Öröklés

Lyonee # 2011.02.15. 20:40

A babakötvény a gyermeknek jár, 18 éves kora után csak ő rendelkezik vele.
Ez nem szülési segély, hanem a majdani fiatal életkezdési támogatása.

kovitami # 2011.02.15. 20:15

Érdeklődnék, hogy létezik - e halálozás esetére szóló ajándékozás. Azaz ha meghal anyósom akkor ajándékozással a lányára tudja-e hagyni a lakását. Ehhez kell-e anyós és a lánya között szerződést aláírni, vagy elég ha erről anyósom rendelkezik?

bukki # 2011.02.10. 18:29

automatikusan postázták !!!!!
Az okmányirodában azonnal kiadták a születési és a halotti anyakönyvi kivonatot is!
Mi ebben a bűncselekmény???

monalisa1 # 2011.02.10. 17:51

Megszületett, pár órára rá meghalt, az anya a kórházban, az apának meg vélem 100 más dolga/gondja mint a hivatalhoz rohanni a lakcímkártyá és a TAJ kártya végett. (Ha mégis ki lettek állítva akkor letagadta, hogy a baba sajnos már nem él, ergo félrevezette a hatóságot ami bűncselekmény.)

monalisa1 # 2011.02.10. 17:47

A halotti anyakönyvi kivonatot azt biztosan megkapta, sajnálatosan, de a lakcímkártya és a TAJ kártya kiállítását kétlem...

Adjon be kérelmet az Államkincstár megyei hivatalához, megválaszolják majd.

bukki # 2011.02.10. 17:36

Tisztelt Hozzáértők !
Babakötvénnyel kapcsolatosan lenne egy kérdésem.
A születés után néhány órával meghalt kisbaba után jár-e a kötvény? (anyakönyvi kivonat,lakcímkártya ill TB kártya ki lett állítva a nevére) A kérdező nem tudja,hogy mi a határ..kinek jár és kinek nem. Értesítést semmilyen hatóságtól nem kaptak!
Köszönjük

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:25

Szerintem ildikoka a földhivatalban, mint tulajdonostárs megtekintheti a változásbejegyzés alapjául szolgáló okiratot, tehát a tartási szerződést is. HA ezt megtagadnák tőle, azzal jogos érdekeinek az érvényesítését korlátoznák. Hiszen adásvétel esetén elővásárlási joga lenne, ajándékozás esetén pedig köteles részi igénye lehet. Hogy megvizsgálhassa, nem áll-e fenn ezek közül valamelyik, látnia kell a szerződést.

pazs # 2011.02.09. 08:43

Ajna: nem.
ildikoka63: nincs.

ildikoka63 # 2011.02.09. 08:38

Kérdésem a következő: édesanyám nővéremmel eltartási szerződést kötött, ingatlanért cserébe, tudtomon kívül. Az ingatlan 1/4 része édesapám után az enyém. Van-e jogom beletekinteni az eltartási szerződésbe, és hogyan szerzek tudomást erről az egészről,ha ők elzárkóznak előle.
Előre is köszönöm a választ.

Ajna # 2011.02.09. 08:22

Tisztelt Fórumozók!

13 éve házasságban élek van egy közös lakásunk és egy pénzéhes anyósom. Szüleim azt mondták csak akkor adnak vagy örökölök bármit is ha elválok. Szeretném kérdezni ha esetleg házasság alatt kapok vagy öröklök az beleszámít-e a házassági vagyonközösségbe?
Köszönettel

NZsolt # 2011.02.08. 17:29

Tisztelt Dr Grád András!
Köszönöm a segítségét!
Kollégája egy másik esetben írta, hogy tanú sem kell az örökség írásban történő visszautasításához. Most akkor kell a tanú, vagy sem? Esetleg ha kézzel írom a nyilatkozatot, akkor nem kell?
A szövegezést az eljáró közjegyző kérésemre megadja nekem? Amennyiben nem, akkor a szövegben annak kell szerepelnie, hogy Alulírott N. Zsolt(azonosító adatok) az X.Y nagyanyám(azonosító adatok) után törvényileg rám eső örökségemet visszautasítom?

Üdv

NZsolt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 16:13

Tehát mégis csak kényszeríthető rá, hogy a tulajdonrészét eladja...

monalisa1 # 2011.02.08. 15:46

Jobb lenne megegyezni a közös eladáson mert a peres eljárás nincs ingyen és elhuzódó.

monalisa1 # 2011.02.08. 15:42

Senki sem kötelezhető hogy az ingatlanát ill. ingatlanrészét eladja, ugyanakkor senki nem ülhet végtelen időkig a másik vagyoni értékén.

