a hagyatéki eljárás után jutnak az összeghez???
Mért nem lehet legalább az egyik gyereket beírni , hogy mindjárt hozzáférjen az összeghez????

  • mivel , igen a temetésre gyüjtögetünk-

Mért nem lehet a nyomtatványt megváltoztatni?

Majordomus # 2022.11.03. 20:09

Hát én nem hiszem hogy a közjegyzői okiratba bele lehet kötni,ráadásul laikusok által "szerkesztett@ "okirattal",de ettől függetlenül jó gondolat az öröklési szerződés!

drbjozsef # 2022.11.02. 20:34

PN90,

Nem.
Ez pontosan így volt a régi Ptk.-ban is. (650.§(2)),

A közokirat adott esetben lehet "erősebb" mint a magánokirat, de végrendeletnél pont nem ez a helyzet.

Ha ettől féltek, kössetek öröklési szerződést, vagy halál esetére szóló ajándékozást.
Persze, ilyen okiratokat is lehet hamisítani, bár van, amelyikhez kell ügyvédi ellenjegyzés. Bár azt is lehet hamisítani. Mindent lehet. Legfeljebb nehéz.
De egy ilyen szerződést nem lehet egy másikkal felülírni, legalábbis nem egyszerűen egy új rendelkezéssel, hanem csak kifejezetten annak felbontásával, ami nem lehet egyoldalú, és ez elég nagy védelem lehet az "örökös"nek.

PN90 # 2022.11.02. 19:18

drbjozsef /Kovács Béla Sándor,

Köszönöm a gyors válaszukat!

Tehát akkor gyakorlatilag semmi értelme nincs a közjegyzőinek vagy ügyvédinek csak a pénzkidobás (már bocsánat) ….. ha egy otthon irt valamilyen papirfecni kiütheti mert frissebb.

Esetünkben született egy közjegyzői, amit félő hogy majd ki akarnak ütni (akár egy hamis firkálmánnyal - ennek fennáll a veszélye) azok akik nem örökölnek, pedig a törvény szerint ők előbb lennének a sorban. (Nem egyeneságról van szó) Tehát nem vagyunk védve semmilyen szinten és feleslegesen fizettük ki a közjegyzői díjat….. ezt jó tudni ….

Régebben nem úgy volt, hogy a közjegyzőit csak közjegyzői ütheti? - ez már csak kíváncsiskodás

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.02. 18:59

Ha több érvényes végrendelet van, az utolsó a hatályos.

drbjozsef # 2022.11.02. 18:52

PN90,

Ha mindegyik végrendelet alakilag megfelelő, akkor a Ptk. 7:41.§(2) szerint az utolsónak tett az érvényes azzal, hogy főszabály szerint ha a régebbi egyes rendelkezésével nincs ellentétes az újban, akkor azok hatályban maradnak.
Ez természetesen az írásbeli végrendeletekre vonatkozik, de nem számít, hogy az közvégrendelet vagy magánvégrendelet.

A "háát" a közvégrendelet megtámadhatóságára utalhatott. Azt közjegyző előtt teszi, amely így közokirat, ellentétes bizonyításig valósnak kell tekinteni, és a közjegyző miatt ez az ellenkező bizonyítás igen kivételes esetekben se nagyon szokott sikerülni. Esélytelen.

PN90 # 2022.11.02. 18:22

Kovács Béla Sándor,

Elnézést, de belecsöppentem a témába, ezt kifejtené ha megkérem szépen, azt a “hááát…”- ot

Valamint a közvégrendeletet (ha jól tudom azt nevezik annak, amit közjegyző ír és nyilvántartásba vesz) hatályon kívül helyezheti-e egy otthon kézzel írta de frissebb ? Vagy az ügyvédi is úgymond “kiütheti” ha az időben frissebb?

Előre is köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2022.11.02. 07:20

Kérni, követelni, megtámadni, pereskedni mindig lehet. Hiszen nem tilos az. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.02. 07:14

Közvégrendeletet megtámadni? Háááát....

Majordomus # 2022.11.01. 20:34

Esetleg megtámadható a végrendelet,de nem sok esélyed van.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.01. 20:27

Valószínűleg.

Majordomus # 2022.11.01. 20:25

Igen.
.
Gondolom tartasz attól hogy nem te leszel az örökös?

marcsiii1100 # 2022.11.01. 17:48

Tisztelt drbjozsef!

Édesapám 12 éve gondnokság alatt áll, cselekvőképességében részlegesen korlátozott. Többször állt pszichiátriai kezelés alatt, paranoid skizofréniát állapítottak meg nála. Felmerült annak a lehetősége, hogy korábban, amikor még nem állt gondnokság alatt, viszont az egészségügyi problémái már fennálltak, lehetséges, hogy elment a közjegyzőhöz, és készített egy végrendeletet. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben ez igaz, érvényes ez a végrendelet?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
P.

Majordomus # 2022.10.31. 20:50

Milyen apai részt a más tulajdonából?

El van tévedve.

drbjozsef # 2022.10.31. 14:55

Ne kérdezd meg több helyen.

