Öröklés


kadaj01 # 2009.03.13. 11:15

941LaCi, sajnos valóban nem érvényes így végrendelet. Tenni ellene nem lehet semmit.

jovedek # 2009.03.13. 16:07

kadaj01- nek igaza van, a végrendeletbe meghatározott személy így valóban nem tehet semmit..

krisztili # 2009.03.13. 16:46

Sziasztok!

Tehát,ha érvényes a tartási szerződés-és miért ne lenne az-,akkor én nem kapok semmit.
A történet röviden:19 évesen kerestem föl az édesapámat,mert nagyon kíváncsi voltam rá.Egész életemben nem érdeklődött felőlem.Első sokk a találkozáskor az volt,hogy betegen,kiműtött gégével,kis beszélőkészülékkel nyitott ajtót nekem.Mint kiderült,rákos volt.Utána megjelentek a rokonok,és kidobtak azzal az érvvel,hogy engem biztosan anyukám küldött a majdani örökösödés miatt.Nem érdekeltem őket,pedig amikor két éves voltam,állítólag imádtak.Senkinek nem kívánom azt a poklot,amit akkor átéltem.Azzal dobtak ki,hogy mondjam meg anyámnak,hogy semmi nem lesz az enyém az örökségből.
A hírt,hogy édesapám már régen meghalt,nemrégen tudtam meg anyukámtól,vagyis régi rokonoktól.Én külföldön élek tíz éve,saját családom van.
Az özveggyel sem én beszéltem,hanem anyukám.Az özvegy közölte édesanyámmal telefonban,hogy ne is akarjak semmit,mert tartási szerződést kötött az apukámmal.Igaz-e,vagy sem,nem tudom.
Ami nagyon fontos lenne,szeretném megtudni,hogy kinek kellett volna engem egyáltalán arról értesíteni,hogy édesapám eltávozott az élők sorából.Nekem olyan hihetetlennek tűnik,hogy ilyen halálesetben az embert nem értesítik hivatalosan.A régi címem anyukáméknál még mindig fönnáll Magyarországon,igaz,évek óta nem voltam otthon.

Hogy tudok utánajárni annak,hogy létezik-e az a tartási szerződés,vagy sem.Kihez forduljak innen külföldről?Lehet ezt telefonon is intézni?

monalisa1 # 2009.03.13. 17:11

Az özvegy egész biztosan tájékoztatta anyukádat a papád elhunytáról, de a mamád ezt az információt valószínűleg már nem adta tovább neked - legalább is nehéz lenne az ellenkezőjét elhinni.

Javaslom olvassad el újra amit ObudaFan válaszolt a feltett kérdésedre.

ObudaFan # 2009.03.13. 17:45

Ha ez egy tartási szerződés volt, akkor a tulajdoni lap puszta megtekintése is elég ahhoz, hogy megtudd, hogy volt-e ilyen szerződés.

krisztili # 2009.03.13. 18:41

Köszönöm a válazaitokat'
Bocsássatok meg,hogy ilyen hozzá nem értő vagyok ezekhez a jogi ügyekhez.A tulajdoni lapot én megtekinthetem?És ki,hol tekintheti meg?Bárki?
Hívjam föl telefonon a falu közjegyzőjét,vagy írjak neki levelet a problémámról?Személyesen egyelőre nem tudok Magyarországra menni.

geza021 # 2009.03.13. 20:14

T. fórum!

Szüleim autóbalesetben elhunytak. Végrendeletükben minden ingó és ingatlan vagyonukat rám hagyták.A végrendel azt is tartalmazza,hogy testvérem kötelerészt kielégítő juttatást kapott szüleimtől.
Ennek ellenére követeli kötelesrészét.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
előre is köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 22:08

Megpróbálhatod bizonyítani, hogy valóban kapott a hozzászámítás terhével olyan ingyenes juttatást, ami elérte a kötelesrésze mértékét.
A végrendelet ugyanis ezt nem bizonyítja.

zeberec # 2009.03.14. 10:22

Tisztelt Fórum!
Édesapám 1 éve elhunyt ketten vagyunk testvérek az örökösei. Testvérem a javamra lemondott az örökségről így én örököltem mindent . A napokban kiderült, hogy Apu régebben örökölt többedmagukkal egy földterületet, amit most értékesíteni szeretnének. Tudom, hogy nekem póthagyatéki eljárást kell kérnem.
KÉRDÉSEM: a póthagyatéki eljáráson lemondhatok-e az említett területről az Édesapám testvére javára, aki szintén örökölt anno a földterületből az említett rokontól?
Tisztelettel várom válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 11:00

Nem volt az ingatlanra bejegyezve az édesapád tulajdonjoga?

zeberec # 2009.03.14. 11:03

Bevolt jegyezve csak mi nem tudtunk rolla!

