Öröklés


ChuckN # 2022.10.05. 19:51

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy találok-e valahol szakirodalmat / esettanulmányt / korábbi peres eseteket és ítéleteket végrendeletek megtámadása témában akarati hibára hivatkozva? (Kizárólag akarati hiba érdekes most)

Köszönettel,
CN

Majordomus # 2022.10.02. 17:03

Nem szokták kiküldeni.

drbjozsef # 2022.10.02. 11:04

leltar,

Szerintem nem küldi meg, de honnan ismerhetnénk "külföld"ország szabályozását?

Szerintem itthon elhunyt után sem küldik meg hivatalból, ha szüksége van rá, és igazolja az érdekét, az kérhet másolatot róla.

drbjozsef # 2022.10.02. 11:03

Karoly87,

Most meg fogsz lepődni : a válasz is ugyanaz.

Karoly87 # 2022.10.02. 08:53

Üdvözletem!

Hasonló kérdésem van mint Nikinek.
Nem bejegyzett élettársi kapcsolatom alatt került a nevemre egy ingatlan 1/1 tulajdonomba. Az ingatlanon több egyenesági rokonom holtig tartó haszonélvezete van mivel az ő pénzükből lett vásárolva. A bankszámla amiről kifizettem egyik egyenesági rokonommal közös. Mindannyian, beleértve az élettársamat is a szóban forgó ingatlanba vagyunk lakcímmel bejelentkezve.
Élettársammal közösen szerzett vagyonunk nincs, közös bankszámlánk nincs, minden pénzünket feléljük.
Élettársam halála esetén az ő gyerekei (akik tőlünk külön élnek és nem vagyunk jó kapcsolatba) tarthatnak e bármi igényt az ingatlanomra?

Köszönöm a válaszokat!
Károly

leltar # 2022.09.30. 13:08

Nem tudom, miért, de nem enged új témát feltenni a rendszer. Ezért itt kérdezem. Az öröklésből végrendeletileg kizárt legközelebbi hozzátartozó megkapja a halotti anyakönyvi kivonatot (külföldön hunyt el az örökhagyó).

Ha igen, ezt melyik szerv küldi meg?

Másik kérdésem: a végrendeletet én találtam meg. 2 példányban készült. Külföldön is folyik a hagyatéki eljárás és belföldön is. Miért kéri a belföldi közjegyző, hogy valamennyi eredeti példányt neki küldjek meg? Ez esetben nem tudok külföldre küldeni. (Ami egyébként a végrendeleti örökös kötelessége lett volna szerintem, én át akartam adni, de nem volt hajlandó érte jönni).

Harmadik kérdésem: a boncolási jegyzőkönyvet nem lenne köteles nekem elküldeni az orvos vagy a temetkezési intézet vagy nem tudom, kicsoda külföldről? Többször kértem, okom van rá, hogy miért, több hónapja hitegetnek, de nem küldik. Miért? Nincs jogom látni, mert ki vagyok zárva az öröklésből?

drbjozsef # 2022.09.30. 06:09

Niki1118,

(A félreértések elkerülése végett még megjegyezném : a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők természetesen örökölnek egymás után, a jogállásuk lényegében azonos a házassággal. Csakhogy ez a forma az azonos nemű pároknak van. Ha te nem vagy azonos nemű a pároddal, akkor ti "regisztrált élettársi" kapcsolatban élhettek csak, annak pedig semmi köze az előbbiekhez, nem örökölnek egymás után, a jogállásuk pontosan ugyanolyan, mint a nem regisztrált élettársaknak, csak az élettársi kapcsolat fennállását, kezdetét nem kell külön bizonyítaniuk vita esetén)

Majordomus # 2022.09.29. 19:27

Így pontos.
El lehrt ettől térni megállapodással,de a te érdekedben nem érdemes.

drbjozsef # 2022.09.29. 07:28

Niki1118,

A kérdésem az lenne, hogy ha a párom esetleg meghalna, akkor a két gyereke örökölne utána az én tulajdonomban lévő házból?
Nem.
Ha az élettársi közös vagyonból jelentősebb összeget költötök rá, mondjuk egy nagyobb felújításra, akkor az örökösöknek ebből megtérítési igénye lehet esetleg. Tulajdonjogi semmiképpen.

Illetve a tulajdoni lapon egyedüli tulajdonosként én szerepelek. Bejegyzett élettársi kapcsolatnál mennyi idő után jár neki valami az ingatlanból?
Semennyi idő után.
Ez az ingatlan a különvagyonod, házasság után sem lenne soha része a közös vagyonnak, élettársak esetén pláne nem.
Sőt, ha eladod, és közösen vesztek pl. nagyobbat, akkor ez a rész akkor is különvagyonod marad elvileg. Ilyenkor érdemes vagyonjogi szerződést is kötni.

Az élettárs (regisztrált sem) a magyar öröklési jog szerint nem örököl az élettársa halála esetén.