Tessék bírósághoz fordulni és kérni a közös tulajdon megszüntetését. (A bíróság elrendeli az ingatlan értékbecslését, és annak 80-85%-án árverezést fog tartani - a másik két tulajdonos egyike-másika licitálhat is ha tud, lefelé...)

almostsaint # 2011.02.08. 13:50

Köszönöm a válaszokat!

Még egy kérdésem lenne:
Ha egy ingatlant 3 örökös örököl, abból ketten el szeretnék adni, de a 3. nem, akkor mit lehet tenni? Lehet-e kötelezni valamilyen módon a 3. személyt az ingatlan eladására?

Köszönöm

ObudaFan # 2011.02.08. 13:19

Nincs mit.

sos301 # 2011.02.08. 13:19

Köszönöm a figyelmet , köszönöm a választ ! Minden jót kívánok !

ObudaFan # 2011.02.08. 12:40

A területileg illetékes közjegyzőnél kell érdeklődni, hogy hogy áll a hagyatéki eljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 12:38

Sos, ha tartanak hagyatéki tárgyalást, akkor a törvényes örököst természetesen idézni kell. Hogy volt-e (lesz-e) tárgyalás, azt az illetékes közjegyzőtől kell megkérdezni. Hogy ki az illetékes közjegyző, azt a Közjegyzői Kamara honlapján található keresővel lehet kideríteni.

sos301 # 2011.02.08. 12:24

Tisztelt ObudaFan , tisztelt Kovacs_Bela_Sandor ! Tudom , oltári türelem ,szakértelem kell az itt felvázolt kérések megválaszolására .Nem is türelmetlenkedem , várok bármilyen tanácsra febr.06.-án írt kétségbeesett soraimra . Itt követem figyelemmel a fórumot rég , milliós dolgokkal lazán dobálóznak . El tudják képzelni Ők, hogy pár ezer forint mekkora érték másnak ? Köszönettel , sos301 vagy Gyimesiné - Komárom

ObudaFan # 2011.02.08. 10:51

Ha kifejezetten fellebbezésként volt értékelhető, ahogy megtámadtad a fiz. meghagyást - és jó eséllyel ez a helyzet -, akkor nyertél.

zigazaga # 2011.02.08. 09:24

Tisztelt szakértő!

Édesanyám elhunyt 2008 októberében. Megörököltem utána az élettársával 1/2 arányban közös tulajdonukat képező családi ház felét.
Mivel az értékbizonyítvány alapján megállapított ingatlan értéket megkifogásoltam, így a mai napig húzódik az ügy és még mindig nem kaptam meg az új fizetési határozatot.
Az Apeh honlapján a napokban ezt olvastam:

„A módosító törvény 30. §-a kiegészítette az Itv. 98. §-át azzal, hogy az új rendelkezéseket nemcsak a törvény hatálybalépését követően illetékkiszabásra bejelentett ügyekben kell alkalmazni, hanem a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is. Mindez azt jelenti, hogy azokra az egyenes ági rokoni kapcsolatban lévő adózókra is vonatkozik az új mentesség, akik az örökléssel, ajándékozással kapcsolatban már kézhez vették az illetékkötele­zettség megállapításáról szóló fizetési meghagyást, de az 2010. július 1. napján még nem vált jogerőssé.“

http://apeh.hu/…_100827.html

A kérdésem az lenne, hogy ez vonatkoztatható-e rám?
Egy fizetési meghagyás mikortól és mitől válik jogerőssé?

Köszönettel várom válaszukat.
zigazaga

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 08:46

Még tanú se kell. De nem lemondás, hanem az örökség visszautasítása. Csak egy a baj: akkor a gyereked lép a helyedbe, és az ő nevében már csak a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatnál vissza. Ők meg nem szoktak hozzájárulni.
De nyugi: az örökös legfeljebb az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Andanya # 2011.02.08. 08:23

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Egy soha nem látott nagybácsitól örököltem egy (pár százezret érő) ház 1/24-ét. Én még nem kaptam erről hivatalos iratot csak a testvéreim. 21-én lesz a hagyatéki tárgyalás, de 300 km-re nem tudok elmenni a 1,5 éves babómmal az oldalamon. Nekem nem kell onnan semmi főleg, hogy inkább fizetnem kellene (közjegyzői díj, temetési költség, a házban lakó nevelt gyerek az OTP hátralék kifizetését követeli vissza plusz valami csatornázási költséget), ha igényt tartok az örökrészemre. Hogyan mondhatnék le erről a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben? Elég lenne egy tanúk által aláírt papír?

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2011.02.07. 13:50

30 napon belül pert indítani az ideiglenes hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után lehet, így még megtehetik.