ObudaFan # 2009.03.15. 10:47

Te nem az ő javára utasíthatod vissza, hanem a testvéred javára. Ha mindketten visszautasítjátok, akkor már ő fog örökölni, ha nem előzi meg senki más az öröklésben.

vadocka80 # 2009.04.01. 11:52

Tisztelt Fórum!Anyukám 94 ben váratlanul elhunyt,nevelőapám, 7gyerek és elhunyt bátyám után 1kiskorú és2 nagykorú unoka örökölt.Mi a 7gyerek lemondtunk a nevelőapám javára még 94 ben, igy az ő része 21/24.Nevelőapám most szeretné rámiratni a házat.Az lenne a kérdésem,hogy esetleg milyen költségeket lehet levonni a rájuk eső részből/temetési költség rájuk eső része/?Azért érdekelne mert soha nem látogatták meg,még a temetésre se jöttek el,most pedig várják a részük,ami egyébként nem túl sok.Én laktam itthon velük,egyedül én kerestem, minden fennálló költséget nekem kellett állni/korházi költségek,temetési költség/!KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET!

ObudaFan # 2009.04.01. 12:28

Ha ők vér szerinti , vagy örökbefogadott gyermekei a nevelőapádnak, akkor kötelesrész jár nekik, ami annak a fele, amennyi a törvényes örökrészük lenne. Ezt el lehet kerülni, ha nem ajándékozási, hanem atrtási szerződést köttök a nevelőapáddal, és ténylegesen is nyújtasz tartási szolgáltatást.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 12:43

Azt hiszem, a kérdező úgy értette, hogy a 3/24-ért a testvéreknek járó össezgből mit lehet levonni. Amely kérdésnek nincs sok értelme, hiszen az ő tulajdoni részük a 21/24 átruházásától függetlenül megmarad. Az apa csak ez utóbbit tudja a nevelt gyermekre "ráíratni", a "házat" nem.

Arina # 2009.04.20. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Januárban hirtelen elhunyt az Édesanyám. Hárman vagyunk testvérek.
Azt szeretném megkérdezni, hogy csak azt a részt örököljük ami az ő nevén van? Ugyanis van két ingatlan, az egyikbe apukánk a tulajdonos, a másikban anyukánk. (haszonélvezeti jogot kölcsönösen tettek az ingatlanokra) továbbá van két bankszámla. Az egyiken apukám a tulajdonos, a másikon fel-felében állítólag.
Apukám szerint az összes pénz az övé, és az egyik ingatlan, és persze a haszonélvezet miatt a másikkal is ő rendelkezik.
43 évig voltak házasok.
így nem szeretnék a közjegyző elé menni, az ügyvédje pedig szintén így mondta el, hogy ami az anyukám nevén van, csak abból jár örökség.
Köszönöm előre is válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 17:55

Ez így nem igaz. De hosszú lenne elmagyarázni, bízzatok meg ti is ügyvédet. Ugyanis tárgyalni, egyezkedni kell, amiben magatok nem versenyezhettek egy szakemberrel.

levieri # 2009.04.22. 18:06

Kedves fórumozók!

Kérlek segítsetek, ha tudtok. Négy éves voltam amikor anyuék elváltak. Ettől fogva az apám nem látogatott nem hívott. Megjelent kb. 14 év múlva, hogy mindent jóvátegyen, de nekem ekkorra ő már nem volt senki. Azóta semmi kapcsolat. Tegnap reggel hívott a testvére, hogy meghalt múlt héten és mivel én vagyok az örököse temettessem el és intézzek el mindent amit ilyenkor kell. Már beszéltem a kórházzal, hogy mit kell intézni, de olyan papírokat kérnek amikhez én nem tudok hozzáférni. Lényeg, hogy megkértem a még élő 2 testvérét, hogy legalább ezek beszerzésében segítsenek (mivel 250 km-rre lakom, és van egy pici babám), de nem hajlandóak mert nem kapnak semmit. Hozzáteszem én sem mert nagyon szegény ember volt. Na most én eldöntöttem, hogy én visszautasítom az örökséget.
Az a kérdés, ha ezt megteszem, követelheti-e valaki rajtam a kórházi és a temetési költséget?

Köszönöm:
Leveri

Grád András # 2009.04.22. 18:12

Kedves Levieri!