Niki1118 # 2022.09.29. 07:06

Üdvözlöm!
A tulajdonomban van egy ingatlan 2017-től. A párommal az ingatlan vásárlása után ismerkedtünk meg. Ő elvált és van két gyereke. Tavaly óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk. Neki az én címem eddig csak tartózkodási címként szerepelt. Most viszont beszeretnénk jelenteni, hogy ez legyen az állandó lakcíme is. A kérdésem az lenne, hogy ha a párom esetleg meghalna, akkor a két gyereke örökölne utána az én tulajdonomban lévő házból? Illetve a tulajdoni lapon egyedüli tulajdonosként én szerepelek. Bejegyzett élettársi kapcsolatnál mennyi idő után jár neki valami az ingatlanból?
Köszönöm!

drbjozsef # 2022.09.19. 12:13

Vali,

Volt édesapámnak egy lakástakarékpénztári szerződése (OTP), amit anyutól örökölt. Ebből a szerződésből a házasságuk elején felújítást és korszerűsítést végeztek. Ez a közös vagyont képezi?
Mi? Az LTP összege? Az nem, mert örökölte. De aztán elköltötték közösen. Tehát már nincs is. Semminek a semmilyét nem képezi már.

Másik kérdésem, ami felmerült bennem, hogy van e bármilyen esélyem akkor ha én megtámadom a végrendeletet. Milyen költségekkel jár? van e esélyem a per megnyerésére valamint ez az öröklésben milyen következményekkel jár.
Ha alakilag nem hibás, akkor nem sok. Inkább semennyi. Miért tennéd ezt édesapád végakaratával?
Ha érvénytelen lesz, akkor érvényes hiányában a törvényes öröklés rendje lép a helyére. Mintha nem is lett volna.

ha csak pár évig voltak házasok (tulajdonképpen nincsen 2 év), akkor az öröklésben van valami hányada a feleségnek?
Természetesen. Itt nem számít az idő. Az egy napos házasság is házasság.
Leszármazó(k) mellett a házastárs mindenből egy "gyerekrészt" örököl, kivéve az utolsó közösen lakott lakást és annak berendezési tárgyait, mert abból nem örököl, csak holtig tartó haszonélvezetet kap rajta.

Vali # 2022.09.19. 10:13

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni egy kicsit kényes témában.
Édesapám februárban hunyt el. (előtte több mint 4 éve édesanyánk is, az Ő révén van tulajdonjogunk, testvéremmel, az ingatlanban)
2020. áprilisában újra nősült apám. Rá egy évre kiderült, hogy gyógyíthatatlan, halálos beteg (rákos), és csak pár hónapot jósoltak az orvosok.
Állításuk szerint írtak házassági szerződést az esküvő előtt, ami úgymond érvényét veszítette, mert tavaly nyáron írattak apámmal egy végrendeletet.
A végrendelet alapján az ingatlanban testvérem és fiam kapott örökrészt. A feleség 1 év szívességi lakáshasználatot, az autót valamint a közösen vásárolt ingóságokat. Minden más bárhol fellelhető vagyonrész a törvényes öröklési rend szerint érvényesül.
Sajnos olyan szinten megromlott a kapcsolat a feleséggel, hogy problémák merültek fel.
A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg.
A napokban fog elköltözni a közös házunkból. Sajnos nem tudjuk nyomon követni, hogy mi az amit ő elpakolt és magával visz.
Kérdésem lenne több is:
Volt édesapámnak egy lakástakarékpénztári szerződése (OTP), amit anyutól örökölt. Ebből a szerződésből a házasságuk elején felújítást és korszerűsítést végeztek. Ez a közös vagyont képezi?
Másik kérdésem, ami felmerült bennem, hogy van e bármilyen esélyem akkor ha én megtámadom a végrendeletet. Milyen költségekkel jár? van e esélyem a per megnyerésére valamint ez az öröklésben milyen következményekkel jár.
ha csak pár évig voltak házasok (tulajdonképpen nincsen 2 év), akkor az öröklésben van valami hányada a feleségnek?
köszönöm a választ

Zoltanuss # 2022.09.17. 05:42

Egy lakás felújítást végezni Londonból/Angliából felettébb érdekes !

ildinyo # 2022.09.16. 20:38

Igen sajnos.... Koszonom mindkettojuknek!

Majordomus # 2022.09.16. 20:18

Szó elszáll....

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 16:33

Mondom, érvénytelen.

ildinyo # 2022.09.16. 14:28

Esetleg ha a beszelgetes soran elismerik,hogy lemondtak ket eve a lakasrol es en errol felvetelt keszitek,az lehet e bizonyitek,kezdhetek e azzal valamit?

ildinyo # 2022.09.16. 14:04

Koszonom szepen a gyors valaszt.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 13:31

Érvénytelen.