Kicsingrid # 2022.10.31. 11:43

Kedves Szakértők!Segítséget szeretnék kérni az alábbI ügyben. Ismerősömnek van egy családi ház a tulajdonàBan (1/1) Ő nem lakott a házban,testvérének megengedte,hogy a ott lakjon, Most a testvére meghalt és felbukkant a halott férfi lánya követelve az apai részt a házból. Kérdésem,jogos-e a követelése,ha nem volt apjának tulajdonrésze a házban ,csak ott élhetett? Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2022.10.15. 21:22

Még lehet!

osztap # 2022.10.15. 20:43

Takitti,

Nektek az a jó, ha minél magasabbra értékeli az önkormi ügyintézője az örökölt házat. Öröklés után nem fizettek illetéket. Az eladásnál pedig akkor alacsony a jövedelem, ha magas a bekerülési érték (= a hagyatéki leltárban szereplő összeg).

Szóval, ugye központi fekvésű, jó karban levő, nemrég felújított ingatlant örököltetek? Azt beszélik, olajat találtak a kertben? A tyúkól alatt meg van egy kis aranybánya? :)

drbjozsef # 2022.10.15. 20:02

Takitti,

Az értékéről a helyi önkormányzat ügyintézője fog adó- és értékbizonyítványt kiállítani. Ez egy hatósági bizonyítvány, ez alapján fog bekerülni az ingatlan értéke a hagyatékba.
Ezek az ügyintézők nincsenek mindig a helyzet magaslatán, szóval érdemes az ingatlan fekvése szerinti polghivet felkeresni, és megkérdezni, kiállították-e már, ha nem, akkor szólni, hogy az állapota leromlott, szerintetek X forintot ér, nézzék meg a helyszínen, ha igen, megkérdezni mennyi van benne, ha szerintetek sok, akkor rögvest kérni a felülvizsgálatát.

Az adót a jövedelem után kell fizetni, ahol a jövedelem az eladási árból levonva a hagyatéki szerinti értéke. Vagyis ha azért az összegért szerintetek el tudjátok adni, amennyi az értékbizonyítványba kerül, akkor jó lesz az úgy, ha tényleg sikerül, akkor nincs jövedelem, nincs adó (és nincs ilyenkor bevallás sem).

Takitti # 2022.10.15. 13:40

Kovács Béla Sándor és drbjozsef!
Köszönöm.
Lenne még egy kérdésem: A hagyatéki leltárban az ingatlan értékét hogy célszerű meghatározni, hogy minél kevesebb adót kelljen majd az értékesítés után fizetni? A cél ugyanis az, hogy ezt a vidéken lévő, erősen felújítandó állapotú, nagy házat minél hamarabb értékesítsük és az árából egy kisebb, felújított, drágább környéken lévő lakást vásároljunk édesapánknak. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.12. 20:30

Kötnek egy osztályos egyezséget, és kész. (Arra kell figyelni, hogy valamit a gyerekek is örököljenek, ennek megfelel, ha úgy egyeznek meg, hogy az ingógat ők kapják egymás közt egyenlő arányban.)

drbjozsef # 2022.10.12. 18:28

Takitti,

Érdemes valamelyikőtöknek bemennie az önkormányzathoz, mert az érdekelt kérelmére is indulhat az eljárás (Hetv.19.§(1)), ráadásul úgyis be kell menni, mert a hagyatéki leltárt az ügyintéző többnyire az érdekeltek által kitöltött formanyomtatvánnyal veszi fel.

Lemondani nem lehet az örökségről (azt az elhunyt életében, vele kötött szerződéssel lehetett volna).
Visszautasíthatjátok az öcséddel az örökséget. De ez esetben nincs olyan, hogy valaki "javára". Egyszerűen kiestek az öröklésből.
Ha édesanyádnak nincs több leszármazója, neked és az öcsédnek nincs gyereke, és nem élnek a szülei, akkor a házastárs örököl mindent.
Ha van valamelyikőtöknek az öcséddel kiskorú gyereke, az megborítja ezt a dolgot, mert az ő nevükben csak a gyámhatóság engedélyével utasíthatnátok vissza, de az biztosa nem fog hozzájárulni, ha a hagyaték mérlege pozitív (több a vagyon mint a tartozás).
Ebben az esetben azt tehetitek, hogy elfogadjátok az örökséget, de azt édesapátoknak ajándékozzátok. Ez illetékmentes (egyenes ági rokonok között), de ingatlan esetén ügyvédi okirat is kell, az pénzbe kerül.

Takitti # 2022.10.12. 16:28

Üdvözlöm!
Kórházban elhalálozott az édesanyám. A temetkezési vállalkozót megbíztam a halotti anyakönyvi kivonat kiváltásával. Ha megkapom a halotti anyakönyvi kivonatot, kell-e jeleznem az elhalálozás tényét az önkormányzatnál vagy ők hivatalból megkezdik az ügyintézést (pl. hagyatéki leltár felvétele)?
Hárman vagyunk örökösök: édesapám, az öcsém és én (mindketten nagykorúak). Kivitelezhető, hogy kizárólag édesapám örököljön mindent? Lemondanánk a javára az ingatlanról és az autóról is az ő beleegyezésével. Az ingatlan közös tulajdon volt, az autó az édesanyám nevén volt.
Köszönöm.

Majordomus # 2022.10.06. 19:43

Bírósági Határozatok Tára...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.06. 10:00

A gugli a barátod...