Sajnos a hozzátartozó eltemettetése akkor is Önt terheli, ha visszautasítja az örökséget. Ha van valamelyes hagyaték, talán célszerűbb lenne nem visszautasítani, és abból eltemettetni, végülis nem szükséges üvegkoporsó stb, egy egyszerűbb temetés talán kijön belőle. Az ügyintézésre meg meghatalmazhat valakit, nem feltétlenül kell ezt személyesen intéznie. Ezzel együtt másoddiplomás pszichológusként azt mondanám, bármennyire nem kötődött is hozzá, menjen el a temetésére! Ha nem teszi, később még lehetnek ebből pszichés problémái. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

diki4273 # 2009.04.23. 10:24

Jó napot Ügyvéd úr!
Próblémám a következő. Nagy fiam viselkedése miatt elkerült itthonról 16 évesen. Most 23 éves. Éveken keresztül, ha én hívtam akkor tudtam róla valamit, egyébként ő magától nem jelentkezett. Testvéreit is meglopta, még köszönteni sem köszöntötte fel soha őket. Nem rég meglopott egy olyan embert, aki mellettem sokat tett az érdekében, hogy jó ember legyen.Ezért letoltam, amit zokon vett és már 2 hónapja fel sem veszi a telefont. Ma szintén a támasza felhívott és közölte velem megint angolosan lelépett, és megint pénzt vitt el. Ráadásul most merte csak velem közölni, hogy a fiam csak az örökség miatt akarta a "kapcsolatot" fenntartani. És ha nincs is bizonyítékom, de tudom bármire képes lenne a pénz miatt. Ezt pszichologus is közölte velem évekkel ezelőtt, amikor orvostól orvosig hordtam. Nagyon nehéz ezt kimondani (leírni), de szeretném kitagadni abból a kevésből, amit a gyerekeim örökölnének. Ezt hogyan tehetném meg? Nem szeretném ha bármit ártani próbálna nekem és a testvéreinek.
Sajnos nehéz bizonyítani a galádságait. Ezért is vagyok bajban.
Előre is köszönöm segítségét!
Egy elkeseredett anya.


diki

monalisa1 # 2009.04.23. 10:42

Kitagadni nem lehet, ahhoz a leírtak alapján nincs meg a jogalap. Ellenben készülhet végrendelet melyben kizárni lehet őt a majdani örökségből, így "csak" mindannak a felét kapja ő mind egyébként járna majd neki.

Ha legközelebb is "szarkul" ismeretlen elkövető ellen feljelentést lehet tenni a rendőrségen., lehet hogy ők sem jutnak eredményre a vizsgálat során, de nem árt ha egy kicsit ráilyesztenek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

diki4273 # 2009.04.23. 11:08

Köszönöm monalisa1!
Sajnos azon már többszőr túl vagyunk, de nem használ. Annyit kérdeznék ha tudsz még segíteni benne, mi a elintézési módja a végrendelet hivatalossá tételének és esetleg mi az anyagi vonzata?
Köszönöm!


diki

ObudaFan # 2009.04.23. 12:03

Kizárni biztosan ki lehet, akkor nem a teljes örökrésze, csak a kötelesrész jár neki. Kitagadni elképzelhető , hogy lehet, mert a kirívóan erkölcstelen életvitel is alkalmas erre, ebben az esetben kötelesrész sem járna. Tulajdonképpen költség nélkül tudsz végrendeletet írni, csak azért elég sok szabálya van annak, hogy az érvényes is legyen, ezért célszerű ügyvéd segítségét kérni.

diki4273 # 2009.04.23. 12:09

Köszönöm a segítségeteket!
Bárcsak ne kellene ezt lépnem!!!!!!!!!!!


diki

Magnum # 2009.04.23. 17:02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Problémám a következő lenne!Édesanyám és édesapám halála után örököltünk egy házat és némi földet.4-en voltunk testvérek,de a legidősebb testvér lemondott az örökségről.Az örökölt házba beköltözött az egyik testvérünk és ott élt.Valamint állítólag ott (is) élt még az élettársa.A napokban elhunyt az ott lakó testvér is.Ezután az állítólagos élettársnál maradt a lakás kulcsa és egyéb papírok is.Ő pedig nem hajlandó ezt átadni számunkra!A hölgynek semmilyen hivatalos papírja nincs az élettársi viszonyról,nincs ott bejelentett lakcíme.Állítólag 5 éve voltak együtt!Most ő elszeretné vinni onnan az állítólag közösen megszerzett ingóságokat.Kérdésem az lenne,hogy így papírok nélkül mihez van joga neki az örökségből és hogy mi hogyan juthatunk be az örökölt házba jogilag?
Előre is Köszönöm.