ildinyo # 2022.09.16. 12:58

Udvozlet!Segitseget szeretnek kerni.Edesanyam 1 honapja elhunyt.Egy lakas van es negyen vagyunk testverek,.Ket eve,mikor korhazba kerult, kiderult,hogy sok rezsi tartozas van a lakason,es elegge le volt lakva. Akkor a harom testverem szoban lemondtak a reszukrol,de irasos nyilatkozat errol nem keszult.Ekkor en elkezdtem sajat koltsegen felujitgatni a lakast,edesanyam pedig fizette a tartozasokat reszletekben.Most,ket evvel kesobb,a halala utan a harom testverem ugy tunik,elfelejtkezett a korabbi megallapodasrol,sot az egyikuk be is koltozott mar.Nem vetettem fel a temat meg nekik,mert Angliaban elek es ha sikerul haza utaznom a temetesre,akkor szeretnek szemelyesen errol beszelni veluk.Azt szeretnem kerdezni,hogy ez a szobeli megallapodas mennyire allja meg a helyet,hogy tudnam bizonyitani,merre induljak el.Koszonettel;Ildiko

drbjozsef # 2022.09.13. 13:08

Steee,

Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti, hogy minden tulajdonosnak joga van a TELJES ingatlan használatára úgy, hogy azzal a többi tulajdonostárs jogait ne korlátozza.

Nem számít ki nagyobb vagy kisebb tulajdonos.

Ha be akar költözni, jogszerűen nem akadályozhatnád meg benne, ahogy ő sem azt, hogy te költözz be.
Aki birtokon belül van, az a magyar rencerben sokkal jobb esélyekkel indul, már ha a célja az egyedüli bent lakás.
Ha nálad van a kulcs, akkor te vagy a birtokos. Ha megtagadod a beköltözését, akkor bírósághoz fordulhat (jogszerűen), és kérhet többlethasználati díjat, vagy, ha a bent lakása lehetséges, akár a birtokba kerülést is (ha pl. te nem használod az ingatlant a valóságban). És persze a közös tulajdon megszüntetését is kérheti.

A lakcím nem sokat számít, de ha elég rosszhiszemű, és nem jogkövető, és beköltözne, akkor nehéz dolgod lenne (ez speciel tapasztalat, a rendőr nem csinálna értelemszerűen semmit, azt mondaná, menj és pereskedj te). Akár per, akár birtokvédelem, akármeddig el tudja húzni.

Steee # 2022.09.13. 12:52

Üdvözletem. Már sokat kérdeztem az elmúlt időszakban, de ismét lenne pár kérdés: A hagyatéki tárgyalás után az ingatlanban 25%-ot öröklő örököstárs el akarja kérni az ingatlan kulcsát, abból a nem titkolt szándékától vezérelve, hogy vélhetően be is fog akkor költözni a lakásba. A másik örökös, aki már eddig is 50%-ban tulajdonosa volt a lakásnak, a hagyatéki után pedig még +25%-ban kap tulajdonrészt, tehát összesen 75%-ban lesz az ingatlan tulajdonosa hogyan akadályozhatná meg -törvényes keretek közt-, hogy a kisebb tulajdonrészű örökös beköltözzön? Amennyiben ez nem lehetséges, akkor hogyan lehetne kiköltözésre bírni a kisebb részt birtokló örököst? Esetleg ilyenkor kezdődik az éveken át tartó pereskedés, majd végén árverezés, stb, ha beköltözik a kisebb résszel bíró örököstárs? A nagyobb résszel bíró örökös (aki most nem lakik a lakásban, de van egy kiskorú gyermeke) ha előbb beköltözne a lakásba a gyermekkel együtt, akkor nagyobb eséllyel távol tudná tartani a kisebb résszel bíró örököstársát a lakástól? Nagyon nagy törvénytelenség, esetleg bűncselekmény, vagy milyen szankciókkal járhat az, ha a nagyobb tulajdonrészt birtokló örökös nemes egyszerűséggel nem adja oda a kulcsot a lakáshoz a kisebb részben örökösnek? Sajnos a kisebb részt örökösnek is az örökölt ingatlan az állandó lakcíme, habár nem él ott már vagy 30 éve. Köszönöm előre is a válaszokat!

Szomorú örökös # 2022.08.30. 10:46

karesz73

Amúgy nem hiszem, hogy az, aki csaló módon megszerezte az én részemet, bármivel is jobban megérdemelte volna nálam.

Szerintem ez az, amiben senkinek nincs joga ítélkezni.

drbjozsef # 2022.08.30. 09:38

karesz73,

Dehogy, nem kell szégyenkezned. Van ez így.
Csak a saját könnyelműségedet, mulasztásodat, és a szabályismereted hiányát ne a rendszerre fogjad.

Engedd el.

karesz73 # 2022.08.30. 09:11

Majordomus "Hát azért sokat mondó hogy a agynénéd haláláról évekkel később értesülsz, mert em voktál vele kapcsolatban,de a pénze természetesen kellene."
Ha elolvastad a történetemet láthatod, hogy épp arra fáztam rá, hogy egyáltalán nem izgatott a nagynéném vagyona. De ha egyszer tudomást szereztem arról, hogy törvényesen nekem járt volna, hadd ne kelljen már szégyenkeznem azért, mert hogy megpróbálok utánanézni a jogi lehetőségeknek. Ahogy a hozzászólóktól megtudtam, úgysincs már semmi esélyem, szóval könnyen jött, könnyen ment. Amúgy nem hiszem, hogy az, aki csaló módon megszerezte az én részemet, bármivel is jobban megérdemelte volna nálam.